GENEL - 09 Eylül 2017 Cumartesi 10:09

DİKA Mardin ve bölgeyi kalkındıran önemli projelere imza atıyor

A
A
A
DİKA Mardin ve bölgeyi kalkındıran önemli projelere imza atıyor

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Mardin ve TRC3 bölgesine bağlı Siirt, Batman ve Şırnak illerinde yaptığı projelerle bölgeye katkı sunmaya devam ediyor.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Mardin ve TRC3 bölgesine bağlı Siirt, Batman ve Şırnak illerinde yaptığı projelerle bölgeye katkı sunmaya devam ediyor. Ajans tarafından Mardin’de toplam 13 milyon liralık proje uygulanıyor.


DİKA tarafından bakanlığa sunulan Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması, Kasımiye Medresesi El Cezeri Bilim Müzesi, Dara Kenti Çevre Düzenlenmesi, Mardin Kalesi Teleferik Projesi ve Fuar ve Kongre Merkezi yapılması gibi 5 proje ön aşamadan geçerken, aralarından iki proje kabul edildi. Bakanlık tarafından kabul edilen Mardin Tarihi Çarşıların Canlandırılması ve Kasımiye Medresesi El Cezeri Bilim Müzesi projelerinin toplam maliyeti ise 13 milyon olarak açıklandı. Projelerle ilgili basına açıklamada bulunan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, amaçlarının bölgeyi yaşanabilir projelerle tanıtmak olduğunu söyledi. Bakanlığa sundukları 30 proje içerisinden bu iki projenin seçildiğini ifade eden Altındağ, 5 projede özellikle ısrarcı olmalarına rağmen 2 projeyi bakanlıktan geçirebildiklerini dile getirdi.



“Kasimiye Medresesi’ni bilim müzesine çevireceğiz”


Mardin’in en önemli tarihi yapısı ve sembolü olan Kasımiye Medresei El Cezire Bilim Müzesi projesinin kabul edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Altındağ, “Mardin’in sembolü olmuş Kasımiye Medresemiz var. Şuan burası korunmaya çalışılıyor bir şekilde ama bizim amacımız bir şeyi kullanarak yaşatabilmektir. Onu alıp restore ettikten sonra eğer kullanmazsanız aslına uygun bir şekilde gene amacından çıkar. Tarihte çok kıymetli bir İslam tarihçimiz var, El Ceziri dünyada ilk robotu yapan bir İslam bilim adamı. Biz de bunun için Artuklu’da bir İslam bilim merkezi oluşturalım istedik. Orada hem müzemiz hem de uygulama merkezimiz olsun ve hem de sergi alanlarımız olsun, kendisini yenileyebilen bir yer olsun istedik, diğer müzelerden farklı olmasını istedik. Burası Mardin’i anlatan bir bilim merkezi olacak. Burada amacımız Osmanlı bilimcilerinden günümüze varan bilimcilerimizin ne yaptığına dair slayt gösterimler de olacak” dedi.



“Tarihin turist ile baş başa kalması gerekiyor”


Mardin’deki tarihi yapıların turist ile baş başa kalması gerektiğine vurgu yapan Genel Sekreter Altındağ, “Mardin’de 19 tane tarihi çarşımız ve 171 tarihi dükkanımız var. Mardin’in bir turizm rotasının olması gerektiğini biliyoruz. Geçen sene biz Mardin 1. Cadde yayalaştırma projesini Ekvador’da anlattık. Dereceye giren bir projemiz vardı. İşte bu proje bunun bir devamı niteliğinde. 1. Cadde yayalaştırma projesi, ajansın en önemli projesidir. Şuan ciddi bir serzeniş var ama bana göre biraz daha ileriye bakıldığında Mardin için çok kıymetli bir turizm gerçeğidir. Tarihin turist ile baş başa kalması gerekiyor. Tarihin araçlara ihtiyacı yok. Otomasyon sistemiyle bir yazılım yapıyoruz, turnikeler var, ondan sonra vatandaş kentin içine giriyor. Bin 300 metre uzunluğunda bir mesafe var. Yemek de yiyebiliyor, tarihi de gezebiliyor, durabiliyor, alışveriş yapabiliyor. Buradaki serzenişin büyük bir bölümü arabalardır, bence arabalardan para gelmez. Bin 300 metre mesafenin içinde illa araba olsun demek bana göre çok mantıklı bir şey değil. Zaten biz bu teleferiği de getirdiğimiz zaman insanlar araba görmek istemeyecek. Mardin, çok kıymetli bir turizm gerçeğidir. Tarihin turist ile baş başa kalması gerekiyor. Uzun vadede düşündüğümüz zaman bu kentin geleceği çok kıymetlidir. Son dönemde belediye iyi işler yapıyor. Kenti kent yapan meydanlarıdır, kent için bir meydan da düşünüyoruz. Her ilin bir prestij yolu olmalıdır, bunun için 1. Cadde’yi yayalaştırmayı hedefliyoruz. Mardin’deki çarşıların en büyük özelliği bütün çarşılarının birbirine açılmasıdır. Biz bu çarşıların bitiminde küçük meydanlar oluşturarak, birer stat kurmayı hedefliyoruz. Köy kafeleri kurup Avrupa’daki gibi tarihi kentlerde olan şeyleri yapmalıyız. Bu tüm tarihi şehirlerde var” diye konuştu.



“Gelecekte Mardin için rota çok kuvvetli olacak”


Ajansın projeleri vatandaşın hizmetine sunmak için çalıştığını belirten Altındağ, “Bu projelere sahiplenme önemli, biz projeleri bitirdikten sonra kurumların projeleri sahiplenmesi önemlidir. Projelere sahiplenme ile kentin markalaşmasına katkı sağlanacağını düşünüyorum. Sahiplenilmemesi durumunda ise kamu zararına neden olacaktır. Bu projelerde biz yüzde yüz hibe alıyoruz. Cazibe merkezlerini destekleme programlarında kamu kurumlarına sıfır katkıyla yüzde yüz destek veriyor. Bunlara niye önem veriyoruz, çünkü Mardin’in en büyük rotası turizm. Mardin’in bu projeleri bir an önce hayata geçirmesi gerekiyor ve bu projelerin takibinin iyi bir şekilde yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Mudanya’nın kamu hizmetleri değerlendirildi Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi’nin başkanlığını yaptığı toplantıda kamu hizmetlerinin sorumlu amirleri, yaptıkları sunumla gerçekleşen hizmetleri ve geleceğe dair planlarının sunulduğu çalışmalarını paylaştı. Mudanya Müftülük salonunda gerçekleşen toplantıda, Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi ve Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç kendilerine sorulan hizmetler hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantıya kamu kurum ve kuruluşların amirleri, muhtarlar ve oda başkanları katıldı. Toplantıda gerçekleşen sunumlarda 2003 yılı hizmetlerinin değerlendirmesi yapılırken, 2024 yılı yatırım planları ve hedefleri açıklandı. Kaymakam Terzi’nin yönlendirmeleriyle yapılan sunumda muhtarlar sorunlarını dile getirerek çözüm aradı. İlk olarak İlçe Nüfus Müdürü Şükrü İsmail Yılmaz kimlik çalışmalarından bahsederken, kimlik çalışmalarının yüzde 96’sının tamamlandığını, yenileme çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi. Adres kayıt sistemindeki değişikliklerinden bahseden nüfus müdürü Yılmaz, özellikle kırsal mahalle muhtarlarının sorularını cevapladı. İlçe Sağlık Müdürü Doktor Nalan Yıldız, öncelikle İlçe Sağlık ve Hayat Merkezi’nde verilen hizmetlere değindi. Doktor Yıldız, özellikle kanser hastalığının üzerinde durarak "KETEM" biriminde yapılan muayenelerle erken teşhisin önemine değindi. Yıldız, artan nüfus nedeniyle Mudanya’da sağlık ocaklarının yetersizliğinizden bahsederken, muhtarların Mudanya Devlet Hastanesi’nin Mudanya dışından gelen hastalar nedeniyle yetersiz kaldığını söyledi. Soru üzerine söz alan Mudanya Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Fatih Yavuz Erkal, şikayet eden muhtarın haklı olduğunu, hastanenin kapasitesinin çok üzerinde hasta ağırladığını ve doktorlar ile hemşirelerin ellerinden gelenin çok fazlasını göstererek performanslarının üzerine çıktıklarını söyledi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergün Karadağ, sunumunun ana teması tarım alanlarına yapılan kaçak inşaat ve ayda yılda gelerek sadece keyif sürenlerin orman içlerine tarım alanlarına kondurdukları yapılar yüzünden çevreye verdikleri zararlardan bahsetti. Karadağ ayrıca kırsal kesimdeki muhtarlar ile iletişim eksikliğinden yakındı. Muhtarların kendisine yönelttikleri soruları cevaplayan Karadağ sunumunu sonlandırdı. Yapılaşma konusunda Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, muhtarlara bu yapıları kaldırma Konusunda yalnızca belediyenin çabalarının yeterli olmadığını ifade ederek bu işlerin devletle işbirliği yapılarak çözümleneceği üzerinde durdu. Ayrıca muhtarların özellikle üzerinde durduğu köpeklerin artarak çoğalması ve çevrede tehlike saçması sorusunu cevaplaya başkan Dalgıç, çözümün aşırı üremelerini önlemek ve başıboş köpeklerin hayvan bakım evlerinde toplamak olduğunu, bunun için belediye olarak çalışmalar yapıldığını söyledi.
Ordu Engelliler engelsiz yaşama dikkat çekti Ordu’nun Ünye ilçesinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle etkinlik geçekleştirildi. Yüzüncü yıl mevkiinden kortej yürüyüşüyle başlayan etkinlikler Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle rehabilitasyon merkezîlerinin stantlarının açılışı gerçekleştirildi. “Engelsiz yaşam konusunda başarılı bir kentiz” Açılışta bir konuşma yapan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Engelli kardeşlerimiz ile ilgili bugün hem farkındalığın oluşması, hem de günlerinin kutlanması amacıyla bir araya geldik. Engelli kardeşlerimize verilen fırsatlar neticesinde neler yapılabildiğini burada görebilme fırsatı bulduk. Daha önceki ziyaretlerimizde hakikaten çok özel çalışmalar ortaya koymuşlardı. Bugün de aynı çalışmaları görmekten son derece memnun kaldık. Tabii yerel yönetim olarak bizler de engelli kardeşlerimizin engelsiz yaşam anlamında bir şehirde rahat edebilmeleri açısından ne gerekiyorsa gerekli hazırlıkları yapmak ve hayata geçirmek noktasında birlikte çalıştığımızı ve Ünye olarak bu konuda birçok şehirden önde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Aynı zamanda bu hafta ihtiyaçların belirlenmesine ve farkındalığın oluşmasına vesile olsun diyor, Engelliler Haftasını kutluyorum” dedi. Ünye Kaymakamı Ayhan Işık hafta boyunca etkinliklerde görev alacak kurum ve kuruluşları tebrik ederek başarılar diledi. Etkinliklere ayrıca Engelli dernekleri başkanları, Daire Amirleri ve Sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri katıldı.
Uşak CHP Genel Başkanı Özel, Uşak Belediyesini ziyaret etti CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart yerel seçimlerinde Uşak Belediyesini kazanan Başkan Özkan Yalım’a tebrik ziyareti gerçekleştirdi. CHP Genel Başkanı Özel, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Uşak Belediye Başkanlığını kazanan Özkan Yalım’ı ziyaret etmek ve partilileri ile bir araya gelmek üzere Uşak’a geldi. İlk olarak partisinin il başkanlığını ziyaret eden Özel ardından Uşak Belediyesi’ne giderek, belediye önünde bekleyen vatandaşlara seslendi. Özel, “Emekliye destek lazım, destek olunacak. Öğrenciye, öğrenciye destek lazım, destek olunacak. Ve Uşak’ta kimse kendini yalnız hissetmeyecek. Cumhuriyet Halk Partisi kimsesizlerin kimsesidir. Uşaktaki herkes bizim canımızdır, ciğerimizdir. Bu süreçte birileri 31 Mart’tan sonra bambaşka tartışmalar açıp gündemi bambaşka yerlere sıkıştırmak istiyorlar. Biz bu oyuna gelmeyiz. Biz seçim öncesinde söyledik. Bu vatandaşın gündeminde ne varsa benim gündemimde o var. Bu vatandaşın gündeminde ne yoksa benim de gündemimde yok" dedi. Özel, "Birileri diyor ki, ’CHP, normalleşme’ diyor. Evet, normalleşme diyoruz. Normali siyasilerin konuşmasıdır. Normali emekli maaşı düşükse gelin arttıralım demek, asgari ücrete zam yapalım demek. Staj mağdurlarının sorununu birlikte çözelim demek. Emekli astsubayın, uzman çavuşun sorununu konuşmak ve müzakere etmek benim görevim. Bunları elbette yapacağım. Ama müzakereyle sonuç alamıyorsak o zaman mücadele edeceğiz. Sokaklar bizimdir, meydanlar bizimdir” dedi. 26 Mayıs Pazar günü tüm emeklileri Ankara Tandoğan Meydanı’na davet eden Özel, "Sizden tek talebim şudur. Seçilen belediye başkanlarına sahip çıkın. Onları zorlamayın. Onların borçları var. Zorlukları var. İmkansızlıklar var. Hizmet bekleyen insanlar var. Biz bu belediyeleri çocuklarımızı işe sokmak için almadık. Elbette onlar da olacak ama kayırmacılıkla değil. Biz bu belediyeleri zenginleşmek için almadık. Biz bu belediyeleri adam kayırmak için almadık. Biz bu belediyeleri iyi hizmet etmek vatandaşın gönlünü fethetmek ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini iktidar yapmak için aldık" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, halka hitabından sonra Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ı makamında ziyaret etti.