Yerel Haberler
Sinop
19 Mayıs 2024 Pazar - 13:24 Sinop’ta 19 Mayıs kutlamaları Sinop’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıl dönümü Sinop’ta coşkuyla kutlandı. Hükümet Meydanı’nda çelenk töreninin ardından bando eşliğinde gösteri alanına kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve işaret dili eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini anlatan konuşma Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Kalyon tarafından yapıldı. Kalyon, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ateşinin yakıldığı günün 105’inci yıldönümünde, bir Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını daha karşılamanın engin mutluluğu, gurur ve coşkusu içindeyiz. 19 Mayıs, binlerce şehit verilerek Türk ulusunun kutsal saydığı topraklarda, özgür yaşama hakkı elinden alınmak istenen bir milletin umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmadan, aydınlık, güzel günlere inancının ve bu inançla verdiği üstün mücadelenin başlangıcıdır. Bugün, var ya da yok olma kavgasına çıkanların, varını yoğunu vatan için, istiklal için feda edenlerin, tarihimize san ve şeref veren kahramanların günüdür” dedi. Tören, halk oyunları ve spor gösterileriyle devam etti. Törene Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Hatipoğlu, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, İl Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Ersin Yaman, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, protokol eşleri, çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
Sinop İl Özel İdaresine sıfır atık belgesi
10 Mayıs 2024 Cuma - 17:14 Sinop İl Özel İdaresine sıfır atık belgesi Sinop İl Özel İdaresi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hayata geçirilen geri dönüşüm projesi kapsamında sıfır atık belgesi almaya hak kazandı. Sinop Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Cem Levent Yücel, “Projemiz hem dünyada hem de ülkemizde çok önem arz eden bir proje, atıklarımızın ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması büyük önem arz ediyor. Hem ekonomi açısından hem de çevre kirliliğini önlenmesi açısından İl Özel İdaremizin almış olduğu bu belgenin önemli bir niteliği var. Kendilerini tebrik ediyoruz” diyerek belgeyi Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl’a takdim etti. “Şehirdeki hizmetin aynısını kırsalda da gerçekleştireceğiz” Genel Sekreter Yahya Çınkıl, köylere her türlü hizmeti götürmek için yoğun çaba harcadıklarını ifade ederek, “Şehirdeki hizmetin aynısını kırsalda da hayata geçirmek için katı atık toplamayı da vazife ediniyoruz. İl Özel İdaremiz; kırsal kesimde temizlik hizmetlerini genişleterek çevre bilincinin arttırılması ve doğal yaşamı korumayı ön planda tutuyor. Yeni konteynırların dağıtımıyla birlikte, köy sakinlerine daha temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama imkânı sunarak vatandaşlarımızın refahını arttırmayı ve Sinop için değer üretmeyi sürdürüyoruz” dedi. “Dünyaya örnek bir proje” Sinop İl Özel İdaresini tebrik ederek açıklama yapan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan ise “İl Özel İdaresinin köylerde çok çeşitli görevleri var. Bu görevlerden bir tanesi de kırsaldaki köylerimizin evlerinden çıkan atıkları geri dönüşüm noktasına ulaştırmak. Sıfır Atık Projesinin arkasındaki temel amaç israf etmemek, ihtiyacımızın üzerinde tüketmemek, tüketiliyorsa da bunu tekrar kullanmak amaçlı geri dönüşüme kazandırmak. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendilerin himayelerinde, dünyaya örnek bir proje olan Sıfır Atık Projesi; bütün illerimizde, bütün kamu kurum ve kuruluşlarında, bütün yönetim birimlerinde uygulanmakta. İl Özel İdaremizin bütün hizmet binalarında bu Sıfır Atık Projesinin uygulanmasından dolayı bu belgenin verilmesi takdire şayan. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olması açısından da bu belge bizim açımızdan önemli. Genel Sekreterimizi ve Özel İdaremizin bütün çalışanlarını tebrik ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Sinop’ta Engelliler Haftası etkinliği
10 Mayıs 2024 Cuma - 16:43 Sinop’ta Engelliler Haftası etkinliği Sinop’ta Engelliler Haftası coşkuyla kutlandı. Sinop Hükümet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ferhat Kuran, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çelenk töreni sonrası günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Sinop Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeki Yıldırım, “Ülkemizde ve Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerde her yıl 10-16 Mayıs arası Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Hafta boyunca engellilerin sorunları tartışılır, topluma kazandırılmaları konularında çalışmalar yapılır. Toplumda farkındalık oluşturmak, onlara gerekli desteği vermek, onların da hakları olduğunu bilerek yaşamak hepimizin sorumlulukları arasındadır. İnsanlar birbirlerinden farklı olsa da eşit haklara sahiptir. Engelli ve özel bireylerimizin ihtiyaç ve sorunlarını sevgi ve anlayışla ele alıp soyutlamadan, ötekileştirmeden, bütünüyle aramızda olduklarını her daim hissettirmemiz gerekmektedir. Kurumlarımızın verilerine göre ülkemizde çeşitli engellere sahip beş milyonu aşkın vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık bir milyon beş yüz binini çocuklar oluşturmaktadır. Aileleriyle birlikte ele aldığınızda engellilik konusu 85 milyonluk nüfusumuzun yaklaşık 35 milyonunu çok yakından ilgilendiriyor. Toplumda farkındalık oluşturmak, onlara gerekli desteği vermek, onların da hakları olduğunu bilerek yaşamak hepimizin sorumlulukları arasındadır” dedi.
Türkeli’de Trafik Haftası etkinlikleri
09 Mayıs 2024 Perşembe - 19:36 Türkeli’de Trafik Haftası etkinlikleri Sinop’un Türkeli ilçesinde İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı’nca Karayolu Trafik Güvenliği Haftası etkinliği düzenlendi. Trafikte can kayıplarını ve kazaları önlemeye yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mayıs ayında kutlanan Karayolu Trafik Güvenliği Haftası’nın bu yılki sloganı ‘Hayatla Yarışılmaz’ oldu. Türkiye genelinde gerçekleştirilen Karayolu Trafik Güvenliği Haftası etkinlikleri kapsamında, ilçenin Yaşar Topçu Caddesi Köprübaşı Meydanı’nda trafik farkındalığı etkinliği düzenlendi. İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığınca düzenlenen yol denetiminde, Kaymakam Safa Kahraman, Belediye Başkanı Veysel Şahin ve daire amirleri de eşlik etti. Kaymakam Safa Kahraman, sürücülere trafik güvenliği ile ilgili bilgilendirici broşür dağıtarak, araç sürücülerine hız kurallarına uymaları, emniyet kemeri kullanmaları, yaya geçitlerinde yayalara öncelik vermeleri ve trafik kurallarına uymaları hususunda hatırlatmalarda bulundu. Daha sonra protokol üyeleri ve öğrenciler, “Öncelik Yayanın, Sonra Arabanın”, “Yayayı Yoldan Geçir, Hayatlara Can Getir” ve “Trafikte Var, Yaya Sen de Yol Ver Ona” yazılı pankartlarla yaya geçidini kullandılar. Buradaki etkinliğin ardından polis ve jandarma ekipleri, Atatürk İlkokulu bahçesinde, öğrencilere trafik işaret ve levhalarının ne anlama geldiği ve trafik kuralları ile ilgili çeşitli bilgiler verdiler.
Sinop’ta 850 adet avcı böcek doğaya salındı
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 21:29 Sinop’ta 850 adet avcı böcek doğaya salındı Türkiye’nin önemli kestane üretim yerlerinden olan Sinop’ta gal arısıyla mücadele çalışmaları kapsamında biyolojik mücadele laboratuvarında üretilen 850 adet ‘Torymus Sinensis’ isimli avcı böcek, Erfelek ilçesine bağlı Kirazlık köyünde doğaya salındı. Programda konuşan Sinop Valisi Mustafa Özarslan, “Sinop’ta kurduğumuz laboratuvarda 2022 ve 2023 yılları içerisinde Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçelerine toplamda 5 bin 746 adet avcı böcek üretilmiş ve doğaya salınmıştır. 2022 ve 2023 yıllarında toplam 268,98 hektarlık alanda avcı böcek salımı yaptık. 2024 yılı içinde avcı böcek üretimimiz yaklaşık 5 bin adet olacak. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Gal arısı ile mücadele kapsamında büyük emek gösteren Orman Bölge Müdürlüğümüze, İl Tarım Müdürlüğümüze, Biyolojik Mücadele Laboratuvarlarımızda çalışan uzmanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Vali Özarslan’ın konuşmasının ardından 850 adet avcı böcek kestane ormanlarına salındı. Programa Gerze Kaymakamı ve Erfelek Kaymakam Vekili Mehmet Deniz Arabacı, Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun, İl Genel Meclis Üyesi Ziya Dilsiz, Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, Kirazlık Köyü Muhtarı Bülent Koca, Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ve üreticiler katıldı.