Yerel Haberler
Diyarbakır
02 Mayıs 2024 Perşembe - 12:42 Çermik’te semercilik mesleği teknolojiye yeniliyor Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde 60 yıldır semercilik yapan 71 yaşındaki İbrahim Halil Karatay, bir zamanların en çok ihtiyaç duyulan mesleğinin zamana ve teknolojiye yenik düştüğünü söyledi. Gelişen teknoloji ve motorlu taşıtların yaygınlaşmasıyla semercilik mesleği Çermik’te tarihe karışmaya başladı. Çermik’te semercilik mesleğinin tek ustası olan İbrahim Halil Karatay, yaklaşık 60 yıldır yaptığı mesleğin son günlerini yaşıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle motorlu taşıtların binek hayvanların yerini alması semercilik mesleğini de bitirme noktasına getirdi. 60 yıla yakın bir süredir semercilik işini yaptığını belirten Karatay, geçmiş yıllarda Çermik’te 12 semerci dükkanının olduğunu söyledi. Günümüzde bu işi yapan olarak tek kendisinin kaldığını kaydeden Karatay, “Eskiden hayvancılık çoktu, şuanda hayvancılık da bitmiş durumda. Dağlara gidildiği zaman at, eşek, katır çoktu, şimdi hemen, hemen herkeste traktör var, taksi var, millet bunları kullanıyor. O yüzden eskisi gibi iş yok. Eskiden iş çoktu benim yanımda 4 tane işçi çalışıyordu, şuanda ben tek çalışıyorum" dedi. “Çermik kurulduğu zamandan beri bu meslek var” Çermik’in kurulduğundan beri semercilik mesleğinin olduğunu kaydeden İbrahim Halil Karatay, “Bu iş Ermeni zanaatıdır, çok eski bir zanaattır. Ben yetiştiğimde Çermik’te 12 semer üreten usta vardı, şuanda ben tek kaldım. Eşeğin semerini Bin TL’ye satıyoruz. Malzemeyi kamışı Bitlis Güroymak’tan getiriyoruz. Diğer malzemelerde çoğu Adana, Osmaniye ve Siverek’ten geliyor. Eskiden kış mevsimi geldiğinde 3 ayda 400 adet semer yapardık. Yaz mevsiminde ise hepsini satardık. Şimdi ise 3 aylık kış mevsiminde 40 adet semer yapıyorum onu da satamıyorum" diye konuştu.
Kulp’ta doğalgaz altyapı çalışmaları sürüyor
01 Mayıs 2024 Çarşamba - 12:33 Kulp’ta doğalgaz altyapı çalışmaları sürüyor Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde doğalgaz hattı projesine Şubat ayında vurulan kazmanın ardından çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ihale edilen proje, ilçe merkezinde yoğun bir tempoda sürdürülüyor. Yaklaşık üç aydır devam eden çalışmalar, Turgut Özal Mahallesinde yoğunlaştı. Başlangıçta 2026 yılına kadar doğalgaz arzı planlanan Kulp’a, Diyarbakır’dan AK Parti milletvekillerinin girişimleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile altyapı çalışmalarının başlaması için 2024 yılı hedefi belirlendi. Bu hızlandırılmış takvimle, Kulp ilçe merkezi ve çevresindeki mahallelerin modern ve temiz enerji kaynağına kavuşması sağlanacak. Turgut Özal Mahalle Muhtarı Ramazan Azbay, mahallesine getirilen doğalgazdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Her eve doğalgazın gelmesi bizi memnun ediyor. Bende mahalle muhtarı olarak elimden geleni yapıp, altyapı çalışmalarına yardımcı oluyorum" dedi. İlçe halkından Mahmut Yıldız ise ,”Kulp’ta sürdürülen doğalgaz altyapı çalışmaları, biz ilçe halkının yaşam kalitesini artıracak ve ekonomik açıdan önemli bir katkı bize sağlayacak. Daha önceleri ısınma ihtiyaçlarımızı kömür ve odun olarak kullanıyorduk. Özelikle kaloriferlerin çalıştığı dönemlerden ilçe merkezini kapkara bir duman sarıyordu ve dışarı çıkamaz duruma geldiğimiz gibi pencerelerimizi de açamıyorduk. Bu sebeple ilçe halkı olarak projenin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.
Diyarbakır’da 15. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı başladı
30 Nisan 2024 Salı - 17:23 Diyarbakır’da 15. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı başladı Diyarbakır’da düzenlenen "15. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı" kapılarını açtı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Mezopotamya Fuarcılık tarafından organize edilen 15. Mezopotamya Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı kapılarını açtı. Fuarın açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bitkilerin ilk evcilleştirildiği, buğdayın kendi başına tohumlanmasından evcil kültürünün yapıldığı, hayvanların kültürünün yapıldığı ve yerleşik düzene geçildiği bir bölgeden bahsettiklerini belirterek, "Tarım, bu bölgede o kadar önemli. Bize düşen görevde bu tarımı, tarımın coğrafyasını, gastronomisini, turizmini geliştirmek. O günden bize kalan bu değeri gelecek kuşaklara aktarmak en önemli görevlerimizden biri olmalı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz, 15 yıldır fuarlarımızı düzenliyoruz ve tarımı pandemi dışında kesintisiz devam ettirdik. Geçen yıl 300 katılımcı, yaklaşık 100 yönetici ve 116 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı tarım fuarımız. Bu yıl, Türkiye’nin tarım fuarında en iyi 5 fuarından biri oldu Diyarbakır Tarım Fuarı. Bu seneki katılımcı firma sayısı 322, yaklaşık 120 firma temsilcisi var. Ve hedefimiz 200 bin ziyaretçiye ulaşmak” dedi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise, tarımın merkezi olan kadim Diyarbakır’da, tarım sektöründeki yenilikleri, gelişmeleri ve modernizasyonu, çiftçilere, üreticilere ve de tüm ilgililere tanıtılmasında Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarının rolü oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen, Uluslararası ticarette önemli bir yeri olan fuarlar, binlerce satıcı ve alıcıyı bir araya getirerek büyük bir alış veriş potansiyeli oluşturduğunu aktaran Yeşil, "Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı da sadece Diyarbakır’ın değil bölgenin tarım, hayvancılık ve ticaretine önemli katkı sunmaktadır" şeklinde konuştu. Fuarda, jandarma personeli tanıtımlar yaparak cihazlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Fuara; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doğan Hatun, Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir, Van Büyükşehir Başkanı Abdullah Zeydan, Erbil Valisi Omed Xoşnav, Erbil TSO Başkanı Gaılan Saeed Azeez, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda davetli ile çiftçi katıldı.
Diyarbakır’da 200 bin çiçek toprakla buluşuyor
30 Nisan 2024 Salı - 14:44 Diyarbakır’da 200 bin çiçek toprakla buluşuyor Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kendi tesislerinde zinya, petunya ve kadife türlerinde yetiştirdiği toplam 200 bin yazlık mevsimlik çiçeği kentin park, yeşil alan, kavşak ve refüjlerde değerlendirecek. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, kentin daha yeşil ve estetik bir görünüme kavuşmasını sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Yazlık mevsimlik çiçek üretimini kendi imkanlarıyla yetiştiren Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, yakın zamanda 200 bin adetten oluşan zinya, petunya ve kadife bitkisini Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçelerinin farklı alanlarında toprakla buluşturacak. Kentin iklimine ve toprağına uygun bitkilerin tercih edildiği çalışmalarda ayrıca 2 bin adet de lavanta, biberiye, gavura, yeşil ve gol taflan, süs narı ile ıtır yetiştirildi. Fidanlar vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, yazlık mevsimlik çiçek dışında refüj ve kavşaklarda bitkilerin ekimi için söküm ve yer açma çalışmalarına da devam ediyor. Ayrıca 200 bin yazlık mevsimlik çiçek dışında fidanlık şefliğinde üretim çalışmalarını sürdürecek. Vatandaşların bitki talebini değerlendiren Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, fidanlık alanında ürettiği 433 İran Çamı, Kara Selvi ve 119 adet çalıyı (lavanta, biberiye, gavura) ücretsiz dağıttı. Diyarbakır gül şehri olma yolunda ilerliyor Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, kentin gülle anılması için fidanlık şefliğinde üretim çalışmalarını sürdürüyor. İlk etapta farklı renk ve türde yaklaşık 4 bin adet gülü üreten ekipler, kentin park, refüj ve kavşaklarına ekmeye Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kendi tesislerinde zinya, petunya ve kadife türlerinde yetiştirdiği toplam 200 bin yazlık mevsimlik çiçeği kentin park, yeşil alan, kavşak ve refüjlerde değerlendirecek.
Güneydoğu ‘toz taşınımı’ etkisi altında: Uzmanı uyardı, ciddi kriz oluşabilir
30 Nisan 2024 Salı - 12:07 Güneydoğu ‘toz taşınımı’ etkisi altında: Uzmanı uyardı, ciddi kriz oluşabilir Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz taşınımı etkisi altında olan Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman için uyarıda bulundu. Prof. Dr. Şenyiğit, “Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insan ölmektedir. Bunun 4 milyonu bu şekilde toz taşınımı, dış hava kirliliğinden olmaktadır. Türkiye’de de, bu rakamın 30 bin civarında çok iyi olduğunu biliyoruz. Ciddi anlamda kriz oluşabilir” dedi. Kuzey Afrika ve Suriye üzerinden gelen toz taşınımı, Güneydoğu Anadolu’da Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman’ı etkisi altına aldı. Görüş mesafesinin düştüğü bu kentlerde, uzmanı dışarı çıkmak zorunda olanları ve kronik rahatsızlığı olanları uyardı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, toz taşınımının dünya için çok gerekli olan bir doğa olayı olduğunu söyledi. Toz taşınımı ile Afrika’dan, Sahra çöllerinden, Avustralya’dan, Orta Asya’dan gelen tozların bütün dünyaya yayılmakta olduğunu, bunun bir nevi gübre görevi görmekte olduğunu belirtti. Okyanuslara kadar tozların gittiğini aktaran Şenyiğit, “Planktonların da bu gelen minerallerden beslendiğini biliyoruz. Ancak dünyamız için çok elzem olan bu olay, belli bir miktarı aştığı zaman ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yılda 2 milyar ton civarında toz taşınımının olduğunu belirtmek isterim. Döngünün devam etmesi için de bunun olması gerekiyor. Ancak özelikle Orta Doğu bölgesi bundan çok etkilenmektedir. Orta Doğu bölgesi içinde de Güneydoğu Anadolu bölgesi ve İç Anadolu bölgesi dünyada en fazla etkilenen yerler olarak kabul edilmektedir. Tüm Güneydoğu Anadolu bölgesiyle beraber İç Anadolu bölgesinde Konya, Karaman, Niğde ve Nevşehir illeri bundan ciddi anlamda etkilenmektedir. Dolayısıyla bölge insanlarının çok dikkatli olması gerekmektedir” dedi. "Özelikle alerjik hastalığı olanların, akciğer hastalığı olanların, bundan ciddi anlamda etkilendiğini çok iyi biliyoruz" "Genellikle kabul edilen miktar esasında Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bize belirttiği miktar 24 saatlik ortalamanın aslında 50 mikrogram metreküpte bunu geçmemesi lazım" diyen Şenyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yılda da ortalama en fazla 35’ten fazla bunun aşılması gerekiyor. Ancak, bugün için Diyarbakır’da ölçülen değerin bunun çok yüksek olduğu, 242 mikrogram metreküp olduğunu, normalin çok çok üstünde, Mardin’de, Diyarbakır’ın dahi iki kat üstünde olduğunu ve değerin 46 civarında olduğunu, Batman’da da 69 olduğunu vurgulamak isterim. Mardin, Diyarbakır, Batman’da yaşayanların bu konuda çok çok dikkatli olması gerekmektedir. Özelikle alerjik hastalığı olanların, akciğer hastalığı olanların, bundan ciddi anlamda etkilendiğini çok iyi biliyoruz. Fakat ilginçtir, Afrika’da yapılan çalışmada menenjit ile bu toz taşınımının bir etkileşimi olduğu ispatlanmıştır." "Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insan ölmekte" Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insanın öldüğünü aktaran Prof. Şenyiğit, "Bunun 4 milyonu bu şekilde toz taşınımı, dış hava kirliliğinden olmaktadır. Türkiye’de de, bu rakamın 30 bin civarında çok iyi olduğunu biliyoruz. Ciddi anlamda kriz oluşabilir. Bu dönemde mümkünse dışarı çıkmayın. Çıkmanız gerekiyorsa, lütfen maske ile çıkın. Çıktığınız zaman eğer şikayetleriniz artıyorsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun" şeklinde konuştu. Mardin Mardin’in Kızıltepe ilçesinde tedbir amaçlı maskeyle dışarı çıkan Şükrü Eren, maske takmak zorunda olduğunu, tozların alerji yaptığını söyledi. Eren, "Bütün vatandaşlarımızı da uyarıyorum, mutlaka maske taksınlar. Maskesiz dışarı çıkmasınlar. Çünkü kokuya, toza alerjisi olanlarda akciğerlerde bronşlarda birçok hasara neden oluyor. Onun için maske takmanın çok faydası var" diye konuştu.
Güneydoğu ‘toz taşınımı’ etkisi altında: Uzmanı uyardı, ciddi kriz oluşabilir
30 Nisan 2024 Salı - 11:48 Güneydoğu ‘toz taşınımı’ etkisi altında: Uzmanı uyardı, ciddi kriz oluşabilir Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz taşınımı etkisi altında olan Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman için uyarıda bulundu. Prof. Dr. Şenyiğit, “Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insan ölmektedir. Bunun 4 milyonu bu şekilde toz taşınımı, dış hava kirliliğinden olmaktadır. Türkiye’de de, bu rakamın 30 bin civarında çok iyi olduğunu biliyoruz. Ciddi anlamda kriz oluşabilir” dedi. Kuzey Afrika ve Suriye üzerinden gelen toz taşınımı, Güneydoğu Anadolu’da Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman’ı etkisi altına aldı. Görüş mesafesinin düştüğü bu kentlerde, uzmanı dışarı çıkmak zorunda olanları ve kronik rahatsızlığı olanları uyardı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, toz taşınımının dünya için çok gerekli olan bir doğa olayı olduğunu söyledi. Toz taşınımı ile Afrika’dan, Sahra Çöllerinden, Avusturalya’dan, Orta Asya’dan gelen tozların bütün dünyaya yayılmakta olduğunu, bunun bir nevi gübre görevi görmekte olduğunu belirtti. Okyanuslara kadar gitmekte olduğunu aktaran Şenyiğit, “Planktonların da bu gelen minarelerden beslendiğini biliyoruz. Ancak dünyamız için çok elzem olan bu olay, belli bir miktarı aştığı zaman ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yılda 2 milyar ton civarında toz taşınımının olduğunu belirtmek isterim. Döngünün devam etmesi için de bunun olması gerekiyor. Ancak özelikle Ortadoğu bölgesi bundan çok etkilenmektedir. Ortadoğu bölgesi içinde de Güneydoğu Anadolu bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi dünyada en fazla etkilenen yerler olarak kabul edilmektedir. Tüm Güneydoğu Anadolu bölgesiyle beraber İç Anadolu bölgesinde Konya, Karaman, Niğde ve Nevşehir illeri bundan ciddi anlamda etkilenmektedir. Dolayısıyla bölge insanlarının çok dikkatli olması gerekmektedir” dedi. “Özelikle alerjik hastalığı olanların, akciğer hastalığı olanların, bundan ciddi anlamda etkilendiğini çok iyi biliyoruz” “Genellikle kabul edilen miktar esasında Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bize belirttiği miktar 24 saatlik ortalamanın aslında 50 milkologram metreküpte bunu geçmemesi lazım” diyen Şenyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yılda da ortalama en fazla 35’ten fazla bunun aşılması gerekiyor. Ancak, bugün için Diyarbakır’da ölçülen değerin bunun çok yüksek olduğu, 242 mikrogram metreküp olduğunu, normalin çok çok üstünde, Mardin’de, Diyarbakır’ın dahi iki kat üstünde olduğunu ve değerin 46 civarında olduğunu, Batman’da da, 69 olduğunu vurgulamak isterim. Mardin, Diyarbakır, Batman’da yaşayanların bu konuda çok çok dikkatli olması gerekmektedir. Özelikle alerjik hastalığı olanların, akciğer hastalığı olanların, bundan ciddi anlamda etkilendiğini çok iyi biliyoruz. Fakat ilginçti, Afrika’da yapılan çalışmada menenjit ile bu toz taşınımının bir etkileşimi olduğu ispatlanmıştır.” “Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insan ölmekte” Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insan ölmekte olduğunu aktaran Prof. Şenyiğit, “Bunun 4 milyonu bu şekilde toz taşınımı, dış hava kirliliğinden olmaktadır. Türkiye’de de, bu rakamın 30 bin civarında çok iyi olduğunu biliyoruz. Ciddi anlamda kriz oluşabilir. Bu dönemde mümkünse dışarı çıkmayın. Çıkmanız gerekiyorsa, lütfen maske ile çıkın. Çıktığınız zaman eğer şikayetleriniz artıyorsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun” şeklinde konuştu. Mardin Mardin’in Kızıltepe ilçesinde tedbir amaçlı maskeyle dışarı çıkan Şükrü Eren, maske takmak zorunda olduğunu, tozların alerji yaptığını kaydetti. Eren, “Bütün vatandaşlarımızı da uyarıyorum, mutlaka maske taksınlar. Maskesiz dışarı çıkmasınlar. Çünkü kokuya, toza alerjisi olanlarda akciğerlerde bronşlarda bir çok hasara neden oluyor. Onun için maske takmanın çok faydası var" diye konuştu.