GENEL - 28 Ekim 2018 Pazar 09:44

Yaylalardan göçe kar engeli

A
A
A
Yaylalardan göçe kar engeli

Trabzon’da hayvanlarıyla yaylalardan göç etmek isteyen yaylacılar kar engeliyle karşılaştı.

Trabzon’da hayvanlarıyla yaylalardan göç etmek isteyen yaylacılar kar engeliyle karşılaştı.


Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri altına düşmesiyle birlikte kar yağışı geçtiğimiz günlerde tüm yurtta etkisini hissettirmeye başladı. Yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı bazı yaylacıları erken yakaladı. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaylalardan göç etmek isteyen yaylacılar 40 santimi bulan kar kalınlığıyla karşılaştı. İlkbaharda çıktıkları yüksek yaylalarda 5 ay kalarak hayvanlarını otlatan yaylacıların bu mevsimlerde gerçekleştirdiği göçü kar engeline takıldı. Trabzon’un Sürmene ilçesinde yaklaşık bin tane küçükbaş hayvanıyla göç etmek isteyen Faik Hancı, Omal Yaylası’nda 30 santimi bulan kar kalınlığına rağmen sürüsüyle göç etmek istedi. Kar ve sis nedeniyle göç etmekte zorlanan Hancı, o anları kaydederek sosyal medyaya yükledi.


Görüntülerde yoğun kar yağışına rağmen sürüsünü ilerletmeye çalışan Hancı, “Kar yağışı nedeniyle hayvanlar otlamakta güçlük çekiyor. Allah bütün hayvanseverlere yardım etsin. Biz devletten destek istemiyoruz. Biz sadece sigorta yapılmasını istiyoruz. Memlekette artık çoban kalmadı. Çobanların sigortası yatırılırsa herkes rahat bir şekilde bu işi yapar ve sürüsünü arttırırlar” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.