SAĞLIK - 14 Temmuz 2019 Pazar 11:11

Sıfır radyasyon ile ritim bozukluğu tedavisi mümkün

A
A
A
Sıfır radyasyon ile ritim bozukluğu tedavisi mümkün

Çocuk Kardiyolojisi Doç. Dr. Fahrettin Uysal, çocuklardaki ritim bozukluklarını sıfır radyasyon kullanarak tedavi etmenin mümkün olduğunu söyledi.

Çocuklarda çarpıntı ve bayılma oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirten Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümünden Doç. Dr. Fahrettin Uysal, “Çarpıntı ve bayılma şikayeti olan hastalarda bazen önemli ritim bozuklukları görülmektedir. Günümüzde çocuklarda kalp ritim bozukluklarının teşhis ve tedavisinde oldukça ilerleme kaydedilmiş olup neredeyse tüm ritim problemlerinde ilaç kullanmadan elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon ile yüz güldürücü sonuçlar elde etmekteyiz. Elektrofizyolojik çalışma ile kalpte ritim bozukluklarının teşhisi konabilmektedir. Çarpıntı ile bayılmanın sebeplerinin tespiti ve bazen diğer durumlarda bu yönteme başvurulmaktadır. Eğer bu yöntemle kalpte anormal, olmaması gereken bir ek ileti yolu bulunması durumunda veya anormal uyarı çıkaran odakların tespit edildiği durumlarda ablasyon da aynı seansta yapılabilmektedir” dedi.

Ablasyon ortadan kaldırmak veya yok etmek anlamına geldiğini ifade eden Fahrettin Uysal, “Ablasyon ile kalp içinde var olan anormal doku yok edilebilir. Ablasyonda iki yöntem vardır. Biri, yüksek ısı ile tahrip etmek. Diğeri ise çok düşük derecelerde dondurularak yok etmektir. Bu işlem ile hastanın çarpıntı şikayetinin tamamen geçmesi ve ritim bozukluklarının tedavisi hedeflenir. Ritim problemini yapan yerin tespit edilip eksi 70 derecede dondurarak yok edilmesi çok güvenilir bir yöntemdir. Başarı oranı çok yüksektir. Ablasyon tedavisi artık ritim bozukluklarında ilk tercih edilen tedavi yöntemi olmuştur. Daha önceleri bu tedavi sırasında yüksek dozlarda radyasyon kullanılması özellikle çocuk hastalarda önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyordu. Çünkü çocuklarda radyasyon tedavisi ile uzun dönemde kanser riskinin arttığı tespit edilmiştir. Teknolojinin ilerlemesi ile sıfır radyasyon kullanılarak ritim anjiyosu güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir” diye konuştu.

Bu yöntemde üç boyutlu anatomik haritalama sistemi kullanılarak kalbin elektriksel aktivitesinin daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde ortaya konduğunu belirten Uysal, “En önemlisi neredeyse sıfır radyasyon kullanımı sayesinde uzun dönem kanser riski bu tedavi ile görülmemektedir. Bu yöntem çocuklarda Türkiye’de oldukça az sayıda merkezde kullanılmaktadır. Hastanemizde ritim bozukluğu saptanan her çocuk detaylı bir şekilde değerlendirilmekte ve uygun hastalarda 3 boyutlu haritalama sistemi kullanılarak ablasyon tedavisi yapılmaktadır. Bu sayede çarpıntı şikayeti olup ritim bozukluğu saptanan çocuklarda uzun yıllar kullanılabilen ilaçların yan etkileri de önlenmektedir” dedi.  

Abdullah Çibir 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.