YEREL HABERLER - 22 Ağustos 2013 Perşembe 17:30

UZMANLAR GEÇMEYEN BAŞ AОRISINA VE KUSMAYA KARŞI UYARDI

A
A
A
UZMANLAR GEÇMEYEN BAŞ AОRISINA VE KUSMAYA KARŞI UYARDI

Medical Park Elazığ Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, geçmeyen baş ağrısı ve kusmalara karşı vatandaşların duyarlı olması gerektiğini belirterek, bu durumların timör belirtisi olabileceğini söyledi.
Beyin tümörlerinin tamamına yakınının cerrahi müdahale gerektirdiğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Çolak, beynin hassas yapısına zarar vermeden tümörün tamamının temizlenmesi durumunda hastanın tamamen hastalıktan kurtulabileceğini ifade etti. Amerika`da yapılan bir araştırmaya göre beyin tümörlerinin toplumda görülme sıklığının 100 binde 14 gibi bir rakam olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Çolak, kemoterapi, radyoterapi gibi uzun süreli tedavi gerektiren kanserlere göre beyin tümörlerinin büyük kısmının cerrahi tedaviyle sonuçlanabileceğini açıkladı. Çolak, ``İyi huylu olanlar tam temizlendi ise ne kemoterapiye ne de radyoterapiye ihtiyaç kalıyor, ayrıca bir daha da oluşmuyor. Kötü huylu tümörlerde ise yaşam süresini uzatan cerrahi tedaviler uygulanıyor. Ancak burada önemli olan; belirtilere karşı uyanık olmak ve ameliyatları doğru adreslerde, beyin tümörü konusunda uzman kişilere yaptırmak`` dedi.
Son yıllarda bütün kanserlerde artış gözlendiğini ifade eden Çolak, beyin tümörünün, beynin kanseri olduğunu açıkladı. Çolak, ``Nasıl ki diğer organlarımızda kanser oluyorsa, beyinde de kanser gelişiyor. Tümör dediğimiz şey aslında kanserin kitlesel halidir. Bir kitle şekilde görülüyorsa ona tümöral oluşum deniyor ve kanseri ifade ediyor. Lösemi de bir kanserdir ama tümör yapmaz çünkü kanın içerisinde saçılmış bir kanserdir, kitlesel bir kanser yapmaz. Kitlesel oluşum oluşturan kansere tümör, beyinde oluştuğu zamanda beyin tümörü denir`` ifadelerini kullandı
Baş ağrılarının toplumda en sık görülen şikayetler olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Çolak, bu durumlara karşı duyarlı olunması için vatandaşları uyardı. Çolak, ``Baş ağrıları toplumda en sık görülen şikayetlerdir. Beyin tümörlerinin yaklaşık yarısında baş ağrıları olur, diğer yarısında hiç baş ağrısı olmaz. Baş ağrısının beyin tümörlerinde çok farklı bir özelliği vardır. Bir kere çok şiddetli, geçmeyen, sebat eden ağrılardır. Ağrı kesici içmenize rağmen baş ağrısı geçmez ya da geçse bile ilacın etkisi geçtikten sonra ağrı yine ortaya çıkar. Kronik ve süreli ağrılardır, ara ara olup geçen ağrılar değil, sürekli olan ağrılar vardır. Bundan da daha önemlisi kusmanın da eşlik ettiği baş ağrılarıdır. Diğer belirtileri ise epilepsi yani sara nöbetidir. Durup dururken epilepsi hikayesi olmayan bir yetişkinde aniden düşüp bayılması ve kasılma nöbetleri, ağzından köpük gelmeleri gibi belirtilerde beyin tümörü ile de çok alakalıdır. Ayrıca, aniden görme ve işitme kayıpları, konuşmada bir tuhaflık, vücudun bir bölgesinde felce benzer kuvvetsizlik olursa ciddiye almakta fayda var`` dedi.
``UYUKLAYAN VE BAŞI AОRIYAN ÇOCUОU DOKTORA GÖTÜRÜN``
Çocuklarda, hatta yenidoğan bebekte bile beyin tümörünün görülebileceğini belirten Prof. Dr. Ahmet Çolak, anne babaların bu konuda dikkat etmeleri gerektiğini ve geç kalmadan doktora başvurmalarını önerdi. Çolak, ``Çok uyuyorsa bir çocuk, uyanık kalmakta güçlük çekiyorsa, oturduğu yerde uyuyakalıyor, sabahları sürekli kusmaları oluyor ve baş ağrılar varsa bunun mutlaka incelenmesi gerekir. Çünkü bir çocuk kolay kolay baş ağrısından söz etmez. Erişkinde kimi zaman psikolojik nedenlerle de başı ağrıyan insan var ama çocuklarda bu da yoktur. Anne ve babalar çocuklarının şikayetlerini dikkate almalıdırlar. Özellikle sabah uyanmanın arkasından baş ağrısından şikayet eden ve fışkırır tarzında kusmaları olan çocukların mutlak surette nörolojik muayeneden geçmesi gerekir`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da 12 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismar davasında 11 sanık beraat etti Ordu’nun Ünye ilçesinde 12 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismar davasında 11 sanık beraat etti. Aile, bu süreçte kızlarının psikolojik destek aldığını belirerek, mahkemenin kararına tepki gösterdi. 2022 yılında o dönem 12 yaşında olan S.A. adlı kız çocuğuna cinsel istismar iddiası üzerine 11 şüpheli gözaltına alındı. 2 yıl süren mahkeme sonucunda sanıkların tümü beraat etti. “Karar bizi bir kez daha yıktı” Duruma tepki gösteren aile, olayın mahkemeye taşınması ile başlayan süreçte kızlarının psikolojik tedavi gördüğünü söyledi. Hastaneden alınan raporlar doğrultusunda kızlarının cinsel istismara uğramasına ve bu raporların mahkemeye sunulmasına rağmen beraat kararının kendilerini adeta yıktığını ifade eden baba İsmet A., “Sanıkların da vermiş olduğu beyanatlara rağmen mahkeme ‘yeterli delil yok’ diyerek, 2-3 mahkeme sonucunda tahliye kararı vermesi bizleri derinden üzdü. Hastanenin vermiş olduğu rapor ve sanıkların ‘Biz onun yaşının küçük olduğunu bilmiyorduk’ ifadelerine rağmen beraat kararı çıkması bizleri bir kez daha yıkmıştır. Kızımla 2-3 yıl öncesinden tanışan ve kızımı korkutan, daha sonra başkaları ile tanıştıran kişi askeriyeye dahil oldu. Olay mahkemeye taşınınca da kendi telefonunu parçalayıp, delilleri yok edip, mahkemeye sunması bile olayın doğruluğunu ispatlamasına rağmen mahkemenin berat vermesi bizleri yıktı” dedi. “Adalet tecelli etmedi” Kızlarını bu olayın etkisinden kurtarmak için çok çaba sarf ettiklerini kaydeden anne Fatma A. ise, “Psikiyatri tedavisi alan kızım zaman zaman intihar etmeye bile yeltendi. Onun tedavisi için ağır ilaçlar kullanıyor. Onu bu durumdan kurtarmak için çok çaba sarf ediyoruz. Ancak mahkemenin kararı ve onların dışarıda gezmesi, başka çocuklar mağdur olmasın istiyoruz ama adalet tecelli etmedi” diye konuştu “Arkadaş kurbanı oldum” Cinsel istismara uğrayan S.A. (15), arkadaş kurbanı olduğunu söyleyerek, “Benim gibi tuzağa düşmesinler istiyorum. Beni korkuttular. Kimse ailesinden korkmasın, asıl tehdit eden kişilerden korkun. Emniyete veya ailelerinize anlatın ki üzerinizdeki baskıdan kurtulun ve bir an önce bu arkadaş çevresinden uzaklaşın. Ben zaten yıkılmıştım, mahkemenin kararı yaşama sevincime bir darbe daha vurdu” şeklinde konuştu.