SAĞLIK - 18 Aralık 2017 Pazartesi 16:35

"Omuz artroskopisi" tedavisi

A
A
A
"Omuz artroskopisi" tedavisi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "Sakatlanma durumu oldukça kolay olan omuzun tanı ve tedavisinde ‘omuz artroskopisi’ ile kişi aynı gün içinde taburcu edilme imkanı bulmaktadır" dedi.


Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Ağrı Merkezi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı "Omuz artroskopisi" konusunda bilgiler verdi. Doç. Dr. Cem Coşkun Avcı, "Omuz artroskopisini anlatmadan önce öncelikle omuz nedir sorusuna yanıt verelim. Omuz; boynun iki tarafında bulunan, kolu göğüsle birleştiren kısımdır. Omuz iskeleti üç kısımdan meydana gelmiştir. Kol kemiğiyle kürek kemiğini birleştiren eklem, hareket kabiliyeti bakımından vücudun en oynak eklemidir. Omuz eklemi, insan vücudunda en geniş hareketleri yapan eklemdir. Hemen her yöne hareketi mümkündür. Vücutta çıkıkların en kolay ve sık meydana geldiği yerlerden biri de omuzdur” diye konuştu.



Başarılı tedavi yöntemi


Dr. Avcı şu bilgileri verdi: “Bu görüşle; insan vücudunda omuz kısmı en hareketli olan bölgeler içinde yer aldığından sakatlanma durumu da oldukça kolaydır. Meydana gelen sakatlanmalarda ve sağlık problemlerinde kullanılan olan en güzel tanı ve tedavi yöntemi de omuz artroskopisidir. Omuz artroskopisi, omuz eklem rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uygulanan cerrahi bir yöntemdir. ‘Eklemin içine bakmak ve görmek’ anlamına gelen bu yöntem dizden sonra en sık olarak omuz eklemine yönelik uygulanmaktadır. Bu cerrahi yöntem ile kişi ayakta tedavi edilmesi sonrası yine kişinin aynı gün içinde evine taburcu edilme olanağı bulunan bir işlemdir. Omuzda sakatlanma, sıkışma, yırtıklar ve donuk omuz dediğimiz sağlık sorunlarının tedavisinde bu işlemin en önemli avantajları; daha küçük kesi, daha az doku hasarı, daha erken işe dönüş ve yüksek hasta memnuniyeti olarak sayabiliriz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Çölyak hastalarına glütensiz menü DÜZCE(İHA) – Düzce Valisi Selçuk Aslan, Çölyak Hastalığı Farkındalık Gününde Çölyak Hastalarıyla birlikte Atatürk Devlet Hastanesinde özel olarak hazırlanan glütensiz yemek yedi. Çölyak Hastalığına dikkat çekiliyor. Düzce İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Atatürk Devlet Hastanesi’nde Çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla farkındalık etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Vali Selçuk Aslan, Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, sağlık çalışanları ve çölyak hastaları katıldı. Vali Selçuk Aslan Çölyak’ın bir hastalık olmadığını işaret ederek “Çölyak rahatsızlığı belli tahıl ürünlerinde bulunan glüten ürününün bazı bünyelerde özellikle bağırsak rahatsızlığına sebep olmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlık çeşididir. O yüzden hastalık olarak adlandırmıyorum. Farkında olabildiğimiz ölçüde basit diyet alışkanlıklarımızla bu konuda hassasiyeti olan insanlarımız açısından hayat konforu bozulmadan yaşamını sürdürmeye imkan veren bir durum. Bu noktada temel farkındalığı oluşturmalıyız. Diyete dikkat etmeliyiz. Glütenin zarar verdiği bünyelerde glütensiz yaşamı sürdürebilmeliyiz” ifadelerinde bulundu. Hastanede özel menü Açıklamaların ardından Vali Aslan, Sağlık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ve Türkiye’de ilk olan Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Verimlilik ve Kalite Uygulamaları Dairesi Başkanlığı tarafından iyi uygulama örnekleri arasında gösterilen “Glütensiz Menü” uygulaması hakkında bilgi aldı. Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 2021 yılının Haziran ayından bu yana Atatürk Devlet Hastanesi mutfağında diyetisyen gözetiminde glütensiz ürünler tercih edilerek glütensiz yemek menüsü hazırlandığını ve diyetisyenin yönlendirdiği hasta ve hasta yakınlarının faydalandığını bildirdi. Ayrıca, Atatürk Devlet Hastanesi’nin yanı sıra, 5 ilçe hastanesi personellerine hizmet verilerek glütensiz yemek temini yaptığını aktardı. Bilgilendirmenin ardından Vali Aslan, çölyak hastalarıyla birlikte yemek yedi.