GENEL - 19 Ocak 2018 Cuma 15:54

DSİ Genel Müdürü Acu: Kütahya’da 2017 yılında 13 su tesisini hizmete girdi

A
A
A
DSİ Genel Müdürü Acu: Kütahya’da 2017 yılında 13 su tesisini hizmete girdi

DSİ Genel Müdürü Acu, Kütahya’da 2017 yılında 13 su tesisinin hizmete girdiğini belirtti.

DSİ Genel Müdürü Acu, Kütahya’da 2017 yılında 13 su tesisinin hizmete girdiğini belirtti.


DSİ’nin Kütahya iline yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini söyleyen Genel Müdür Acu,”Kütahya’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi su yapılarıdır. Son 15 yılda; Kütahya ilinde 12 baraj ve 5 gölet inşa edildi. 15 adet sulama tesisi ile toplam 78 bin 540 dekar arazi sulamaya açılarak, çiftçilere yıllık 41 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmış ve 94 derenin ıslahını tamamlanmıştır. 10 adet sulama tesisimizin inşası ise hızla devam ediyor. Ayrıca Kütahya’nın bereketli topraklarına 56 adet daha sulama tesisi yapmayı planlıyoruz. 16 adet barajın ve 3 göledin inşaatı devam ediyor. Kütahya’nın tertemiz içme suyuna kavuşmasına imkan sağlamak amacıyla 14,6 Milyon metreküp içme suyu temin edecek olan Tavşanlı ilçesi İçme suyu İsale Hattının inşaatına başladık. Ayrıca Tavşanlı İçme Suyu Arıtma Tesisleri ile Kütahya İçme Suyu Tesisleri proje aşamasındadır. Kütahya için taşkın koruma tesislerinin önemini biliyoruz ve bu doğrultuda son 15 yılda 94 adet dere ıslah tesisi yaparak 119 meskûn mahal, 11 bin 463 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. Ayrıca 22 adet taşkın koruma tesisinin yapımı devam etmektedir ‘’dedi.



“Bölgesel Gelişim Projeleri’nde Çalışmalar Sürüyor’’



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Kütahya ilinin de nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Acu, “EGEGEP Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illerini kapsamaktadır. Bu proje kapsamında Kütahya’da hak ettiği hizmetleri alacaktır. EGEGEP kapsamında Kütahya’ya; 2003-2019 yılları arasında yapılan ve yapılacak tesisler 3 adet içme suyu tesisi, 62 adet baraj ve gölet, 60 adet sulama tesisi, 112 adet taşkın koruma tesisi, 7 adet HES olmak üzere toplam 244 tesis açılacaktır’ diye konuştu.



‘’Kütahya’da 2017 yılında 15 Adet Su Yapısını tamamlandı’’



Kütahya’nın 2017 yılında DSİ yatırımlarıyla adeta coştuğunu belirten Müdür Acu;’’ DSİ olarak 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Kütahya’da 1 adet baraj, 1 adet gölet, 6 adet Sulama tesisi, 7 adet taşkın koruma tesisini tamamlamıştır. Tamamlanan baraj, gölet ve sulama tesisleri ile toplam 34 bin 970 dekar zirai arazinin sulanması sulanan alanlardan ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatları ile 26 Milyon 379 bin 500 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir. Tamamlanan 7 Adet taşkın koruma tesisi ile Simav İlçe Merkezi Eynal, Pazarlar Sofular, Gediz Yenikent, Tavşanlı Elmaağacı, Burhan, Köseler, Kışlademirli, Derecik, Demirbilek- Merkez Çöğürler Köyü, Körpe Köyü, Ilıca Köyü, Soğukçeşme Mahallesi, Yoncalı Termal Merkezi Maslakbaşı Deresi, Merkez Gevrekseydi Köyünde taşkın riski azaltılmıştır. Tamamlanan baraj, gölet, sulama ve taşkın koruma tesislerinin toplam maliyeti 77 Milyon 154 bin TL’dir. Tamamlanan 13 Adet Tesisin Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmıştır. 29 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen 375 Dev Eserin toplu açılış merasiminde Kütahya ili de nasibini almıştır. Kütahya’da tamamlanan 1 adet baraj, 1 adet gölet, 5 adet sulama tesisi ve 6 adet taşkın koruma hizmete alınmıştır. Hizmete alınan tesisler ile toplam 29 bin 530 dekar zirai arazinin sulanması sulanan alanlardan ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatları ile 22 Milyon 627 bin 300 TL katkı sağlanması hedeflenmekte olup, 6 Adet taşkın koruma tesisi ile yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin taşkın riski azaltılmıştır. Hizmete alınan tesislerinin toplam maliyeti 66 Milyon 816 bin TL’dir. Hizmete alınan projelerin Kütahya ilimize ve Kütahyalı vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.


Acu, projelerin yapılmasında en büyük destekçileri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan Binali Yıldırım’a, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ve emeği geçenlere teşekkür etti.(EFE)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.