GENEL - 23 Mayıs 2017 Salı 10:55

Kayıp Apollon Tapınağı aranıyor

A
A
A
Kayıp Apollon Tapınağı aranıyor

Dünya’da 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterilen İznik Gölü içindeki Bazilika’nın kayıp Apollon Tapınağı kalıntılarının üzerine inşa edilmiş olabileceği yönünde araştırmalar devam ediyor.

Dünya’da 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterilen İznik Gölü içindeki Bazilika’nın kayıp Apollon Tapınağı kalıntılarının üzerine inşa edilmiş olabileceği yönünde araştırmalar devam ediyor.


Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, İznik’teki mevcut tarihi eserleri ve çalışmaları yerinde inceledi. Kaymakam Ali Hamza Pehlivan ve Beledide Başkanı Osman Sargın ile birlikte çalışmaları yerinde inceleyen Kocameşe, Haziran 2012’de restorasyona alınan ve 5 yıldır ziyaretçilere kapalı olan İznik Müzesi’nin 2017 yılı sonuna kadar teşhir ve tanziminin bitirilerek yeniden ziyarete açılacağını müjdeledi.


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında İznik Gölü’nün 20 metre açığında 1600 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen Bazilikanın keşfinde yeni bir gelişmede gündeme geldi. Bazilika’nın bulunduğu alanda incelemede bulunan Kocameşe, Uludağ Üniversitesinin üzerinde bilimsel çalışma yaptığı tarihi kilisenin, kayıp Apollon Tapınağı kalıntılarının üzerine inşa edilmiş olabileceğini öne sürdü. Yetkililer ise araştırmaların devam ettiğini dile getirdi.


Öte yandan Bazilika’nın İznik Ayasofya Camii mimarisi ile aynı oyduğu sadece 10 metre daha uzun olduğu belirtildi.


Mahmut Kocameşe daha sonra sırasıyla İznik Müzesi, Ayasofya, Lefke Kapı, Roma Tiyatrosu, Bazilika ve Çini Vakfı’nı gezdi. Öte yandan Lefke Kapı’ tarafından surların üzerindeki binalar ile ilgili bilgi veren Kaymakam Ali Hamza Pehlivan, mevcut binalar için komisyon kurulduğunu, tapusu olanlar ile işgal durumu olan binaların envanter çalışması yapıldığını ve zaman içerisinde kamulaştırılacağını söyledi.


Kültür varlıklarının İznik’teki çokluğuna dikkat çeken Pehlivan ve Sargın, Tarihi Yeşil Camii ve Şeyh Kudbeddin Camii ortasında yükselen mevcut İznik Müzesi’nin Çini müzesi, Yenişehir Kapı mevkiinde Vakıflara ait olan 7 bin 365 metre kare alana sahip arazinin de Arkeoloji Müzesi olması yönünde çalışmaların olduğunu söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Galip Sakder: "Bursaspor’da ilk kez noterden imza şartı olmayan bir seçim süreci yürütülecektir" Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder, olağan seçimli genel kurulda ilk kez noterden imza şartının olmadığı bir süreç yaşanacağını belirterek, "Bu bakımdan aday adayları ve genel kurul üyelerimizin bazı hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir" dedi. Bursaspor Divan Başkanı Galip Sakder, olağan genel kurul öncesi başkan adaylarının dikkat etmesi gereken hususlarla ilgili şu açıklamaları yaptı: "19-26 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek Bursaspor Kulübü Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda ilk kez noterden imza şartı olmayan bir seçim süreci yürütülecektir. Bu bakımdan aday adayları ve genel kurul üyelerimizin bazı hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir. Yönetim kurulu başkanlığı için başvurular; 12 Mayıs Pazar günü saat 15.00 ila 17.00 arasında divan kurulu başkanlığı tarafından alınacak. 4 asgari ücretten az olmamak kaydı ile Bursaspor Kulübü’ne yapılacak bağış makbuzuna ek olarak adli sicil arşiv kaydı ve kısa bir özgeçmiş de başvuru dosyasına dahil edilecek. (Banka hesap bilgilerimiz için 0516 163 01 16 numaramıza ulaşabilirsiniz). Üye Sicil Kurulumuz, başvuruları tüzüğün öngördüğü yeter şartları karşılayıp karşılamadığına dair inceledikten sonra; seçime girebilecek aday adaylarını tasdik edecek. ’Aday Adayları’, 13-16 Mayıs (pazartesi-salı-çarşamba-perşembe) günleri 12.00-17.00 saatleri arasında, Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri’nde; üye sicil kurulu kontrol ve gözetiminde, oy kullanabilir durumdaki 100 genel kurul üyesinden destek imzası alabilir ise seçime başkan adayı olarak katılmaya hak kazanacak. 16 Mayıs saat 17.00’de sona erecek olan aday gösterme imza sürecinin sonunda; 17.00-18.00 saatleri arasında divan kurulu başkanlığımıza yönetim kurulu ile denetim ve hukuk kurulu aday listeleri teslim edilecek. Bu listede ıslak imzası bulunacak kurul adayları da yine üye sicil kurulumuzca, 7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu çerçevesinde adli sicil kaydı üzerinden kontrole tabi tutulacak. Olağan Genel Kurulumuz; 19 Mayıs’ta çoğunluk sağlanamaması halinde, 26 Mayıs 2024 saat 13.00’te 100. Yıl Atatürk Stadyumu’nda çoğunluk aranmaksızın gerçekleştirilecek. Tek aday olması halinde açık oylama yapılacakken; birden fazla aday bulunması durumunda sandığa gidilecek ve oyların sayımı sandık kurulları tarafından gerçekleştirilecek. Seçimin camiamıza yakışır bir şekilde gerçekleşmesi ve Bursasporumuz’un yeniden çıkışa geçeceği bir dönemi başlatmasını diliyoruz."