YEREL HABERLER - 06 Aralık 2011 Salı 12:56

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KDV SIKINTISI

A
A
A
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN KDV SIKINTISI

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, KDV uygulamasının inşaat sektöründe kaliteyi düşürdüğünü iddia ederek, bu uygulamanın biran önce kaldırılarak, yerine kademeli KDV uygulamasının getirilmesini istedi.
MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektöründe yaşanan KDV uygulamasının yarattığı sıkıntıyı değerlendirdi. İnşaat sektöründeki KDV iadesi uygulamasının biran önce kaldırılması gerektiğini belirten Ekinci, söz konusu uygulamanın metrekare bazında belirlenen KDV oranlarından kaynaklandığını ifade etti. Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre, 150 metrekareye kadar dairelerde KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanırken, 150 metrekare ve üstü dairelerde yüzde 18 KDV alındığına işaret eden Ekinci, “Bu oranlara dikkat edilirse keskin bir artış görülmektedir. Yani 149 metrekare için yüzde 1 KDV oranı uygulanırken, 150 metrekare olduğu anda uygulanan KDV oranı yüzde 18’e çıkmaktadır. 149 metrekare konut yapan birisi kendisine yüzde 17 KDV iadesi avantajı sağlamış oluyor. Kanundaki bu açık, vergi ödemekten kaçınan firmalar tarafından kötüye kullanılmaktadır” dedi.
Uygulamanın yarattığı sakıncaları da aktaran Ekinci, uygulama nedeniyle bir çok firmanın inşaata yönelerek yüzde 17’lik KDV iadesi avantajından yararlandığını ileri sürdü. Özelikle büyük firmaların başka iş yapmaktan dolayı biriken vergilerini ödememek için inşaat yapımına yöneldiklerini iddia eden Ekinci, “Bu durum önüne gelen herkesin müteahhit olmasına neden olmaktadır. Vergi borcundan kurtulmak isteyen herkes, bina inşa ederek biriken KDV iadelerini vergi borcuyla mahsuplaştırmaktadır. KDV iadesi uygulamasının kaldırılması ile önüne gelen herkesin müteahhit olabilmesinin önüne geçilecektir” görüşünü savundu.
Müteahhitlik mesleği, bir takım ekonomik çıkarlar için icra edildiğinde, ‘müteahhitlik’ olgusunun yıpranması bir yana, insan hayatını riske atan kalitesiz binaların yapılmasına da neden olduğunu vurgulayan Ekinci, Van depremini anımsatarak şunları söyledi. “Deprem kuşağı üzerinde olan bir çok bölgede, nitelikten yoksun, denetimden uzak binalar, sırf birileri vergi borcunu ödeyebilsin diye inşa edilmekte. Son yaşadığımız deprem gerçeği de gösteriyor ki, artık inşaat sektöründe herhangi bir hatayı kabullenecek lüksümüz yok. İnşaat sektörü temsilcileri olarak, sektörde kalitenin düşmesine neden olan uygulamaların biran önce değiştirilmesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz.”
Müteahhitlerin, devleti vergi kaybına uğrattıkları suçlamasında da bulunan MERYAP Başkanı Ekinci, şu ifadeleri kullandı: “Yürürlükteki KDV uygulaması ayrıca müteahhitler tarafından bir takım metrekare ayarlama ve uydurmalarına da neden oluyor. KDV uygulaması adil olmadığından daire teslimlerinde gerçek bedel üzerinden de fatura düzenlenmekten kaçınılıyor. Bu durum, maliye elemanları dahil herkesçe bilinen bir gerçektir. Hal böyle olunca, gerek Kurumlar ve Gelir Vergisi, gerekse KDV açısından devlet de aslen vergi kaybı yaşıyor.”
Uygulamanın derhal kaldırılması çağrısını yineleyen Ekinci, uygulanan KDV oranlarının var olan gerçekliğe aykırı olduğunun altını çizerek, “Düşük ve yüksek oranlı KDV uygulaması eğer ki, sosyal bir amaç taşıyorsa yani alt ve orta sınıf konut ile üst sınıf lüks konut ayrımı yapılacaksa metrekareden başka kriterlerde olmalı diye düşünmekteyiz. Yüzde 1 ve yüzde 18 gibi keskin farklardan ziyade, hem devlete vergi kaybı yaşatmamak hem de vatandaşı sıkıntıya uğratmamak için kademeli KDV’ye geçilmelidir” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.