GENEL - 25 Şubat 2017 Cumartesi 14:16

Bakır kaplara ilgi arttı

A
A
A
Bakır kaplara ilgi arttı

Samsun’da 40 yıllık bakır ustası Mustafa Yüksel, son zamanlarda bakır kap kullanımının arttığını söyledi.
Çeşitli madenlerden yapılan kapların yaygınlaşmasıyla bakırcılık azalsa da son dönemlerde bakıra yönelim biraz arttı. Bakırın sağlık açısından önemli olduğunu belirten bakır ustası Mustafa Yüksel, eskiden insanların bakır kullandıkları için fazla hastalanmadıklarını ileri sürdü.
Bakır içinde kullanılan kalayın da en az bakır kadar önemli olduğunu belirten 40 yıllık bakır ustası Mustafa Yüksel, "Kalay günümüzde hormonlu olan sebze ve meyvelerin içerisindeki zehiri atar. Sağlıklı bir yemek ortaya çıkartır. Kapları kalayladığımızda siyah bir tortu ortaya çıkar. O siyah tortu doğal olmayan maddedir. Yani kalay tamamen doğal olmayan maddeleri yiyecekten alır. Bakır doğal bir madendir. Bakırın içinde insan vücuduna faydalı maddeler vardır. Kalay ise bakırdan aldığı vitamini kendi vitamini ile birleştirip yiyeceğe aktarır. Bakırda pişen yemek sağlıklıdır. Hastalıklara karşı vücudu koruyor. Bakır kabın kalayı çıkmaya başladığı zaman kalayını yaptırmak lazım. ’Kalaylı kapların fazla kullanılmasından dolayı kalayın ömrü azalır’ diye yanlış bir inanış var. Fakat bir kalaylı tencereyi ne kadar çok kullanırsanız ömrü o kadar uzun olur. Kalay kullanıldıkça ömrü uzayan bir madendir. Asıl kullanılmazsa kalay erken deforme olur. Bir tencere her gün kullanılsa dahi 1-2 yıl kalay yüzü görmez. Teflon bile bu kadar dayanmaz. Kalaylı kapları yıkarken süngerin yumuşak tarafı kullanılmalı. Eğer sağlıklı bir yaşam isteniyorsa, hafızanızın iyi çalışmasını istiyorsanız bakır kabı kullanılmalı. Eski insanlarımız hep bakır kullanırdı. Sağlıkları da gayet iyiydi. Ben de evimde bakır kullanıyorum. Hafızam çok iyidir. 35 yıl önce arkadaşımın ne giydiğini hatırlarım. Çocuklarım da öyledir. Çelik ve çeşitli kaplar yaygınlaşınca bakır kapların kullanımı belli ölçüde düştü. Fakat son zamanlarda bakıra yöneliş arttı. İnsanlar sağlık açısından bakır kapları kullanıyor. Gençler de kullanmaya başladı. Çoğu iş yeri de bakır kullanmaya başladı. Hem göze hoş geliyor hem daha sağlıklı" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Abdullah Avcı: “Kupayı 10. kez müzemize götürmek istiyoruz” Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, ulaşılabilir olarak koydukları hedeflerden bir tanesini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Kupayı 10. kez müzemize götürmek istiyoruz” dedi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final rövanş maçında Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda Fatih Karagümrük ile karşılaşan Trabzonspor, sahadan 4-0 galip ayrılarak adını finale yazdırdı. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, “Sezonun en önemli maçlarından bir tanesi. Bu sezonun içerisinde bizim gibi takımların inişlerin-çıkışların olduğu sezonu yaşıyoruz. Ulaşılabilir koyduğumuz hedef lig üçüncülüğü ve Türkiye Kupası’nda final oynamaktı. Bu hedeflerden bir tanesini kazandık. Trabzonspor bu ülkenin en güçlü şehri ve takımlarından bir tanesidir. Kupayı 10. kez müzemize götürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Umarım tüm kupaları kazanmak nasip olur” Karagümrük karşılaşmasının ikinci yarısında topa sahip olmanın önemine vurgu yapan deneyimli teknik adam, “Oyun olarak Karagümrük ile 4. maçımızı oynuyoruz. İlk yarıda 0-0 biterken planladığımız oyunu, yapacağımız baskıları bazen geç bazen yanlış yönlendirmeler yaptık. Devre arası konu, baskıyı şu şekilde yapacağımız üzerineydi. İlk maçtaki avantajlı skor olsa da kazanmak istiyorduk. Golü bulduktan sonra sevindirici tarafı, oyuna sahip olmak bu disipline devam etmek son derece önemliydi. Bugün itibarıyla baktığımızda son derece mutluyuz, teknik adamlık kariyerimde 3. finalim olacak. Trabzonspor tarihinde tüm kupaları almış bir isim Ahmet Suat Özyazıcı. Umarım bana da tüm kupaları kazanmak nasip olur” şeklinde konuştu. Galibiyeti bordo-mavili taraftarlara armağan eden Avcı, “Trabzonspor taraftarının nasıl bir oyun istediklerini biliyorum. Onlara da teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.