GÜNDEM - 05 Mayıs 2021 Çarşamba 14:50

Taksim Camii açılış için gün sayıyor: Meydanın yeni sembolü olacak

A
A
A
Taksim Camii açılış için gün sayıyor: Meydanın yeni sembolü olacak

Taksim’de yapımı devam eden camide açılış öncesi son hazırlıklar yapılıyor. Kısa bir süre sonra açılacak olan caminin deve tüyü rengindeki halıları zemine serildi.

Taksim Meydanı’nda 17 Şubat 2017 tarihinde yapımına başlanan Taksim Camii’nin inşa çalışmalarında sona gelindi. 4 yıllık çalışmanın ardından tamamlanan caminin açılışına kısa bir süre kaldı. Açılıştan önce son hazırlıkları yapılan camiinin zemine 3 bin 500 metrekare halı serildi. Halıların yüzde yüz yün olduğu ve Manisa’da özel olarak dokunduktan sonra İstanbul’a getirildiği öğrenildi.

Taksim’in sembolü olacak

Taksim Meydanı’nda inşası tamamlanan camii kısa bir süre sonra açılarak Taksim’in yeni sembollerinden biri olacak. İbadete açılmasıyla birlikte 2 bin 250 kişinin namaz kılabileceği camiinin 2 bin 482 metrekare arsa alanına, yaklaşık 16 bin 500 metrekare de inşaat alanına sahip olduğu belirtildi.

Caminin içinde 12 metre çapında, 20 metre yüksekliğindeki 60 ışıklı dev avizesi yerleştirilerek elektrik tesisatını testleri yapıldı. 4 yıl süren inşaat çalışmalarının ardından açılışa gün sayan cami içine takılan korkuluk camlarının temizliği yapılmaya başlandı. Mihrap ve minber yerine yerleştirilerek son düzeltmeleri yapılıyor. Cami içerisinde bulunan iskelelerin tamamı söküldü. Ahşap duvar kaplamaları tamamlanırken, pencerelere ise korkuluklar takıldı. Caminin tavanına Hattat Davut Bektaş ve Nakkaş Adem Turan tarafından hazırlanan üzerinde "Allah (c.c), Muhammed (s.a.v.), Ebubekir (r.a.), Ömer (r.a.), Osman (r.a.), Ali (r.a.)" yazılı 6 hat levhası yerleştirildi. Kubbe göbek yazısında Fatiha Suresi, kubbe kasnağında Al-i İmran Suresi, orta kuşak yazısında Bakara Suresi'nin 285'inci ve 286'ncı ayetleri ile Haşr Suresi'nin 20'nci ve 24'üncü ayetleri, giriş kubbesi göbek yazısında İhlas Suresi, giriş kubbesi kasnak yazısında Ayet-el Kürsi, ana kapı üstü yazısında Nisa Suresi 103'üncü ayeti yazılıyor.

Mimar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman imzasını taşıyan cami 2 bin 482 metrekare arsa üzerine 16 bin 500 metrekarelik inşaat alanına sahip olarak yapıldı. 2 bin 250 kişi aynı anda namaz kılabilecek camide Konferans ve sergi salonları yer alacak. 61 metre yükseklikte bulunan minarelerinin arasına mahya asıldı.

Yunus Emre Şeker - Hasan Zahid Ezim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Bozdoğan’da ’Sosyal Market’ düzenlenen tören ile açıldı Bozdoğan Meslek Yüksekokulunda (MYO) Halkla İlişkiler Uygulama Projesi dersi kapsamında ’Dolabım Dolabın Olsun’ sloganıyla yürütülen ‘Sosyal Market’ açılışı gerçekleştirildi. Etkinlik, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh Kılıç, Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe, Bozdoğan MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bilginer Tuna, Belediye Meclis üyeleri, ilçe esnafı ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilere destek olmayı, sürdürülebilirlik ve sıfır atık ilkesi doğrultusunda hareket etmeyi amaçlayan Sosyal Market projesi ile öğrenciler, bir sosyal sorumluluk çalışmasında yer almanın gururunu yaşadı. Proje kapsamında öğrenciler hem kamu hem de özel sektörden bağışlanan giyim, gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerini ücretsiz alabilecek. Bu sayede öğrenciler desteklenirken, aynı zamanda atık azaltma ve geri dönüşüm gibi sürdürülebilirlik prensipleri de desteklenmiş olacak. Proje kapsamında 4CEO Yönetim Danışmanlığı, Hakan Okay, Zühre Tekstil, Versiyon Tekstil, Mosa Tekstil, Ricardo Ricco, Loris Parfüm, Doğuş Çay, Teknokar, Eğitim Kutusu ve Eriş Un gibi önde gelen firmalar sıfır kıyafet ve gıda yardımında bulunarak, İdari Mali İşler Daire Başkan V. Murat Durmaz, Celal Kement ve Cemal Gündüz Sosyal Marketin teknik alt yapısının kurulmasını destekleyerek projeye katkı sağladı. Sosyal Marketin açılışında konuşma yapan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuh Kılıç, birlik ve beraberliği kuvvetlendiren ve sürdürülebilir geleceği hedefleyen sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerine olan duyarlılığından gurur duyduğunu ifade eden MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tuna, projenin uzun yıllar öğrencilere katkı sağlamasını amaçladıklarını belirtti.
Malatya Malatya’da büyükbaş kurbanlık fiyatları açıklandı Malatya’da Kurban Bayramı öncesi büyükbaş kurbanlıkların fiyatları belli oldu. Buna göre birinci sınıf tosun canlı kilogram fiyatı 250 TL olurken birinci kalite ineğin canlı kilogram fiyatı ise 220 TL olarak belirlendi. 16 Haziran’da başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde kesilecek kurbanlık fiyatları da belirlendi. Malatya’da 2024 yılı kurbanlık büyükbaşlarda birinci sınıf tosunda canlı kilogram fiyatı 250 TL olurken, randımanı yüzde 50 ve daha düşük tosunda ise canlı kilogram fiyatı 240 TL oldu. Yine birinci sınıf düve de canlı kilogram fiyatı 230 TL, birinci kalite inekte ise canlı kilogram fiyatı 220 TL olarak belirlendi. Bu yılki kurbanlık fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, “Açıkladığımız fiyatlar neticesinde kurban alacak vatandaşlarımız ve üreticilerimiz aşağı yukarı bir fiyat bilgisine sahip olabilirler” dedi. Kurbanlık fiyatlarının karkas ete göre biraz farklı satıldığını ve her hayvanın kurban olamayacağını da ifade eden Taneli, “Sebebi ise kurbanlık hayvanın kör, topal, herhangi bir uzvunun eksik olmaması ve benzeri en az iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Daha özenle bakılan hayvanlar kurban edildiği için fiyatlar biraz farklı olabilmektedir. Üreticilerimiz için kazançlı, hayırlı bir bayram olmasını diliyorum. Kurban kesecek vatandaşlarımızın kurbanlarının Allah tarafından kabul olunmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi. Kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlara da uyarılarda bulunan Başkan Taneli, “Kurban kesecek vatandaşlarımızın damızlık hayvanı ve damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kesilmemesine dikkat etmelerini istiyoruz. Özellikle buzağı getiren, süt üretimi yapan damızlık hayvanlarımızın muhakkak kesime gitmemesi gerekiyor. Buna hem üretici dikkat etmeli hem de kurban kesen insanların damızlık hayvanı kesmemesi gerekiyor. Şu anda biz yurt dışından ithal ediyoruz. Her damızlık hayvanımız olmadığı takdirde biz Avrupa’nın, Amerika’nın işte dünyadaki bütün ithal ettiğimiz ülkelerin çiftçilerini, üreticilerini zengin ediyoruz bir nevi. Hep birlikte damızlık hayvanların kesilmemesi için dikkat etmemiz gerekiyor. Bu gerçekten bu milli bir soru. Kesinlikle dişi hayvanların, damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kurban kesilmemesi lazım” şeklinde konuştu. Bu yılki büyükbaş hayvan kesim fiyatlarına değinen Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Güçer ise bu yıl bazı illerde fiyatların 8 ila 10 bin TL aralığında olduğunu belirterek, “Tabii biz de Malatya’mızın geçirmiş olduğu bu afetlerin bu sıkıntıdan dolayı 8 bin lira diye düşünüyoruz. Tabii bu 8 bin lira boğazlayıp, 7 pay edip kurban sahibine teslim etmek şeklinde olacak. Küçükbaşı da 700-800 TL arası bir kesim fiyatı belirledik” dedi.