EKONOMİ - 20 Ocak 2017 Cuma 16:34

2017 yılında AVM ciro hedefi 110 milyar lira

A
A
A
2017 yılında AVM ciro hedefi 110 milyar lira

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, 2017 yılında 110 milyar lira ciro hedeflediklerini açıkladı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, 7 yıllık karşılaştırmalıverileri içeren AVM Endeksi'ni düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. AYD Başkanı Hulusi Belgü'nün ev sahipliğinde ve Prof. Dr. Emre Alkin'in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıyaAkademetre Research Company Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz katıldı. Belgü, burada yaptığı açıklamada "2017 yılında bizim beklentimiz cironun 110 milyar liraya yükselmesi 2023 için de 200 milyar lira hedefimiz var" dedi.

Türkiye'de ciroların artışlarının genelde enflasyonun üzerinde geliştiğini bu sene biraz enflasyona yakın geliştiğini belirten Belgü, "Bir sıkıntı var. Bu kadar sıkıntıya rağmen enflasyonun altında kalmadık. 450 bin nitelikli istihdamı temsil ediyoruz. 53,5 milyar dolarlık yatırımı temsil ediyoruz. Bir AVM bir yerde yapıldığı zaman çevresindeki emlak fiyatlarında dahi artış oluyor. Bazı yerlerde şahit oldum yüzde 300 artış yaşanıyor. Parekende dinamik bir şey. Bundan 10 sene evvel hipermarketlerden bahsediyorduk. 15 bin metrekarelik 20 bin metrekarelik marketler vardı. Şimdi bunlar 3 bin metrekarelere düştü. Öbür taraftan LCW ve Koton gibi mağazalar daha evvel 400- 500 metrekare yerlerdeydi. Şimdi 3 bin metrekarenin üzerinde daha büyük mağazalara ihtiyaçları var. Biz bunları onların önüne olanak olarak sunabiliyoruz" dedi.

"Denizli, Bursa, Ankara buralarda AVM sayısı yeterli sayıda"
Türkiye'de 377 tane AVM bulunduğunu söyleyen Belgü, "Yaklaşık olarak sadece 20 ilde AVM'miz yok. Hala gidilecek iller var. AVM'lerin yaklaşık yüzde 30'u yabancı yatırımcılar tarafından yapılmış. 3 milyon metrekareye denk gelen 80 tane AVM. Denizli, Bursa, Ankara buralarda AVM sayısı yeterli sayıda. İstanbul çok büyük bir metropol, İstanbul'da daha gidilecek yer var gibi gözüyor" şeklinde konuştu.
2016 yılında toplam cironun 100 milyar liraya çıkacağını dile getiren Belgü, "2010'da 27,5 milyar lira olan ciro oransal olarak son dönemde artış hızında düştü. Türkiye'deki yabancı yatırımcı yüzde 30 oranında kiralanabilir alan 11 milyon metrekareye kadar ulaşmış. Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakedenciler Federasyonu'nun verilerine göre 2016 yılında organize perakendenin istihdama etkisi 800 binin üzerindeyken bunun 450 bini AVM'lerde. Kiralanabilir alanlarda 141 metrekaredeyiz. 100 milyar lira ciroya ulaşacağız gibi gözüküyor. 2017 yılında bizim beklentimiz cironun 110 milyar liraya yükselmesi 2023 için de 200 milyar lira hedefimiz var" ifadelerini kullandı. 

Ali Canberk Özbuğutu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ GSİM’den, Ziraat Türkiye Kupası finali için resmi başvuru Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, 23 Mayıs tarihinde oynanacak olan Beşiktaş ile Trabzonspor arasında oynanacak Ziraat Türkiye Kupası finalinin Elazığ Atatürk Stadyumu’nda oynanması için resmi başvuruda bulundu. Beşiktaş - Trabzonspor arasındaki Ziraat Türkiye Kupası finalinin nerede oynanacağı ve saati henüz belli olmazken, Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Elazığ’da oynanması halinde şehrin; kültür, sanat, spor ve coğrafi olmak üzere birçok yönden tanıtımına büyük katkı sunacağı düşüncesi ile TFF’ye başvurdu. Elazığ’ın en büyük yatırımlarından biri olan ve 2023 yılında hizmet vermeye başlayan Elazığ Atatürk Stadyumu, Türkiye’nin futbol oynamaya müsait en kaliteli zeminlerinden biri. Türkiye - Litvanya arasında kadın kutbol milli maçına ev sahipliği yapan 18 bin 423 seyirci kapasiteli Elazığ Atatürk Stadyumu, karşılaşması sonrasında kamuoyundan birçok tebrik mesajları almayı başardı. Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulsamet Eren, maçın Elazığ’da oynatılması için TFF’ye resmi başvuruda bulunduklarını belirterek, "Şehrimize ve diğer çevre illerimize canlılık getirmek amacıyla, 23 Mayıs 2024 tarihinde Beşiktaş ile Trabzonspor arasında oynanacak olan Ziraat Türkiye Kupası final maçının doğunun incisi Elazığ Atatürk Şehir Stadyumu’nda oynatılması için harekete geçtik. Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak TFF’ye resmi dilekçe yazarak, maçın Elazığ’da oynanmasını talep ettik. Depremlerden etkilenen şehrimizde maçın oynatılması hem futbolseverlere psiko-sosyal destek sağlayacaktır hem de şehrimizin tanıtımına önemli katkı sunacaktır" dedi.
Erzincan Ölümcül hastalık için riskli tarih nisan ve ekim ayları arası Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna, ölümlere neden olan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının (KKKAH) Nisan ve Ekim ayları arasında görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Büyüktuna, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKAH) ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Nisan ve ekim ayları arasında görülüyor” Büyüktuna hastalığın nisan ve ekim ayları arasında görüldüğünü belirtip, “Hastalık sıklıkla kene kaynaklı, ateş, kanama ve karaciğer fonksiyon bozukluğu ile karakterize akut bir enfeksiyon hastalığıdır. Türkiye’de ilk olarak 2002 yılında tespit edilen hastalık Erzincan ve çevresini kapsayan geniş bir alanda görülmektedir. Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak nisan ve ekim ayları arasında ortaya çıkmaktadır. Etken virüs sıklıkla Hyalomma cinsi kenelerle bulaşmaktadır.” dedi. Sağlıkçılar ve hayvancılıkla uğraşanlar risk grubunda Büyüktuna sağlık çalışanlarının ve hayvancılıkla uğraşanların risk grubunda olduğunu belirtti. Hastalığın bulaşıcılığından bahseden Doç. Dr. Büyüktuna, “Hastalık, insanlara kenelerin kan emmesi ya da kenelerin elle ezilmesi esnasında bulaşabilmektedir. Virüs kenelerde ömür boyu kalmakta ve çoğalabilmektedir. Veterinerler, endemik bölgelerdeki hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar risk grubunda yer almaktadırlar.” ifadesini kullandı. Doç. Dr. Büyüktuna hastalığın belirtilerinin; ani başlayan üşüme, titreme, ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, bulantı, kusma ve karın ağrısı olduğundan bununla birlikte tüm vakaların yaklaşık yüzde 75’inde kanama ortaya çıktığına değindi. Hastalığın tedavisinden bahseden Doç. Dr. Büyüktuna, “Hastalığının tedavisinde ‘destek tedavisi’ esas tedaviyi oluşturmaktadır. Uygulanan destek tedavisinin düzenlenmesinde hastanın hem klinik hem de laboratuvar değerlerinin takibi önem taşımaktadır. Hastalara gerektiğinde kan ürünleri ile destek tedavisi uygulanmaktadır. Ağır ve çoklu organ yetmezliği gelişen hastalarda sıvı-elektrolit replasmanı, gerektiğinde diyaliz uygulanması, hatta yoğun bakım ve solunum desteği gerekebilmektedir.” dedi. Korunmada kontrol ve elbise tercihi önemli Hastalıktan korunma yöntemlerinden bahseden Doç. Dr. Büyüktuna, “Bütün enfeksiyon hastalıklarının kontrolünde olduğu gibi KKKA hastalığında da korunma ve izolasyon önlemleri büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ nün (DSÖ) önerilerine göre hastanın kan ve vücut sıvıları ile korunmasız temastan kaçınılmalıdır. Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekmektedir. Bu yerlere gidenler mümkünse açık renkli elbiseler tercih etmeli, vücutta açık kısım kalmamasına dikkat etmeli, dönüşte mutlaka kene yönünden elbiselerini ve vücudunu kontrol etmelidir.” şeklinde konuştu.