GENEL - 11 Ekim 2018 Perşembe 11:51

KAPTİD Başkanı Dinler: “Balon turizmi sadece Kapadokya’da yapılmalı”

A
A
A
KAPTİD Başkanı Dinler: “Balon turizmi sadece Kapadokya’da yapılmalı”

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından balon turizminin Kapadokya dışında 9 ayrı bölgede daha balon turizminin yapılacağı yönündeki açıklamasına tepki gösteren Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, "Neden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 9 ayrı bölgeye balonculuğu dağıtmaya çalışıyor merak ediyoruz" dedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından balon turizminin Kapadokya dışında 9 ayrı bölgede daha balon turizminin yapılacağı yönündeki açıklamasına tepki gösteren Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, "Neden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 9 ayrı bölgeye balonculuğu dağıtmaya çalışıyor merak ediyoruz" dedi.


Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), balon uçuşlarının yaygınlaştırılarak ülke turizmine katkı sağlaması amacıyla Kapadokya’nın yanı sıra Burdur-Bucak, Denizli-Pamukkale, Adana-Kozan, Bitlis-Ahlat, Ankara-Polatlı, Afyon-İhsaniye, Eskişehir-Seyitgazi, Samsun-Bafra, Aksaray-Ihlara’da balon uçuşu yapılabilmesine yönelik çalışmalarını tamamlamasının ardından Kapadokya’da hizmet veren balon turizmcileri SHGM’ye tepki gösterdi.


KAPTİD Başkanı Yakup Dinler yaptığı açıklamada "Kültür turizmi, inanç turizmi, spor turizmi gibi aktivitelerin yanı sıra mağara oteller ve sıcak hava balonculuğu Kapadokya’ya apayrı bir hava kattı" dedi. Dinler, “Kapadokya’da balon turizmi 1980’li yılların sonundan itibaren yapılmaya başlandı. Bir iki balon ile başlayan bu aktivite Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün uyguladığı slot uygulamasıyla beraber bugün 150 balon şeklinde devam ediyor. Tabi son dönemlerde Kapadokya’yı Kapadokya yapan sebeplerden bir tanesi de sıcak hava balonculuğu oldu. Kültür turizmi, inanç turizmi, spor turizmi gibi aktivitelerin yanı sıra mağara oteller ve sıcak hava balonculuğu Kapadokya’ya apayrı bir hava kattı” diye konuştu.


Dinler: “SHGM neden Kapadokya turizmine sekte vurmaya çalışıyor”


KAPTİD Başkanı Yakup Dinler, "Kapadokya’da balon turizminin yılda 280 gün yapıldığını ifade ederken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü neden balon turizmini 9 ayrı bölgeye dağıtmaya çalışıyor merak ediyorum" dedi.


Dinler, “Şimdi Kapadokya’da sıcak hava balonculuğu yapmanın önemi şöyle ki yılın yaklaşık 280 günü uçulabiliyor. Kapadokya’nın bir çok bölgesinde havadan nereye bakarsanız bakın çünkü rüzgarla beraber hareket eden bir hava aracı olduğu için bir çok yerde farklı güzellikleri görme olanağına sahipsiniz, tek bir odak noktası yok. Bu sebeplerden ötürü Kapadokya’ya balona binmek için gelen insanlar var. Şimdi Kapadokya’da böyle ciddi bir ekonomi oluşmuşken ciddi bir iş gücü yaratılmışken neden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 9 ayrı bölgeye balonculuğu dağıtmaya çalışıyor? Neden Kapadokya’nın var olan ve iyi giden bir ürününü bir şekilde sekteye uğratmaya çalışıyor ben buna anlam veremiyorum. Bir Kapadokya turizmcisi olarak sıcak hava balonculuğunun başka bölgelere yayılması noktasında açıkçası Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile aynı fikirde değilim. Ve bu konudan çok hiç mutlu değilim” diye konuştu.


“Kapadokya turizmcileri SHGM’nin kararından mutlu değil”


KAPTİD Başkanı Yakup Dinler, Kapadokya’da özellikle balon turizmcilerinin SHGM’nin almış olduğu bu karardan dolayı mutlu olmadıklarını ifade ederken balon turizminin yaygınlaştırılmasına gerek olmadığını söyledi. Dinler, “Şimdi Kapadokya’da faaliyet gösteren 25 tane balon firması var. 2 balonu olan da var 15 balonu olan firmada var. Şimdi Kapadokya’da balonla uçmak çok değerli ve bu noktaya kolay gelmedik. İnsanlar şu anda 2019 yılına balon turlarına katılmak için rezervasyonlar yaptırıyor. Çünkü artık insanlar Kapadokya’da balona binmeliyim diye geliyor. Çoğu kitapta ölmeden önce yapılması gereken 100 şeyin arasında Kapadokya’da balona binmek var. Tabii ki Kapadokya balon turizmcileri balon turlarının Türkiye’nin başka bölgelerinde yaygınlaştırılması konusunda mutlu değiliz. Burada yapılması gereken balonculuk bir yerde tuttu diye diğer yerlerde tutacak diye bir şey yok ama balonculuk burada tutmuşken başka yerlerde başka aktiviteleri ön plana çıkabilirler. Bu olayın yaygınlaştırılmasına bence gerek yok” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç’tan engelsiz bir yaşam için özel projeler Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Engelliler Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı. Büyükkılıç mesajında engelli vatandaşları ‘şehrin özel sakini ve dua kaynağı’ olarak niteleyerek Engelliler Haftası’nı kutladı. Başkan Büyükkılıç, engelsiz bir yaşam için özel vatandaşlara yönelik yaptıkları ve yapacakları birçok projeyi de anlattı. Engelliler Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında engelli vatandaşlara yönelik hizmetleri kentte gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını paylaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, özel vatandaşların huzur ile güvenli ve konforlu bir yaşam sürmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getirerek, “Engelli, özel vatandaşlarımız şehrimizin özel sakinleridir. Öte yandan tabi ki dua kaynağıdır. Böylesine özel vatandaşlarımıza hizmet etmek de bizlerin olmazsa olmazıdır. Zaten biz onlara hizmet etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu doğrultuda da onların güvenli ve konforlu bir şekilde, huzurlu bir hayat sürmesi için de elimizden gelen gayreti göstermeye çabalıyoruz” diye konuştu. Engelsiz Yaşam İçin Özel Projeler Engelsiz bir yaşam için özel vatandaşlara yönelik yaptıkları birçok hizmet ve yatırım olduğunu hatırlatan Başkan Büyükkılıç, şunları söyledi: “Onlar için araçlarını şarj etmek üzere şarj istasyonlarını hizmete açtık. Toplu ulaşım araçlarımızı onların kullanımına uygun hale getirdik, getirmeyi sürdürüyoruz. Türkiye’nin en büyük ve donanımlı engelsiz yaşam merkezlerinden olan Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hizmete açtık ve özel vatandaşlarımızı, yavrularımızı orada ağırlıyoruz. Öte yandan Engelsiz Çocuk Evlerimizde yine özel yavrularımızla ilgileniyoruz. Engelli vatandaşlarımıza su faturalarında yüzde 50 indirim uyguladık, yaşamlarını kolaylaştırmak için destek olduk. Tramvay ve trafik ışık noktalarında onların güvenli ulaşımı için ‘Erişilebilir Yaya Butonları’ projesi ile yüzün üzerinde erişilebilir yaya butonu sayesinde onlarca kavşakta bu hizmeti gerçekleştirdik. Ayrıca farkındalık çalışmaları kapsamında çeşitli etkinlikler ve sosyal faaliyetler gerçekleştirdik. Burada sayamayacağımız kadar çalışma ve projeye imza attık. Bundan sonra da özel vatandaşlarımızın yanında olacağımızı belirtmek istiyorum.” Başkan Büyükkılıç, yeni dönemde de engelli vatandaşların yanında olacaklarını ifade ederek, toplu taşıma sistemlerinin tamamının engelli erişimine tam uyumlu hale getirilmesi, engelli bireylerin afet bilinci kazanmaları için onlara eğitimler verilmesi, engelli vatandaşların temiz, sağlıklı ve bakımlı hanelerde yaşamalarını sağlamak için temizlik ve basit tamirat desteği çalışmalarının yapılması gibi çalışmaların da gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi. Büyükkılıç, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Bilecik Bilecik kira getirisi en yüksek şehirler arasında Bilecik’in kira getirisi en yüksek olan iller arasında 3’üncü sırada yer almasını değerlendiren emlakçı Hakan Küçük, bu durumun Bilecik’in hem üniversite hem de memur şehri olmasından kaynaklandığını belirtti. Konut kredilerinde faiz yükü yüzde 250’yi geçerken satışlarda durgunluk ve fiyatlarda reel gerileme sürüyor. Buna rağmen peşin alımla konut yatırımı yapmak isteyenler için 13-15 yıl kira amortisman süresi önemli gösterge olmaya devam ediyor. En yüksek kira getirisinde ilk 10 şehir arasında İstanbul yer almazken; ilk sıraya Ankara’nın yerleşmesi dikkat çekti. Ankara’yı, Tekirdağ, Bilecik, Kilis, Şanlıurfa, Manisa, Gaziantep, Ağrı, Siirt ve Yozgat takip etti. Yapılan bir araştırmaya göre; 229 bin nüfuslu Bilecik’te ortalama ev fiyat 2 milyon 201 bin 600 TL, amortisman süresi 14 yıl ve yıllık kira getirisi yüzde 7,20 olarak açıklandı. Bu durumu değerlendiren Bilecikli emlakçı Hakan Küçük, bir araştırma sonucu Bilecik’te ortalama ev fiyat 2 milyon 201 bin 600 lira olduğunu ve kira getirisi en yüksek olan iller arasında yer aldığını duyduklarını söyledi. Küçük, "Bunun yüzde 80 nedenlerinden birisi burada üniversitelilerin, memurun olması. Bunun gibi etkenler bulunmaktadır. Ayrıca yatırımcılarımızın buradan özellikle ev alıp kiraya vermek ve bununla ilgili getirisini sağlamak amacıyla yaptıkları yatırımlardır. Kira getirisi aldıkları evi 10 yılda 15 yılda aldıkları evi telafi etmek amacıyla yapılan bir ticarettir. Bundan yaklaşık 3 yıl önce 1+1 verdiğimiz satış değeri 100-200 lirayken, şu anda değeri bin lira ile bin 200 TL arasında. Bu da etken olarak tabi kira getirisini, kiraların yükselmesine vesile olmuştur" dedi.
İstanbul İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 69,98 arttı İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 69,98 arttı, aylık yüzde 2,11 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı İnşaat Maliyet Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, inşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,11 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,98 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,54 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,30 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 55,17 arttı, işçilik endeksi yüzde 108,04 arttı. Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık yüzde 68,44 arttı, aylık yüzde 2,14 arttı Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,14 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,44 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,64 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,24 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 52,77 arttı, işçilik endeksi yüzde 107,45 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 75,15 arttı, aylık yüzde 2,03 arttı Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,03 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,15 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,25 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,54 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 62,93 arttı, işçilik endeksi yüzde 110,27 arttı.