SAĞLIK - 23 Temmuz 2018 Pazartesi 11:11

Sporcular da kasık fıtığına dikkat

A
A
A
Sporcular da kasık fıtığına dikkat

Dr.

Dr. Hamdi Koçer, sporcular da kasık fıtığına dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.


Dr. Hamdi Köçer, “Kasık fıtıklarına sporcularda daha sık rastlanır. Özellikle ikili mücadele gerektiren futbol benzeri sporlarda adale yırtılmasına bağlı direk fıtıklar ortaya çıkar. Sporcularda görülen kasık fıtıkları hem tanı hem tedavi açısından bazı zorluklara sahiptir. Sporcu fıtıkları şişlikten önce ağrı ile başlayabilir. Sporcunun aktif spor imkanını kısıtlar. Ameliyat sonrası hastanın spora dönüş beklentisi ayrıca bir profesyonel baskı oluşturur. Bu zorluklara rağmen doğru tanı ve uygun tedavi ile sporcunun işine hızla geri dönmesi mümkündür” dedi.


Sporcu fıtıklarının diğer fıtıklar gibi önce kasıkta şişlik ile başlamayabildiğini ifade eden Dr. Köçer, “Daha çok nokta fıtığı şeklinde kasık ağrısı ile ortaya çıkar. Kasık ağrıları sporcularda sadece fıtık nedeni ile olmaz. Kasık ağrısı yapan diğer nedenlerden ayırt etmek zaman zaman çok zor olabilir. Sporcu fıtıklarında tanı için ileri tetkikler sıklıkla gerekir: ultrason ve hatta MR incelmesi ile bölgeyi incelemek gerekebilir. Eldeki tüm tetkiklerin kullanılmasına rağmen tanı konamayan sporcular olabilir. Nadir de olsa laparosopik ameliyat ile tanının teyit ediliri durumlar yaşanabilir. Karın duvarını oluşturan adalelerde yırtık görülmesi ile direk fıtık teşhisi konur. Sporcularda direk fıtıklar daha fazla görülür” diye konuştu.


Bütün kasık fıtıklarının yama ile onarmak gerektiğini kaydeden Dr. Köçer, “Yamayı fıtığın olduğu yere iki yöntemle yerleştirmek mümkündür: Açık ve kapalı (laparoskopik) yöntem. Açık yöntemde yaklaşık 10 cm uzunluğunda tek bir kesi yapılırken, kapalı yöntem 3 küçük delikten gerçekleştirilir. Her iki yöntemden sonra da hasta aynı gün taburcu olabilir ancak kapalı ameliyattan sonra spora dönmek çok daha kısa sürede mümkündür. Laparoskopik ameliyatların en fazla avantaj sağladığı hastalar sporculardır. Bu yöntemle yapılan bir ameliyattan 2-3 hafta sonra antrenmanlara geri dönebilir. Buna karşılık açık ameliyat sonrası bu süre çok daha uzun sürebilir. Sporcularda ameliyat hazırlığı ile ilgili en zor kısım kesin tanının belgelenmesidir. Sadece ağrı ile seyreden küçük adale yırtıklarının pubis iltihapları veya başka yumuşak doku zedelenmesinden ayırt edilmesi için genellikle ileri tetkik yöntemleri gerekir. Tanı sonrası ameliyata karar verildikten sonra, ameliyat günü direk hastaneye gelip yatış yapılması yeterlidir. Anestezi muayenesi ve standart tetkikleri takiben ameliyat gerçekleştirilebilir” ifadelerini kullandı.


Sporcuların ameliyat sonrası beklentisinin doğal olarak en kısa süre içinde spora geri dönmek olduğunu belirten Dr. Köçer, “Kapalı ameliyatlardan sonra bu süre daha kısadır. Sporcunun yaptığı spora göre değişmekle beraber 2-3 hafta içinde antrenmanlara başlanabilir. Müsabakalara geri dönüş süresi mücadeleci sporlarda biraz daha uzun zaman alabilir. Kesin süreler için ameliyatınızı yapacak hekim ile ameliyat öncesi ve sonrası konuşup bilgi almanızı öneririz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Adalet Bakanlığı engelli bireyler için video broşür yayınladı Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, kırılgan gruplar arasında yer alan engelli bireylerin adalet hizmetlerinden yararlanırken sahip oldukları hakları anlatan video broşürler yayınladı. Suç mağdurlarına yönelik adli süreçler, bazı temel haklar ve suç türleri hakkındaki bilgilerin yer aldığı video broşürler, https://magdur.adalet.gov.tr/ adresinde dijital ortamda erişime açıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, engelli vatandaşların adalete erişimini kolaylaştırmak için pek çok adım atıldığını belirterek, “2024-2028 yılları arasındaki dönemde uygulanacak olan Adalet Bakanlığı Stratejik Planı’nda engelli vatandaşlarımızın adalete erişimini güçlendirecek hedefleri belirledik. Ayrıca engelli haklarının korunması ve engelli bireylere yönelik kolaylaştırıcı uygulamaların geliştirilmesi amacıyla hazırlanan internet sitesi ve broşürlerle engelli dostu adalet hizmetlerine erişimi güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi. “Engelli vatandaşlarımıza yönelik hedeflerimizi artırdık” Adalet Bakanlığı Stratejik Planı ile engelli vatandaşların adalete erişimini daha güçlendirmeyi amaçlandıklarını vurgulayan Bakan Tunç, “Stratejik Plan’da engelli vatandaşlarımıza yönelik hedeflerimizi artırdık. Bu kapsamda adli yardım başvuru formları engellilerin engel durumlarına özgülenerek erişilebilir hale getirilecek. Mağdur ve tanık haklarına ilişkin hazırlanan materyaller engelli bireyler için erişilebilir hale getirilecek. Yaşlı ve engelli mağdurların ifadelerinin AGO’larda alınmasına yönelik farkındalık artırıcı çalışmalar yapılacak. İşitme engelli bireylerin adli süreçte beyanlarını daha rahat ifade etmelerine yarayacak görüntülü işaret dili tercümanlığı hizmeti sunulacak. Yine işitme engelli bireylerin adliyelerdeki iş ve işlemleri için ihtiyaç duyabilecekleri bilgilendirme ve yönlendirme hizmetlerine mobil uygulama aracılığıyla ulaşılması sağlanacak. Çalışmalar kapsamında ayrıca adalet personeline yönelik olarak engellilerin adalete erişiminde faydalanabilecekleri eğitim modülü da hazırlanacak” diye konuştu.
Zonguldak AK Parti il başkanının oğlunun öldüğü kazada sürücüye 4 yıl 2 ay hapis cezası Zonguldak’ta AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan’ın oğlu Muhammet Ali Arslan ve arkadaşı Gökhan Katıoğlu’nun hayatını kaybettiği kazayla ilgili yargılanan otomobil sürücüsüne 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Geçen yıl 21 Ağustos günü Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesinde AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan’ın 35 yaşındaki oğlu Muhammet Ali Arslan’ın idaresindeki 34 GTV 014 plakalı motosiklet, hatalı dönüş yapan Şahin G. idaresindeki 34 FG 8938 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada Muhammet Ali Arslan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Motosiklette yolcu olarak bulunan Gökhan Katıoğlu ise üç ay süren yoğun bakım tedavisinin ardından tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Tam kusurlu olduğu bilirkişi raporunca kabul edilen Şahin G. hakkında, taksirle ölüme neden olma suçundan açılan davada, Gökhan Katıoğlu’nun da hayatını kaybetmesi dolayısıyla ek iddianame hazırlandı. Sürücü Şahin G. hakkında taksirle iki kişinin ölümüne neden olma suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis talep edilerek 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamasına devam edildi. Mahkeme geçen 14 Mart günü sanığın tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak suçun taksirli suç olmasını ve tutuklamanın tedbir niteliğini göz önüne alarak tahliyesine karar verdi. Bugün görülen duruşmada ise takdiri indirimle Şahin G.’ye 4 yıl 2 ay hapis cezası kararı verildi. Sanık hakkında yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldı.