EKONOMİ - 20 Kasım 2017 Pazartesi 11:10

‘AR-GE’nin Google’ı “KÜSİP” tanıtıldı

A
A
A
‘AR-GE’nin Google’ı “KÜSİP” tanıtıldı

Türkiye’de ilk kez geliştirilen en geniş bilgi portalı olma özelliği taşıyan Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği Portalı (KÜSİP), Uludağ Üniversitesi’nde tanıtıldı.

Türkiye’de ilk kez geliştirilen en geniş bilgi portalı olma özelliği taşıyan Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği Portalı (KÜSİP), Uludağ Üniversitesi’nde tanıtıldı.


Tanıtıma akademisyenler, kamu ve sanayi kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Portal, proje koordinatörü Recep Uzungil tarafından detaylı olarak anlatıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, dünyadaki eksenin artık batıdan doğuya kaydığı belirtti. Bu coğrafyada kendi ayakları üzerinde durmak isteyen bir milletin artık kendi göbeğini kendisinin kesmesi gerektiğinin altını çizen Vali Yardımcısı Ak, “Yüksek katma değerli ürün üretimi konusunda hakikaten hak ettiğimiz çıtayı yakalamamız gerekiyor. Bunun yolu da bilimden ve araştırmadan geçiyor. Araştırdıklarımızı projeye, projeyi de daha sonra ürün ve katkı olarak alana sürerek hedeflerimize ulaşabiliriz. Eskiden başımıza buluş çıkarma derlerdi. Şimdi ise bunu desteklememiz lazım. Ben de sizlere destek vermek için buradayım. Kapımız her zaman açık. Her türlü destek ve yardım için Bursa Valiliği olarak yanınızdayız. Bu portal sayesinde Anadolu tabiriyle söylemek gerekirse adeta Türkiye genelinde bir harman yeri olacak. Bu platformda fon yöneticisi de sanayi kuruluşu da araştırma merkezi temsilcisi de bir arada buluşacak. Uzaklar yakın olacak. Bu belli dostluklara ve belli işbirliklerine zemin oluşturacaktır. Eğer Türkiye bir yere varacaksa, bunu bölgelerdeki küçük ölçekli il ve ilçelerden bekleyemeyiz. Bursa, bu işi en iyi değerlendirebilecek olan bölgelerden birisidir. Bundan sonra çok daha güzel şeyler üreteceğimize inanıyorum” dedi.


ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kanık ise, portalın AR-GE paydaşlarını birbirine bağlayacağını ve iş birliğini daha da aktif hale getireceğini vurguladı. Gerçekleştirilen toplantıların teknolojik kalkınmanın temelini ve üniversite sanayici işbirliğini hızlandıracağını belirten Genel Müdür Prof. Dr. Mehmet Kanık, “2015 yılında hayata geçirilen KÜSİ planı, 2023’e giden yolda hızlı yürümeyi sağlayan ve Türkiye’nin teknolojik hedeflerine giden önemli bir kilometre taşıdır. Yine 2016 yılı AR-GE reform yılı olarak ilan edildi. Bu yıl tasarım ilk defa AR-GE kapsamına alındı. Bu sürecin devamı olan ve KÜSİ Eylem Planı’nın gereği olan KÜSİ Portalı faaliyete geçirilmiş oldu. Bizler de ilk ağızdan bu programı dinleme şansı yakaladık. Üye olmayan tüm tarafları bir an evvel bu portala üye olmaya davet ediyorum” diye konuştu.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KÜSİP Proje Koordinatörü Recep Uzungil de Türkiye’de bakanlık vasıtasıyla uzun bir süredir sanayi alt yapısının kurulduğuna işaret etti. Yolculuğun küçük sanayi sitelerinden başladığına işaret eden Recep Uzungil, “Organize sanayi, endüstri bölgeleri ve teknoloji transfer ofisleri ile ülkemiz artık bir noktaya geldi. Artık bundan bir adım daha ileriye gitmemiz gerekiyor. Bu konuda hepimiz aynı düşünüyoruz. Orta gelir tuzağına düştüğümüz söyleniyor. Bunu aşmanın yolu bize göre ya akademik bilginin endüstriye aktarılması ya da endüstri için akademik bilginin üretilmesi. Bizler de bakanlık olarak bu portal sayesinde işleri hızlandırmak istiyoruz. İşin tüm özeti budur” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Ölümcül hastalık için riskli tarih nisan ve ekim ayları arası Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna, ölümlere neden olan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının (KKKAH) Nisan ve Ekim ayları arasında görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Büyüktuna, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKAH) ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Nisan ve ekim ayları arasında görülüyor” Büyüktuna hastalığın nisan ve ekim ayları arasında görüldüğünü belirtip, “Hastalık sıklıkla kene kaynaklı, ateş, kanama ve karaciğer fonksiyon bozukluğu ile karakterize akut bir enfeksiyon hastalığıdır. Türkiye’de ilk olarak 2002 yılında tespit edilen hastalık Erzincan ve çevresini kapsayan geniş bir alanda görülmektedir. Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak nisan ve ekim ayları arasında ortaya çıkmaktadır. Etken virüs sıklıkla Hyalomma cinsi kenelerle bulaşmaktadır.” dedi. Sağlıkçılar ve hayvancılıkla uğraşanlar risk grubunda Büyüktuna sağlık çalışanlarının ve hayvancılıkla uğraşanların risk grubunda olduğunu belirtti. Hastalığın bulaşıcılığından bahseden Doç. Dr. Büyüktuna, “Hastalık, insanlara kenelerin kan emmesi ya da kenelerin elle ezilmesi esnasında bulaşabilmektedir. Virüs kenelerde ömür boyu kalmakta ve çoğalabilmektedir. Veterinerler, endemik bölgelerdeki hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar risk grubunda yer almaktadırlar.” ifadesini kullandı. Doç. Dr. Büyüktuna hastalığın belirtilerinin; ani başlayan üşüme, titreme, ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, bulantı, kusma ve karın ağrısı olduğundan bununla birlikte tüm vakaların yaklaşık yüzde 75’inde kanama ortaya çıktığına değindi. Hastalığın tedavisinden bahseden Doç. Dr. Büyüktuna, “Hastalığının tedavisinde ‘destek tedavisi’ esas tedaviyi oluşturmaktadır. Uygulanan destek tedavisinin düzenlenmesinde hastanın hem klinik hem de laboratuvar değerlerinin takibi önem taşımaktadır. Hastalara gerektiğinde kan ürünleri ile destek tedavisi uygulanmaktadır. Ağır ve çoklu organ yetmezliği gelişen hastalarda sıvı-elektrolit replasmanı, gerektiğinde diyaliz uygulanması, hatta yoğun bakım ve solunum desteği gerekebilmektedir.” dedi. Korunmada kontrol ve elbise tercihi önemli Hastalıktan korunma yöntemlerinden bahseden Doç. Dr. Büyüktuna, “Bütün enfeksiyon hastalıklarının kontrolünde olduğu gibi KKKA hastalığında da korunma ve izolasyon önlemleri büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ nün (DSÖ) önerilerine göre hastanın kan ve vücut sıvıları ile korunmasız temastan kaçınılmalıdır. Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekmektedir. Bu yerlere gidenler mümkünse açık renkli elbiseler tercih etmeli, vücutta açık kısım kalmamasına dikkat etmeli, dönüşte mutlaka kene yönünden elbiselerini ve vücudunu kontrol etmelidir.” şeklinde konuştu.
Diyarbakır Liseli çocuklar engelleri kaldıran sergi açtı Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin bahçesinde liseli çocuklar engelleri kaldıran bir sergi açtı. Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde okuyan öğrenciler; Azize Meryem Eminoğlu, Esma Aksoy, Zehra Akboğa, Nergiz Karadeniz, Zeynep Asya Yeşilçayır, Meryem Gündüz, Azra Telci, Sümeyye Dila Ekin, Nur Yıldız Karabulut, Zehra Tez ve Merve Fidantek, Diyarbakır Sinema Ofisinden Yönetmen Feyzi Baran ve Senarist Kamil Kahraman’dan Temel Fotoğrafçılık eğitimi, hikaye ve senaryo yazma eğitimleri aldı. Ali İhsan Aslan Görme Engelliler Ortaokulunda bulunan görme engelli çocuklarla bir araya gelen öğrenciler görme engelli öğrencilerin hayallerini yazarak bu hayalleri canlandırıp fotoğrafını çekti. Proje Koordinatörü Büşra Baran; "Kadrajımda Engel Yok; Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Diyarbakır Sinema Ofisinin Sponsoru olduğu bir SADA projesi ve bu proje ile görme engelli çocuklarımızın hayalleri fotoğrafa dönüşmüş oldu. Bu proje sonrasında öğrencilerimiz hem oradaki arkadaşlarıyla gönül bağı kurmuş oldu. Hem de kendi günlük rutinlerinde belki farkına bile varmadan yaptıkları ufak şeylerin aslında hayal edilebilecek birşey olduğunun farkına vardılar. Bu da onların hayatlarına dair farkındalıklarını geliştirdi beni en çok mutlu eden nokta burası” diye konuştu. Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Yıldız Özateş; öğrencilerin bu sergi için çok heyecanlı olduğunu söyledi. Özateş, "Kendi elleri ile okul bahçesini sergi alanına çevirdiler. Bu gün projenin açılış sergisiydi ve ziyaretçilerin fotoğraflara ilk tepkileri inanılmaz güzeldi. Bu güzelliğin mimarları var tabi ki bu sebeple; desteklerinden dolayı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Diyarbakır Sinema Ofisine, kapılarını bizlere açan Ali İhsan Aslan Görme Engelliler Okulu Yönetimine, Projemizin koordinatörü Büşra Baran hocamıza ve sevgili öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
İzmir İzmir’de 7 Kocalı Hürmüz’e yoğun ilgi Sahne Tozu Tiyatrosu’nda yaklaşık iki aydır sahnelenen 7 Kocalı Hürmüz oyunu İzmirli seyirciden tam not aldı. Yönetmenliğini Sahne Tozu Tiyatrosu’nun Kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Çağlar İşgören’in yaptığı 7 Kocalı Hürmüz seyirciden gördüğü yoğun ilgi sebebiyle oyun boyunca sürekli alkış ve kahkahalarla kesiliyor. Sahne Tozu Tiyatrosu’nda yaklaşık iki aydır sahnelenen 7 Kocalı Hürmüz oyunu İzmirli seyirciden tam not aldı. Oyunu değerlendiren Yönetmen Çağlar İşgören “Oyunun gördüğü ilgiden çok memnunuz. Zaten Türk Tiyatrosu’nun yapı taşlarından bir olan çok keyifli bir metin. Bizim yorumumuzun da seyirciyle ritmi tuttu. Her hafta seyircinin coşku, sevgi, kahkahasıyla oyun unutulmaz anlara sahne oluyor. Burada sonuçta oyuncuların başarısı ve uyumu da çok önemli. Nisan sonu bitirmeyi planlıyorduk. Bu ilgi dolayısıyla iki hafta daha uzattık” dedi. “Hem bizim enerjimiz hem de seyircinin enerjisi birbirine geçiyor” Oyunda Hürmüz’ü oynayan Nazlı Kayı ise “Oyunun gördüğü ilgi bizi çok mutlu ediyor. Bu başarıda yönetmenimizin payı büyük; yaptığı güncellemeler, kurduğu oyunculuk, ritmi dengesi çok başarılı. Her oyun sanki seyirciyle bütünleşiyoruz. Hem bizim enerjimiz hem de seyircinin enerjisi birbirine geçiyor bu da sonuca yansıyor. Bu bizim için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı” ifadelerini kullandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla hazırlanan oyun; 10-11 Mayıs tarihlerinde saat 20.00’de, 12 Mayıs Pazar günü ise saat 14.00’de son kez seyirciyle buluşacak.