Yerel Haberler
Ordu
Büyük Melet Projesi’nin 3. etap çalışmaları başladı
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 15:11 Büyük Melet Projesi’nin 3. etap çalışmaları başladı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in, 2019 yılında göreve başlamasıyla başlatılan ’Büyük Melet Projesi’ kapsamında değişim ve dönüşüm devam ediyor. Projenin 1. ve 2. etaplarının tamamlanarak halkın kullanımına açılmasının ardından, 3. etap için de çalışmalar resmen başladı. Ordu’nun yeni sosyal mekanlarından biri haline gelen Melet, mezbelelik ve atıl görünümünden kurtularak modern bir yaşam merkezine dönüştü. İlk 2 etabı tamamlanan proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Melet Irmağı’nın Durugöl Mahallesi’nde yer alan kısmında, Karadeniz Sahil Yolu ile Karadeniz kıyısı arasında kalan 50 dönümlük alanda çalışmalarını sürdürüyor. Proje kapsamında yapılacak olan 3. etapta yürüyüş yolları, kafeteryalar, çocuk oyun alanları, fitness alanları, çok amaçlı spor sahaları, otopark, kuru havuz, toplanma ve etkinlik alanları, peyzaj düzenlemeleri, mescit ve şadırvan yer alacak. Modern şehir mobilyaları ve aydınlatma sistemi ile zenginleştirilecek olan bu alan, yağmur suyu drenaj hattı çekilerek ırmak kenarı boyunca uzanan yürüyüş yollarıyla da güzelleştirilecek. Ordu Büyükşehir Belediyesi, Melet’te ilk olarak 8 bin metrekarelik alanı tamamlayarak halkın kullanımına açmıştı. Ardından 2. etaba geçen belediye, burada da 30 dönümlük bir alanda uyguladığı projeyle Ordu’ya güzel bir sosyal yaşam alanı kazandırdı. Vatandaşların beğenisini toplayan 1. ve 2. etap çalışmaları, bölgeye hareket getirerek, eski atıl dönemlerini geride bıraktı ve her gün onlarca vatandaşın ziyaret ettiği bir alan haline dönüştü. Büyükşehir Belediyesi, 3. etap çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak vatandaşların hizmetine sunmayı hedefliyor. Projenin bu yeni etabının da tamamlanmasıyla birlikte, Melet Irmağı çevresinin Ordu’nun önemli sosyal yaşam merkezlerinden biri olması hedefleniyor.
77 yaşındaki kadın, evlat acısını balık tutma hobisi ile dindiriyor
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:34 77 yaşındaki kadın, evlat acısını balık tutma hobisi ile dindiriyor Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaşayan 77 yaşındaki Naciye Coşkun, evlat acısını balık tutma hobisi ile dindiriyor. Ordu’da amatör balıkçılığın en yaygın ilçe olduğu Fatsa ilçesinde iskelenin ‘Naciye Teyzesi’ dikkatleri üzerine çekiyor. 77 yaşında olmasına rağmen neredeyse her gün sabahın erken saatlerinde oltasını alarak, yağmur da yağsa iskelede balık tutan Coşkun, bu hobiye 3 yıl önce vefat eden oğlunun acısı üzerine başladığını belirtiyor. Coşkun, balık tutmanın kendisine çok iyi geldiğini, doktor tedavisi ve antsiyete ilaçları kullanmayı bıraktığını söyledi. “Vefat eden oğlumun acısı beni buralara sürükledi” Eşinin kendisini her gün iskeleye bıraktığını, balık tutmanın kendisine tedavi gibi geldiğini ifade eden Naciye Coşkun, “Vefat eden oğlumun acısı beni buralara sürükledi. Bu acıdan sonra balık tutmak bana iyi geldi, ilaçlarımı da bıraktım. Balık tutmaya gelmek benim için hiç zor değil, aksine sabahın olmasını bekliyorum. Kimi zaman sabah 07.00 sıralarında geldiğim bile oluyor. Eşim sağ olsun beni her gün bırakıyor, akşam da geri alıyor. Hep komşularıma, esnaflara ve akrabalarıma dağıtıyorum. İnsanlar satıyor ama ben zevk için geliyorum. Balık tutmak bana doktorların tedavisinden daha iyi geldi. Balık tutmayı herkese tavsiye ediyorum, çok güzel bir eğlence. Kafanı dinliyorsun ve rahatlıyorsun” dedi. “Her geldiğimde Naciye teyzeyi görüyorum” İskelede balık tutan İlhan Süğür ise Naciye Coşkun’un sürekli olarak balık tuttuğunu, bunun kendisine iyi geldiğini söylediğini kaydetti. Süğür, “Gerçekten de o şekilde, bizlere de iyi geliyor. Biz de onun gibi nasibimizi kovalıyoruz. Sadece balık tutmak değil, bu havayı solumak da şifa oluyor. Halimizden çok memnunuz” diye konuştu.
77 yaşındaki kadın, evlat acısını balık tutma hobisi ile dindiriyor
27 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:32 77 yaşındaki kadın, evlat acısını balık tutma hobisi ile dindiriyor Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaşayan 77 yaşındaki Naciye Coşkun, evlat acısını balık tutma hobisi ile dindiriyor. Ordu’da amatör balıkçılığın en yaygın ilçe olduğu Fatsa ilçesinde iskelenin ‘Naciye Teyzesi’ dikkatleri üzerine çekiyor. 77 yaşında olmasına rağmen neredeyse her gün sabahın erken saatlerinde oltasını alarak, yağmur da yağsa iskelede balık tutan Coşkun, bu hobiye 3 yıl önce vefat eden oğlunun acısı üzerine başladığını belirtiyor. Coşkun, balık tutmanın kendisine çok iyi geldiğini, doktor tedavisi ve anksiyete ilaçları kullanmayı bıraktığını söyledi. “Vefat eden oğlumun acısı beni buralara sürükledi” Eşinin kendisini her gün iskeleye bıraktığını, balık tutmanın kendisine tedavi gibi geldiğini ifade eden Naciye Coşkun, “Vefat eden oğlumun acısı beni buralara sürükledi. Bu acıdan sonra balık tutmak bana iyi geldi, ilaçlarımı da bıraktım. Balık tutmaya gelmek benim için hiç zor değil, aksine sabahın olmasını bekliyorum. Kimi zaman sabah 07.00 sıralarında geldiğim bile oluyor. Eşim sağ olsun beni her gün bırakıyor, akşam da geri alıyor. Hep komşularıma, esnaflara ve akrabalarıma dağıtıyorum. İnsanlar satıyor ama ben zevk için geliyorum. Balık tutmak bana doktorların tedavisinden daha iyi geldi. Balık tutmayı herkese tavsiye ediyorum, çok güzel bir eğlence. Kafanı dinliyorsun ve rahatlıyorsun” dedi. “Her geldiğimde Naciye teyzeyi görüyorum” İskelede balık tutan İlhan Süğür ise Naciye Coşkun’un sürekli olarak balık tuttuğunu, bunun kendisine iyi geldiğini söylediğini kaydetti. Süğür, “Gerçekten de o şekilde, bizlere de iyi geliyor. Biz de onun gibi nasibimizi kovalıyoruz. Sadece balık tutmak değil, bu havayı solumak da şifa oluyor. Halimizden çok memnunuz” diye konuştu.
Galatasaray taraftarları Ordu’da şampiyonluğu coşkuyla kutladı
26 Mayıs 2024 Pazar - 23:15 Galatasaray taraftarları Ordu’da şampiyonluğu coşkuyla kutladı Ordu’da sarı-kırmızılı taraftarlar cadde ve sokaklarda kutlama yaparken, bedensel engelli Gülsüm Tekintaş, kutlamalara akülü sandalyesiyle katıldı. Trendyol Süper Lig’in 38. haftasında deplasmanda Konyaspor’u 3-1’lik skorla mağlup eden Galatasaray, 24. şampiyonluğunu ilan etti. Karşılaşmanın hemen ardından Ordu’da sarı-kırmızılı taraftarlar, cadde ve meydanlara akın ederek şampiyonluklarını kutladı. Sokak ve caddeler doldu taştı Ellerinde meşale, bayraklar ve tezahüratlarla şehir turu atan sarı-kırmızılılar, şehrin çeşitli noktalarında bir araya gelerek marşlar söyledi ve görsel şölen oluşturdu. Konvoy halinde trafiğe çıkan vatandaşlar, kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen taraftarlar hep birlikte şampiyonluk coşkusunu yaşadı. Bazı taraftarlar kamyonlar ile kutlamalara eşlik etti. Akülü tekerlekli sandalyesiyle kutlamalara eşlik etti Coşkulu anların yaşandığı şampiyonluk kutlamalarında Gülsüm Tekintaş isimli bir bedensel engelli bir kadın ise dikkat çekti. Akülü sandalyesi ile kutlamalara coşkulu bir şekilde eşlik eden Tekintaş, şampiyonluğu beklediklerini, coşkulu olduklarını söyledi. Öte yandan İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olması muhtemel bir aksaklığın yaşanmaması adına şehrin tüm noktalarında ve trafikte önlemler aldı.
Başkan Güler: “Akkuş Fasulyesine Avrupa Birliği coğrafi işaret almak için çalışmalar yapılıyor”
26 Mayıs 2024 Pazar - 11:57 Başkan Güler: “Akkuş Fasulyesine Avrupa Birliği coğrafi işaret almak için çalışmalar yapılıyor” Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Akkuş Şeker Fasulyesini dünyaya tanıtmak için çalışma başlattıklarını belirterek, “Gerçekten dünyanın en iyi fasulyesi. Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret almak için çalışmalar yapılıyor. Bu sayede artık dünya da tanımış olacak” dedi. Büyükşehir Belediye başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in destekleriyle Akkuş Şeker Fasulyesi Paketleme Tesisi üretim kapasitesini her geçen gün arttırarak geniş çaplı bir pazara ulaştı. Başkan Güler’in öncüsü olduğu çalışmalarla pazar alanı genişleyen fasulye bugün zincir marketlerde yerini alan marka değeri yüksek bir ürün haline geldi. Kendine has tadı, aroması ve kokusuyla dikkat çeken ve Türk Patent Enstitüsü tarafından ’coğrafi işaret’ olarak tescillenen Akkuş şeker fasulyesi için yeni sezon fasulye ekimi başladı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, ilçenin Ceyhanlı Mahallesi’nde üreticiler ile birlikte tarlada fasulye ekti. “Akkuş Şeker Fasulyesini dünya tanıyacak” Fasulyenin ekim töreninde konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, hem üretiminin hem de pazar payının arttırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Güler, “Yaptığımız çalışmalarla Akkuş Şeker Fasulyesi adıyla yeni bir marka ortaya çıktı. Şu anda üretimi yapılandan iki kat daha boş alan var, 14 bin dekar boş alan var. Buraları da üretime kazandırınca üretim katlanacak. Bunun alımını biz yapacağız. Özel sektörden de almak için sıraya girenler var. Daha önceleri paketleme tesisini de yapmıştık. Önümüzdeki günlerde Ankara’da Cumhurbaşkanımız ve Tarım Bakanımız birlikte olacağız. Orada da Akkuş’un fasulyesini anlatacağım. Bu iş birazda tanıtım ile oluyor. Gerçekten dünyanın en iyi fasulyesi. Avrupa Birliğinde coğrafi işaret almak için çalışmalar yapılıyor. Bu sayede artık dünya da tanımış olacak” diye konuştu. Programda konuşan Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ve Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya da yaptıkları konuşmada tarıma verdiği destekler dolayısıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti. Yapılan konuşmaların ardından Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve protokol üyeleri tarafından tohumlar Akkuş’un bereketli topraklarıyla buluşturuldu.
El emeği göz nuru eserler bu sergide
25 Mayıs 2024 Cumartesi - 14:42 El emeği göz nuru eserler bu sergide ORDU (İHA) – Ordu Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları (ORMEK) Ünye şubesinde eğitim gören kursiyerlere ve öğretmenlere ait eserlerin yer aldığı yılsonu sergisi açıldı. ORMEK, birçok ilçede vatandaşların bilgi ve beceri yönünü geliştirmelerine, ev ekonomilerine katkı sağlamalarına yönelik faaliyetlerine devam ediyor. Birçok alanda eğitimler veren ORMEK yılsonu sergisi Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı protokol üyeleri kursiyerler ve vatandaşların katılımı ile açıldı. Başkan Güler: “ORMEK’leri 19 ilçemizde yaygınlaştırmak istiyoruz” Ünye’de açılan sergide konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, ORMEK’leri 19 ilçede yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Sadece Ünye’de 50 bini aşkın kişiye meslek ve sanat eğitimleri verdiklerini belirten Başkan Güler, “Hangi meslekte uzmanlık kazanmak istiyorsanız 8 kişiyi toplayıp bize başvurun. Bu imkanların biz size sağlayalım” dedi. Serginin en ilgi çeken kısmı ise el sanatları teknolojisi rölyef öğretmeni Kader Aşçı’nın öğrencilerinden çıktı. Seher Beşli, torununun resminin çalışmasını bizzat torununun saçını kullanarak rölyef yaptı ve ilgi çeken bir çalışma ile dikkatleri çekti. Bir diğer çalışma ise 72 yaşındaki Hacer Alparslan’a ait ışıklı bir rölyef çalışması oldu. Rölyef öğretmeni Kader Aşçı ise evlendiğinde çeyiz olarak kullandığı sehpayı sanat eserine dönüştürdü. 17 farklı branşta beğeniye sunulan sergi, 2 gün açık kalacak.
Ordu’da Türk mutfağının asırlık lezzetleri görücüye çıktı
23 Mayıs 2024 Perşembe - 14:26 Ordu’da Türk mutfağının asırlık lezzetleri görücüye çıktı Türk mutfağının tanıtılması ve dünya sıralamasında hak ettiği yeri alması amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl 3’ncüsü düzenlenen ’Coğrafi İşaretli Ürünlerle Türk Mutfağı Haftası’ kutlama etkinlikleri, Ordu’nun Ünye ilçesinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Belediyesi ortaklığında Coğrafi İşaretli Ürünlerle Türk Mutfağı Haftası organizasyonunun bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirildi. Düzenlenen organizasyonda farklı ilçelerin kooperatiflerinin yanı sıra, Ünye Belediyesi Yöresel Ürünler Üretim Merkezi’nde üretilen ürünler de sergilendi. “Zengin bir coğrafyaya sahibiz” Programın açılışında konuşan Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, “Çok çeşitli kültürlerin bir arada yaşam sürdüğü Anadolu topraklarında gastronomi konusu daima ön planda olmuş, zengin bir iklimle ülkemizin bereketli coğrafyasındaki tüm gelenekler günümüze kadar taşınmıştır. Farklı sunum ve lezzetleriyle geçmişten bu güne pek çok kültürün mirasçısı olan Türk mutfağı, hem farklı medeniyetlerin mutfaklarını etkilemiş, hem de etkilenmiştir” diye konuştu. “Ordu 12 ay yaşanabilir ve turizm açısından tercih edilebilir bir şehir haline geldi” Turizmde gastronominin son dönemde öne çıktığını belirten Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Bölgemizdeki yöresel ürünlerimizin ve lezzetlerimizin turizme katkı sunması için bu tür organizasyon ve faaliyetler son derece önemlidir. Ünye Belediyemizin hizmete sunduğu Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ile beraber unutulmaya yüz tutan ürünlerimizin yeniden hayata dönmesi ve bilinirliğinin artması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu sayede Ordu ilimiz sadece 3 ay değil, 12 ay yaşanabilir ve turizm açısından tercih edilebilir bir şehir haline gelmektedir” ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde şehir merkezinde kortej yürüyüşü yapıldı. Kortej yürüyüşünden sonra Vali Muammer Erol, beraberinde protokol mensupları ile birlikte Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifleri tarafından Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda açılan yöresel ürünler stantlarını gezerek, hazırladıkları yiyeceklerle birlikte etkinliğe katkıda bulunan kadınlara teşekkür etti.
Yalnızlığını kitaplara anlattı, yılın en genç yazarı olarak 3 ödül birden aldı
23 Mayıs 2024 Perşembe - 13:59 Yalnızlığını kitaplara anlattı, yılın en genç yazarı olarak 3 ödül birden aldı Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki lise öğrencisi Umut Karaman, yazdığı kitapla "yılın en iyi genç yazarı" ünvanıyla 3 ödül birden aldı. Ünye Mehmet Refik Güven Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi Umut Karaman, hiç kimseye anlatamadığı yalnızlıklarını ve düşüncelerini yazdığı ’Siyah Sayfalar’ adlı kitabına aktardı. Kısa sürede çevresinin ve ailesinin desteğiyle büyük bir kitle okuyucusuna ulaşan Umut Karaman, 2022 Altın Melek, 2023 Kristal Çam ve 2023 Altın Yonca ödüllerinde yılın en iyi genç yazarı ve en iyi çıkış yapan yazarı seçildi. Türkiye’nin bir çok köşesinde yazdığı kitapla okuyucularıyla imza gününde buluşan Umut Karaman, okuduğu okulun ise gurur kaynağı oldu. Ailesinin ve arkadaşlarının desteğiyle şimdilerde yeni bir kitap yazacağını söyleyen Karaman’ın hayali ise Türkiye’deki edebiyat dünyasında birçok yazar ve şairin yanında olmak istemesi. “Kitabım bir hayal iken benim için bir hedef oldu” Türkiye’nin dört bir köşesinde çok büyük bir okuyucu kitlesine ulaşarak yazdığı kitabın bir hayalden çok hedef olduğunu ifade eden Karaman, “Ben 2019 yılından itibaren aktif bir şekilde yazarlık yapıyorum. Yazarlık sürecinde 2022 Altın Melek, 2023 Kristal Çam ve 2023 Altın Yonca ödüllerinde yılın en iyi genç yazarı ve en iyi çıkış yapan yazarı seçildim. Ben aktif olarak yazılarımı paylaşıyorum yine diğer taraftan öğrencilik hayatımı sürdürüyorum. Ortaokul yıllarımda kısa olarak yazılar yazmaya başladım. Daha sonra çevremdeki arkadaşlarımın teşvikleriyle daha çok yazmayı sürdürdüm. Beni yazarlık başarımda en çok tetikleyen kısım ise yalnızlık oldu. Çünkü hayatımda yaşadıklarımı kimseye anlatamadım veya anlattığımı kimse anlamadı. Burada çok sıkıntı çektim ve ben de duygularımı sayfalara dökmeye başladım. Yazdıklarım 3 sene boyunca güzel bir okunma aldı. Sadece Ünye’de değil, Türkiye’nin dört bir köşesinde çok büyük bir okuyucu kitlem oldu. Kitabım kısa sürede daha çok okunarak büyük kitleye ulaştı" diye konuştu. “Hayalim Türkiye’deki edebiyat dünyasında birçok yazar ve şairin yanında olmak” Hayalinin bir çok şair ve yazarın yanında olmak istediğini ifade eden Karaman, “Çevremden hiçbir tepki almadığımı gördüğümde aslında ben 2021 yılında kitabımı yazmayı bırakmıştım. 2022 yılında bu kitabıma yazmaya başladığımda bu kadar uzun bir serüven beklemiyordum. Yine kitabım için hazırlıklarımı sürdürüyorum. Aslında hayalim Türkiye’deki edebiyat dünyasında bir çok yazar ve şairin yanında olmak istiyorum” ifadelerine yer verdi.
Motosiklet sürücülerinin güvenliği artırılıyor
23 Mayıs 2024 Perşembe - 12:47 Motosiklet sürücülerinin güvenliği artırılıyor Ordu’da trafik polisleri, şehirdeki uygulama noktalarında motosiklet sürücülerine yönelik bilgilendirici trafik denetimi düzenledi. Denetimlerde yaklaşık 100 motosiklet sürücüsüne reflektörlü yelek dağıtıldı. İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli trafik polisleri tarafından şehirdeki uygulama noktalarında yaklaşık 100 motosiklet sürücüsüne reflektörlü yelek dağıtımı yapıldı. Ekipler ayrıca, ‘kaskla tutun hayata’ mottosu ile sürücülere kaskın ve trafik kurallarını önemini anlattı. Ekipler, motosiklet sürücülerinin kaportasının bedenleri olduğunu, bu konuda hem araç hem de motosiklet sürücülerinin çok dikkatli olmaları gerektiğidi belirtti. “Denetimlerin sürekli olarak devam etmesi gerekiyor” Musa Temür isimli motosikletli kurye, yaklaşık 14 yıldır motosiklet kullandığını, geçen yıllarda polis ekipleri tarafından verilen yelekleri de trafikte kullandığını söyledi. Temür, “Polis ekiplerimiz sağ olsun her çevirmede bize kas ve yeleklerin önemini anlatıyor. Aslında can güvenliği için kask takıp yelek giyiyoruz ama bazı sürücüler ceza yememek için kullanıyor. Polis ekipleri her zaman yanımızda. Uygulama olması bizler için daha iyi. 50 ve 125 cc motosikletler çoğaldığı için trafik kazaları da çok arttı. Bunların önüne geçmeye çalışıyorlar, sürekli olarak denetimlerin devam etmesi gerekiyor. Ehliyeti olmadan motosiklet kullanımına da karşıyım” diye konuştu. “Ekiplerimiz bizler için çabalıyor” Diğer motosiklet sürücüleri de uygulama noktasında polis memurlarının kendilerine bilgilendirmelerde bulunduğunu, yelek hediye ettiğini ve kask takmanın önemini anlattığını söylediler. Sürücüler ayrıca, kendileri için birilerinin çaba göstermesinin kendilerini mutlu ettiğini ve bu sayede daha dikkatli olduklarına dikkat çektiler. Denetim ve bilgilendirme faaliyetlerinin yıl boyunca artarak devam edeceği öğrenildi.