GENEL - 20 Haziran 2018 Çarşamba 16:30

Basın mensupları sağlık ile ilgili bilgilendirildi

A
A
A
Basın mensupları sağlık ile ilgili bilgilendirildi

Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte Adıyaman’da gerçekleştirilen sağlık yatırımları ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.

Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte Adıyaman’da gerçekleştirilen sağlık yatırımları ile ilgili basın açıklaması düzenlendi.


Adıyaman Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Fatih Doğan ve üst düzey yöneticiler tarafından Sağlık Müdürlüğü salonunda gerçekleştirildi.


Adıyaman Sağlık Müdürü Erdoğan Öz Adıyaman’da ki genel sağlık yatırımları ile ilgili, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Fatih Doğan ise hastanedeki gelişmeler ile ilgili sunum yaptı.


Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, Sağlıkta Dönüşüm Projesiyle birlikte 1,2 ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarında devrim niteliğinde değişiklikler ve yenilikler olduğunu belirterek, hizmet anlayışı konusunda dünyaya örnek olacak çalışmalar yapıldığını dile getirdi.


Sağlıktaki değişim ve dönüşümün hız kesmeden devam ettiğini ve sağlıktaki gelişmelerin ülkemiz adına gurur verisi olduğunu ifade eden Erdoğan Öz, “Adıyaman’da sunulan sağlık hizmetlerinin ulaşılır olması, kalıcı olması, kaliteli olması için gece gündüz demeden çalışmaya gayret ediyoruz. Bu çalışmadan bir an ödün vermeden en üst seviyede sağlık hizmetini ilimizde sunmaya gayret ediyoruz. Adıyaman özellikle son yıllarda yeni sağlık tesisleri, yeni hastaneler, tıbbi tesisat ve donanımlar, fiziki gelişmeler, revizyonlar, yeni yoğun bakımlar, üst seviyede ameliyathaneler, yeni hekimler ve yardımcı sağlık personelindeki artışların yanı sıra il dışına sevk eden değil, sevk alan bir duruma gelmiştir. Sağlıkta gelinen bu noktada, bu büyük başarı da çok ciddi katkılar olan Valimiz Nurullah Naci Kalkancı, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ve diğer milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca 365 gün 24 saat eşinden çocuğundan vakit çalarak gece gündüz demeden Adıyaman’da sağlık hizmetlerinin en üst seviyede verilmesi için gayret sarf eder tüm sağlık çalışanlarına katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.


Erdoğan Öz sunumunda ise, “Sağlıkta Dönüşüm Programının başlangıcından itibaren sağlık personeli sayımız 3,7 kat artmıştır. Bin 921 olan personel sayısı 2018 yılında 7 bin 61 kişiye ulaşmıştır. 80 olan Uzman hekim sayısı 2018’de 384’e yükselmiş, pratisyen hekim 191’den 478’e, diş hekimi 16’dan 105’e, ebe-hemşire ise 622’den bin 736’ya yükselmiştir. 2017-2018 yılları içerisinde toplam 7 adet yeni acil yardım ambulansı alınmıştır. Yeni ambulansların dahil olmasıyla ilimizde 30 acil sağlık hizmetleri istasyonunda 50 adet ambulans ile hizmet verilmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi yatak sayısı 545 iken bin 339’a yükseltilerek ilimizin yatak kapasitesinde 2,5 kat artış sağlanmıştır. 112 Ambulans ile il dışı sevk sayısı ise yüzde 67 azalmıştır. İl dışından 2016 yılında 18 bin, 2017 yılında 32 bini aşkın hasta tedavi amaçlı ilimiz Eğitim ve Araştırma Hastanemize başvurmuştur. İlimiz tarihinde ilk kez Bakanlığımızın belirlediği hedeflerin üzerine çıkılarak Merkez ve İlçe Hastanelerimizde 7 tane Evde Sağlık Hizmetleri Birimlerimizce 16 bini aşkın hasta ziyareti gerçekleştirilmiştir. Sağlık Tesislerimize bağlı 6 diyaliz merkezindeki cihaz sayıları arttırılarak 63’e çıkarılmıştır. İlçe ve köylerimizde ikamet eden tüm diyaliz hastalarının hizmet alımı sözleşmesine dahil edilmesi ile sorunsuz bir şekilde ulaşımları sağlanarak tedavi hizmeti almaları mümkün hale getirilmiştir. Eğitim Araştırma, Kahta, Besni, Gölbaşı ve Çelikhan Devlet Hastaneleri ‘Dijital ve Güvenli Hastane’ unvanını almıştır. Dijital Hastane unvanı almaya hak kazanarak bölgede bir ilke imza atmış ve A, B, C, D grubu tüm hastaneleri HIMSS ile sertifikalandırılan Türkiye’de 2. il olmuştur. Böylelikle sağlık tesislerimiz; Türkiye’deki yaklaşık bin 200 hastane içinde ilk 53 sağlık kuruluşu arasında yer almaya hak kazanmıştır. 2015 ile 2017 yılları arasında Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 75 yataklı Gölbaşı Devlet Hastanesi, 10 yataklı Samsat İlçe Devlet Hastanesi, 20 yataklı Sincik Devlet Hastanesi, 6 Aile Sağlığı Merkezi, 2 Sağlık Evi 1 Personel Lojmanı (Tut) açılmıştır. Türkiye’de sayılı Onkoloji Merkezi, Tüp Bebek Merkezi, Perinatal Merkezi, Çocuk İzlem Merkezi, Morfoloji Binası ve Kreş gibi üniteleri kazandırıyoruz. Yatırım programına alınan projelerimiz ise, 300 Yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, 150 Yataklı Devlet Hastanesi, 1 Nolu 15 hekimli ASM-TSM-HSL, 5 Aile Sağlığı Merkezi, 2 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, 2 Sağlık Evi ve 1 UMKE İstasyonudur” diye konuştu.


Sağlık Müdürü Erdoğan Öz’ün ardından konuşan Fatih Doğan ise, hasta ile ilgili sonum yaptı. Daha sonra soru cevap kısmına geçildi. Gazetecilerin ihaleler, personel alımları ile ilgili soruları cevaplandı.


Fatih Doğan, Eğitim ve Araştırma Hastanesine sürekli personel alındığı ile ilgili kamuoyunda dolaşan dedikoduların gerçeği yansıtmadı, personel sayısının bin 100’den 850 civarına düştüğünü aktardı.


Fatih Doğan, “Kamuoyunda sürekli Ahmet Aydın’ın yönlendirilmesi ile sürekli personel alındığı söyleniyor. Bu kesinlikle yalandır. Yeni hastaneye geçtiğimizden beri hiç personel alımı olmadı. Yedekte çalışan 8 kişi sürekli hale geldi. Bunun yanında son taşeronların kadroya geçmesiyle birlikte personel sayımızda düşüş yaşandı” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Bozdoğan’da ’Sosyal Market’ düzenlenen tören ile açıldı Bozdoğan Meslek Yüksekokulunda (MYO) Halkla İlişkiler Uygulama Projesi dersi kapsamında ’Dolabım Dolabın Olsun’ sloganıyla yürütülen ‘Sosyal Market’ açılışı gerçekleştirildi. Etkinlik, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh Kılıç, Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe, Bozdoğan MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bilginer Tuna, Belediye Meclis üyeleri, ilçe esnafı ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilere destek olmayı, sürdürülebilirlik ve sıfır atık ilkesi doğrultusunda hareket etmeyi amaçlayan Sosyal Market projesi ile öğrenciler, bir sosyal sorumluluk çalışmasında yer almanın gururunu yaşadı. Proje kapsamında öğrenciler hem kamu hem de özel sektörden bağışlanan giyim, gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerini ücretsiz alabilecek. Bu sayede öğrenciler desteklenirken, aynı zamanda atık azaltma ve geri dönüşüm gibi sürdürülebilirlik prensipleri de desteklenmiş olacak. Proje kapsamında 4CEO Yönetim Danışmanlığı, Hakan Okay, Zühre Tekstil, Versiyon Tekstil, Mosa Tekstil, Ricardo Ricco, Loris Parfüm, Doğuş Çay, Teknokar, Eğitim Kutusu ve Eriş Un gibi önde gelen firmalar sıfır kıyafet ve gıda yardımında bulunarak, İdari Mali İşler Daire Başkan V. Murat Durmaz, Celal Kement ve Cemal Gündüz Sosyal Marketin teknik alt yapısının kurulmasını destekleyerek projeye katkı sağladı. Sosyal Marketin açılışında konuşma yapan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh Kılıç, birlik ve beraberliği kuvvetlendiren ve sürdürülebilir geleceği hedefleyen sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerine olan duyarlılığından gurur duyduğunu ifade eden MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tuna, projenin uzun yıllar öğrencilere katkı sağlamasını amaçladıklarını belirtti.
Malatya Malatya’da büyükbaş kurbanlık fiyatları açıklandı Malatya’da Kurban Bayramı öncesi büyükbaş kurbanlıkların fiyatları belli oldu. Buna göre birinci sınıf tosun canlı kilogram fiyatı 250 TL olurken birinci kalite ineğin canlı kilogram fiyatı ise 220 TL olarak belirlendi. 16 Haziran’da başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde kesilecek kurbanlık fiyatları da belirlendi. Malatya’da 2024 yılı kurbanlık büyükbaşlarda birinci sınıf tosunda canlı kilogram fiyatı 250 TL olurken, randımanı yüzde 50 ve daha düşük tosunda ise canlı kilogram fiyatı 240 TL oldu. Yine birinci sınıf düve de canlı kilogram fiyatı 230 TL, birinci kalite inekte ise canlı kilogram fiyatı 220 TL olarak belirlendi. Bu yılki kurbanlık fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, “Açıkladığımız fiyatlar neticesinde kurban alacak vatandaşlarımız ve üreticilerimiz aşağı yukarı bir fiyat bilgisine sahip olabilirler” dedi. Kurbanlık fiyatlarının karkas ete göre biraz farklı satıldığını ve her hayvanın kurban olamayacağını da ifade eden Taneli, “Sebebi ise kurbanlık hayvanın kör, topal, herhangi bir uzvunun eksik olmaması ve benzeri en az iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Daha özenle bakılan hayvanlar kurban edildiği için fiyatlar biraz farklı olabilmektedir. Üreticilerimiz için kazançlı, hayırlı bir bayram olmasını diliyorum. Kurban kesecek vatandaşlarımızın kurbanlarının Allah tarafından kabul olunmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi. Kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlara da uyarılarda bulunan Başkan Taneli, “Kurban kesecek vatandaşlarımızın damızlık hayvanı ve damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kesilmemesine dikkat etmelerini istiyoruz. Özellikle buzağı getiren, süt üretimi yapan damızlık hayvanlarımızın muhakkak kesime gitmemesi gerekiyor. Buna hem üretici dikkat etmeli hem de kurban kesen insanların damızlık hayvanı kesmemesi gerekiyor. Şu anda biz yurt dışından ithal ediyoruz. Her damızlık hayvanımız olmadığı takdirde biz Avrupa’nın, Amerika’nın işte dünyadaki bütün ithal ettiğimiz ülkelerin çiftçilerini, üreticilerini zengin ediyoruz bir nevi. Hep birlikte damızlık hayvanların kesilmemesi için dikkat etmemiz gerekiyor. Bu gerçekten bu milli bir soru. Kesinlikle dişi hayvanların, damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kurban kesilmemesi lazım” şeklinde konuştu. Bu yılki büyükbaş hayvan kesim fiyatlarına değinen Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Güçer ise bu yıl bazı illerde fiyatların 8 ila 10 bin TL aralığında olduğunu belirterek, “Tabii biz de Malatya’mızın geçirmiş olduğu bu afetlerin bu sıkıntıdan dolayı 8 bin lira diye düşünüyoruz. Tabii bu 8 bin lira boğazlayıp, 7 pay edip kurban sahibine teslim etmek şeklinde olacak. Küçükbaşı da 700-800 TL arası bir kesim fiyatı belirledik” dedi.