EKONOMİ - 14 Haziran 2018 Perşembe 10:37

ATO taşeron firmaların “iş deneyim belgelerinin” başka sektörlerde kullanılması için çalışıyor

A
A
A
ATO taşeron firmaların “iş deneyim belgelerinin” başka sektörlerde kullanılması için çalışıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO), 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çalıştırdıkları elemanları kamuya devrederek iş alanlarından çekilen 16 bin taşeron firmasının kapanmaması için çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO), 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çalıştırdıkları elemanları kamuya devrederek iş alanlarından çekilen 16 bin taşeron firmasının kapanmaması için çalışmalarını sürdürüyor. Taşeron firmaların sorunlarını bir dosya halinde önce Başbakan Binali Yıldırım’a, ardından da Maliye Bakanı Naci Ağbal’a sunan ATO’nun üçüncü durağı Kamu İhale Kurumu oldu.


ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, ATO’nun 64 Nolu Temizlik ve Özel Güvenlik Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Neşet Şengün ve Adnan Erdoğan ile birlikte Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın taşeron şirketler konusunda ATO ile ortak çalışma talimatı verdiği Kamu İhale Kurumu Başkanı Hamdi Güleç’i ziyaret etti. Yılmaz, ziyarette 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurum ve kuruluşlarına temizlik ve güvenlik hizmeti veren firmaların istihdam ettikleri personeli kamuya devrettiklerini ve sözleşmelerini sona erdirdiklerini hatırlattı. Kanun Hükmünde Kararname’nin Türkiye genelinde 16 bin firmayı ilgilendirdiğine dikkat çeken Yılmaz, “Bu firmaların kapılarına kilit vurarak sosyal bir sorun haline gelmemesi için iş deneyim belgelerinin inşaat, peyzaj gibi başka sektörlerde kullanılmasına ilişkin düzenleme yapılması gerekiyor” dedi.


2014 yılında çıkan bir kanunla taşeron şirketlerde çalışan işçilerin kıdem tazminatının tamamının son çalıştıkları kurum veya kuruluşlar tarafından ödeneceğinin hükme bağlandığını hatırlatan Yılmaz, “Bu hüküm kamu kurumları tarafından uygulanmıyor. Çıkan kanunda firmalara rücu edilmesi ibaresi olmaması gerekçe gösterilerek kıdem tazminatları ya hakedişlerden kesiliyor ya da rücu davalarıyla bu firmalardan tahsil ediliyor” dedi.



İş bitirme belgeleri için komisyon kurulacak


Firmaların zor günler yaşadığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:


“Konuyu önce Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, Başbakanımızın talimatıyla da Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’a aktardık. Maliye Bakanımız, kıdem tazminatı konusunda bütün sorumluluğun kamuda olduğunu ve bunun dışındaki uygulamaların doğru olmayacağını ifade etti. Bakan Ağbal, yasal düzenleme yapılarak sektör lehine adım atılacağını söylemişti. Bakan Ağbal, Kamu İhale Kurumu Başkanı’na konuyla ilgili odamızla ortak çalışma yapılması yönünde talimat verdi. Kamu İhale Kurumu Başkanı Sayın Hamdi Güleç’le yaptığımız görüşmede de, firmaların iş bitirme belgelerinin hangi sektörlerde kullanılabileceğinin belirlenmesi için birlikte çalışma kararı çıktı. Sayın Güleç, diğer sektörlerde iş bitirme belgesi olan firmaların da zarar görmeyeceği bir ortak çözüm formülü üzerinde çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Biz de Ankara Ticaret Odası olarak konuyu takip edeceğiz ve firmalarımız için elimizden geleni yapacağız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.