GÜNDEM - 13 Ekim 2015 Salı 10:05

1402 Ankara Savaşı Panoraması açıldı

A
A
A
1402 Ankara Savaşı Panoraması açıldı

Çubuk Belediyesi tarafından Çubuk Şehir Müzesi’nin içerisinde Ressam Halil Basri Uluğ’ya hazırlattırılan 1402 Ankara Savaşı Panoraması açıldı.

Çubuk Şehir Müzesi’nin içerisinde giriş katta oluşturulan ‘1402 Ankara Savaşı Panoraması’ ziyarete açıldığını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, 1402 Ankara Savaşı’nın Türk Dünyası bakımından ve sonuçları bakımından önemine dikkati çekti. Panoramayı yaklaşık bir yıl emeğin ardından hayata geçirmeyi başaran Ressam Halil Basri Uluğ’a, ailesine ve emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Acehan, ilk kez 1402 Ankara Savaşı’nın bu denli araştırıldığını ve görsel anlamda bir üç boyutlu maketinin panorama şeklinde oluşturulduğunu belirtti.

Yapılan çalışmanın ilk olduğunu ve daha büyük bir çalışmanın Yıldırım Beyazıt Üniversite alanında yapılmasının planlandığını aktaran Başkan Acehan, panoramaya ziyarete tüm Başkentlileri davet etti.
Panoramanın ilçeye hayırlı olmasını dileyen Başkan Acehan, ”Bugüne kadar Çubuk’ta pek çok önemli tarihi olaylar yaşandı. Bunların hepsini zaman içersinde açığa çıkarmak gibi bir görevimiz olduğunu düşünüyorum. Bu tarihi animasyonun da nesiller boyu yaşatılmasını diliyorum. Yeni nesillerimizin Ankara Savaşını hatırlamaları ve sonuçlarını unutmamaları açısından da sık sık ziyaret etmelerini istiyorum. Animasyonun Çubuk’umuza tarihi ve kültürel değerlerini hatırlatması açısından hayırlara vesile olmasının diliyorum” diye konuştu. 1402 Ankara Savaşı Panoraması’nın açılışını Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Yıldırım Beyazıt Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Köylü Ressam Halil Basri Uluğ ve davetliler tarafından gerçekleştirildi.

1402 ANKARA SAVAŞI PANORAMASI’NDA NELER VAR?
Savaşın yapıldığı Çubuk ilçesinin 1/25000 ölçekli replikası (birebir aynısını) 12 metre karelik alanda oluşturulmuş. Savaş alanında o zaman savaşmaya gelen tüm askeri birlikler ve savaşta kullanılan malzemeler yaklaşık 10 bin figürde canlandırılmış. Tarihi süreçten esinlenerek oluşturulan panorama, sanatçı Ressam Halil Basri Uluğ ve ailesi tarafından yaklaşık 1 yılda tamamladı. Ses ve ışık efektleri de eklenen panorama, haftanın 6 günü ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.  

NESLİHAN DEMİRER

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.