EKONOMİ - 29 Eylül 2017 Cuma 10:16

(Özel Haber) Ferrero Fındık’tan, fındık üreticilerine ücretsiz kurutma desteği

A
A
A
(Özel Haber) Ferrero Fındık’tan, fındık üreticilerine ücretsiz kurutma desteği

Fındığını güneşten yararlanarak harmanda kurutmada zorlanan üreticilerin imdadına Ferrero Fındık firmasının elinde bulunan ve ücretsiz olarak hizmete sunduğu kurutma üniteleri yetişti.

Fındığını güneşten yararlanarak harmanda kurutmada zorlanan üreticilerin imdadına Ferrero Fındık firmasının elinde bulunan ve ücretsiz olarak hizmete sunduğu kurutma üniteleri yetişti.


Bölgenin iklim yapısı nedeniyle kurutma işleminde yaşanan sıkıntıyı ortadan kaldırmak için uygulaması yaygınlaşan makineli kurutma sisteminde Ferrero Fındık desteğini sürdürüyor. Fındığın dalında tamamen olgunlaştırılarak yerden hasat makinesi ile toplanmasının giderek yaygınlaştığı bölgede, kurutma işlemi de özellikle yağmurların etkili olduğu dönemlerde makine ile yapılıyor. Dünyanın en önemli çikolata ve şekerleme üreticileri arasında yer alan Ferrero, Türkiye’de başlattığı ‘Değerli Tarım’ uygulamaları kapsamında her biri aynı anda 2-3 ve 5 ton kurutma kapasitesini sahip ünitelerden 14 tanesini, Sakarya’da 5 farklı lokasyona kurarak bazı belediyeler, muhtarlıklar, ziraat odaları ve fındıkla uğraşan tüccarlar ve işletmecilerin hizmetine ücretsiz olarak sundu.


2014 yılında Trabzon’un Arsin ilçesindeki tesislerde kurulan ve 3 yıl hizmet veren fındık kurutma merkezindekilerle birlikte sayıları 50’ye çıkarılan kurutma üniteleri, Ferrero Fındık tarafından üreticileri hizmet vermesi için değişik kesimlere dağıtılıyor. Sakarya’da 5 farklı lokasyonda kurulan 14 tane kurutma makinesi ile takribi 100 ton kapasiteli bir kurutma faaliyeti ücretsiz olarak gerçekleşiyor.



"Ferrero Değerli Tarım olarak fazlası ile efor sarf ediyoruz"


Ferrero Bölge Müdürü Onur Engin konuyla ilgili olarak, 100 ton kapasiteli bir kurutma faaliyetini ücretsiz yürüttüklerini söyleyerek, "Hasadın devam ettiği ve içerisinde bulunduğumuz bugünlerde en önemli konulardan biriside kurutma. Ferrero Fındık Değerli Tarım Sakarya Bölgesi için yaklaşık 5 farklı lokasyonda 14 tane kurutma makinesi ile takribi 100 ton kapasiteli bir kurutma faaliyetini ücretsiz sağlıyor. 1 aylık değerlerimiz yaklaşık 554 tona ulaşmış durumda. Bu çerçevede baktığımız zaman kurutmanın hasattan çok daha fazla önemli olduğunu hepimiz bilir hale geldik. Kurutma işlemine baktığımız zaman, günümüzün kalite anlamında en önemli unsurlarından biri. Yapmış olduğumuz kurutmalar genelde bu 554 ton diye tabir ettiğimiz toplam tutarın içerisinde randımanları 53-54 aralığında gezen bir kurutma hakim. Bununla birlikte ortalama nem değerlerimiz 14-15 nem civarında geziyor. Buradaki amacımız yüksek nemli olan yani 14-15 nem diye tabir ettiğimiz fındıklarımızı 6-6,5 aralığındaki nem düzeyine getirmek. Bunun içinde değerli tarım olarak fazlası ile efor sarf ediyoruz" dedi.



"Makineler randevulu sistem ile çalışıyor"


Kurutma makinelerinin normal kurutmaya orandan çok daha faydalı ve çok daha kaliteli olduğunu belirten Engin, "5 farklı lokasyonda konumlandırdığımız makinelere çiftçilerimizi yönlendiriyoruz. Çiftçilerimizin buradaki çalışma prensibi tamamen randevulu sistem ile ilerliyor. Kurulu olan sistemlerimiz hepsi randevulu sistem ile çalışmaktadır. Ortalama 18 saat hizmet veriyoruz bu konuyla ilgili. Baktığımız zaman tüm lokasyonlarımızda şuan için 1 ay geçmişe oranla biraz daha sakin bir durum söz konusu ancak içerisinde bulunduğumuz bu yağışlı günlerde de tekrar talepler artmaya devam etmekte. Yapılmış olan 554 tonluk kurutma kapasitesi, geçmişte böyle bir alışkanlığın olmadığını düşünürsek kurutmayla makinenin normal kurutmaya orandan çok daha faydalı ve çok daha kaliteli olduğunu zaten hep birlikte görür durumdayız" diye konuştu.



"Kurutma yapılabilmesi için kapılarımız herkese açık"


Fındığı kurutmanın önemine değinen Engin, "Kurutma en önemli konu çünkü fındığımızı kurutmuyor olmamız demek aslında bir anlamda bu kadar uğraşın, alın terinin nihai sonucuna varamamak demek. Bu çerçevede bütün çiftçilerimiz artık şunu iyi biliyorlar, fındığı kurutmamızın kalite, hasat ve randıman her anlamda çok daha önemli olduğunu bilir nitelikteler. Bu yüzdendir ki, kurutma makinelerimizi en efektif şekilde Sakarya’nın tüm bölgelerine homojen bir şekilde dağıttık. Her yerden her şekilde ulaşılabilmesi ve kurutma yapılabilmesi için kapılarımız herkese açık. Dediğim gibi 100 tonluk bir kapasite durumu söz konusu, bu çerçevede yapılan 18 saatlik bir çalışmada fazlasıyla yeterli bir şekilde sonuçlanıyor. Bu anlamda da fındık çiftçimiz ile diyaloğumuz yapmış olduğumuz, yapacaklarımız ve şuan ilerleyen süreçteki tüm hacmimizle gelinen noktada hala devam eden bir kurutma durumu söz konusu" şeklinde konuştu.



"Ferrero’dan ücretsiz kurutma desteği"


Kurutma ünitelerinin randevu sistemi ile çalıştığını ve kullanıcıdan hiç bir ücret alınmadığını sözlerine ekleyen Onur Engin, "Telefondan randevu alınması ve herhangi bir ücret ödemeden kurutma ünitelerini kullanabilmeleri mümkün. Kurutma ünitelerini konuşlandırdığımız lokasyonlarda yapılması gereken tek şey, randevu alıp ve fındığı götürmekten geçiyor. Bu yüzden çok basit bir sistem hakim, bu sistemi de kullanabilmek ve sonuca ulaştırmak bizim için ve çiftçimiz için çok önemli. Bu nedenledir ki kurutma belki de bir sezon boyunca geçen emeğimizin maddiye döndüğü ve kaliteli anlamda sonuçlandırdığımız son nokta olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


Ekim ayının ortalarına kadar devam etmesi beklenen makineli kurutma işlemine başlanmadan önce fındığın ağırlığı ve nemi ölçülüyor. Genelde yüzde 14 ila 15 oranında nem içeren yaş fındıklar 8 ila 18 saat arasında kontrollü bir şekilde kurutma işlemine tabii tutuluyorlar. Birkaç yıl önce yurt dışından getirilen kurutma makineleri, son yıllarda yurt içinde akaryakıt, katı yakıt ve LPG ile çalışan modelleri ile üretilmeye de başlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Polonyalı turisti Pamukkale’de unutup Salda’ya gittiler Dünyaca ünlü Pamukkale’yi görmek için gelen yabancı kafile, 70 yaşındaki Polonyalı kadını Denizli’de unutup Salda Gölüne gitti. Saatler sonra kayıp olduğu anlaşılan yaşlı turist, jandarma komandolar ve güvenlik görevlilerinin yaptığı aramaya rağmen Pamukkale ören yerinde bulunamadı. Edinilen bilgiye göre; UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale ve Hierapolis Antik Kentini görmek için Denizli’ye gelen yabancı kafile, turun bitmesinin ardından bugün öğle saatlerinde kentten ayrılarak gezinin sonraki durağı olan Burdur’daki Salda Gölüne gitti. Kafileyi 100 kilometre gittikten sonra otobüsten indiren tur rehberi, kafilede yer alan 70 yaşındaki Polonyalı bir kadın turistin eksik olduğunu fark etti. Durumun bildirilmesi üzerine Pamukkale ören yerinde görevli güvenlik görevlileri tarafından yaşlı turistin bulunması için geniş çaplı araştırma başlatıldı. Havanın kararmasıyla birlikte arama çalışmalarına, Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando birliği de destek verdi. Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale ören yerinde yapılan geniş çaplı araştırmalarda, Polonyalı kadına ait bir ize rastlanmadığı öğrenildi. Arama çalışmalarının sona ermesinin ardından komando birliği, Pamukkale ören yerinden ayrıldı. Yolunu kaybedince kafileden farklı bir yöne gitmiş olabileceği değerlendirilen yaşlı turistin bulunması için ören yeri ve çevresindeki güvenlik kameraları jandarma tarafından incelemeye alındı. Kayıp turistin bulunması için çalışmalar devam ederken, onu Denizli’de unutup giden kafileden ise geri dönmelerinin istendiği ifade edildi.