YEREL HABERLER - 22 Mart 2012 Perşembe 17:09

KONYA`DA AŞIKLAR BAYRAMI AŞIK EDEBİYATI SEMPOZYUMU İLE BAŞLADI

A
A
A
KONYA`DA AŞIKLAR BAYRAMI AŞIK EDEBİYATI SEMPOZYUMU İLE BAŞLADI

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Aşıklar Bayramı kapsamında "1966`dan Günümüze Konya Aşıklar Bayramı ve Aşık Edebiyatı Sempozyumu" yapılıyor.
Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu`ndaki törene Vali Vekili Bekir Kaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Konya Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül, Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Feyzi Halıcı, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, akademisyenler, kültür-sanat insanları, halk aşıkları katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, gerçekleştirilecek sempozyumun birbirini tamamlayan 4 başlıktan oluştuğunu belirterek, şehirlerine ve milli kültürlerine sahip çıkan kültür-sanat insanlarını her zaman bu tür programlarla anacaklarını söyledi. Konya Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül, halk aşıklarının bir gezgin kütüphane gibi Anadolu`nun her yerinde milli kültürü ve Türkçe`yi yeni nesillere aktardığını belirterek, sempozyumda ve Aşıklar Bayramı`nda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Aşıklar Bayramı`nın ve sempozyumun Konya kültür hayatı için hayırlı olmasını dileyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, birçok alanda markalar oluşturulabileceğini ama kültürde bunu yapmanın kolay olmadığını söyledi. Kültürde marka olmanın daha fazla emek ve birikim istediğini kaydeden Başkan Akyürek, bu konudaki sermayenin para ile ölçülmeyecek derecede fazla olması gerektiğini ifade etti.1966 yılında yapılan ilk Aşıklar Bayramı`nı başlatan Feyzi Halıcı ile birlikte bu konuda emek veren çok sayıda kültür-sanat insanı olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, "Katkı yapan herkese kültürümüz adına teşekkür ediyorum. Aşıklar olmadan Aşıklar Bayramı olmaz. Duygular olmadan, sevgi olmadan, gönül zenginliği olmadan da aşıklık geleneği yaşatılamaz. Konya`nın hamurunda, toprağında taşında aşıklık geleneğinin, sevgi geleneğinin izleri vardır. Bu kapsamda bir sempozyumun yapılması da çok önemli. Bu sempozyumun kültür hayatımıza önemli katkısı olacak" dedi.
Programda Konya kültürüne hizmet eden ve 65 yaşını doldurmuş olan araştırmacılara Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından plaketleri takdim edildi. Programda ayrıca Feyzi Halıcı`ya Konya kültür ve sanat hayatına katkıları nedeniyle, teşekkür içeren bir şiirin yazılı olduğu tablo hediye edildi.
Feyzi Halıcı`nın oğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Konya`ya ve Türkiye`ye hizmet etmiş olan büyüklerin kıymetinin bilinmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek`e teşekkür etti. Konuşmaların ardından `1966`dan Günümüze Konya Aşıklar Bayramı ve Aşık Edebiyatı Sempozyumu`na geçildi.
Sempozyumunun Feyzi Halıcı`nın edebi kişiliğinin ele alındığı ilk oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Abdurrahman Güzel yaptı. Sempozyumda Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, "Feyzi Halıcı ve Konya", Doç. Dr. Ali Yakıcı, "Feyzi Halıcı ve Aşık Mehmet Yakıcı`nın Şahsında Konyalı Aşıklar", Yrd. Doç. Dr. Bekir Sami Özsoy, "Çırağı Gözünde Feyzi Halıcı", Yrd. Doç. Dr. Sinan Gönen ise, "Feyzi Halıcı`nın Hayatı" konulu tebliğlerinin sundular. Aşık Edebiyatı Sempozyumu 23 Mart Cuma günü sona erecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Başkan Başdeğirmen: "Amacımız liderlerimizin bize gösterdiği yolda yürüyerek en güzel hizmetleri yapmak" MHP Isparta İl Başkanı Ahmet Önder Topçu, yönetim kurulu üyeleri, belediye meclisi üyeleri Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Başdeğirmen, "Amacımız liderlerimizin bize gösterdiği yolda yürüyerek en güzel hizmetleri yapmaktır” dedi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Isparta İl Başkanı Ahmet Önder Topçu, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Oğuzhan Pesen ve yönetim kurulu üyeleri, belediye meclisi üyeleri Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Topçu 31 Mart mahalli idareler seçimlerine tüm partilerin ayrı ayrı girdiğini belirterek, "Bütün partiler seçimlere ayrı ayrı girmesine rağmen mevcut başkanımız, şu anki Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’in halk tarafından teveccühünü tekrar kazanıp seçilmesi ve bu süreçte de inşallah Isparta’mıza güzel hizmetler yapması dileğiyle hayırlı olsun ziyaretine geldik. Allah utandırmasın diyoruz" dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyetini ifade eden ve teşekkürlerini ileten Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, "Milliyetçi Hareket Partimizin, ittifak ortağımızın il başkanı, ilçe başkanı, yönetim kurulu ve meclis üyelerimizle burada olmanızdan son derece memnun olduğumu söylemek istiyorum. Bugüne kadar sizlerle beraber geçtiğimiz 5 yıl içerisinde şehrimize çok güzel hizmetler yaptık. Mecliste olsun, dışarıda olsun, il başkanlığımız, ilçe başkanlığımız düzeylerinde olsun sizlerle şehrimize en güzel hizmeti vermek için bir mücadele içerisinde olduk. Çok şükür ki vermiş olduğumuz hizmetlerin sonucunda tekrar yeniden aynı görevi vatandaşımızın tevdi etmesi bizleri de son derece memnun etmiştir. Rabbim nasip etti tekrar yeniden görevlendirildik. Amacımız aynı, birliğimiz aynı, beraberliğimiz aynı. Amacımız Isparta’daki bu güzelliklere çok daha fazla güzellik katmak. Sizlerle beraber istişare içerisinde meclis üyelerimizle uyum içerisinde şehrimize ne yapabileceğimizin istişaresiyle mücadelesiyle geçecektir. Bundan sonraki birlik beraberliğimiz hem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hem de Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin bu birlik beraberlik içerisindeki davranış ve tutumları bize gösterdikleri yolda yürüyerek amacımız inşallah daha güzel hizmetleri yapmaktır” açıklamalarında bulundu.