- 22 Eylül 2017 Cuma 13:09

Vali Pehlivan, arazi toplulaştırma çalışmalarını inceledi

A
A
A
Vali Pehlivan, arazi toplulaştırma çalışmalarını inceledi

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Çayıryolu Köyü ve Çevresinde devam eden “Arazi Toplulaştırma” çalışmalarını inceledi.

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Çayıryolu Köyü ve Çevresinde devam eden “Arazi Toplulaştırma” çalışmalarını inceledi.


Çalışmalar hakkında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut’tan bilgiler alan Vali Pehlivan Bayburt’ta arazi toplulaştırma çalışmalarının 2011 yılında Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı’na istinaden Bayburt Merkez, Demirözü İlçesinin 15, Köse İlçesine bağlı 2 köy olmak üzere toplam 17 köyde başlatıldığını aktardı.


Vali Pehlivan, “Bayburt’ta 2016 yılında toplam 14 bin 150 hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmaları başladı. Bu çalışmalar kapsamında araziler arasında “Tump” olarak tabir edilen tümsekler kaldırılıyor, drenaj sistemleri, sulama kanalları ve arazi yolları yapılıyor. Bu şekilde arazilerin toplulaştırılması sağlanıyor. Tarım arazilerimiz köylerimizde toplamda 13 bin parsele bölünmüş durumda. Arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanmasıyla bu sayı 7 bin parsele düşecek. Aynı şekilde arazi büyüklükleri de 7 dekardan 19 dekara çıkmış olacak. Nihai olarak çiftçi üretim masraflarında yüzde 50 tasarruf sağlanmış olacak” dedi.


Vali Pehlivan, yıl içerisinde yapılacak tamamlama çalışmaları ve Demirözü Barajı sulama kanallarının gelecek yıl tamamlanmasıyla birlikte bahse konu tarım arazilerinin ekim ve sulamaya daha elverişli hale geleceğini dolayısıyla hem çiftçilerin hem Bayburt hem de ülke ekonomisinin önemli kazanımlar elde edeceğini söyledi.


Aydıntepe İlçesi’nde yürütülen sulama projeleri ve planlanan toplulaştırma çalışmalarıyla 120 bin hektar tarım arazisinin önümüzdeki yıllarda sulanabilir hale geleceğini bildiren Vali Pehlivan, “Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından bu bölgemizde yürütülen Masat Sulama Projesi ve Gölet projeleri ile yine bu bölgemizdeki başlayacak olan ve 19 köyü kapsayacak toplulaştırma çalışmaları neticesinde bu arazilerimizi de suyla buluşacak. Müşterek çalışmalarla yakın bir gelecekte burada çok daha uygun şartlarda çok daha verimli bir şekilde tarım yapma imkânı elde edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.


Bayburt’un tarım ve hayvancılığa en uygun yerlerden biri olduğuna vurgu yapan Vali Pehlivan, “Çiftçilerimiz daha uygun şartlarda tarım faaliyetlerini sürdürdükçe hem göçün önlenmesine katkı sağlanacak hem de mevcut nüfusumuzun gelir ve refah düzeyi artacak. Zincirleme bir etki doğuracak bu çalışmalar yerel ekonomik gelişmeyi hızlandırdıkça nihai olarak ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacak. Bu vesileyle desteklerinden ötürü Sayın Maliye Bakanımıza, Sayın Tarım Bakanımıza, Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımıza, devletimizin bütün ilgili kişi ve kurumlarına İlimiz ve çiftçilerimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. Bu çalışmalar sürdürülmeye devam ettikçe inşallah emektar çiftçilerimizin yüzü gülecek; onlar mutlu olunca biz çok daha mutlu olacağız. Bütün bu çalışmaların ilimiz ve ülkemiz için hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Başkan Demir eldivenlerini giyerek çöp topladı Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, elleriyle çöp topladı. Ardahan Belediyesi, “Ardahan’ı Birlikte Güzelleştirelim” sloganıyla bahar temizliği çalışması başlattı. Vatandaşlarla birlikte çöp toplayan Belediye Başkanı Faruk Demir, "Temiz bir çevrede yaşamak herkesin hakkı" dedi. Milli Egemenlik Parkı’nda düzenlenen bahar temizliğine katılan Başkan Demir, etkinliğe katılanlarla birlikte farkındalık oluşturmak amacıyla eldivenlerini giydi, eline çöp torbasını aldı ve çöp topladı. Temizlik çalışmaları kapsamında Milli Egemenlik Parkı dip bucak temizlendi. Başkan Faruk Demir, farkındalık etkinliği ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün itibariyle şehrimizde bahar temizliği başlatıyoruz. Profesyonel işçilerimizin dışında biz yöneticiler olarak uygun olan günlerde ilimizde ki parklarda temizlik çalışması yapacağız. İş yerlerinin önüne sigara izmaritlerinin atılması için küllükler koyduk ama vatandaşlarımız yine yerlere atıyor. Buradan Gürcistan’a gittiğinde aynı sigarayı yere atmayan hemşerilerimizden burada da aynı hareketi bekliyoruz. Çevre kirliliği konusunda cezai işlem gibi yöntemlere başvurabiliriz. Belediyemizin en büyük masrafı temizliğe gidiyor. Harcadığımız her kuruş vatandaşımızdan alınan paralar. Şehrimizi temiz tutarsak bu paraları farklı yerlere kullanabiliriz. Talimat verdik kurum içerisinde ki birimlerimizde fazla eleman varsa temizlik çalışmalarında kullanacağız. Yan gel yat olayı olmayacak gerekirse 3 kişilik işi 1 kişi yapacak. Ardahan pırıl pırıl olana kadar belediye başkanından odacısına kadar herkesle birlikte temizlik işlerine ağırlık veriyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız çevremizi temiz tutalım, çöplerimizi çöp kutularına atalım” diye konuştu.
Ordu Çılgın arıcı: Arılara yarı çıplak ve eldivensiz müdahale ediyor Ordu’nun Fatsa ilçesinde arıcılık yapan Abdulkadir Yirmibeşoğlu, maske ve eldiven olmadan yarı çıplak bir vaziyette arı kovanlarını açarak, adeta arılara meydan okuyor. Arılarının kendisini tanıdığını iddia eden Yirmibeşoğlu, tehlikeli olduğu bu işin kuralını bilmeyenlerin denememesi gerektiğini belirtiyor. Fatsa ilçesinde arıcılık yapan, 47 yaşındaki Yirmibeşoğlu, kendi arılarına olan güvenini farklı bir yöntemle sergiliyor. Arılarının kendisini tanıdığını iddia ederek, maske ve eldiven olmadan yarı çıplak kovanlarına arasına giren Yirmibeşoğlu, insanların bunu denememeleri gerektiğini belirtiyor. Yirmibeşoğlu arılarına güvendiğini, günün belirli saatlerinde çıplak da girse arıların bir şey yapmayacağını söyledi. “Arı işi şakaya gelmez” Arıcılığın, kendilerinde 3 kuşaktır devam ettiğini söyleyen Yirmibeşoğlu, yarı çıplak vaziyette arılara girmenin tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, “3 kuşak arıcılık ile uğraşıyoruz. Kimi zaman yarı çıplak videolar çekip sosyal medyama atıyorum. Ben arıların ilmini bildiğim için bana bir şey yapmıyorlar. Arıları kızdırmamak gerekiyor. Kıyafetler temiz olacak, sabun ve parfüm kokusu olmayacak. Güneşin kızdırdığı anda ne yaparsanız yapın arı insana dokunmaz, çünkü yem almaya gidiyor. Tabii, bu oyun değil, bunu bilmeyenler kesinlikle soyunmasın, arı işi şakaya da gelmez, sonuçları ağır olabilir” diye konuştu. “Arılarım beni tanır, ben denemedim kimse denemesin” Arılarının kendisini tanıdığını iddia eden Yirmibeşoğlu, “Arı sokması sonucu komaya girenleri gördüm. Arılar beni tanır, zaten insanları, sahibini tanır. Onlar bizim oyuncağımız gibi oldu, çıplak da girsek bir şey yapmıyor” ifadelerine yer verdi. “Yağmurlu ve bulutlu havalarda kesinlikle arıya girilmez” Arı kovanlarının hava şartları ve günün belirli saatlerine göre açılması gerektiğini anlatan Yirmibeşoğlu, “Gündüz sıcakta saat 12.00-13.00 arasında arıya çıplak girilir ama akşam saatlerinde, yağmurlu ve bulutlu havalarda arıya kesinlikle girilmesin, o zaman çok fena çarpar. Bana ‘arılara üfleyen adam’ da diyorlar” şeklinde konuştu.