POLİTİKA - 02 Eylül 2014 Salı 20:30

Azerbaycan ziyareti öncesi 'kardeşlik' vurgusu

A
A
A
Azerbaycan ziyareti öncesi 'kardeşlik' vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve Azerbaycan mükemmel seviyede seyreden ikili ilişkilerinin yanı sıra stratejik projelere imzasını atıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan'da gerçekleştirilen seçimlerin ardından üst düzey ilk ziyaretlerin iki ülke arasında yapılmasının bir geleneğe dönüştüğünü belirtti.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından KKTC'den sonra ilk resmi ziyaretini Azerbaycan'a gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, iki dost ve kardeş ülkenin gerek kültürel bağlardan gerekse din ve dil birliğinden gücünü alan ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine çıkardığını ifade etti. Ziyaretinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapılacak ikili görüşmelere işaret eden Erdoğan, "İlişkilerimizi ve işbirliğimizi ele alan konuları tüm veçheleriyle ele alacağız. Aynı zamanda bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunacağız. Ardından heyetlerarası görüşmeleri yapmak suretiyle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki gelişmeleri ideal noktada değerlendirme fırsatımız olacak" dedi.

İki ülkenin mükemmel seviyede seyreden ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel sahiplenme anlayışından hareketle stratejik girişimlere ve projelere imzasını attığını vurgulayan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nın enerji alanındaki en önemli işbirliği alanları olduğunu belirtti. Erdoğan, iki projenin ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel refah ve istikrara da katkı sağladığını vurguladı.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Azerbaycan doğalgazını Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşıyacağını ifade eden Erdoğan, Marmaray ile Pekin'den Londra'ya kesintisiz ulaşım imkanı sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın ise bir an önce faaliyete geçmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Erdoğan, şunları kaydetti:
"Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması Türkiye'nin dış politika öncelikleri arasında yer almaya devam etmektedir. Bu çerçevede Güney Kafkasya'daki gelişmeleri yakından izliyor. Bölgede kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışın tesisi çalışmalarına aktif katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Ziyaretim sırasında Sayın Aliyev ile yapacağım görüşmelerde Yukarı Karabağ itilafının Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde çözüme kavuşturulmasını teminen sürdürülmekte olan çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunacağız. Türkiye'nin bu kapsamda yapacağı katkıları değerlendireceğiz. Ziyaretimin ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha da derinleştireceğine inanıyorum."

ERDOĞAN, NATO ZİRVESİ’NE İLK KEZ CUMHURBAŞKANI SIFATIYLA KATILACAK

Azerbaycan ziyaretinin ardından 4-5 Eylül tarihlerinde Galler'in başkenti Cardiff'te düzenlenecek olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin hem ittifakın hem de Türkiye'nin yakın çevresinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerle beraber Ortadoğu'daki gelişmeler çok geniş kapsamlı bir ateşin kendi kendine sönmeyeceğini ve bu ateş çok geniş coğrafyalara sıçramaması için ortak bir akıl geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. İttifakın güneydoğu sınırını Suriye ve Irak kaynaklı tehdit gündemimizin üst sıralarında yer almaktadır. Diğer yandan Avrupa güvenliğini etkileyen Ukrayna'daki gelişmeler ittifakı doğrudan etkilemektedir. Avrupa'da soğuk savaşı hatırlatacak bir kutuplaşma veya yeni bir donmuş itilaf hiç kimsenin yararına olmayacaktır. Bu itibarla NATO krizin başlangıcından bu yana Ukrayna'da istikrarın sağlanması için çaba göstermektedir. Bu husus hem müttefikler olarak kendi aramızda hem de Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'nun da katılacağı NATO Ukrayna Komisyonu Toplantısı'nda ele alacağımız konular arasında yer alacaktır" dedi.

Erdoğan, düzenlenecek zirveye "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla ilk kez katılacağını belirterek, açıklamalarını tamamladı.  

SİNAN USLU - TÜRKER BEKTAŞ 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden Gölcük Tabiat Parkı açıklaması Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gölcük Tabiat Parkı’nın işletme hakkının Bolu Belediyesinden feshedilmesi ile ilgili çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, "Bolu’da bulunan ve işletme hakkı Bolu Belediyesine verilen Gölcük Tabiat Parkı’na sözleşmenin Genel Müdürlüğümüzce hiçbir gerekçe gösterilmeden feshedildiğine dair çıkan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Bolu Belediyesi arasında 2012 yılından itibaren çeşitli tarihlerde yapılan 3 ayrı sözleşmeyle Gölcük Tabiat Parkı’nın işletme hakkı Bolu Belediyesine verilmiştir. Bolu Belediyesi ise alt işletmecilik hakkını her üç sözleşme kapsamında yapı ve tesislerin alt işletmeciliğini Boluspor’a devretmiştir. Sözleşmelerde alt işletmeci Boluspor ise kendisine verilen alt işletmecilik hakkı kapsamındaki yapı ve tesisleri bir başka alt işletmeciye verme hakkı bulunmamasına rağmen bahse konu sözleşmelerdeki yapı ve tesisleri sözleşme hükümlerine aykırı olarak 4 farklı kişiyle ikinci kez alt sözleşme imzalayarak alt işletmeciliğe verdiği tespit edilmiştir. Bu aykırılığın düzeltilmesi için defaten yapılan yazışmalara rağmen Bolu Belediyesi tarafından sözleşmeye aykırılık bulunan bu durumun düzeltilmesine yönelik her hangi bir işlem tesis edilmediği 18 Aralık 2023 tarihinde anlaşılmıştır. Yine Genel Müdürlüğümüzce bahse konu alanlarda defaten yapılan denetimlerde temizlik, bakım onarım, ücretlendirme, trafik sorunu, yanlış araç park ettirilmesi, geçici izinsiz yapı, seyyar satıcılık gibi hususlarda sözleşmeye aykırılıklara yönelik 25 adet tutanak düzenlenmiştir. Aykırılıkların giderilmesi için Bolu Belediyesine defaten uyarılar yazılmasına rağmen işlem yapılmamıştır. Gelinen bu süreçte 2024/1 sayılı yönerge hükümleri kapsamında her üç sözleşme Bakanlığımızca feshedilerek Bolu Belediyesi’ne yazılı olarak tebligat yapılmıştır. DKMP 9. Bölge Müdürlüğü Bolu İl Şube Müdürlüğünün 09.05.2024 tarihli yazısı ve eklerinde fesih gerekçeleri detaylı olarak açıklanmıştır. Buna rağmen, yapılan açıklamalarda ’sözleşmenin hiçbir gerekçe gösterilmeden siyasi gerekçelerle habersiz şekilde feshedildiği’ iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca Gölcük Tabiat Parkımızın ’halka kapatıldığı’ iddiası gerçek dışıdır. Parkımızın halka kapatılması gibi bir durum söz konusu değildir. Bolu ilimizdeki Abant Gölü ve Yedigöller milli parklarında olduğu gibi vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet verilmeye devam edilecektir" denildi.