YEREL HABERLER - 16 Mart 2012 Cuma 16:26

AYDIN’IN DEĞERLERİ TESCİLLENİYOR

A
A
A
AYDIN’IN DEĞERLERİ TESCİLLENİYOR

Türkiye’nin milli tatlısı baklavada yaşadığı sorunu Aydın’ın geleneksel ve yeni oluşan damak tatlarında yaşamaması için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) yeni bir çalışma başlattı. ADÜ tarafından çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteği ile “Aydın’ın Lezzetleri” adlı yarışma düzenlendi. İlin geleneksel tatları arasında yer alan keşkekten, paşa böreğine, kabak tatlısından, dalgan ve kedirgen otuna kadar yöreye has birçok yemeğin yanı sıra yeni lezzetlerin de yarışacağı etkinlikte, incir, çilek, enginar, zeytin ve zeytinyağı, kestane, portakal ve Aydın’a has ot çeşitleri kullanılacak.
Yarışma ile ilgili tanıtım toplantısı düzenleyen ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge, Hukukçu Marka ve Patent Vekili Peri Banu Nemutlu ve Prof. Dr. Atilla Yüksel ile birlikte yarışmanın amaçlarını açıkladı.
Adnan Menderes Üniversitesi Sınai Haklar Destek Birimi tarafından “Değerini Tescil Et Aydın’ı İlerlet” Sloganı ile 06 Nisan 2010 tarihinde başlatılan Aydın’da Yerel Ürün Koruma Kampanyası’nın 2. yıldönümü nedeniyle “Aydın’ın Lezzetleri” yarışması düzenlendi. Kampanyanın amacının Aydın iline özgü yerel ürünleri tespit etmek; coğrafi işaret tescili hakkında bilinçlendirmeyi sağlamak; Aydın’a sağlayacağı kültürel ve ekonomik katkılar göz önüne alınarak ulusal ve uluslar arası coğrafi işaret tescil işlemlerini başlatarak ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği ile Aydın ilinin değerlerine sahip çıkılmasının amaçlandığı belirtildi.
Üniversitenin girişimleriyle iki yıldır ilin önde gelen kişi ve kurumlarıyla işbirliği içerisinde yürütülen faaliyetler başarılı sonuçlar verdiğini belirten ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge “Kampanya başlatıldığında tek tescilli ürün incir iken, bugün Türk Patent Enstitünse tescil süreci devam eden Aydın Zeytinyağı, Aydın Memecik Zeytini, Aydın Kestanesi, Aydın Künarı bulunmaktadır. Aydın’a özgü ürünlerin tescil işlemlerine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Belge sorumluluğunda faaliyet gösteren Sınai Haklar Destek Birimi tarafından destek sağlanmaktadır. Aydın’ın değerleri adına Aydın’la bütünleşmeyi ilke edinen Üniversitemiz ilin çeşitli kuruluşlarıyla işbirliği ile çalışmaktadır. Aydın’ın etkinliği olarak bu etkinlik ile değerlerimize sahip çıkacağımızı, Aydına özgü lezzetlerin tescile konu olabilmesini yerel markalaşma ile Aydın’a katma değer sağlanmasını ve bu alanda farkındalık oluşturmayı temenni ediyoruz” dedi.
27 Mart 2012 tarihine kadar başvuruların kabul edildiği yarışmada kullanılan malzeme, pişirme ve usul yönünden Aydın’a özgü yemeklerden oluşacak “Geleneksel Aydın Yemekleri” ile Aydın’da yetişen ürünlerden en az bir tanesinin ana malzeme olarak kullanılacak.
ADÜ’nün 20.Yıl etkinlikleri arasında da yer alan Yarışmanın yoğun ilgi gördüğü belirtildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de Siyeri-i Nebi coşkusu Kayseri’de Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından düzenlenen Siyer-i Nebi Yarışması, 21 okulda gerçekleşti. Eğitim ve maneviyatın önemine vurgu yapmak amacıyla düzenlenen yarışma, öğrencilerin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i anlama ve anlatma becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Yarışma hakkında açıklamalarda bulunan AGD Kayseri Şube Başkanı Yusuf Şahin; öğrencilerin bu tür etkinliklerle manevi değerlere daha fazla önem vermelerinin sağlandığını belirtti. Şahin; "Siyer-i Nebi yarışması, gençlerimizin peygamberimizi daha yakından tanımalarını ve hayatını anlamalarını sağlamak amacıyla düzenleniyor. Bu tür etkinliklerle gençlerimizin manevi yönden gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu gibi etkinlikler gençler arasında manevi değerlere olan ilginin artmasına ve peygamberimizin hayatının daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlıyor. Biz de bu amaçla çalışmalarımızı genişleterek yapmaya özen gösteriyoruz. Bu sene de 21 okulda sınavı icra ettik. Gençlerin bu derecede ilgisi ile biz de heyecanlanıyoruz. Biz bu coşkuyu ile çalışmalarımızı da hızlandıracağız. Gençlerimizle faaliyetlerimiz aralıksız sürecek" dedi. Yarışmaya katılan öğrencilerin, Hz. Muhammed’in (s.a.v) hayatını ele alan kitaptan girdiği sınavda büyük bir heyecanla sınavı yaptıkları görüldü. Yarışmada dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verileceği açıklandı.