YEREL HABERLER - 29 Aralık 2011 Perşembe 16:45

BİTKİSEL ATIK YAĞLAR EVLERDEN TOPLANACAK

A
A
A
BİTKİSEL ATIK YAĞLAR EVLERDEN TOPLANACAK

Çevsa Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım şirketi ile atık bitkisel yağların toplanması için sözleşme imzalayan Denizli Belediyesi, artık bitkisel atık yağların mevzuata uygun bertarafını veya geri kazanımını sağlayacak.
Bitkisel atık yağların ayrı toplanması için harekete geçen Denizli Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü, bitkisel atık yağların mevzuata uygun bertarafını veya geri kazanımını sağlayacak. Çevsa Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım firması ile yapılan sözleşme ile bundan sonra atık bitkisel yağlar evlerden toplanacak. Yapılan sözleşmeye Denizli Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan imza atarken, firma adına sözleşmeyi Nergül Atik imzaladı. Denizli Belediyesi’nin sürekli olarak çevresel sorunlarla mücadele ettiğini ve bu konuda önemli çalışmalar sürdürdüğünü dile getirten Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, su ve toprak kirliliğinin önlenmesi amacıyla yeni bir uygulama başlattıklarını söyledi.
Çevresel sorunların başında gelen atıkların, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden toplanıp, taşınması ve uygun ortamlarda bertarafının veya geri kazanımının sağlanması için sürekli yeni uygulamaları hayata geçirdiklerini dile getiren Gökoğlan, "Denizli’nin daha temiz, daha sağlıklı ve örnek bir kent olması için birçok faaliyette bulunan belediyemiz bu sözleşme ile bitkisel atık yağların toplanması projesini hayata geçirdi. Bitkisel atık yağların doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzey suları ile yeraltı suyuna, denizlere, kanalizasyona, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesi yasaktır. 1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirleterek çevre ve insan sağlığına önemli ölçüde zarar vermektedir. Lavaboya dökülen atık yağlar kanalizasyon hatlarında birikerek boru çaplarının daralmasına ve tıkanmasına sebep olur. Ayrıca atık su arıtma tesisinin kirlilik yükünü arttırarak tesis verimliliğini düşürürken işletme maliyetini de yükseltir. Yine atık yağların geri kazanım haricinde yakılması veya akaryakıt olarak kullanılması neticesinde içerdiği zararlı maddelerden dolayı hava kirliliğine sebebiyet vererek insan sağlığına zarar vermektedir"dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MSKÜ’de ilk kez “Sürdürülebilir Fest” düzenlenecek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile SCC Enerji arasında imzalanan protokol kapsamında Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü iş birliğinde Muğla’da ilk kez 16-17 Mayıs tarihlerinde “Sürdürülebilir Fest” düzenlenecek. Cumhuriyetimizin 100. yılında Cumhurbaşkanlığı 12. Kalkınma Planı 2053 hedefleri Sürdürülebilirlik Kalkınma Amaçları ve Paris Antlaşması iyi niyet beyanı kapsamındaki hedeflerin farkındalığını arttırmak için MSKÜ Ay Işığı Meydanı’nda (Merkez Kampüs Mühendislik Fakültesi Önü) yapılacak olan festival, “Kampüs Senin!” sloganıyla üstlendiği misyon ile üniversite öğrencilerini sürdürülebilirlik kavramlarıyla buluşturacak. Bu festival, doğanın korunması, suyun önemi, atıkların geri dönüşümü, küresel ısınma ve iklim değişikliği vb. konularda çevre dostu uygulamaların ve sürdürülebilir yaşam tarzının önemini vurgulayarak eğlenceli bir ortam sağlamayı amaçlıyor. Festival sahnesi, çeşitli konserlere, ateş dansı gösterilerine, DJ performanslarına ve konserlere ev sahipliği yapacak. Ayrıca, stant alanında yer alan topluluklar ve alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek sürdürülebilirlik atölyeleri, ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunacak. Sürdürülebilirlik atölyeleri, geri dönüşüm materyallerinden maket yapımı, çevre, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik konusunda bilgi veren sunumlar, çevreci mutfak ve organik yiyeceklerin sunulduğu lezzet köşeleri, satranç ve origamiye kadar birçok farklı etkinlik yer alacak. Öte yandan festival, sürdürülebilirlik temalı duvar boyama çalışması, ata tohumun öneminin anlatılması, tohum topu yapımı, doğa yürüyüşleri, bisiklet kullanımının yaygınlaşması, müzik performansları, kültürel tanıtımlar, el sanatları sergileri, kahve stantları ve daha pek çok etkinlikle sürdürülebilir bir geleceği desteklemek ve toplumu çevre konusunda bilinçlendirmek için muhteşem bir platform sunacak. Etkinliğe, çevre ilçelerdeki yüksekokul ve fakültelerden gelecek öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte yüksek bir katılımın olması bekleniyor. Ücretsiz kahve ve ikramların sunulacağı Sürdürülebilir Fest, her yaştan ve her kesimden katılımcıyı heyecanla bekliyor. Sürdürülebilir Fest’in düzenleme ekibinde, Sürdürülebilir Yeşil Kampüs Koordinatörlüğü’nden Koordinatör Dr. Öğretim Üyesi Vesile Hatun Akansel, Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görevlisi Ayla Çetinkaya, Araştırma Görevlisi Naz Fulya Çibik, Öğretim Görevlisi Dr. Serap Altın Kaya, ve SCC Enerji A.Ş. Kurucusu ve Yönetici Serdar Kayhan ve Müdürü Efecan Lokaç ve Bodrum Güçbirliği Derneği yer alıyor.