EKONOMİ - 16 Nisan 2024 Salı 09:59

Kilosu 50 TL’ye kadar düştü: Çilekte açıkta hasat zamanı

A
A
A

Çilek üretiminin önemli merkezlerinden Mersin Silifke'de açıkta hasat başlamasıyla birlikte 120 TL'ye ulaşan ürünün fiyatı 50 TL'ye kadar düştü.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'de örtü altında turfanda birçok ürünün kış mevsiminde hasat edilmesinin ardından açıkta hasatlara başlandı. Özellikle 20 bin dönüm arazide yılda yaklaşık 80 bin ton çilek üretiminin gerçekleştirildiği Silifke ilçesinde ise açıkta hasada geçildi. Açıkta hasadın başlamasıyla fiyatlar da düştü. Yaklaşık 1 ay öncesinde kadar market ve pazarlarda 120 TL'ye kadar satılan çileğin fiyatı 50 TL'ye kadar geriledi. Yüzlerce kadına ekmek kapısı olan çilek hasadı, aynı zamanda üretici için iyi bir gelir kapısı oluyor. Üretilen çilekler Türkiye'nin her tarafına gönderilirken, bazı ülkelere de ihraç ediliyor.

Kilosu 50 TL’ye kadar düştü: Çilekte açıkta hasat zamanı

Geçen yıl Eylül ayında ekimin yapıldığını belirten işçi çavuşlarından Mevlüt Coşkun, "Bu ay itibarıyla da hasadını yapmaktayız. Zaten Silifke'miz çileği ile meşhur herkes bilir. Haziran'ın 15'ine kadar sürekli hasadımız devam edecek. Dönüm başına sezonda 4-5 ton hasat yapılıyor" dedi.

Kilosu 50 TL’ye kadar düştü: Çilekte açıkta hasat zamanı

İlçelerinde kışın topraksız tarım ve seralarda da çilek üretiminin yapıldığına dikkat çeken Coşkun, ilkbahar ve yazın ise açıkta üretimlerin sürdüğünü kaydetti.
Açıkta çilek hasadına başladıklarını belirten üretici Rukiye Kuz, "Bahçemizi Ağustos ayında hazırladık, Eylül ayında diktik. Diktiğimiz günden itibaren de uğraşıyoruz. Şu anda 50-60 TL'den satıyoruz. Bizim yetiştirdiğimiz çilek hem yurt içine hem de yurt dışına gidiyor" ifadelerini kullandı. 

Kilosu 50 TL’ye kadar düştü: Çilekte açıkta hasat zamanı

Halil İbrahim Varlı - Veli Gürgah

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri MHP’li Özdemir: “Biz vatan sevmenin de hizmetin de ustası, sizse Türkiye hasımlarının yoldaşısınız” Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, tekrar edilecek olan Pınarbaşı seçimleri ile ilgili yaptığı açıklamada, ”Biz vatan sevmenin de, hizmetin de ustası, sizse Türkiye hasımlarının yoldaşısınız” dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir, sosyal medya hesabından tekrar edilecek olan Pınarbaşı seçimleri ile ilgili açıklama yaptı. Özdemir açıklamasında, “Keşke Pınarbaşı’nda hemşehrilerimizin oyları çalınmasaydı da seçimler yenilenmeseydi. Ne var ki MHP olarak hemşehrilerimizin verdiği kararın arkasında durup, hakkın yerini bulması için yaptığımız hukuk mücadelesinde başarılı olmamız belli ki birilerinin zoruna gitmiş. Ve şimdi kutuplaşma siyaseti diyorlar. PKK, DHKP-C, FETÖ gibi tüm Türkiye hasımlarıyla kol kola giren sizsiniz. Sizin bunca ihanet içeren eylemleriniz ve Türkiye hasımlarıyla kol kola giren davranışlarınız karşısında elbet ki bizler vatanı, bayrağı, ezanı ve milletimizin birlik ve beraberliğini sonuna kadar savunacağız. Mesele hizmete gelince Pınarbaşı’na barajlar yapan biziz, doğalgazı getiren biziz, gençlerimize çağın şartlarına uygun spor imkanları sunan biziz, altyapı imkanlarını ileri seviyeye ulaştıran biziz, çiftçimizi her türlü olanaklarla destekleyerek yalnız bırakmayan biziz. Biz vatan sevmenin de, hizmetin de ustasıyız. Sizse Türkiye hasımlarının yoldaşı. Aramızdaki fark bu kadar açık ve net. Hazımzsızlığınızın temel sebebi de bu. Pınarbaşılı hemşehrilerimiz sizi de, bizi de çok iyi tanıyor. Merak etmeyin az kaldı, 2 Haziran’da boyunuzun ölçüsünü Pınarbaşılı hemşehrilerimizden alacaksınız” dedi.