ÇEVRE
18 Mayıs 2024 Cumartesi - 22:48 Kıyıda Hareketi Ayvalık kıyılarına sahip çıktı Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA), Türkiye’de eş zamanlı olarak 16 bölgede “Kıyılar tüm canlı ve cansız varlıklarındır” sloganıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Akyaka Sahili, Altınoluk, Bodrum, Burgazada, Burhaniye, Çanakkale, Dalyan, Datça, Fethiye, Foça, Güzelbahçe, Heybeliada, İznik ve Van’da eş zamanlı gerçekleşen basın açıklamasının Ayvalık’taki etabı ise ilçenin dünyaca ünlü Sarımsaklı kumsalında gerçekleşti. Ortak yaşam alanlarının ticarileştirilmesine karşı yapılan açılamada, kıyı ekosistemlerini ve insanların kıyılara serbestçe erişimine ilişkin çağrıda bulunuldu. Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan açıklamada, kıyıların ranttan ve talandan kurtarılması gerektiği vurgulanarak, “Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi bizler; Sarımsaklı Plajlarında endemik tür bitkilerin yok edilmesinin yanı sıra plajlardaki şezlong istilalarına karşı Ayvalık’taki yerel yönetimleri göreve davet etmiştik. Çünkü Anayasamızın 43. Maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu’muza göre; ’Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olmalıdır’ denilmektedir. Şimdi değişim zamanıdır. Bir bölümü Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bir bölümü de Ayvalık Belediyesi sorumluluğunda olan kıyılar için, taleplerimizi yetkililere bir kez daha bugün buradan tekrarlıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “Kıyı Kanunu uygulansın. Denetimler, bekletilmeden sezon içerisinde düzenli olarak yapılsın. Denizin içerisine girecek şekilde yerleştirilen şezlonglar geri çektirilsin. Kumsal üzerine kurulan duvarlar ve çitler kaldırılsın. Halkın denize girdiği tüm kıyılarda; ücretsiz soyunma kabini ve duş gibi şartlar sağlansın. Sermayenin değil, halkın canlı-cansız tüm varlıkların hakkı gözetilsin” taleplerinde bulunuldu. Ayvalık’ın kentsel siluetini mahveden Marina betonlaşması ve karşısındaki tarihi mirası yerle bir eden otel inşaatına işaret edilen açıklamada, “Ayvalık kentsel sit alanında kalan Setur Marina’nın peyzaj çalışması aldatmacasıyla betonlaştırılarak, AVM’ye çevrilmesini, denize adeta beton bir perde çekilmesini ve kamuya ait olan yeşil alanın KOÇ Grubu’na devredilmesini şiddetle kınıyoruz. Kent hakları kavramıyla hiç ilgisi olmayan, kamu yararını ve şeffaflığı hiçe sayan böylesi tepeden inme uygulamaları kente bir yarar sağlamayacağını artık tüm yetkililerin de anlaması gerekir. Ayvalık’ta betonlaşmaya son verilmelidir ve Ayvalık’ın tüm değerlerinin, kıyılarının korunması birinci öncelik olmalıdır" denildi.
Uzmanından sürü köpekleri için kene uyarısı
17 Mayıs 2024 Cuma - 12:16 Uzmanından sürü köpekleri için kene uyarısı Uzman Kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, kene ilacının köpeklerde yanlış uygulanmasının travmalara neden olduğunu belirterek, ilacın uygulanma şeklini anlattı. İlkbaharın gelmesiyle birlikte artan kene popülasyonu, hayvanlarda da etkili olmaya başlıyor. Küçükbaş, büyükbaş hayvanlara ve köpeklere tutunan keneler, tutunduğu bölgede kan emerek hayatını sürdürüyor. Tutunduğu hayvanın direncini oldukça düşüren keneler için uzmanlar ilaç kullanılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Sürü köpeklerinin mutlaka ilaçlanması gerektiğini söyleyen uzman Kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, “Köpeklerde kene taraması yapılmaya başlandı. Özellikle bu mevsimde tarama yapılmadığı zaman kene ile ileride mücadele etmek zorlaşabilir” dedi. İlkbahar aylarında kenelerin oldukça arttığını söyleyen Yıldız, “Bahar dönemi kenelerin hayat bulduğu, bitkilerin fazlalaştığı ve kenelerin tutunduğu bir dönem Bunlar hayvanlara da maalesef sirayet ediyor. Bu mevsimde korunmadığı sürece etkinliğini artırır. Keneler hayvanlardan kan emer, tedirgin eder, rahatsız olurlar. Köpeklerde kene taraması yapılmaya başlandı. Özellikle bu mevsimde tarama yapılmadığı zaman kene ile ileride mücadele etmek zorlaşabilir. Kene, tutunduğu bölgede kan emerek büyüyor. Hayvan da bundan rahatsız olduğu için mücadeleyi bir insan bilinciyle yapmıyor. Ayaklarıyla vuruyor, dişi ile almaya çalışıyor. Aldığı zaman da hayvanda travma geliştiriyor. Hem de kenenin yapıştığı ve hayvan tarafından uzaklaştırıldığı bölgede yaralar meydana gelebiliyor. Bu yaralar, lokal antibiyotik gerektiren yaralara meydan veriyor. Hayvanın vücut ısısı artıyor ve titremeler meydana geliyor. Özellikle beyinde hasara neden olma durumu söz konusu olabiliyor. Çok rahatsız edici bir durumla karşı karşıya olduğu için müdahaleyi çok erken yapmak gerekiyor” dedi. Hayvanlara kene tutunmadan önce önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, şu ifadelere yer verdi: “Mevsiminde tarama ve uygulama çok önemli. Bu tür çözeltiler mevsiminde yapılmazsa çözeltinin etkinliğini kaybettirir. Güneş ışığına çok fazla maruz kalan hayvanlarda yaralara neden olabilir. Bu çözeltilerin uygulandığı mevsim önemlidir. Daha karanlık, yağmurlu ve serin bir havada yapılmalı. Tüy dökme döneminde, soğuk havada, mevsimin tam netleşmediği dönem uygulamak çok önemli. Mevsimin netleşmediği dönem bu uygulama yapılırsa netleşmeyen haşere grubunu da engellemiş oluyorsunuz. Bu aslında bir önlemdir.”
Uzmanından sürü köpekleri için kene uyarısı
17 Mayıs 2024 Cuma - 12:00 Uzmanından sürü köpekleri için kene uyarısı Uzman Kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, köpeklere uygulanan kene ilacına ilişkin bilgiler verdi. Yanlış uygulamaların köpekler üzerinde travmalara neden olduğunu söyleyen Yıldız, kene ilacının uygulama şeklini anlattı. İlkbaharın gelmesiyle birlikte artan kene popülasyonu, hayvanlarda da etkili olmaya başlıyor. Küçükbaş, büyükbaş ve köpeklere de tutunan keneler, tutunduğu bölgede kan emerek hayatını sürdürüyor. Tutunduğu hayvanın direncini oldukça düşüren keneler için, uzmanlar ilaç uyarısında bulunuyor. Sürü köpeklerinin mutlaka ilaçlanması gerektiğini söyleyen uzman Kangal köpeği yetiştiricisi Hüseyin Yıldız, “Köpeklerde kene taraması yapılmaya başlandı. Özellikle bu mevsimde tarama yapılmadığı zaman kene ile ilerde mücadele etmek zorlaşabilir” dedi. İlkbahar aylarında kenelerin oldukça arttığını söyleyen Hüseyin Yıldız, “Bahar dönemi; kenelerin hayat bulduğu, bitkilerin fazlalaştığı ve kenelerin tutunduğu bir yer. Bunlar hayvanlara da maalesef sirayet ediyor. Bu mevsimde korunmadığı sürece etkinliğini artırır. Keneler hayvanlardan kan emer. Tedirgin eder, rahatsız olurlar. Köpeklerde kene taraması yapılmaya başlandı. Özellikle bu mevsimde tarama yapılmadığı zaman kene ile ilerde mücadele etmek zorlaşabilir. Kene, tutunduğu bölgede kan emerek büyüyor. Hayvan da bundan rahatsız olduğu için mücadeleyi bir insan bilinciyle yapmıyor. Ayaklarıyla vuruyor, dişi ile almaya çalışıyor. Aldığı zaman da hayvanda travma geliştiriyor. Hem de kenenin yapıştığı ve hayvan tarafından uzaklaştırıldığı bölgede yaralar meydana gelebiliyor. Bu yaralar, lokal antibiyotik gerektiren yaralara meydan veriyor. Hayvanın vücut ısısı artıyor ve titremeler meydana geliyor. Özellikle beyinde hasara neden olma durumu söz konusu olabiliyor. Çok rahatsız edici bir durumla karşı karşıya olduğu için müdahaleyi çok erken yapmak gerekiyor” dedi. Hayvanlara kene tutunmadan önce önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, şu ifadelere yer verdi, “Mevsiminde tarama ve uygulama çok önemli. Bu tür çözeltiler mevsiminde yapılmazsa çözeltinin etkinliğini kaybettirir. Güneş ışığına çok fazla maruz kalan hayvanlarda yaralara neden olabilir. Bu çözeltilerin uygulandığı mevsim önemlidir. Daha karanlık, yağmurlu ve serin bir havada yapılmalı. Tüy dökme döneminde, soğuk havada, mevsimin tam netleşmediği uygulamak çok önemli. Mevsimin netleşmediği dönem bu uygulama yapılırsa netleşmeyen haşere grubunu da engellemiş oluyorsunuz. Bu aslında bir önlemdir.”
Akıncılar’da salçalık domates ve biber fidesi dağıtıldı
17 Mayıs 2024 Cuma - 11:51 Akıncılar’da salçalık domates ve biber fidesi dağıtıldı Sivas’ta kamu kuruluşları ortaklığıyla hayata geçirilen “Üretiyorum o Halde Varım Projesi” çerçevesinde salçalık domates ve biber fidesi dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Sivas İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen “Üretiyorum o Halde Varım Projesi” çerçevesinde fide dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk, Akıncılar Kaymakamı Saltuk Buğrahan Açıkbaş, Akıncılar Belediye Başkanı Murat Sevinç, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Şarkışla, protokol üyeleri ve çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmasını yapan Akıncılar Belediye Başkanı Murat Sevinç, “Üretiyorum o Halde Varım Projesi İlçemizde tarımsal kalkınmaya ve istihdama katkı sağlayacaktır. Projenin gerçekleştirilmesinde emeği olan herkese çiftçilerimiz ve ilçemiz adına teşekkür ediyorum” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ise, “2023 Üretim döneminde uygulanmak üzere hazırlanan ve İl Özel İdaresi’nce finanse edilen ‘Salçalık Domates Yetiştiriciliği Projesi’ çerçevesinde Akıncılar ilçemizde 100 dekar alanda yetiştirilmek üzere yüzde 75 hibeli 220.000 adet salçalık domates fidesi, 50 dekar alanda uygulamak üzere 110.000 adet salçalık kapya biber fidesi dağıtımı gerçekleştirilecektir. Müdürlüğümüzce yapılan demonstrasyon çalışmalarında piyasa değeri yüksek olan ve ilimizin sahip olduğu ekolojik yapı gereği turfanda özelliği taşıyan yüksek getiri sağlayacak ürünlerin yetiştirilmesi mümkündür. Bu nedenle üreticilerimizin ürün planlamaları içerisine sebzeciliğin yerleştirilmesi ile üretim çeşitliliği ve çiftçilerin gelirlerinin artırılması sağlanacak. İlimizde daha ılıman iklim özellikleri gösteren ve belli bir sebze yetiştiriciliği kültürü olan akıncılar ilçemizde tarımsal üretim risklerini azaltmak için yöreye uygun sebze çeşitlerinden salçalık domates yetiştiriciliği planlanmıştır. Proje bütçesi 1.373.900 TL olup 1.030.000 TL’lik kısmı İl Özel İdaresi tarafından karşılanacaktır. Dağıtımını gerçekleştireceğimiz domates ve biber fidelerinin ilimiz ve ilçemiz tarımına hayırlı bereketli olmasını diliyorum” dedi. İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Şarkışla yaptığı konuşmada; “Tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu pandemi döneminde anladık. Gıdaya ulaşmanın zorluğunu görünce üreticimizin değerini daha iyi anladık. Bu ve bunun gibi projelerin daha fazla olmasını diliyorum. Fide dağıtımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projemizin hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi. Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Sekreteri Şakir Öner Öztürk ise, “Son yıllarda gıda arzında hiç beklenmedik azalmalar meydana geldi. Ekilmemiş, üretime katılmamış arazi bırakmayarak vatandaşımızın katkılarıyla beraber her geçen gün tarımsal hasılada katma değer getiren önemli işler yapılıyor. Fide dağıtımının İlçemizde domates ve biber üretimine sağlayacağı katkıyı önemsiyorum. Akıncılar İlçemizin kırsal kalkınmasını ve üreticilerimizin daha fazla ekonomik değer elde edecek ürünlerle buluşmasını sağlayacak çalışmaları önemsiyorum. İl Özel İdaremiz olarak İlimiz tarımını desteklemeye devam ediyoruz. Akıncılar İlçemizde üreticilerimize hibe edeceğimiz fidelerin hayır ve bereket getirmesini diliyorum. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından çiftçilere fideler dağıtıldı.