ÇEVRE
29 Nisan 2024 Pazartesi - 19:03 Bolu Belediye Başkanı Özcan: "Konuyu TBMM’ye de taşıyacağım" BOLU (İHA) – Bolu’da çam ormanlarıyla dikkat çeken Pirahmetler köyü ve At Yaylası’nda maden aranması için ruhsat verildiği iddiasına ilişkin açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Tanju Özcan, "Pirahmetler bölgesinde altın var mı bilmiyorum ama At Yaylası’nda Türkiye’nin en değerli torfu olduğu noktasında bilgim var. Pirahmetler bölgesinde siyanürle asla altın aratmam" dedi. Uydu fotoğrafları üzerinden ruhsat verildiği öne sürülen alanları göstererek süreci anlatan Özcan, "Pirahmetler köyü bölgesinde 2021 yılında bir firmaya altın arama ruhsatı verilmiş. Daha sonra da ’Altın aranacağı henüz belli değil’ gibi söylemler oldu. ’Bu işin peşini bırakmayacağım’ demiştim. Bizi çok şaşırtan ve üzen bazı gelişmeler oldu" dedi. "Pirahmetler bölgesinde siyanürle asla altın aratmam" Başkan Tanju Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda At Yaylası bölgesinde çok kıymetli bir torf madeni var. Türkiye’nin en kıymetli torfu olduğu söyleniyor. Hatta bununla ilgili Bolu’ya daha önce gelenler olmuştu. Köylüler sadece bu konu hakkındaki duyumları üzerine ayaklanmışlardı. Birbirine çok yakın iki alana maden arama ruhsatı verilmiş. Pirahmetler bölgesinde altın var mı bilmiyorum ama At Yaylası’nda Türkiye’nin en değerli torfu olduğu noktasında bilgim var. Değeri belki de 100 milyonlarca doları bulan torf madeni var. Pirahmetler bölgesinde siyanürle asla altın aratmam. Buraya her gün zabıta ekibi gönderiyordum. Orada yaşayan vatandaşlar lütfen dikkat etsinler. At Yaylası ve Pirahmetler bölgesinde herhangi bir sondaj çalışması olursa bizim haberimiz olsun." "Bu konuyu TBMM’ye de taşıyacağım" Konunun takipçisi olacağını dile getiren Başkan Özcan, "At Yaylası’nda torf madeni var diye bu alanı talan etmelerine izin vermememiz lazım. Bu konuyu TBMM’ye de taşıyacağım. Cevap gelmezse çevreci örgütleri Bolu’ya davet edeceğim" şeklinde konuştu.
Bolu Belediyesi “Doğa Etkinlikleri” 8 Mayıs’ta Başlıyor
29 Nisan 2024 Pazartesi - 12:18 Bolu Belediyesi “Doğa Etkinlikleri” 8 Mayıs’ta Başlıyor Bolu Belediyesi tarafından “Bilmeyen, görmeyen kalmasın” sloganıyla düzenlenen doğa etkinlikleri 8 Mayıs’ta başlıyor. Bu yıl 4 ilçede gerçekleşecek ücretsiz etkinlikler için başvurular alınmaya başlandı. Doğa gezilerine yeni bir rota daha ekleyen Bolu Belediyesi, Seben, Kıbrıscık, Mudurnu ve Göynük ilçelerine günü birlik etkinlikler düzenleyecek. 18-65 yaş arası dileyen herkesin katılabileceği gezilerde katılımcılar ilçe merkezlerini gezme hem de Kıbrıscık Dağ Evleri, Seben Solaklar Kaya Evleri, Mudurnu Tarihi Çarşı ve Göynük Çubuk Gölü gibi tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri yerinde görme şansı elde edecekler. “Bilmeyen, görmeyen kalmasın” sloganıyla gerçekleşecek ücretsiz etkinliklerin ilki 08 Mayıs 2024 Çarşamba günü yapılacak ve 01 Aralık 2024 tarihine kadar her hafta Çarşamba ve Perşembe günleri devam edecek. Bolulu doğa ve yürüyüş severler etkinlik günleri saat 09.00’da Bolu Belediyesi önünden hareket edecek araçlarla etkinliğe katılıp, saat 17.00’de dönüş yapacaklar. Katılımcıların her türlü ulaşım, yiyecek-içecek ihtiyaçları Bolu Belediyesi tarafından karşılanacak. Gezilerde bölgeye hâkim rehberler kafileler halinde katılımcıları gezdirerek, ilçelerin doğası ve tarihçeleri hakkında bilgiler verecek. Etkinlik başvuruları başladı Bolu Belediyesi günü birlik doğa etkinlikleri için başvuru almaya başladı. 18-65 yaş arasında olan ve seyahat yasağı bulunmayan herkes hafta içi mesai saatleri arasında Bolu Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne gelerek, etkinliğe katılmak için bireysel başvuru yapabilirler.
Kar suları eridi ovanın büyük bölümü sular altına kaldı
29 Nisan 2024 Pazartesi - 12:14 Kar suları eridi ovanın büyük bölümü sular altına kaldı Van’da Çaldıran ilçesinde karın erimesiyle Çaldıran Ovası’ndaki arazilerin büyük bir bölümü su altında kaldı. Meteoroloji genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Bahçesaray ilçesinden sonra bu kış en çok kar yağışı alan Çaldıran ilçesinde ilkbaharın gelişiyle karlar erimeye başladı. İlçede havanın ısınmasıyla eriyen kar ve etkili olan sağanak, dere ve kanalların taşmasına yol açtı. Kanal ve derelerin Yukarı Kuyucak ve Hanköy mahallesinin arazilerinin birçoğu sular altına kaldı. Konuyla ilgili bilgi veren Van YYÜ Su Ürünleri Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre bu yıl Bahçesaray ilçesinden sonra bu kış en çok kar yağışı alan bölge Bendimahi Çayı’nın stoklama havzası olan yukarı kesimlerde yer alan Çaldıran ilçesi bulunuyor. Çaldıran ilçesinin kar yağışı alması özellikle çok çok büyük öneme sahip. Çünkü Bendimahi Çayı Çaldıran ilçesi ve Tendürek Dağı’na doğru yağan karla besleniyor. Yaz mevsiminde buradaki yavaşça eriyen kar, Bendimahi Çayı’nı besliyor. Üremek için Van Gölü’nden Bendimahi Çayı’na giren inci kefalleri için adeta bir hayat kaynağı oluyor. Ekolojide temel bir kural vardır. Su bir kendine ait olanı mutlaka geri alır. Eğer bizler bir bölgeye baktığımızda uzun yıllar kurak olmasına karşı göl tabanı ise, orası sulak alan ise bunu çok iyi bilmemiz lazım bir gün kendisine ait olan yerleri geri alacak. Dolayısıyla sulak alanlara ev yapmayalım” dedi.
Jeoloji mühendisi Dubai’deki sel olayını değerlendirdi
29 Nisan 2024 Pazartesi - 12:13 Jeoloji mühendisi Dubai’deki sel olayını değerlendirdi Jeoloji mühendisi Fahri Çelik, geçen haftalarda Dubai’de yaşanan son felaketini değerlendirdi. Çelik, "Dubai’nin zemin yapısı kumlu zemindir. Orada bulunan çöl kumları suyu çok çabuk çektiği için binaların altına sızma ihtimali var" dedi. Jeoloji mühendisi Fahri Çelik, zemin yapısı ve dere yatağı ile ilgili yaptığı araştırmalar sonucu Dubai’yi bekleyen üç büyük tehlike olduğunu belirterek, en büyük tehlikenin zemin sıvılaşması olduğunu söyledi. Dubai’nin zemin yapısının kumlu zemin olduğuna değinen Çelik, "Orada bulunan çöl kumları suyu çok çabuk çektiği için binaların altına sızma ihtimali var. Bunun için binalarda sıvılaşma olabilir. Bu sıvılaşmadan dolayı binalar düşebilir. Çözüm olarak, bina altında boşluk olması ile enjeksiyonla tekrar doldurulması gerekir. Yağan aşırı yağışlar tatlı su olduğu için o yağmurlar sivrisinek, kurbağa, çekirge gibi hayvanlar ürer ve çeşitli mikroplar sonucu hastalıklar oluşur. Bunun çözümü olarak tatlı sudan arındırılması gerektiğine düşünüyorum. Diğer büyük tehlike de depremdir. Suriye ve Hakkari’de beklenen bir deprem var. Bu iki deprem Dubai için de tehlike bulunuyor. Şu an Dubai’de deprem olması da mevcuttur. Dubai’de sahil tarafının tamamen çekilmesi lazım. Dağ tarafına yani rakımı yüksek olan yerlere yerleşmeleri lazımdır" dedi . Havaalanı dahil birçok yerin yanlış yerde kurulduğunu öne süren Çelik, "Havaalanı su altında kalmış. Eksi 1 ve sıfır rakamlarında yapıldığı için su altında kalmış. Havaalanının daha üst taraflarda yapılması ve rakımı yüksek yerlerde yapılması tercih edilmeliydi. Düz yerlerde olan bütün evlerin rakımı yüksek yerlere taşınmaları gerekiyor. Şerika bölgesinin tamamı dere yatağında kurulmuş. O yüzden buralar tamamen su altında kalıyor. Buralara yerleşim yerlerine kapatmaları gerekiyor. Yatağında bulunanların oradan taşınmaları gerekiyor. Dubai’de şehir merkezinde yarın yağmurlar sonucu biriken tatlı sular çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Bunun için tatlı suyu oradan arındırmaları gerekiyor" şeklinde konuştu.