GÜNDEM - 19 Aralık 2017 Salı 00:51

Tek eliyle ‘iğneyle kuyu kazıyor’

A
A
A
Tek eliyle ‘iğneyle kuyu kazıyor’

Mersinli Zeynep Şimşek, kendi deyimiyle ‘iğneyle kuyu kazarak’ tek eliyle yaptığı iğne oyası ile geçimini sağlıyor. Henüz 6 yaşındayken bir kolunu yitiren 65 yaşındaki Zeynep Şimşek, dağlarda koyun güderken azmederek öğrendiği iğne oyasını 58 yıldır tek eliyle işliyor.

Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan Zeynep Şimşek, tek eliyle yaptığı iğne oyalarıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Çok zor bir uğraş olan ve dikiş iğnesi ile yapılan iğne oyasını, tek kolu olmadığı için tek eliyle ilmik ilmik işleyen Zeynep Şimşek, ustalığıyla muhteşem ürünler ortaya çıkarıyor. Renk renk ipliklerle yazmadan havlu kenarına, kolyeden küpeye, bileklikten yaka süsü ve taca kadar çeşit çeşit iğne oyası yapan Zeynep Şimşek, el emeği, göz nuru ürünlerini pazarda satarak para kazanıyor.

Emeği ve ürünleri Mersin sınırlarını aşarak Türkiye geneline yayılan Zeynep Şimşek’in bu azmi ve başarısı da karşılıksız kalmıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birçok fuara davet edilen Zeynep Şimşek, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince gerçekleştirilen bu yılki Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarında ‘yılın en iyi ustalarından’ biri seçilerek ödüllendirildi. Şimşek, yıllar önce de dönemin Bakanı İstemihan Talay tarafından ödüllendirildi.

Tek eliyle ‘iğneyle kuyu kazıyor’

“İğneyle kuyu kazıyoruz. Bunu bana kimse öğretmedi, kendim azmimle öğrendim”

Kış aylarında Tarsus’ta, yaz aylarında ise Çamlıyayla ilçesinde yaşayan Zeynep Şimşek, Tarsus’taki evinin kapılarını İHA’ya açarak, azmini ve başarısını anlattı. Henüz 6 yaşında annesini kaybeden, bundan iki ay sonra da tetanos olan kolunun omzundan kesilmesiyle sağ kolunu kaybeden Zeynep Şimşek, 7 yaşındayken Çamlıyayla’nın dağlarında koyun güttüğü sırada, kendi çabasıyla iğne oyası yapmayı öğrendiği söyledi. Yaptığı işi, ‘iğneyle kuyu kazıyoruz’ diye tarif eden Şimşek, tek eliyle ipliği iğneyle ilmik ilmik işleyerek birçok ürün yaptığını belirterek, “Ben 6 yaşındayken annem ölmüş. Ondan iki ay sonra da kolum tetanos oldu ve doktor kesti. Ben çocukken koyunlarımız vardı, onları güderken iğneyi ipliği elime aldım ve oya yapmaya başladım. Bunu bana kimse öğretmedi, kendim azmimle öğrendim. Daha sonra devamlı yapmaya başladım. Sattığım iğne oyalarından kazandığım parayla kendi ihtiyaçlarımı karşılıyordum. Şu an 65 yaşındayım ve iğne oyasını 7 yaşımdan beri yapıyorum” dedi.

“Kendi ayağımın üzerinde durmak için yılmadan, azimle oya yapıyorum”

Yaptığı iğne oyalarını daha önce komisyoncuya sattığını, ancak çok az para kazandığını dile getiren Şimşek, “İhtiyacımızı bir şekilde karşılıyorduk ama artık iki senedir Çamlıyayla’da pazarda satıyorum. Kültür Bakanlığı da beni bazen fuarlara çağırıyor, onlara katılıyorum. İki defa İstanbul’a, bir defa Kırşehir’e, geçen sene de Ordu’ya gittim. Oralardaki fuarlarda da iğne oyalarımı sattım” diye konuştu.
İğne oyasının çok zor bir iş olduğunu, hem gözü hem de eli yorduğunu vurgulayan Şimşek, “İlk başlarda iğneyi çok batırırdım, kanardı. Şimdi de biraz dikkat etmezsem kanıyor. Ama yine de yılmıyorum, yapıyorum. Kendi ayağımın üzerinde durmak için uğraşıyorum. Benim tek elim olduğu için diğerleri kadar hızlı yapamıyorum ama yine de azimle modeline göre bir hafta ile bir ay arasında bir oya yapıyorum” şeklinde konuştu.

Tek eliyle ‘iğneyle kuyu kazıyor’

“Kendimle gurur duyuyorum”

Kolunu küçükken kaybettiği için varlığını, yokluğunu bilmediğini belirterek, engellilerin de yılmamasını isteyen Zeynep Şimşek, şunları söyledi: 

“Tek yaşıyorum ve her şeyi tek elimle yapmaya çalışıyorum. Azimle her şeyi yapmak gerekiyor. Ben bazen görüyorum, Allah’a binlerce hamdolsun, kendimle de gurur duyuyorum. 7 yaşımdan bu yana devamlı iğne oyası yaptığım için bugüne kadar kaç tane yaptığımı bile bilmiyorum. Yıllar önce İstemihan Talay’dan ödül almıştım. Bu sene de esnaf odasından ödül aldım. Ödül almak çok hoşuma gitti. İsmim söylenince gururlandım, bu halimle yaptım, çabaladım dedim.” 

Kıymet Gökçe - Koray Ünlü

Tek eliyle ‘iğneyle kuyu kazıyor’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi’de “Öncelik Yayanın” sloganı ile Trafik Haftası etkinliği düzenlendi Sultangazi’de Trafik Haftası kapsamında sürücülerin yaya geçitlerinde önceliğin yayalara tanımasını gerektiğini hatırlatmak için etkinlik düzenlendi. Sultangazi’de Trafik Haftası kapsamında sürücülerin yaya geçitlerinde önceliğin yayalara tanımasını gerektiğini hatırlatmak için etkinlik düzenlendi. Sultangazi’nin işlek caddelerinden olan Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi ve Atatürk Bulvarı kesişim noktasında gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Cebeci Sultançiftliği İlköğretim Okulu öğrencileri ellerinde sürücülerin dikkatini çekmek ve geçiş üstünlüğünün yayalara ait olduğunu hatırlatmak amacıyla "Her yıl trafikte daha iyiye” “Yayalar kırmızı çizgimizdir” ve “Trafik hayattır" yazılı dövizler taşıdı. Etkinliğe Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, İlçe Emniyet Müdürü Alparslan Kırbaş ve Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Dalkılıç da eşlik etti. Etkinlik hakkında açıklama yapan Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, "Bu hafta Trafik Haftası. Önceliğimiz, yayaların düzenli ve güvenli geçişi, önceliğimiz trafiğin güvenli akışını sağlamak ve aynı zamanda da yol kenarında, kaldırımda bekleyen yayalarımızın güvenli şekilde geçişini sağlamak. Biz bu bilinçlendirmeyi yapmak istiyoruz. Bütün trafiğe çıkan insanlarımızın yaya gördükleri zaman güvenli şekilde geçişini sağlamak için durmaları ve frene basmalarını istiyoruz. Dolayısıyla bu hafta bütün birimlerimiz, bütün emniyet teşkilatımız hem yayalarımızı bilinçlendirmek hem de araç sürücülerimizi bilgilendirmek amacı ile sahadaydı. Biz de bu sahadaki programlardan bir tanesine hep birlikte eşlik ettik. Sahadaki gözlemlerimizi çocuklarla birlikte bir uygulama yaptık. Bundan sonra yine bu etkinliklerimiz, bu programlarımız, bu farkındalık oluşturma programlarımız devam edecek. Ben bütün sürücülerimizin daha dikkatli, daha güvenli bir sürüş ve aynı zamanda trafik kurallarına azami olmaz şekliyle uymalarını istiyorum ve bekliyorum. Bizim önceliğimiz yaya, bizim önceliğimiz güvenli trafik. Biz bunu sağlamak için sahadayız. 7/24 sahada olmaya devam edeceğiz" dedi. Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Dalkılıç ise, "Sultangazi Belediyemizin trafik eğitim parkı var. Bu trafik eğitim parkı bu sene 6. olacak. Belediye Başkanımız Abdurrahman Dursun’un talimatlarıyla ilçe kaymakamımız ve ilçe emniyet müdürümüzün de desteğiyle günde 300 tane çocuğumuzu bu trafik eğitim parkına getiriyoruz. Hem bizzat küçük araçlarla uygulamalı olarak burada eğitim alıyorlar, hem de teorik eğitimlerini alıyorlar. Trafik eğitimiyle ilgili bilinçli yaya, bilinçli sürücü olmakla ilgili tüm bilgileri edinerek evlerine gidiyorlar. Özellikle cetveldir, silgidir hepsinin üzerinde trafik işaretleri var. Çocuklarımıza trafik işaretlerini de uygulamalı öğretmiş oluyoruz burada aynı zamanda" dedi.
Gaziantep GAÜN’de “Türkiye’nin Büyük Dil Modeli” söyleşisi Baykar Akıllı Wep Sistemleri Grup Lideri ve T3 AI Program Yöneticisi Refik Söylemez, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Büyük Dil Modeli” söyleyişi kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Refik Söylemez Yapay Zeka ve Türkiye’nin büyük dil modeli olan T3 AI’le ile ilgili gelişmelere değindi. Günümüzde dünyada gündemin yapay zeka olduğunu ve ülke olarak bu yarışta yer almamız gerektiğini belirten Söylemez, bunun için Türkiye’nin büyük dil modelini geliştirdiklerini söyledi. Refik Söylemez konuşmasında, “Şu an dünyada gündem yapay zeka, bizde ülke olarak bizim bu yarışta olmamız gerekiyor. Biz teknolojik inovasyon yaparak bu yarışta olmak istiyoruz. Bunun için ‘Türkçe Büyük Dil Modeli’ geliştirilmesini başlattık. Yakın bir zamanda bunu ekosisteme açmayı planlıyoruz. Paydaşlarımızla beraber birçok alanda sistemler geliştirdik. Bu projeden herhangi bir gelir beklemiyoruz, hiçbir şekilde satış stratejisi gütmüyoruz. Geliştirdiğimiz programla bilgiler daha güvende olacak. Birçok büyük kurumlarımız ihtiyaç halinde şuan ki programları kullanıyorlar bundan dolayı bilgiler yurt dışına akıyor ve bunu ücretli alıyorlar. Bizim geliştirdiğimiz program ücretsiz ve daha güvenilir olacak. Bunları yaparken gençlerimizle birlikte yapmak istiyoruz. Nasıl TEKNOFEST’te Gaziantep Üniversitesi paydaşlığında önemli yerlere geldiysek, yapay zeka alanında da hep beraber T3 ailesi ve topluluk olarak Türkiye’nin en iyi modelini çıkartıp bu alanda dünyanın en iyisi olmak istiyoruz” dedi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş ise Gaziantep Üniversitesinin TEKNOFEST’lerdeki başarılarına değinerek, öğrencilerin her türlü projelerini desteklediklerini söyledi. Prof. Dr. Yumrutaş, “Göreve geldikten soran geliştirdiğimiz programla ulusal ve uluslararası teknolojik yaraşmalara katılmak isteyen öğrencileri destekledik. İmkanlar dahilinde yeni atölye ve ofisler açarak öğrencilere daha rahat çalışabilecek mekanlar kazandırdık. Yine öğrencilerimize yenilikçi teknolojileri öğretmek için atölye ve malzeme desteği sağlıyoruz. Son 3 yılda öğrencilerimiz TEKNOFEST’lerde 27 ödül getirdi. Öğrencilere verdiğimiz destekler karşılıksız kalmadı.” diye konuştu.
Çorum Müftü Şahin Yıldırım Çorum’daki yeni görevine başladı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çorum İl Müftüsü olarak atanan Şahin Yıldırım yeni görevine başladı. Cumhurbaşkanlığınca Resmi Gazetede yayımlanan "İl Müftüsü Atama Kararları" ile Malatya İl Müftüsü iken Çorum İl Müftüsü olarak atanan Şahin Yıldırım yeni görevine başladı. Çorum İl Müftü Vekili Adem Aygül ve personel tarafından karşılanan Müftü Şahin Yıldırım, personelin hayırlı olsun tebriklerini kabul etti. Daha sonra Çorum Belediyesi Buhara Kültür Merkezinde din görevlileriyle bir araya gelen Müftümüz Yıldırım için cübbe ve sarık giyme merasimi düzenlendi. Merasime, Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz, Tokat İl Müftüsü Esat Yapıcı, DİB Başkanlık Müftüsü Ümit Çimen, Müftü Şahin Yıldırım, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, Malatya İl Müftülüğü din görevlileri ve Çorum İl Müftülüğü din görevlileri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açış konuşmasını yapan Müftü Yardımcısı Adem Aygül, Müftü Yıldırım’a hoş geldiniz derken yeni görevinin hayırlı olması dileklerinde bulundu. Malatya İli Battalgazi İlçesi Söğütlü Cami İmam-Hatibi Mehmet Refik Metin’in hayırlı olsun temennisini içeren konuşmasının ardından kürsüye gelen Müftü Yıldırım, tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür edip Çorum’un önceki müftüsü Muharrem Biçer’e de yapmış olduğu hizmetlerden dolayı şükranlarını bildirdi. Müftü Yıldırım yaptığı konuşmasında; sorumluluğunun çok ağır olduğunu ve bu yükü birlikte omuzlayacaklarını belirtti. Tokat Müftüsü Yapıcı ise konuşmasında; sarığın ilmi, cübbenin de takvayı sembolize ettiğini ifade ederek hayırlı olsun temennisiyle Müftü Yıldırım’a cübbe ve sarığını giydirdi. Başkanlık Müftüsü Çimen de Çorum iline hoş geldin dileğiyle Müftü Yıldırım’a çiçek takdiminde bulununken Amasya Müftüsü Ayvaz’ın duasıyla program tamamlandı.