EKONOMİ - 03 Haziran 2021 Perşembe 16:29

Kafe ve restoran sahipleri normalleşmeden memnun

A
A
A
Kafe ve restoran sahipleri normalleşmeden memnun

Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararlar ile masada servis vermeye başlayan kafe ve restoranlar, paket servisi yaptıkları döneme göre daha fazla yoğunluk ile karşılaştı. Normalleşme dönemiyle birlikte memnun olduklarını belirten işletme sahipleri, havaların ısınmasıyla hareketliliğin olacağını düşünüyor.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında hizmete ara veren kafe ve restoranlar, Kabine Toplantısı sonrası alınan kararlar ile açıldı. İşletmeler, sosyal mesafeye uygun bir şekilde masaya servis alıyor. İşletme sahipleri sadece paket servisi yapılan döneme göre yoğunluğun olduğunu belirtirken, havaların biraz daha ısınmasıyla daha fazla yoğunluk olacağını düşünüyor.

"Havaların ısınmasıyla yoğunluk olacağını düşünüyorum"

Fatih'te bir restoran işletmecisi Ergin Uluç, kafe ve restoranların açılmasıyla yoğunluğun başladığını söyleyerek, "Kafe ve restoranların sadece paket servisi yaptığı döneme göre, biraz daha yoğunluk olduğunu söyleyebiliriz. Saat 11'den 16'ya kadar yoğunluk daha fazla oluyor. Havalar bu aralar biraz soğuk seyrediyor. Havaların biraz daha ısınmasıyla daha fazla yoğunluk olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kafe ve restoran sahipleri normalleşmeden memnun

Muhammed Fırat Aksoy - Furkan Serttaş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi yapıldığını, bu yumurtaların Türkiye’de 10 binden fazla market raflarında satışa sunulduğunu söyledi. Sezgi, tavukların aynı zamanda kahverengi kokarca zararlısını da yiyerek azaltan bir özelliği olduğunu belirtti. Ordu’da yumurta üretimi, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeler ve destekler ile yaygınlaşıyor. İl genelinde yıllık üretimi yapılan 40 milyon adetten fazla yumurta, ülke genelinde 10 binden fazla marketin raflarında satışa sunuluyor. İldeki yumurta üretiminin ilerleyen süreçte daha da artması hedefleniyor. “Ordu yumurtasının Türkiye’de marka olacağını tahmin ediyoruz” Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yeni yapılan projeler ile birlikte yumurta üretiminin arttığını söyledi. İl genelinde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi olduğuna değinen Sezgi, “Hibe çalışmaları ve yeni projeler ile birlikte artarak devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa sürdürdüğümüz ciddi projeler var, o projelerin hayata geçirilmesi ile beraber gerçekten Türkiye’de marka olarak raflarda olan bir ürün haline geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. “Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle ihracat durma noktasına geldi, yumurta fiyatları yarıya indi” Sezgi, yumurta fiyatlarında yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Şu anda üretici adına tedirginlik vere bir durum yaşıyoruz, sebebi de Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle Süveyş Kanalı kapandı ve ihracat yüzde 90 durdu. İhracat ürününün tamamen iç piyasaya yönelmesi yumurtada yüzde 100 oranında bir fiyat indirimine sebep oldu. Şu anda gıda ürünleri arasında fiyatı düşen tek ürün yumurta diyebiliriz. Bu tüketici adına sevindirici bir durum ancak bir üretici birliği olarak eğer gider kalemlerinde bir iyileşme olmadan yumurta fiyatları düşerse bu üretimin her geçen gün daha da azalacağı anlamına gelmekte. Ramazan ayından önce 140 TL bandında olan 30’lu yumurta şuanda 65 liraya kadar geriledi, bu da üreticiler için kaygı verici bir durum” şeklinde konuştu. “Tavuklar kahverengi kokarca ile mücadelede etkili” Amerika ve Avrupa ülkelerinde tarım alanlarında ciddi zararla neden olan kahverengi kokarcanın geçen yıl itibariyle bölgede etkili olduğunu ve ciddi zararlar verdiğini söyleyen Sezgi, tavukların bu zararlı ile mücadelede etkili bir rol oynadığını ifade etti. Sezgi, “Gözlemlediğimiz, bakanlığımızın yaptığı kimyasal ilaçlamanın yanı sıra tavuğun kokarca ile mücadele etkin bir rol oynaması. Tavuğun yaylım alanlarında kokarca popülasyonu çok az çünkü tavuğun severek beslendiği bir protein kaynağı. Kokarca ile mücadelede özellikle köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın tavuk besleyip popülasyonu arttırmasını, kokarca ile mücadele tavuğu da kullanmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.