ASAYİŞ - 13 Ağustos 2017 Pazar 12:49

Asırlardır aynı metotlarla tuz üretiyorlar

A
A
A
Asırlardır aynı metotlarla tuz üretiyorlar

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Tuzhisar köyünde Ermenilerden kalma tuzlada yüzyıllardır değişmeyen metotlarla tuz üretimi yapılıyor.

Hafik ilçesinde bulunan Tuzhisar köyünde geçmişte Ermeniler tarafından uzun süre işletilmiş olan tuz üretim tuzlası günümüzde de dağ içerisinde bulunan kaya tuzu madenine tatlı su verilmesi ile eritilerek tuz oluşumu sağlanıyor. Geçmişten günümüze değişmeyen metotlar ise üretimde büyük kolaylık sağlıyor.
Üretim tesisi sorumlusu Kerem Gül dağın bir noktasından tatlı suyu dağa pompaladıklarını ve dağın diğer noktasından tatlı su olarak aldıklarını belirterek Gül, "Dağdan çıkan tuzlu suyu büyük havuzlarda bekletip dinlendiriyoruz, dinlendirdikten sonra ise göllere suyu yönlendiriyoruz. Göllerde bir kaç gün bekledikten sonra dağdan çıkan sudan tuz oluşmaya başlıyor. Tuzu çıkardıktan sonra bir gün bekletiyoruz suyunun süzülmesi için bu işlemin ardından torbalara koyuyoruz satıyoruz veya depolara koyuyoruz. Her yıl tuz üretim miktarı değişiyor, ortalama her yıl 200 ile 300 ton arası tuz çıkıyor. Kilosunu yetmiş beş kuruştan satıyoruz, 20 kiloluk torbanın fiyatı 15 lira. Tatlı suyu kaya tuzuna veriyoruz oda içerideki kaya tuzuna eritiyor, eridikten sonra ise suyumuz tuzlu su olarak dağın diğer tarafından çıkıyor. Su havuzlarda bekliyor, oradan ise sürekli göllere su veriyoruz. Madende su beklemiyor sürekli akış haline ve yaz mevsimlerinde işletebiliyoruz tuz sıcak'ta oluştuğu için, mevsimlik bir üretim var tesiste" dedi.

Tesisin Ermenilerden kalma 600 yıllık olduğu şeklinde duyumları olduğunu belirten Gül, Ermeniler'de sistem nasılsa üretimin aynı metotlarla devam ettiğini söyledi. 

Aydemir Kadıoğlu - Veysel Korkmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’nın ‘Kraliçe inciri’ Japonya’ya gidiyor Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafında birlikte düzenlenen Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıya UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan ile Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz ve Tokyo Büyükelçiliği Müşavir ve Uzmanlarının yanı sıra İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dr. Özlem Altındiş ve sektör temsilcileriyle yaş meyve sebze ihracatçıları katıldı. Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Türk çiftçisinin alın teriyle üretilen yaş meyve ve sebzenin dış pazarlarda yerini alması için yoğun çalışma içinde olduklarını belirtirken, “Ürünlerimizin Japonya’ya da ihracı konusunda kiraz ile başlayan çalışmalarımızı siyah incir ile sürdürüyoruz. 2025 yılında Bursa Siyah İncirini Japon marketlerine götürmeyi, Tokyo’daki marketlerde siyah incir satılmasını hedefliyoruz” dedi. Japonya’nın meyve sebze ithalatında oldukça sıkı karantina tedbirlerinin uyguladığını belirten Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz da, “Bursa Siyah İncirinin niteliği itibariyle Japonya’da kendi pazarını oluşturabileceğine ve önemli talep oluşturacağına inanıyoruz” diye konuştu. Yazgan, Japonya’ya ihracatın açılmasına yönelik olarak ülkemiz tarafından yapılan bilimsel çalışmaların Japon makamlarınca kabul edilmesiyle Japonya’ya ihracata başlanabileceği ve bu süreçte bir tanıtım etkinliğinin de planlanmasının söz konusu pazar için önemli olacağını belirtti. Mukaddes Nur Yılmaz, Japonya’ya yönelik dondurulmuş sebze ve meyve ihracatında hiçbir karantina engeli bulunmadığını ve Japonya’da dondurulmuş ürün pazarının büyüme gösterdiğini söyledi. Japonya pazarında dikkat edilmesi gerekenlerden lojistiğe ve vergi hadlerine kadar farklı konuların elealındığı toplantıda, katılımcıların soruları cevaplandırılırken, geçmiş yıllarda Japonya’ya meyve sebze dışsatımı gerçekleştiren ihracatçılar da deneyimlerini paylaştılar.
Kocaeli Güzide Kreşte Anneler Günü heyecanı Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, 7/24 Güzide Kreşte düzenlenen Anneler Günü özel etkinliğine katıldı. Kreş öğrencilerinin hazırladığı el emeği hediyeleri annelerine armağan ettikleri Anneler Günü etkinliği oldukça renkli geçti. Gebze Belediyesi tarafından hizmete açılan 7/24 Güzide Kreşte, Anneler Günü heyecanı yaşandı. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Anneler Günü vesilesiyle düzenlenen programda Güzide 7/24 Kreşteki çocuklar ve velileriyle bir araya geldi. Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Güzide Annem’ sloganıyla düzenlenen program, çay saati konseptiyle gerçekleştirildi. Çocuklar tarafından hazırlanan özel gösteriyi velilerle birlikte izleyen Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, “Bizim için anne, her şeyden bağımsız olarak özel bir gücün, merhametin temsilcisi. Bizler için her gün Anneler Günü. Bir evlat 60 yaşına gelse de annesi için hep küçük bir çocuktur. Çocuğa ne kadar şefkat ve merhamet gösterilse de anne rayihasının yerini tutamaz” dedi. “Anne şefkatine en yakın yaklaşımla hizmet” Başkan Büyükgöz, “Ancak günümüz şartları kreşlerin varlığını kaçınılmaz kılıyor. Madem var olmak zorunda, bizler de o zaman çocuklarımıza gerekli bakımı gösterirken, anne şefkatine en yakın şekilde nasıl bir yaklaşım sergileyebiliriz diye düşünerek oluşturduğumuz bir fikirdir 7/24 Kreş hizmeti. Bizler burada herhangi bir maddi kaygı gözetmeksizin evlatlarımıza hayırlı nesiller yetiştirebilmek gayret ve hassasiyetle yaklaşıyoruz” diye konuştu. Sonrasında velilerin talep ve önerilerini dinleyen Başkan Büyükgöz, yapılması planlanan projeler hakkında velileri bilgilendirdi. Öğrencilerin hazırladıkları el emeği hediyeleri anneleri ile paylaştıkları program kutlama pastasının kesimi ve hatıra fotoğrafı çekimleri ile son buldu.