EKONOMİ - 25 Mayıs 2017 Perşembe 11:54

Çimento sektöründe ihracat hedefi: 500 milyon dolar

A
A
A
Çimento sektöründe ihracat hedefi: 500 milyon dolar

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün, "Sektörümüzün, yılsonunda yaklaşık 500 milyon ihracatla geçen sene olduğu gibi bu yılda ülke ekonomisine büyük katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) 60'ıncı yılını kutladı. 60'ıncı yıl buluşmasında konuşan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün; “Türk çimento sektörünün klinker kapasitesi 2016 yıl sonu itibariyle 80 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamın planlanan kapasite artışlarıyla 2017 yıl sonunda 82,5 milyon ton olması beklenmektedir. Sektörümüzün, yılsonunda ise yaklaşık 500 milyon ihracatla geçen sene olduğu gibi bu yılda ülke ekonomisine büyük katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.

60. yıl buluşmasında sektöre dair önemli veriler paylaşarak TÇMB’nin faaliyetlerine değinen Tüzün, “Sektörün itibarını yurt içi ve yurt dışında koruyup gelişmesini sağlamak ve ülkemizde çimento kullanımını yaygınlaştırmak bilinciyle, üyelerimiz ile birlikte toplumun yararlarını da gözeterek, sürdürülebilir büyüme içerisindeki konumumuzun tüm kamuoyu nezdinde vurgulanması için 60 yıldır TÇMB olarak çalışmalarımızı yaratıcılık, şeffaflık, dürüstlük ve güvenilirlik değerlerini içselleştirerek ileriye taşıdık ve taşımaya devem ediyoruz” dedi.

"Hedef 110 milyon ton kapasite"

TÇMB Başkanı M. Şefik Tüzünsektörün geleceğine dair; “Türk çimento sektörünün klinker kapasitesi 2016 yılsonu itibariyle 80 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamın planlanan kapasite artışlarıyla 2017 yılsonunda 82,5 milyon ton, 2018 yılsonunda ise klinker kapasitesinin 85 milyon ton, eşdeğer çimento kapasitesinin ise 110 milyon ton olması beklenmektedir”şeklinde konuştu.

"Türkiye ihracatta dünyada 3’üncü sırada"

Geçtiğimiz yıl rakamlarına değinenTüzün,iç satış büyüklüğünü 3 milyar dolar, ihracatı da 550 milyon dolar olarak tahmin ettiklerini belirterek, yaklaşık 80 ülkeye ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla Suriye, Libya, Batı Afrika ülkeleri ve ABD olduğunu söyledi.

"Cari açığı kapatan çözüm: beton yollar"

Türkiye’nin 2016 yılı sonunda cari açığı 32,6 milyar Dolar olarak açıklanmıştır. Bu rakamın içinde, petrol ürünleri ithalatı hatırı sayılır bir yer tutmaktadır. Türkiye, her yıl 25 milyon ton petrol ithal etmektedir ve ithalata bağımlılık oranı yüzde 98 seviyesinde seyretmektedir.“Otoyollarımızın tamamı Bitümlü Sıcak Karışım(BSK)’la kaplanmaktadır. Ülke çapında 10 yılda 2155 km otoyol yapılmıştır”diyerek cari açığın kapatılması konusunda beton yolların katkısına değinenTüzün:“Bu otoyolların yaklaşık 500 km'si beton yol olarak yapılmış olsaydı, 10 yılda 100.000 ton daha az bitüm ürünü kullanılacaktı. Bu sayede 2 milyon ton daha az ithal petrol ithal edilecekti. Bu da 10 yılda yaklaşık 390 milyon dolar daha az petrol ithal edeceğimiz anlamına geliyor. Ülkemizin 2016 yılı cari açığının 32,6 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında petrol ithalatında yapılacak 390 milyon dolarlık tasarruf, ülke ekonomisi açısından oldukça önem taşımaktadır. Dolayısıyla yüzde yüz yerli hammaddeye dayanan beton yol kullanımının artırılması cari açığımızın azalmasında önemli bir rol oynayacaktır”açıklamasında bulundu.

"Beton yol kullanımıyla yılda bir 'Avrasya Tüneli' yatırım bedeli kadar tasarruf sağlanabilir"

Tüzün: “Türkiye’de yük taşımacılığının yüzde 92’si, yolcu taşımacılığının yüzde 95’i karayolları üzerinden gerçekleşmektedir. Ülkemizdeki yollarda ağır taşıt trafik oranı yüzde 40 olarak karşımıza çıkmaktadır. Kapasitesinin çok üzerinde yük taşıyan araçlar yolların zamanından önce yıpranmasına ve onarım masraflarının artmasına neden olmaktadır. 2014 yılında asfalt yolların bakım/onarım maliyeti 1.884.931.508 TL ile KGM yatırım bütçesinin yüzde 26'sına karşılık gelmektedir. 2014 yılında asfalt yolların bakım onarımına harcadığımız bütçe Avrasya Tüneli’nin yatırım bedelinden daha fazladır. Bu durum ağır taşıt trafiği altındaki güzergahlarda ve kavşaklarda beton yolların tercih edilmesi gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır. Alternatif yollar yılın 5-6 ayı uygulanabilirken beton yollar yılın 8 ila 10 ayı uygulanabilir. Buna ek olarak yol ekipmanları ile personel etkin ve verimli değerlendirilmesine imkan sağlar” diyerek beton yolların ülke ekonomisine katkısını anlattı

"İnşaat sektörü 2017 yılının kurtarıcısı"

Konut satışlarında yeni bir rekor yılı olan 2016 yılında inşaat sektörü yüzde 7,2 ile ülkenin en çok büyüyen sektörü olarak karşımıza çıktı. Mili gelir hesaplamasında kullanılmaya başlanan yeni yöntem ile inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 7’nin üzerinde yer aldı. Sektördeki istihdam yıl boyunca ortalama 2 milyon seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın büyüyen tek sektörü olan inşaat sektöründe 2017 yılının da beklentileri karşılaması bekleniyor. 2017 yılının ilk üç ayına dair açıklanan rakamlara göre, konut satışı yüzde 7.4 oranında artarak 325.000 adedin üzerinde bir satış gerçekleştirildiği belirtiliyor.

"Mega projeler Türkiye çimento sektörünün büyümesine katkı sağlayacak"

Tüzün;“Hükümet tarafından hayata geçirilen ve hız kesmeden devam eden kentsel dönüşüm projeleri, 3’üncü havaalanı, Avrasya Tüneli gibi özel projeler, hızlı tren, metro, otoyol gibi altyapı projeleri, Türkiye’nin enerji bağımlığını azaltmayı hedefleyen HES, RES vb. enerji yatırımları 2017 yılında da çimento sektörün direkt şekilde etki ederek, büyümeye katkı sağlayacaktır. Ancak, son 2 yıl içinde yurtiçi çimento talebinin durgunlaşması ve büyüme hızının azalmasına karşılık gündemde olan yeni yatırımlar ile gelecek ilave kapasiteler sektörün ihracat performansına bağımlılığını artırmaktadır. İhracatın önümüzdeki yıllarda büyüme gösterememesi durumunda fabrika kapasite kullanımlarında ve verimlilikte azalma görmemiz kaçınılmaz olacaktır. Global ekonomide beklenen toparlanma ve büyümenin gerçekleşmemesi, kesintiye uğraması ve duraklaması, Türkiye çimento sektörü için büyük önemi olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki politik ve ekonomik açıdan süregelen karışık ve istikrarsız durum, Avrupa’da beklenen büyümenin yakalanamaması ve hatta resesyon tehlikesi, Rusya’daki son ekonomik sıkıntılar, dünya çimento ihracatının önde gelen ülkelerinden birisi olan Türkiye için bir dezavantaj yaratmaktadır. Bu konuların hassas bir şekilde ele alınıp, yeni politikaların benimsenmesi gereklidir” şeklinde konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da 6 günlük yasaklama Van Valiliği, kentte yapılacak bazı eylem ve etkinliklerin 6 gün süreyle yasakladığını duyurdu. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu meyanda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla; Van ili coğrafi sınırları içerisinde 10.05.2024 tarihinden geçerli 15.05.2024 tarihi de dahil 6 gün süre ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda yasaklanmıştır. Belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, her türlü kanuna aykırı eylem etkinliğe katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince ilimiz ve ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına ve bu kapsamda belirtilen yere geçişler için başka illerden gelerek ilimiz güzergâhının kullanılmasına izin verilmemesi kararı alınmıştır” denildi.
Manisa Öğretmenler iş bırakıp şiddetin son bulmasını istedi Manisa’nın ilçelerinde tüm sendikalara bağlı öğretmenler bir günlük iş bırakarak düzenledikleri basın açıklamalarıyla öğretmenlere yönelik şiddetin son bulmasını istedi. Manisa’nın Turgutlu, Alaşehir, Kula ve Sarıgöl ilçelerinde öğretmenler bir günlük iş bırakarak öğretmenlere yönelik saldırıların ve şiddetin son bulmasını istedi. Turgutlu’da Eğitim-İş ve Eğitim-Sen sendikaları Turgutlu temsilcilikleri Turgutlu Orta Parkta düzenlenen basın açıklamasıyla İstanbul Eyüpsultan’da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan’ın, lise öğrencisi Y.K. tarafından öldürülmesini protesto etti. Sarıgöl’de Türk Eğitim Sen üyesi öğretmenler Belediye Meydanında basın açıklaması yaparak eğitimde öğretmenlere yönelik şiddeti protesto etti. Öğretmenler eğitimde şiddete son konulu açıklamada bulunurken vatandaşlar da öğretmenlere destek verdi. Kula’da Türk Eğitim-Sen, Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim Sendikaları, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası, Kula Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışması Sendikası da düzenledikleri açıklamalarla saldırıları protesto etti. Eğitim Bir-Sen adına açıklama yapan Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hüseyin İzci yaşananların artık son bulması çağrısında bulunurken, caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Şehzadeler ilçesinde Türk Eğitim Sen Manisa Şubesi, İstanbul Eyüpsultan’da bir lisede öğrenci tarafından öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan için eylem gerçekleştirdi. 1 günlük iş bırakan öğretmenler ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk portesiyle 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanına kadar sloganlar atarak yürüdü. Bir öğretmen ise ‘Yeter artık ölmek istemiyoruz, şiddete son, silah değil kalem’ yazılı kanlı önlük giyerek eyleme destek verdi. Cumhuriyet Meydanı’nda hayatını kaybeden bütün öğretmenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Alaşehir ilçesinde de tüm sendikalara bağlı öğretmenler bir günlük iş bırakarak düzenledikleri basın açıklamalarıyla şiddetin son bulması çağrısında bulundu.
Kayseri Başkan Palancıoğlu çölyak hastaları ile bir araya geldi Melikgazi Belediyesi tarafından çölyak hastalarına özel olarak glütensiz gıdalarla hazırlanan program düzenledi. Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Melikgazi Belediyesi tarafından çölyak hastalarına özel olarak glütensiz gıdalarla hazırlanan programda, Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Zahide Kaya ve dernek üyeleri ile bir araya geldi. Melikgazi Belediyesinin glütensiz malzemelerle hazırladıkları etkinlikte, çölyak hastalığı ve glütensiz beslenme ile ilgili farkındalık oluşturularak glütensiz ürünlerden hazırlanan yiyecekler vatandaşlara ikram edildi. Çölyak hastalığının farkında olduklarını ve çölyakla mücadele eden vatandaşlara her zaman destek olduklarını belirten Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu desteklerinin devam edeceğini söyledi. Özel beslenme gerektiren hastalığa karşı farkındalık oluşturulan etkinlikte Başkan Palancıoğlu şunları söyledi: “ Çölyakla Yaşam Derneği ile tanışalı 8 sene oldu. Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Zahide Kaya hanıma ve emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Çölyak hakkında eğitim veren öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. Yıl içerisinde birkaç kez bir araya geliyoruz. Allah sağlık sorunu vermesin. Bu hastalığın özellikle biraz da beslenme alışkanlıklarından, hazır gıda tüketiminden yaygınlaştığını düşünüyorum. Çölyak hastalarımıza sağlıklı bir yaşam diliyorum. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” Etkinlik, programa katılan vatandaşlara Melikgazi Belediyesi tarafından glütensiz gıdalarla hazırlanan çölyak çantalarının dağıtılması ile sona erdi.