ÇEVRE - 17 Mart 2024 Pazar 12:20

Siirtli kaşif yapay zekalı robot asker yaptı

A
A
A

Siirt’te yaşayan ilkokul mezunu Burhan Canpolat, kendi imkanlarıyla farklı yerlerden topladığı parçalar ile yapay zeka destekli insansız robot asker yaptı.

Burhan Canpolat, aylarca mesai harcayarak hayalini kurduğu ve etraftan parça toplayarak başladığı projesine her gün saatlerce çalışarak bir yılda tamamladı. Canpolat, asker şeklini verdiği robota kurduğu yazılım ile telefon, tablet ve bilgisayardan 32 kilometreye kadar yönlendirebiliyor.

Siirtli kaşif yapay zekalı robot asker yaptı

Robotuna "TX" ismini veren 50 yaşındaki Canpolat, gece görüşlü ve ısıya duyarlı kameralar ile robotun her nesneyi algılayabildiğini belirtti. Canpolat, "Bu projemizde bir tane silahlı robot yaptık. Robotumuz tamamen yapay zeka destekli olup uzaktan kumandalıdır. Aynı anda 32 kilometre robotun yanında olmadan da robotu kontrol edebiliyorsun. Kameraları sayesinde tablet, bilgisayarla ve aynı anda cep telefonu ile kontrol edebiliyorsun. Robotumuz hareket sensörlüdür. Isıya duyarlıdır. İnsan algılama var, hareket algılama var. Aynı zamanda gece görüşlüdür. Robotumuza bir tane silah taktık" dedi.

Siirtli kaşif yapay zekalı robot asker yaptı

"Robota iki adet makinalı silah takılabilir veya bir tarafına diğer tarafına bomba atar veya roket takılabilir" diyen Canbolat, "Aynı anda mayın imha robotu olarak da kullanılabilir. Robotumuzu paletlidir. Paletleri de araba lastiğinden yaptık. Sağdan soldan birkaç parça topladık profillerle, kaynaklarla birlikte böyle bir şey ortaya çıkardık. Bu robotumuzun amacı ülkeme Türkiye’me sahip çıkmak. Türkiye dünyanın merkezidir. Bütün dünya ülkelerinin gözü Türkiye’dedir. Ülkeme, vatanıma ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize katkıda bulunmak için böyle bir robot yaptık. İnşallah ülkeme ve vatanıma bir faydası olur" ifadelerini kullandı.

Süleyman Tayfur Kılıçvuran - Vedat Mağat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum ETÜ YÖKAK tarafından 2 yıl süreyle akredite edildi Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yükseköğretim kurumlarındaki niteliğin yükseltilmesi ve kalite güvencesine katkı sağlanması amacıyla uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında 2 yıl akredite oldu. ETÜ, yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirildiği Kurumsal Akreditasyon Programına (KAP) yönelik yapmış olduğu çalışmalar sonucunda 2 yıl süre ile akredite olma başarısı gösterdi. ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, akreditasyon belgesini Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törenle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’ın elinden aldı. Programın ardından değerlendirmede bulunan Rektör Çakmak, ETÜ’nün ilk kez akredite olduğuna dikkat çekerek: “Kalite süreçleri bizim için son derece önemli. Göreve geldiğimiz günden itibaren bu bilinçle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2023 yılında gerekli şartları yerine getirerek YÖKAK’a başvurumuzu yaptık ve 2 yıl süreyle akredite olduk. Önümüzdeki süreçte hedefimiz 5 yıllık tam akreditasyon belgesini almak. Bu başarının elde edilmesinde emeği geçen başta kalite kurulumuz olmak üzere tüm personelimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.