POLİTİKA - 12 Ekim 2017 Perşembe 16:50

Kolombiya ile ticareti geliştirecek işbirliği

A
A
A
Kolombiya ile ticareti geliştirecek işbirliği

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kolombiya ile ikili ticaret hacminin 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarında iken, 2015 yılında yaklaşık 150 kat artarak 1,3 milyar doları aştığını belirterek, "İki ülke dış ticaretinin bu yönde artış göstermesinin son derece memnuniyet verici olduğunu düşünüyorum.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kolombiya ile ikili ticaret hacminin 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarında iken, 2015 yılında yaklaşık 150 kat artarak 1,3 milyar doları aştığını belirterek, "İki ülke dış ticaretinin bu yönde artış göstermesinin son derece memnuniyet verici olduğunu düşünüyorum. 2016 yılında ikili ticaret hacmimizde yaşanan düşüş ile birlikte halihazırda yaklaşık 1,1 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz, gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Söz konusu hacmi kısa sürede daha da yüksek seviyelere çıkarmak için elbirliğiyle çalışmayı öneriyorum" dedi.


Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Kolombiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Patti Londono, Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakan Yardımcısı Olga Lucia ve Kolombiya Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Bakanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleşen heyetler arası görüşmede Bakan Yardımcısı Çiftci, Türkiye ve Kolombiya’nın birbiriyle her zaman yakın dayanışma içinde olduğunu ve bundan sonra da böyle olmaya devam edeceğini belirtti. Gerçekleştirilen görüşmenin mükemmel seviyedeki işbirliğine yeni boyutlar kazandıracağından kuşku duymadığını vurgulayan Çiftci, iki ülke arasındaki dostluk ilişkisinin her iki ülkeye büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Çiftci, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Kolombiya hükümetinin Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamayla darbe girişimine karşı Türk hükümetine verdiği desteğin memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Kolombiya ile dış ticaretin gün geçtikçe geliştiğine ancak yeterli olmadığına işaret eden Çiftci, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Kolombiya ile ikili ticaret hacmimiz, 2000 yılında 8,6 milyon dolar civarında iken, 2015 yılında bu rakam yaklaşık 150 kat artarak 1,3 milyar doları aşmıştır ki iki ülke dış ticaretinin bu yönde artış göstermesinin son derece memnuniyet verici olduğunu düşünüyorum. Ancak 2016 yılında ikili ticaret hacmimizde yaşanan düşüş ile birlikte halihazırda yaklaşık 1,1 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz, gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Söz konusu hacmi kısa sürede daha da yüksek seviyelere çıkarmak için elbirliğiyle çalışmayı öneriyorum.”



Gümrük idareleri arasında işbirliği


Bakan Yardımcısı Çiftci, her iki ülke gümrük idareleri arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin durmasıyla gelişme kaydedilemeyen "Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması"nın (KİYA) imzalanmasının önemine değindi. Söz konusu anlaşmanın mümkün olan en kısa sürede imzalanmasını arzu ettiklerini belirten Çiftci, “Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması’nın imzalanması ile birlikte güvenli ve hızlı bilgi paylaşımını kolaylaştırmaya yönelik olarak gümrük idareleri arasında iletişim kanallarının tesis edilmesini ve bu kanalların açık tutulmasını, gümrük İdareleri arasında etkin bir koordinasyon imkanının yaratılmasını ve kolaylaştırılmasını amaçlamaktayız” ifadelerini kullandı.


Bakan Yardımcısı Çiftci, iki ülke arasında kaçakçılıkla mücadele alanında işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.



"Zeytinyağını bizden alın"


Türkiye-Kolombiya arasındaki ikili ticari ilişkilerini geliştirmek adına iki ülke idareleri olarak birçok alanda işbirliğinin geliştirilebileceğini kaydeden Çiftci, konuşmasına şöyle devam etti:


“Tarım ürünleri ticareti kapsamında ülkemiz tarafından Kolombiya’ya 2016 yılında 400 bin dolar tutarında zeytinyağı ihraç edilmiştir. Bir önceki yıla göre yüzde 100 oranında artış gösteren bu tutar, Kolombiya’nın zeytinyağı ithalatının yalnızca yüzde 2’sine denk gelmektedir. Bu rakamın önümüzdeki dönemde 1 milyon doların üzerine çıkacağından hiç kuşku duymamaktayız. Zeytinyağının yanı sıra ticarete konu olacak diğer tarım ürünlerinin çeşitlendirilerek iki ülkenin ekonomisine olumlu katkı yapmasını en içten dileklerimizle arzu etmekteyiz. Bu kapsamda iki ülke arasında özellikle lisanslı depoculuk ve ürün senedi hakkında bilgi ve tecrübe aktarımını hayata geçirmemizin büyük önem taşıdığı kanaatindeyim.”


Bakan Yardımcısı Çiftci, kooperatifçilik alanında da iki ülke arasındaki işbirliğinin iki ülke refahına katkı yapacağını sözlerine ekledi.



Kolombiya Ticaret Bakan Yardımcısı Lucia: “Önümüzdeki ay Serbest Ticaret Anlaşması imzalanabilir”


Kolombiya Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakan Yardımcısı Olga Lucia ise, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasına önem verdiklerini belirterek, “Yapacağımız çalışmalarla ilerleme kaydedebilir, alternatif ortaya koyabiliriz. Önümüzdeki ay anlaşmayı imzalayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.


Kolombiya’nın Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto da, zeytinyağını Türk firmalarından almamak için herhangi bir sebep olmadığını, Türk firmalarının Kolombiya’da daha fazla varlık göstermesi gerektiğini vurguladı.


Heyetler arasındaki görüşmeler sonucunda Kolombiya tarafınca iki ülke gümrük idareleri arasında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması yapılması konusunda ilgili birimlerle görüşme yapılarak yeni bir teklif sunulması ve kooperatif alanında işbirliği için üst düzey görevlilerin bir araya getirilmesi taahhüt edildi. Ayrıca kaçakçılıkla mücadele alanında işbirliği yapılması ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının iki ülke ticaret hacmini yükselteceği konusunda taraflarca mutabık kalındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Aksaray Uyuşturucu tacirleri ile polisin kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin dur ihtarına uymayarak kaçan sürücü ile polis arasında kovalamaca yaşanırken, kovalama esnasında araçtan atılan poşette esrar maddesi çıktı. Kısa süren kovalamacayla yakalanan araç sürücünün ehliyetsiz olduğu belirlenirken, sürücü uyuşturucunun araçtan çıkmadığını belirterek ehliyetsiz olduğu için kaçtığını söyledi. Sürücü ve 2 arkadaşı kelepçelenerek gözaltına alındı. Olay, Kurtuluş Mahallesi Kurtuluş Caddesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte rutin uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Trafik Şubesi ekipleri uygulama noktasına yaklaşan 68 ES 022 plakalı otomobile dur ihtarında bulundu. İhtara uymayan araç sürücüsü fren yerine gaza basarak hızla uygulama noktasından kaçtı. Kaçan aracın peşine düşen polis ve şüpheliler arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca esnasından araçtan bir poşet atılırken, atılan poşetten kubar esrar maddesi ele geçirildi. Bir süre devam eden kovalamaca sonucu araç 3 şüpheliyle birlikte yakalandı. Araç sürücüsü Ö.F.B. (37) ile araçta yolcu olarak bulunan H.E. (40) ve R.D. (23) kelepçelenerek gözaltına alınırken, araç sürücüsü Ö.F.B. araçtan atılmasına rağmen uyuşturucunun kendilerine ait olmadığını belirterek, “Ne alakası var. Arabada çıktı mı? Çıkmadı, arabadan çıkmadı abi. Bizlik bir şey yok ki. Ehliyetim yok, cezamı yedim zaten biraz önce” dedi. Araç sürücüsüne ehliyetsiz araç kullanmaktan 12 bin 977 TL, dur ihtarına uymamaktan bin 506 TL olmak üzere toplam 14 bin 483 TL para cezası kesilirken ara trafikten men edilerek otoparka çektirildi. Gözaltına alınan 3 kişi sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.