YEREL HABERLER - 17 Ekim 2016 Pazartesi 16:30

Uzunçarşı birinci adada dönüşüm tamamlanıyor

A
A
A
Uzunçarşı birinci adada dönüşüm tamamlanıyor

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Uzunçarşı Yenileme Projesinde devam eden dönüşüm çalışmalarını yerinde inceledi.
Başkan Toçoğlu’na SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan da eşlik etti. İlk olarak bölge esnafı ile bir araya gelen Toçoğlu, dönüşüm projesinde çalışmaların aralıksız devam ettiğini bölge esnafına iletti. Başkan Toçoğlu ayrıca tarihi adadaki dönüşüm çalışmaları ile ticaret hayatının aksamadan devam etmesini çok önemsedikleri vurgusunda bulundu. Başkan Zeki Toçoğlu sözlerinin devamında, “Sadece Uzunçarşı için değil, şehrimiz için son derece önemli bir dönüşüm çalışmasını hayata geçiriyoruz. Tarihi Uzunçarşı’da 78 adet yapıyı restore edeceğimizi daha önce Sakarya kamuoyuna duyurduk. Çalışmalarımız etap etap hayata geçirilecek. Bu kapsamda ilk etabın ilk adası olan kuzey bölgesinde (Ağa Camii bölgesi) çalışmalarımız sonlanmak üzere. Bu adada bulunan yapıların çatılarını kaldırdık, kaçak yapıları yıktık ve projeye uygun çatıları inşa ettik. Pencereler ve dış cephede de tüm işlemler sonlandı. Ekipler ana vitrinler üzerindeki çalışmalarını kısa süre içerisinde tamamlayacak” diye konuştu.
Dönüşüm projesi süresince esnafın mağdur olmamasını zorunluluk olarak nitelediklerini de paylaşan Toçoğlu, “Tarihi adadaki dönüşüm çalışmalarımız süresince esnafımızın mağdur edilmemesi ve işlerinin aksamaması en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Hamdolsun bugün dönüşümün yapıldığı işyerlerinde ticari hayat devam ediyor. Biz bu işin başından beri esnafımızın yanında olduk; onların işlerinin sekteye uğramaması adına azami bir gayret gösterdik. Ortak bir akılla tarihi çarşıdaki dönüşümü başlattık. Esnaflarımız da aldığımız mesafeden memnunlar. Bu anlamda esnafımıza da şükranlarımı sunuyorum. Tarihi adadaki dönüşüm çalışmamız kapsamında 78 adet yapının restorasyonu belirlediğimiz takvim kapsamında gerçekleştirilecek. Yapıların dış kısımlarında kablo, klima gibi görüntü kirliliğine sebep olan ayrıntılar özel bir tasarımla gizleniyor. Şehir tarihi açısından çok önem verdiğimiz Tarihi Uzunçarşı, dönüşümün tamamlanmasının ardından cazibe merkezi olacak. İnşallah bu büyük projemiz hem bölge esnafımız hem de vatandaşlarımız tarafından büyük beğeni kazanacak” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MSKÜ’de ilk kez “Sürdürülebilir Fest” düzenlenecek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile SCC Enerji arasında imzalanan protokol kapsamında Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü iş birliğinde Muğla’da ilk kez 16-17 Mayıs tarihlerinde “Sürdürülebilir Fest” düzenlenecek. Cumhuriyetimizin 100. yılında Cumhurbaşkanlığı 12. Kalkınma Planı 2053 hedefleri Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçları ve Paris Antlaşması iyi niyet beyanı kapsamındaki hedeflerin farkındalığını arttırmak için MSKÜ Ay Işığı Meydanı’nda (Merkez Kampüs Mühendislik Fakültesi Önü) yapılacak olan festival, “Kampüs Senin!” sloganıyla üstlendiği misyon ile üniversite öğrencilerini sürdürülebilirlik kavramlarıyla buluşturacak. Bu festival, doğanın korunması, suyun önemi, atıkların geri dönüşümü, küresel ısınma ve iklim değişikliği vb. konularda çevre dostu uygulamaların ve sürdürülebilir yaşam tarzının önemini vurgulayarak eğlenceli bir ortam sağlamayı amaçlıyor. Festival sahnesi, çeşitli konserlere, ateş dansı gösterilerine, DJ performanslarına ve konserlere ev sahipliği yapacak. Ayrıca, stant alanında yer alan topluluklar ve alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek sürdürülebilirlik atölyeleri, ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunacak. Sürdürülebilirlik atölyeleri, geri dönüşüm materyallerinden maket yapımı, çevre, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik konusunda bilgi veren sunumlar, çevreci mutfak ve organik yiyeceklerin sunulduğu lezzet köşeleri, satranç ve origamiye kadar birçok farklı etkinlik yer alacak. Öte yandan festival, sürdürülebilirlik temalı duvar boyama çalışması, ata tohumun öneminin anlatılması, tohum topu yapımı, doğa yürüyüşleri, bisiklet kullanımının yaygınlaşması, müzik performansları, kültürel tanıtımlar, el sanatları sergileri, kahve stantları ve daha pek çok etkinlikle sürdürülebilir bir geleceği desteklemek ve toplumu çevre konusunda bilinçlendirmek için muhteşem bir platform sunacak. Etkinliğe, çevre ilçelerdeki yüksekokul ve fakültelerden gelecek öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte yüksek bir katılımın olması bekleniyor. Ücretsiz kahve ve ikramların sunulacağı Sürdürülebilir Fest, her yaştan ve her kesimden katılımcıyı heyecanla bekliyor. Sürdürülebilir Fest’in düzenleme ekibinde, Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü’nden Koordinatör Dr. Öğretim Üyesi Vesile Hatun Akansel, Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görevlisi Ayla Çetinkaya, Araştırma Görevlisi Naz Fulya Çibik, Öğretim Görevlisi Dr. Serap Altın Kaya, ve SCC Enerji A.Ş. Kurucusu ve Yönetici Serdar Kayhan ve Müdürü Efecan Lokaç ve Bodrum Güçbirliği Derneği yer alıyor.