EĞİTİM - 17 Nisan 2024 Çarşamba 15:24

Okuldaki Çiftlik Projesi, Bodrum’da hayata geçirildi

A
A
A
Okuldaki Çiftlik Projesi, Bodrum’da hayata geçirildi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde hayata geçirilen “Okuldaki Çiftlik" projesinde 27 öğrenci, okul bahçesine meyve fidanları dikti.



Tarım ve Orman Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile “Okuldaki Çiftlik" projesi başlatıldı. Başlatılan proje ile çocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalık oluşturmaları, bilinçlenmeleri, aidiyet duygusu geliştirmeleri ve harekete geçmeleri hedefleniyor.



Ülke genelinde 28 ili kapsayan projede her ilde bir okul ve bir sınıf belirlendi. Muğla’daki proje Bodrum Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu 5-B sınıfında gerçekleştirildi. Bugün sabah saatlerinde projenin ilk aşaması olan meyve fidanlarının dikimi yapıldı.



Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Durmuş Çakır ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz’ın katıldığı etkinlikte öğrenciler tarımsal üretim ve su tasarrufu temasıyla yazdıkları şiirleri okudu.



Ardından şeftali, kayısı, erik, üzüm, limon, portakal gibi meyvelerin fidanları, okul bahçesinde toprakla buluşturuldu, can suyu verildi. Okul bahçesinde yetişecek meyvelerin satışı yapılarak elde edilen gelirin yine okul için harcanacağı bildirildi.



Etkinlikte konuşan Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz, öğrencilerin üretim süreçlerine katılmalarının önemine dikkat çekerek şöyle dedi;


“Bu proje ile çocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalık oluşturmaları, bilinçlenmeleri, aidiyet duygusunu geliştirmeleri ve harekete geçmeleri hedeflenmektedir. Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu’nda kurulacak sera, kümes ve meyve bahçesinde gerçekleştirilecek uygulamalı eğitimlerle çocuklarımızı üretim süreçlerine dahil edilecek olması bizler için çok kıymetlidir.”



Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise öğrencilerin tarımsal üretimin aşamalarını öğrenmelerinin önemine dikkati çekerek şöyle konuştu;


“Kent merkezlerindeki okullarımızda çocuklarımız ne yazık ki tarımdan uzak, bir meyvenin nasıl yetiştiğinden bir haber, bir yumurtayı kümesten nasıl toplamaktan ne yazık ki haberi olmadan büyüyüp geçiyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Millî Eğitim Bakanlığımız arasındaki işbirliği gün geçtikçe artıyor. Biraz önce yavrularımızın şiirlerinde de dikkatimi çekti, suya önem veriyorlar. Çünkü benim yavrularım Bodrum’da bir damla suyun ne kadar önemli olduğunu farkındalar. Bu projedeki amacımız şu, siz sevgili çocuklarımız yani geleceğimizin, bir damla suyun, bir tane elmanın, bir incirin yetişmesi için neler yapmanız gerektiğini bu 3 yıllık süre boyunca hep birlikte göreceğiz. Dolayısıyla soframıza gelen bir domatesin veya meyvenin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar zor yetiştirildiğini yaşayarak, görerek öğreneceksiniz”



Okuldaki Çiftlik Projesi, Bodrum’da hayata geçirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Turquality ve Marka Destek Programı ile 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından destekleniyor. Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli. Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın kapanış törenine katıldı. Bakan Bolat, programda yaptığı konuşmada markalaşmanın ihracata katkısının önemine dikkat çekti. Bakan Bolat, Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nın inovasyon ve markalaşma yoluyla ihracatın katma değerini artırmayı hedeflediğini belirtti. İhracatın Türkiye için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Bakan Bolat, "İhracat Türkiye açısından olmazsa olmaz bir zorunluluk. İhracatta önemli bir yol kat ettik, ama daha çok yolumuz var. Türkiye’nin bu ihracat yolculuğunda ’Turquality ve Marka Uzmanlık-Vizyon Programı’ çok önemli bir konumda. Üniversite-sanayi-STK ve biz olmak üzere dörtlü iş birliği modeliyle yapılan bu program örnek bir çalışma" dedi. "Turquality, Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır" Programa ilişkin de bilgi veren Bakan Bolat, "Turquality’i marka-inovasyon yoluyla ihracat miktarının katma değerini yükselterek toplam değeri arttırma modeli olarak özetleyebiliriz. Turquality, hizmetlerde, mallarda, ürünlerde yeni büyük markalar geliştirerek Türk ürünlerinin dünyada bilinirliğini ve cazibesini arttırma programıdır. Bu program çok da başarılı olmuştur. Bugüne kadar aşağı yukarı Turquality programına katılan 189 şirketin 205 markası Turquality destek programı tarafından destekleniyor. Turquality genel-geçer bir program değil, çok önemli program. Bir alt programı da Marka Destek Programı. Bunda da 291 firmanın 312 markası desteklenmekte. Bu şekilde Turquality ve Marka Destek Programı ile yaklaşık 377 firmanın 400 markası Bakanlığımız tarafından desteklenmekte" şeklinde konuştu. Bakan Bolat, dünya ihracatından Türkiye’nin aldığı paya ilişkin de verileri paylaştı. Bolat, "Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2002 yılında dünya mal ihracatındaki payımız yüzde 0,49’du, bu rakam 2023 yılı sonunda yüzde 1,08’e yükseldi. Hizmet ihracatımız ise dünyadaki payımız 2002 yılında 0,89’du 2023 yılı sonunda 1,30’a yükseldi. Bu ülkemiz için başarıdır, bunu daha yukarı taşıma hedefindeyiz. Mal ihracatında 2028 yılında dünyadaki payımızı yüzde 1,30’a, hizmet ihracatı payımızı da yüzde 2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Bolat, konuşmasının ardından Turquality-Marka Uzmanlık ve Vizyon Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrencilere diplomalarını verdi. Program diploma töreninin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
İstanbul Galatasaraylı Sporcular Derneği’nin dayanışma yemeği düzenledi Galatasaraylı Sporcular Derneği, birlik ve beraberlik mesajı vermek adına dayanışma yemeği düzenledi. Şişli’de bir otelde düzenlenen organizasyona, Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen ve oyuncular ile davetliler katıldı. Galatasaraylı Sporcular Derneği Başkanı Levent Nazifoğlu, burada yaptığı konuşmada, “Bu gece, futbolla ilgili önümüzdeki çok önemli maçlarda bütün camianın bir arada olduğunu göstermek için yapılan bir gecedir. Galatasaray Kadın Futbol Takımı’nın da bu hafta sonu maçı var. Kazandıkları takdirde ilk kez şampiyon olacaklar ve direkt Şampiyonlar Ligi’ne katılacaklar. Takımın bu maçı kazanmasını istiyoruz" dedi. Nazifoğlu, konuşmasının ardından Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman ile Burak Elmas’a, sarı-kırmızılı kulübün eski ikinci başkanlarından Ergun Gürsoy’a, Divan Kurulu eski Başkanı İrfan Aktar’a, mevcut Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan’a, Galatasaray Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Metin Ülgen’e ve oyunculara desteklerinden ötürü plaket takdim etti.