GENEL - 08 Eylül 2017 Cuma 09:02

Ağrılı arıcının 2 milyon arısı telef oldu

A
A
A
Ağrılı arıcının 2 milyon arısı telef oldu

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesi Aşağı Toklu köyünde, babası ile birlikte arıcılık yapan vatandaş, geçtiğimiz kış mevsiminde yaklaşık 2 milyon arısının telef olması nedeniyle zor günler geçiriyor.

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesi Aşağı Toklu köyünde, babası ile birlikte arıcılık yapan vatandaş, geçtiğimiz kış mevsiminde yaklaşık 2 milyon arısının telef olması nedeniyle zor günler geçiriyor.


Taşlıçay ilçesine bağlı Aşağı Toklu köyünde arıcılık mesleğine 1995 yılında başlayan Resul Aldemir adlı vatandaş, mesleği oğlu Mehmet Aldemir’e öğretti. 13 yaşındayken baba mesleği olan arıcılığı öğrenen ve bu işi severek yapan Mehmet Aldemir, yıllarca yaylalarda ve yüksek rakımlı alanlarda ürettiği organik kestane, çiçek ve petek ballarını siparişler üzerine birçok ile gönderdi. Aldemir, batı illerinden yapılan yoğun sipariş üzerine İstanbul’un Şile bölgesinde de arıcılık faaliyetlerine başladı. Toplamda 48 kovan ile birlikte arıcılık yapan Mehmet Aldemir’in geçtiğimiz ocak ayında 37 kovanda bulunan yaklaşık 2 milyon arısı telef oldu. İstanbul Şile’de 30 kovan arıdan 23 kovan arı telef olurken, kendi köyünde ise 18 kovan arıdan 14 kovanı telef oldu.


Geriye kalan 11 kovan ile evinin ihtiyacını karşılayıp mesleği devam ettirmeye çalışan Aldemir, müşterilerinden gelen bal siparişlerine olumsuz yanıt veriyor. Çok sevdiği arıcılık mesleğinde zor günler geçiren evli ve bir çocuk babası Aldemir, yetkililerden kendisine uzatılacak yardım elini bekliyor.



"Yüzde 70’lik bir kaybımız oldu"


Arıların neden telef olduklarını bilmediklerini ve bu mesleği yıllardır profesyonelce bir şekilde yaptıklarını söyleyen Mehmet Aldemir, "1995 yılında arıcılığa başladık. Babamın ve profesyonel arıcıların yanında yetişerek bu işi öğrendim. 13 yaşımdan bu yana bu işle ilgileniyorum. Eskiden de arı kayıplarımız oluyordu. Geçen kış mevsiminde yüzde 70’lik bir arı kaybımız oldu. Benim İstanbul’un Şile bölgesinde de arılarım var. Hem burada hem de batıda arıcılık yapıyorum. Geçen sene burada 18 kovanımız vardı. Bu yıl 4 kovanımız kaldı. 14 kovanımız söndü. Batıda da 30 kovanım vardı ve bu kovanlardan 23’ü söndü. Toplamda 2 milyona yakın arılarım telef oldu. Arıların neden telef olduğu bilinmiyor" dedi.



"Bizim ciddi bir kaybımız oldu, belimiz büküldü"


Organik bal ürettiklerini dile getiren Aldemir, "Biz bu işe başladığımız ilk günden bugüne kadar hep organik bal ürettik. Akrabalarımız tanıdıklarımız herkes bilir, her zaman gerçek, katkısız organik bal üretiyoruz. Petek balını kilosunu 100-120 liradan satıyorduk. Kestane, çiçek ve kekik ballarını satıyorduk. Bizim ciddi bir kaybımız oldu, belimiz büküldü. Yıllardır hevesle bu işi yapıyoruz. Bizim desteğe ihtiyacımız var. Bu arıcılık mesleğini büyütüp ülke piyasasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu yıl bala çok fazla talep var. 50 ile 100 kilo bal isteyenler oldu. Diğer arkadaşlarda da kayıp olduğu için onlar da bizden organik bal istiyorlar. Talebi karşılayamıyoruz, 5-10 kovan ile ancak kendi evimizin yiyeceğini karşılıyoruz. Şifa niyetine ballarımızı alanlar da var. Şu anda 35 bin lira kaybımız oldu. İmkanlarımızda kısıtlı olduğumuz için ne yapacağımızı ve nasıl geçimimizi sağlayacağımızı bilmiyoruz. Arıcılığa destek veren insanlarımızdan ve devletimizden destek bekliyoruz, bize yardımcı olsunlar. Ekipmanlarımızla birlikte gezginci arıcılığı yaparak arıcılığı ilerletmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Kaymakam Korkutata bienal üyeleri ile bir araya geldi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenecek uluslararası 2. Kommagene Bienali jüri üyeleri, Kahta Kaymakamı Selami Korkutata başkanlığında toplandı. Kahta Kaymakamı Selami Korkutata, 2. Kommagene Bienali Küratörü Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü İstvan Eros ve jüri üyeleri ile bir araya geldi. Macaristan-Türkiye 2024 Dostluk yılında bu senenin küratörü Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörü Eros Istvan yaptığı açıklamada, “Deprem felaketinin sonra yeniden doğuş ihtiyacına atıfta bulunarak ’İyileşmek’ teması ile başlayacak olan 2. Kommagene Bienal sergileri 24 Ağustos tarihinde açılacak. Burada olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. 2. Kommagene Bianel’ine 41 farklı ülkeden 198 başvuru oldu. 45 proje jüri tarafından sergilenmeye değer görüldü. Jüride Eung Woo Lee, Krıstaps Zarı , Santa Zarıa, Bogdan Achımescu, Varol Topaç ve Nihat Özdal gibi bir birinden değerli isimler bulunuyor” dedi. Kahta Kaymakamı Selami Korkutata ise, “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve dünyada eşi benzeri bulunmayan Nemrut Dağı ve diğer tarihi ören yerleriyle adeta medeniyetin beşiği olan bölgemiz, dünyayı kıskandıracak çok büyük kültürel bir zenginliğe sahip. 2. Kommagene Bienali çerçevesinde bölgemizin hem tarihini hem de doğasını güzel sanatsal etkinliklerle burada gerçekleştireceğiz. Kahta şehri, Kahta Kalesi, Nemrut Dağı, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Baraj Gölü’ndeki Adalar için oluşturulacak olan eserler sergilenecek” diye konuştu.