GÜNDEM - 27 Nisan 2024 Cumartesi 19:05

Didimli mübadil torunları 100’üncü yılında atalarını unutmadı

A
A
A
Didimli mübadil torunları 100’üncü yılında atalarını unutmadı

Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan mübadelenin 100. yılında mübadil torunları atalarını andı.


100 yıl önce gerçekleşen Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi için, mübadil torunları anma etkinliği düzenledi. Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde gerçekleşen etkinlikte mübadillerin Didim’e ilk ayak bastıkları ve mübadelenin gerçekleştiği, Didim Sedef koyda anma etkinliğine Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Didim Jandarma Komutanı Mustafa Gani Solak, Didim Belediyesi bazı meclis üyeleri, Dernek Başkanı Berrin Muslu ve dernek üyelerinin yanı sıra birçok mübadil torunu da katılım gösterdi.


“Atalarımızı anmanın manevi huzurunu yaşıyoruz”


Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Berrin Muslu, anma etkinliğinde yaptığı konuşmasında“Bu göç yollarında çok büyük acılar çeken atalarımızı anmak için her yıl ilk adım bastıkları yerde Kovela Limanı’nda toplanıp onların anısına denize çiçeklerimizi bırakıyoruz. Mübadele bir mücadeledir, yeni hayatlardır, yeni başlangıçlardır. Atalarımızın Kovela Limanı’nda bindikleri Gülcemal isimli yük gemisiyle başlayan yolculukları Kovela Limanı’nda son bulmuştur. İlk başlangıcı, ilk adımı burada atmışlardır. Yüzyıllık bir tarihin mirasçısı olarak Yora’nın yokluk günlerinde zor şartlar altında yaşamını sürdüren, birlik beraberlik içinde yaşayan ve bugün var olmamızın en büyük unsurları olan atalarımızı anmanın manevi huzurunu yaşamaktayız. Dönemin imar ve iskan bakanı Mustafa Necati Bey’e ‘Mübadillerin derdini sormayacaksınız. Yüzüne bakıp ne istediğini anlayacaksınız’ diyen cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatanı uğruna canını feda eden aziz şehitlerimizi, mübadil atalarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. İlk adımın yüzüncü yılında bizleri bırakmayan siz değerli dostlarımıza, protokolümüze, sayın vekilimize, şahsım ve dernek yönetim kurulu adına çok teşekkür ediyorum. Gidenlerin anısına, hatıralarına sahip çıkanları en içten sevgilerimle kucaklıyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.


Mübadiller için olan özel günde konuşmasını gerçekleştiren Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, “Mübadiller yüzüncü yıllarında gelerek, Didim’i oluşturdular. Bizlerde olması gerektiği gibi Didim’imizi iyi yerlere taşımak için de çalışmalarımızı devam ettiriyor, emek veriyoruz. İlk adım atan müdabillerimizin anısına, anıtımızın sözünü daha önce derneğimize vermiştim. Belediye olarak bu sözü tekrar sizlerin huzurunuzda yinelemek istiyorum. İnşallah önümüzdeki yıl etkinlikte ‘İlk adım’ anıtımızın da açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.


Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca ise günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmasında, “Didim’in hikayesi aslında genç ama kadim cumhuriyetimizin de hikayesi. O koşullardan bugün gerçekten varlık içerisinde olan bir coğrafyaya dönüşen cumhuriyetimizin hikayesidir. Tam da Didim’in mübadillerinin hikayesi. Bugün mübadillerin torunları olarak burada yaşayan bizler, aslına bakarsanız o gün dökülen alın terinin bugün karşılığını görüyoruz. Bugün atalarımıza o teşekkürü, o minneti de sunmak zorundayız. Onların hepsinden Allah razı olsun diyoruz. Bugün inşallah burada bu törenle beraber mübadelenin yüzüncü yılını anmış olacağız. Bundan sonra da anladığım kadarıyla bir heykelle beraber bu süreç ölümsüzleşecek” ifadelerine yer verdi.


Konuşmasını gerçekleştiren Dernek Başkanı Berrin Muslu atalarını yad etmek için, dernek üyeleri ve mübadiller ile birlikte Kovela Limanına çelenk ve çiçeklerini bıraktı; ardından lokma hayrı gerçekleştirildi.



Didimli mübadil torunları 100’üncü yılında atalarını unutmadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de süne ile biyolojik mücadele başladı Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklaşa yürütülen sünede biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında Balıkesir’in Savaştepe ve İvrindi ilçelerinde doğa dostu faydalı böceklerle süneye karşı biyolojik mücadelede uygulanıyor. Hububat danelerinin özsuyunu emerek verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen süne ile biyolojik mücadele kapsamında, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince hububat ekili alanlara yaklaşık 50 bin adet ergin faydalı böcek (Parazitoit ve Trissolcus spp.) salımı gerçekleştirildi. Süne yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakan faydalı böcekler süne zararlısının çoğalmasını engelliyor. Balıkesir’de bitki sağlığı uygulama programı kapsamında buğdayın ana zararlısı süne ile mücadelede Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri survey çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Kontrol çalışmalarına katılan Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, yürütülen mücadele faaliyetlerini yerinde inceleyerek buğday ekili alanlara süne düşmanı doğa dostu faydalı böcek bıraktı. Hububat üretiminde üreticilerin zarar görmemesi adına il ve ilçe müdürlükleri ile beraber yoğun bir mesai harcandığından bahseden İl Müdürü Erkan Alkan, bitkisel üretim ve gıda sektörü bakımından önem arz eden buğdayda verim ve kaliteye etki eden sünede faydalı böceklerin aktif olarak rol almasının ve biyolojik mücadele yöntemlerinin daha etkin kullanımının önemine değindi. Ayrıca verdiği desteklerden dolayı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti. Gerçekleşen böcek salımı programına İl Müdürü Erkan Alkan başta olmak üzere, İl Müdür Yardımcısı Zafer Bozgül, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Kaan Erözmen, Savaştepe İlçe Müdürü Şerif Köse, teknik personeller ve üreticiler katıldı.
Bursa Polisten öğrencilere trafik eğitimi Bursa’nın Karacabey ilçesinde ‘Karayolları Trafik Haftası’ nedeniyle 13 öğretme ve 165 öğrenciye ‘Hayatla yarışılmaz’ ve ‘Trafik dedektifleri’ projesi kapsamında eğitim semineri verildi. Karacabey İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amirliği ekipleri ve Karacabey Şehit Kenan Gülmez Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği ekipleri tarafından, 2024 yılı Karayolları Trafik Haftası kapsamında eğitim, denetim ve bilgilendirme faaliyetlerine devam ediliyor. Karacabey İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amirliği ekipleri ve Karacabey Şehit Kenan Gülmez Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği ekipleri, Karacabey’de Borsa İstanbul İ.M.K.B. Lisesi Ana Okulu ve Belediye Ana okulunda 4 oturum halinde, ‘Hayatla yarışılmaz’ ve ‘Trafik dedektifleri’ projesi kapsamında, eğitim semineri gerçekleştirdi. Görevli polisler Ahmet Mutlu ve Levent Çağlak tarafından toplamda 165 öğrenci ve 13 öğretmenin katıldığı eğitimde katılımcılara trafik dedektifleri projesi kapsamında eğitim semineri verildi. Trafik ekipleri, öğrencilerin trafik haftası kutlamaları kapsamında, bilgilendirme faaliyetleri yaparak el broşürleri dağıttı. Ekipler eğitim sırasında öğrencilere trafik kuralları, okul servislerinde emniyet kemeri kullanımı ve kara yollarında karşıdan karşıya geçme, trafik ışıkları anlamı gibi konularda bilgilendirme yaptı. Öte yandan Karayolları Trafik Haftası kapsamında; Ticari yolcu taşımacılığı yapılan dolmuş, taksi ve benzeri, araçlardaki sürücü ve yolculara yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılarak emniyet kemerinin önemini anlatan el broşürleri dağıtıldı. Sürücülere ve yolculara, emniyet kemeri kullanımı hakkında bilgilendirme yapılıp, emniyet kemerlerinin bizzat takılması sağlanarak yolculuk boyunca takılı kalması yönünde bilgilendirme çalışmalarına devam edildi. Trafik bilgilendirme faaliyetleri yıl boyunca devam edileceği öğrenildi.