DÜNYA - 04 Ocak 2024 Perşembe 17:28 | Son Güncelleme : 04 Ocak 2024 Perşembe 17:31

Sırbistan’da 13 yıl sonra askerlik hizmeti yeniden zorunlu olabilir

A
A
A
Sırbistan’da 13 yıl sonra askerlik hizmeti yeniden zorunlu olabilir

Sırbistan Genelkurmay Başkanlığı, ülkenin karşı karşıya bulunduğu güvenlik tehditlerini gerekçe göstererek 13 yıl aradan sonra zorunlu askerlik uygulamasına dönülmesi talebinde bulundu.

Sırbistan’da askerlik hizmeti 13 yıl sonra yeniden zorunlu olabilir. Sırbistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanlığı’nın dört ay sürmesi öngörülen zorunlu askerlik uygulamasına dönülmesi için inisiyatif alarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’e teklif götürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, “Genelkurmay Başkanlığının teklifi, genel güvenlik durumu ve askeri açıdan tarafsız bir ülke olarak Sırbistan Cumhuriyeti’nin karşı karşıya bulunduğu güncel zorlukların detaylı şekilde incelemesinden sonra ortaya çıkmıştır” ifadeleri kullanılarak, Sırbistan ordusunun askere alım uygulamasıyla birlikte daha fazla vatandaşın ülkenin savunması için yetiştirilmesinin mümkün olacağı aktarıldı.

“Birçok Avrupa ülkesi, zorunlu askerlik uygulamasını yeniden aktif hale getiriyor”

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, ise teklifin zorunlu askerliğin dört aydan daha uzun olmaması şeklinde olduğunu ifade ederek, Sırbistan’ın zorunlu askerlik uygulamasının kaldırılmasından 13 sene sonra tekrar bu uygulamaya ihtiyaç duyar hale geldiğini belirtti. Vucevic, “Güvenlik ihtiyaçlarımız, devletimizi her zaman müdafaaya hazır olacak yeni askerleri gerekli kılıyor. Güvenlik risklerini anlıyoruz. Bu sadece Sırbistan’a özgü karakteristik bir durum değil. Birçok Avrupa ülkesi, zorunlu askerlik uygulamasını yeniden aktif hale getiriyor” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de geçtiğimiz yıllardaki açıklamalarında zorunlu askerlik uygulamasına geri dönmeyi değerlendirdiklerini duyurmuştu.

Sırbistan’da Parlamento, 2010 senesinde, tamamı profesyonel askerlerden oluşan bir orduya geçiş ve zorunlu askerlik hizmeti uygulamasına son verme kararı almıştı.

İbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de Siyeri-i Nebi coşkusu Kayseri’de Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından düzenlenen Siyer-i Nebi Yarışması, 21 okulda gerçekleşti. Eğitim ve maneviyatın önemine vurgu yapmak amacıyla düzenlenen yarışma, öğrencilerin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i anlama ve anlatma becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Yarışma hakkında açıklamalarda bulunan AGD Kayseri Şube Başkanı Yusuf Şahin; öğrencilerin bu tür etkinliklerle manevi değerlere daha fazla önem vermelerinin sağlandığını belirtti. Şahin; "Siyer-i Nebi yarışması, gençlerimizin peygamberimizi daha yakından tanımalarını ve hayatını anlamalarını sağlamak amacıyla düzenleniyor. Bu tür etkinliklerle gençlerimizin manevi yönden gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu gibi etkinlikler gençler arasında manevi değerlere olan ilginin artmasına ve peygamberimizin hayatının daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlıyor. Biz de bu amaçla çalışmalarımızı genişleterek yapmaya özen gösteriyoruz. Bu sene de 21 okulda sınavı icra ettik. Gençlerin bu derecede ilgisi ile biz de heyecanlanıyoruz. Biz bu coşkuyu ile çalışmalarımızı da hızlandıracağız. Gençlerimizle faaliyetlerimiz aralıksız sürecek" dedi. Yarışmaya katılan öğrencilerin, Hz. Muhammed’in (s.a.v) hayatını ele alan kitaptan girdiği sınavda büyük bir heyecanla sınavı yaptıkları görüldü. Yarışmada dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verileceği açıklandı.