GENEL - 10 Ocak 2012 Salı 10:13

(ÖZEL HABER) SÜRYANİLER, ANAVATANLARINA DÖNMEK İSTİYOR

A
A
A
(ÖZEL HABER) SÜRYANİLER, ANAVATANLARINA DÖNMEK İSTİYOR

Yıllar önce yaşadıkları köyleri ve şehirleri çeşitli nedenlerle terk ederek, göç eden Süryani asıllı Türk vatandaşları tekrar anavatanlarına dönmeye başladı.
Süryani asıllı vatandaşlar, son yıllarda yaşanan terör olayları dolayısıyla başta İsveç, İsviçre, Almanya, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine göç etmişlerdi. Yıllar önce terk ettikleri köy ve topraklarının özlemi ile yaşadıklarını belirten Süryani asıllı Türk vatandaşları, huzurun hakim olmasıyla birlikte artık geri dönüp köylerine yerleşmek istediklerini belirtti. Bazılarının dönüş planları kapsamında evlerini onardığını ifade eden Süryaniler, bunun yeterli olmadığını ve devletin kendilerine
kucak açması gerektiğini söyledi. Dönecekleri bölgelerdeki güvenliğin sağlanmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Süryaniler, yaşadıkları köylerdeki kadastro ihtilafları ve tapuların düzenlenmesi istediklerini kaydetti. Köy yollarının da yapılmasını istediklerini belirten Süryaniler, elektrik, su ve eğitim sorunlarının çözülmesi ile birlikte geri dönüşün hızlanacağını söyledi.
Süryani asıllı Türk vatandaşı olan 57 yaşındaki Yakup Demir 35 yıl önce İsviçre’ye yerleştiğini söyledi. Uzun yıllar İsviçre’de çalışan Demir, bölgedeki olayların azalmasının ardından dönerek köyüne yerleşti. Köye dönüş yapan 13 aile, yıkılan köyü modern bir şekilde yeniden inşa etti. Mardin’in Midyat ilçesi Elbeğendi köyünde eşi Atiye Demir ile birlikte yaşamını sürdüren Yakup Demir, İsviçre’de bulunan 4 çocuğunun da yaz aylarında gelerek kendileriyle birlikte kaldığını söyledi. İsviçre’den dönüş
sebebinin Türkiye’de değişen demokrasi olduğunu belirten Demir, bundan dolayı geri dönüşe karar verdiklerini belirtti. Demir, "Şu an köyümüzde 13 aile var, yalnız 19 ev inşa ettik. Köyümüz daha da büyüyor., Dönmek için hazırlık yapanlar var. Turabdin bölgesinde aşağı yukarı 2 bin 500-3 bin civarında Süryani var. İstanbul’da 10-15 bin küsur var. Türkiye genelinde 20 bin civarında Süryani vatandaşı olduğunu söyleniyor. Elbeğindi köyünde yaşayanlar olarak biz kendi aramızda derneğimizi kurduk. Kendi çabamızla
dönüş başlattık. Anavatanımıza, köyümüze, toprağımıza döndük ve yaşıyoruz" dedi.
İşviçre’de 29 yıl yaşadıktan sonra Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Öğündük köyüne dönen 5 çocuk babası Davut Ürek ise gittikleri günden itibaren her zaman dönmeyi planladıklarını söyledi. Ürek, "Kendi vatanımızı, kendi doğduğumuz yeri her zaman seviyoruz ve seveceğiz de. Çünkü sadece bugün değil, 5 bin seneden beri bu toprakların üzerinde yaşıyoruz. Biz Süryani’yiz bu toprağı seviyoruz" şeklinde konuştu.
Öğündük Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yuhanna Ürek, 32 yıl İsviçre’de yaşadıktan sonra topraklarına geri döndüğünü söyledi. Ürek, "Biz buraları çok seviyoruz. Biz de Türk vatandaşıyız. Bir milletin parçalarıyız. Vatanımızı seviyoruz ve kalkındırmak istiyoruz. Ama biraz daha güzelleşmesi ve demokratik adımların atılması lazım" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bazı bölgelerinde yaşayan Süryaniler’in 5 bin yıldır yaşadıkları kendi topraklarını terk etmek istemedikleri belirtildi. Süryanilerin başta terör olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı topraklarını bırakıp Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç ettikleri biliniyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.