YEREL HABERLER - 10 Nisan 2012 Salı 10:58

TMMOB VAN ŞUBE BAŞKANI ÜNAL KESER`DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

A
A
A
TMMOB VAN ŞUBE BAŞKANI ÜNAL KESER`DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Van Şube Başkanı Ünal Keser, tarihi yapıtların kötü kopyalarının ve batıdan alınan demode ``˜postmodern` uygulamaların kamu tarafından kentlere ``˜mimarlık` olarak pazarlandığını belirterek, ``Hatalı yatırım kararları ve niteliksiz uygulamalar ile şehirlerimiz ``˜betonarme çöplüğüne` dönüştürülmektedir`` dedi.
Mimar Sinan`ın 424`üncü ölüm yıldönümü nedeniyle Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Van Şubesi`ne ait konteynırda bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Ünal Keser, Sinan`ın kendi çağından günümüze dek yapıtlarıyla sunduğu mesajı doğru anlayarak bundan dersler çıkarmak gerektiğini söyledi. Keser, ``Koca Sinan`ın tarihsel süreçte ve günümüzün mimarlık ve şehircilik ortamı içerisinde ifade ettiği değerleri bir kez daha anımsıyoruz. Bu kapsamda öncelikle Koca Sinan`ın tarihsel süreçte ve günümüzün mimarlık ve şehircilik ortamı içerisinde ifade ettiği değerleri bir kez daha anımsıyoruz. Duru, yalın, dolgun kitleler üzerinde dengelenen ana kubbe ve kubbecikler dizgesini kuran, mühendislik yeteneği ile mimarlık zarafetini bütünleştiren büyük ustanın eserleri, bulunduğu kentlere siluet, estetik, sanat ve kimlik değerleri katmıştır. Oluşturduğu eserleri çevresiyle, doğayla ve insanla barışık bir yapılaşmanın görkemli anıtsal örnekleri olarak mimarlığın evrensel değerleriyle buluşmuştur. Günümüzde dahi bu yapıtlar, bulundukları kentleri biçimlendirmekte, yaşamımızı etkilemekte ve mimari nitelikleri nedeniyle bilimsel araştırmaların ilgi odağında yer almaktadırlar`` dedi.
``MİMAR SİNAN KAMU YÖNETİMLERİ TARAFINDAN GÖZ ARDI EDİLİYOR``
Mimar Sinan`ın kamu yönetimleri tarafından gözardı edildiğini de ifade eden Keser, ``Büyük Usta`nın bu nitelikleriyle birlikte özgün dehası da kamu yönetimleri tarafından gözardı edilerek ``˜içi boş, hamasi nutuklarla`, mimarlık ve şehircilik açısından ``˜çılgın` kararların alındığı bir ortamda anılması, tarih boyunca bu topraklarda yaratılan birikim ve değerlerle bağdaşmamakta ve O`na saygısızlık anlamına gelmektedir. Öyle ki, tarihi yapıtların ``˜kötü kopyalarının ve batıdan alınan demode ``˜postmodern` uygulamaların kamu tarafından kentlere ``˜mimarlık` olarak pazarlandığı koşullarda; mimarlık, kültür ve doğa değerleri yok edilmekte, hatalı yatırım kararları ve niteliksiz uygulamalar ile şehirlerimiz ``˜betonarme çöplüğüne` dönüştürülmektedir`` şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir