EKONOMİ - 22 Eylül 2017 Cuma 17:27

GTB’den, gıda üreticilerine dijital ticari istihbarat eğitimi

A
A
A
GTB’den, gıda üreticilerine dijital ticari istihbarat eğitimi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerine yönelik, Ekonomi Bakanlığı, Uluslararası Rekabeti Geliştirme (UR-GE) projesi kapsamında, “Dijital Ticari İstihbarat Eğitimi” düzenledi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerine yönelik, Ekonomi Bakanlığı, Uluslararası Rekabeti Geliştirme (UR-GE) projesi kapsamında, “Dijital Ticari İstihbarat Eğitimi” düzenledi.


Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Gıda UR-GE projesinde, GTB koordinesinde kümelenmeyi sağlayarak açılış ve ihtiyaç analizi kapanış toplantılarını tamamlayan Gaziantepli gıda üreticileri, "Dijital Ticari İstihbarat ‘ eğitimi aldı. Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Eğitmeni Murat Odacı tarafından verilen, “Dijital Ticari İstihbarat Eğitimine’, GTB Meclis Üyeleri Fatih Çakır, Orhan Çetin, GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram ve UR-GE projesinde yer alan gıda üreticisi firmaların temsilcileri katıldı.


Dijital ticari istihbaratın hedef pazarların belirlenmesinde büyük rol oynadığına dikkat çeken Eğitmen Murat Odacı, katılımcılara pazar araştırmalarını bulundukları yerden internet kaynaklarını kullanarak nasıl yapabilecekleri hakkında bilgiler verdi. Hedef pazar belirleme ve belirlenen hedef pazarlarda müşterilere ulaşmada izlenecek yol haritasıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Murat Odacı, "Aslında mevzu tamamen ticaret. Farklı pazarlarda müşterilerin nasıl bulunacağını bilmek işimizi her zaman çok daha kolaylaştıracaktır. Eğer ki kendiniz çalıştınız ve bazı müşterilere ulaştıysanız ve daha sonra da onlarla ilişki geliştirmeyi başardıysanız bu ticaretin uzun vadeli olma ihtimali çok daha yüksek” dedi. Hedef pazarların belirlenmesi ve ticari süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgiler veren Odacı, “Bugün ilk yapacağımız şey ürünlerimiz için hedef pazar nasıl belirlenir konusu olacak. Ülkemiz sınırları dışındaki ülkelere mal satmaya ihracat diyoruz fakat sınırlarımız dışında 200’e yakın ülke var. Peki biz bunların hepsine mi ürün satmaya çalışalım, Yoksa bazılarını kendimize hedef belirleyip odaklanıp öyle mi yola devam edelim. Bunun yanı sıra bazı kısıtlarımız da var ürünlerimizin hepsini satmakla alakalı. Her şeyden önce bizim belirli bir mesaimiz, belirli adette çalışanımız ve belirli miktarda paramız var. Bunların hepsi birer kısıt. Bu nedenle bizim yapmamız gereken en önemli şey bu kısıtlı imkanları mümkün olduğunca verimli pazarlarda kullanarak sonuca en hızlı şekilde ulaşmak. Bu bağlamda hedef pazarların önceden belirlenmesi belirleyici rol üstlenmekte” diye konuştu.


Odacı, eğitimde ayrıca Türkiye’nin en fazla gıda ihracatı yaptığı ülkeler ve dünyada en fazla gıda ürünü ithal eden ülkelerle ilgili katılımcılara açıklamalarda bulundu. Bir gün süreyle devam eden dijital ticari istihbarat eğitimi soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MSKÜ’de ilk kez “Sürdürülebilir Fest” düzenlenecek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile SCC Enerji arasında imzalanan protokol kapsamında Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü iş birliğinde Muğla’da ilk kez 16-17 Mayıs tarihlerinde “Sürdürülebilir Fest” düzenlenecek. Cumhuriyetimizin 100. yılında Cumhurbaşkanlığı 12. Kalkınma Planı 2053 hedefleri Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçları ve Paris Antlaşması iyi niyet beyanı kapsamındaki hedeflerin farkındalığını arttırmak için MSKÜ Ay Işığı Meydanı’nda (Merkez Kampüs Mühendislik Fakültesi Önü) yapılacak olan festival, “Kampüs Senin!” sloganıyla üstlendiği misyon ile üniversite öğrencilerini sürdürülebilirlik kavramlarıyla buluşturacak. Bu festival, doğanın korunması, suyun önemi, atıkların geri dönüşümü, küresel ısınma ve iklim değişikliği vb. konularda çevre dostu uygulamaların ve sürdürülebilir yaşam tarzının önemini vurgulayarak eğlenceli bir ortam sağlamayı amaçlıyor. Festival sahnesi, çeşitli konserlere, ateş dansı gösterilerine, DJ performanslarına ve konserlere ev sahipliği yapacak. Ayrıca, stant alanında yer alan topluluklar ve alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek sürdürülebilirlik atölyeleri, ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunacak. Sürdürülebilirlik atölyeleri, geri dönüşüm materyallerinden maket yapımı, çevre, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik konusunda bilgi veren sunumlar, çevreci mutfak ve organik yiyeceklerin sunulduğu lezzet köşeleri, satranç ve origamiye kadar birçok farklı etkinlik yer alacak. Öte yandan festival, sürdürülebilirlik temalı duvar boyama çalışması, ata tohumun öneminin anlatılması, tohum topu yapımı, doğa yürüyüşleri, bisiklet kullanımının yaygınlaşması, müzik performansları, kültürel tanıtımlar, el sanatları sergileri, kahve stantları ve daha pek çok etkinlikle sürdürülebilir bir geleceği desteklemek ve toplumu çevre konusunda bilinçlendirmek için muhteşem bir platform sunacak. Etkinliğe, çevre ilçelerdeki yüksekokul ve fakültelerden gelecek öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte yüksek bir katılımın olması bekleniyor. Ücretsiz kahve ve ikramların sunulacağı Sürdürülebilir Fest, her yaştan ve her kesimden katılımcıyı heyecanla bekliyor. Sürdürülebilir Fest’in düzenleme ekibinde, Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü’nden Koordinatör Dr. Öğretim Üyesi Vesile Hatun Akansel, Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görevlisi Ayla Çetinkaya, Araştırma Görevlisi Naz Fulya Çibik, Öğretim Görevlisi Dr. Serap Altın Kaya, ve SCC Enerji A.Ş. Kurucusu ve Yönetici Serdar Kayhan ve Müdürü Efecan Lokaç ve Bodrum Güçbirliği Derneği yer alıyor.