DÜNYA - 18 Aralık 2023 Pazartesi 19:35 | Son Güncelleme : 18 Aralık 2023 Pazartesi 20:36

Erdoğan: “Gazze’de İsrail vahşetinin bir an önce sona ermesi için diplomatik çaba harcıyoruz'

A
A
A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Gazze’de İsrail vahşetinin bir an önce sona ermesi için diplomatik çaba harcıyoruz” ifadelerini kullandı. Başbakan Orban ise, “Ukrayna-Rusya savaşında tek bir ülke sonuç alabildi, bu Türkiye’nin öncülüğündeki tahıl anlaşmasıyla oldu” dedi.

Türkiye ile Macaristan arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümünde Macaristan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 6. Toplantısı ve Türkiye ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı vesilesiyle Budapeşte’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

“Üst düzey temas ve istişarelerimizin ikili münasebetlerimize müspet yansımaları kesindir”

Macaristan’la dostane ilişkilerin bir asrın ötesine uzandığını vurgulayan Erdoğan, ikili ilişkilerin karşılıklı ziyaretlerle güçlendirildiğini ve Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ı resmi ziyaret, Başbakan Orban’ı ise haziran ayında yeniden göreve başlama töreni vesilesiyle misafir ettiğini hatırlattı. “Üst düzey temas ve istişarelerimizin ikili münasebetlerimize müspet yansımaları kesindir” diyen Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve ticarette 6 milyar dolarlık ortak hedefe ulaşmakta kararlı olduklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi için Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi’ni kurduklarını ifade eden Erdoğan, ortak komitenin ilk toplantısının Türkiye’de düzenlenerek ticaret ve yatırımlara ivme kazandırılmasının planlandığını duyurdu. Firmaların Macaristan, Türkiye ve üçüncü ülkelerde işbirliğini desteklediklerini ifade eden Erdoğan, savunma sanayi ve enerjide de bağları güçlendirmeyi planladıklarını açıkladı.

Başbakan Orban ile başkanlık ettikleri konsey toplantısında iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için atılabilecek ilave adımların ele alındığını ve bir dizi anlaşmaya imza atıldığını bildiren Erdoğan, “Sayın Orban’la akdettiğimiz ortak siyasi bildiri ile stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilerimizi geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine taşıdık. Bu aynı zamanda geleceğe yönelik vizyonun bir göstergesidir” dedi.

“Gazze’de İsrail vahşetinin bir an önce sona ermesi için diplomatik çaba harcıyoruz”

Orban ile Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin yanı sıra Ukrayna ve Gazze gibi güncel meseleleri de ele aldıklarını açıklayan Erdoğan, Macaristan’ın 2024’ün ikinci yarısında AB dönem başkanlığını devralacak olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Erdoğan, “Ukrayna ve Filistin’de şiddetin çözüm olmadığı konusunda hemfikiriz. Ukrayna’da diplomatik çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini en başından bu yana seslendiriyoruz” dedi.

Türkiye olarak yarım kalan İstanbul Süreci’ni canlandırmaya da hazır olduklarını ifade eden Erdoğan, Gazze’de İsrail vahşetinin bir an önce sona ermesi için diplomatik çaba harcadıklarını ve 1967 sınırlarında bağımsız, egemen ve toprak bütünlüğüne sahip bir Filistin devletinin kaçınılmaz olduğunun görüldüğünü söyledi.

“Macaristan’ı tehdit eden göç tehdidi, Türkiye olmadan durdurulamaz”

Macaristan Başbakanı Orban ise Türkiye ile Macaristan arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması ile iki ülkenin 21. asrın birlikte kazanan ülkeler olmalarını hedeflediklerini söyledi. Türkiye ile imzalanan anlaşmaların ciddi bir sorumluluk getirdiğini ifade eden Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programında gördüklerinin önümüzdeki asrın bir Türkiye yüzyılı olacağını ortaya koyduğunu ve bunu gerçekleşeceğini umduklarını belirtti. Ticaret hacminin geçtiğimiz dönemde iki katına çıktığına dikkat çeken Orban, “Macaristan’daki Türk yatırımları miktar olarak artıyor ve iş birliğimiz yeni yeni alanlara genişliyor. Macaristan’ın Türkiye olmadan güvenliği yoktur. Macaristan’ı tehdit eden göç tehdidi, Türkiye olmadan durdurulamaz. Ukrayna-Rusya savaşında tek bir ülke sonuç alabildi, bu Türkiye’nin öncülüğündeki tahıl anlaşmasıyla oldu” dedi.

“Vize serbestisi konusunda da Türkiye’yi destekliyoruz”

Macaristan’ın kendisine birlikte başarıya ulaşabileceği müttefikler arayışında olduğunu ve bu nedenle Türkiye ile stratejik iş birliğini tercih ettiklerini ifade eden Orban, Macaristan’ın AB’ye üyelik sürecinde Türkiye’ye desteğine de işaret etti. Orban, “Vize serbestisi konusunda da Türkiye’yi destekliyor ve verebileceğimiz her türlü desteği veriyoruz. Üniversiteler arasında iş birliğini geliştiriyor ve Türk öğrencilere burs veriyoruz. İlişkileri yüz yıl öncesinde tesis ettik ve önümüzdeki yılı kültür yılı olarak, 2025’i ise Macar-Türk Bilim ve İnovasyon Yılı olarak ilan ettik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Novak’ın da katılımıyla MÜPA Budapeşte - Bela Bartok Ulusal Konser Salonu’nda Türkiye ve Macaristan arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı vesilesiyle tertiplenecek Türkiye-Macaristan Kültür Yılı Açılış Programına katılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa CHP Genel Başkanı Özel’den Dervişoğlu’na tebrik CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ederek, "Bundan sonra İYİ Parti de, Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’da 484. UNESCO Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında düzenlenen fener alayına katıldı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve çok sayıda vatandaşla birlikte yürüyen Özel, vatandaşları selamladı. Fener alayının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu ile ilgili, “Hayırlı, uğurlu olsun. Bir siyasi partide parti içi demokratik yarış hem o partiye katkı sağlar hem de ülkenin demokrasisine katkı sağlar. Çok kıymetli adaylar yarıştı. Dikkatle takip ettik. Müsavat Dervişoğlu benimle birlikte grup başkanvekilliği yaptı. İYİ Parti’de çok emeği olan çok kıymetli bir isimdir. Bundan sonra İYİ Parti de Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz. En kısa zamanda kendisini tebrik etmek için ziyaret edeceğim. İYİ Parti iyi insanlardan oluşan bir partidir. Son seçimlerde de çok sayıda iyi insan Türkiye İttifakıyla birlikte olarak Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP’den Cumhur İttifakı’na geçit vermedi. Bu iyi insanlar kendilerine yeni bir yol çiziyor. Müsavat beye hayırlısı olsun” dedi. “Akşener Türk siyasi tarihinde önemli izi olan bir insan” Meral Akşener’in Türk siyaseti açısından önemli bir siyasetçi olduğunu söyleyen Özel, “Ayrıca Meral Akşener çok değerli bir insan. Türk siyasi tarihinde önemli kilometre taşlarında izi olan bir insandır. Millet İttifakı’nın Kılıçdaroğlu ile mimarlarından biridir. Onun bugün veda konuşması çok anlamlıdır. Kendisine de bundan sonraki yaşamında sağlık ve başarılar diliyoruz. Geçmiş süreçler bir yana biz kendisine hakkımızı helal ediyoruz. O da hakkını helal etsin. İYİ Parti ve İYİ Partililer için de hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı.