SAĞLIK - 06 Ekim 2017 Cuma 11:25

Emziren anneler beslenirken dikkat

A
A
A
Emziren anneler beslenirken dikkat

Doğumdan sonra birçok kadının hamilelik döneminde aldığı kiloları verememekten şikayet ettiğini belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, bu kilolardan kurtulmak için biraz çaba harcamanın yeterli olduğunu söyledi.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Anne sütü alan çocuk ilk 3-4 ayda normal bir gelişim gösterir. Dört aydan sonra büyüme hızı yavaşlamaya başlar. 6. aydan sonra ise bebek ek besinlere başlar. Gebeliğinde fazla kilo alan anneler, hamileliğin ilk 4 ayını atlattıktan sonra, toparlanma dönemi sonrası diyet yapmaya başlayabilir. Yapılan çalışmalar hamilelik sonrasında emziren annenin, haftada yarım kilo vermesinin, vücut gereksinimleri ve süt salgılanması açısından kendisine herhangi bir zararının olmadığını göstermiştir. Buna göre, hamilelik sonrasında ayda 2 kilo vermek normaldir. Gebelikle alınan kiloya göre, annelerin kilo verme süresi ise kişiye göre değişir. Unutmamak gerekir ki, hamilelikte fazla kilo alındı ise kilo verme sürecini uzun tutmak kiloyu korumanın en önemli adımı olur” dedi.

Hızlı kilo verenler de kas kaybı, yorgunluk gibi belirtilerin yaşanacağını ifade eden Enç, “Kas kaybı, Yorgunluğun yanı sıra baş ağrısı, kan şekerinde düşme, stres, ağız kokusu, kemik mineralizasyonunda azalma gibi kayıplarda olur” diye konuştu.

“Emziren annenin sıvı alınımını artırmak gerekir”

Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3000 ml olması gerektiğine dikkat çeken Enç, “Bu miktar pratik ölçüler ile 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet ve meyve suları şeklinde olabilir. Çay ve kahve gibi içecekler ise süt verimini azaltır. İçecekler için diğer alternatifler ise bitki çayları olabilir. Ihlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları içilebilir. Şeker enerji kaynağı olarak boştur ancak pekmez kan yapar. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi, kansızlığa karşı alınacak tedbirlerden biridir. Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir gibi besinler, diyetisyenin belirttiği miktarlarda, düzenli olarak tüketilmelidir. Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagiller yenmelidir. Yemeklerde margarin ya da tereyağıyla değil zeytinyağı, mısırözü, soya, Ayçiçek yağının kullanılması gerekiyor” ifadelerini kaydetti.

Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemeklerin portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmesi gerektiğini kaydeden Enç, “Bireysel özelliklere göre, gaz yapıcı besinler bu grubun içinden çıkarılabilir. Vitamin yönünden zengin sebze ve meyveler, diyetin her öğününde olmalıdır. Kuru meyveler ve kuru yemişler, yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak, bu besinler tüketilebilir. A, C, K vitaminin ve potasyumdan zengin oluşunun yanı sıra önemli ölçüde su ve karbonhidrat gereksinimini de karşılar. İçerdiği antioksidan maddelerden dolayı bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Günde 3-4 porsiyon meyve ve 2-3 porsiyon sebze tüketin. Antioksidan vitaminler ve biyoaktif bileşenlerce zengin olan sebze ve meyvelerden her gün en az 5 renk yemeğe çalışın. Çünkü sebze ve meyvelere rengini veren maddeler, sağlığımız için çok önemli bileşenler içerirler” açıklamalarında bulundu.

Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine, taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonataların tercih edilmesi gerektiğini belirten Enç, “Yağlı et ürünleri, tavuğun derisi, kızartmalar, direkt kömür ateşinde pişmiş etler sağlığınıza zarar verdiği gibi çok da kalorilidir. Fazla protein alımı, sanılanın aksine süt yapımını artırmaz. Aksine fazla kalori alımına ve böbreklere aşırı yüklenilmesine neden olur” şeklinde konuştu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediyesi Gençlerin mezuniyet mutluluğuna ortak oluyor Sultangazi Belediyesi, ilçedeki tüm liselerde 12. Sınıf öğrencileri için mezuniyet töreni düzenliyor. İlk mezuniyet töreni Hasan Celal Güzel Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilirken, keplerini aynı anda havaya fırlatan gençler büyük coşku yaşadı. Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun da bu özel günlerinde gençlerin yanındaydı. Gençleri eğitim ve sosyal hayatta destekleyen projeleri hayata geçiren Sultangazi Belediyesi, lise son sınıf öğrencilerinin mezuniyet heyecanına ortak oluyor. İlçedeki tüm 12. Sınıf öğrencileri için okullarında mezuniyet töreni düzenleniyor. Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun da özel günlerinde öğrencileri yalnız bırakmıyor. İlk tören Hasan Celal Güzel Anadolu Lisesi’nde 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nın ilk mezuniyet töreni Hasan Celal Güzel Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Törene Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Tekbaş, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı. Kepler havaya Keplerini heyecanla havaya fırlatan gençlerin mutluluğu görülmeye değerdi. Gençlerle bol bol hatıra fotoğrafı çektiren Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, okul birincisini de Bosna Hersek gezisi ile ödüllendirdi. Bütün öğrencilere belediye tarafından günün anısına kupa hediye edildi. Öğrenciler, halay ve oyunlar eşliğinde mezuniyet coşkusunu doyasıya yaşadı. Gençlerimizin her zaman yanındayız Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “Gençler bizim yarınımız, gençler bizim her şeyimiz Belediye olarak her zaman gençlerimizi ön planda tutan, yeteneklerinin farkına varmalarını sağlayan ve daima onları ileriye taşıyacak olan çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz. Gençlerimizin fikir ve görüşleri bizler için çok kıymetli. Bu yüzden onlarla sık sık bir araya geliyoruz. Bugün de bu coşkuya ortak olmak için mezuniyet törenine katıldık. Her okulumuzda lise son sınıf öğrencileri için mezuniyet töreni düzenleyerek bu coşkuya ortak oluyoruz. Bu yılın ilk törenini Hasan Celal Güzel Anadolu Lisesi’nde düzenledik. Pırıl pırıl gençlerimize hayatlarında başarılar diliyorum. Mezuniyet törenlerimize diğer liselerde de devam edeceğiz. Bizler belediye olarak gençlerimizin daima yanındayız” diye konuştu.
Mersin Akdeniz Belediyesinden kültür ve sanata destek Akdeniz Belediyesi, İçel Sanat Kulübü’nün (İSK) düzenleyeceği 3. Karikatür Günleri’ne 30 bin TL destek sağlayacak. Akdeniz Belediye Meclisinin Mayıs ayı 2. toplantısı Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, komisyonlara sevk edilen çeşitli konular görüşüldü. Bu kapsamda 2023 mali yılı kesin hesabı ile ilgili komisyonlardan oybirliği ile gelen konu, üyelerin yine oybirliği ile kabul edildi. Meclis üyelerinin talebi üzerine, söz konusu bütçe kalemleri, üst başlıklar halinde okunup basın ve kamuoyu ile paylaşıldı. Bu kapsamda 2023 mali yılı kesin hesabına ait bütçe giderleri şöyle açıklandı: "Personel giderleri 122 milyon 806 bin TL, Sosyal Güvenlik Kurumu’na devlet primi giderleri 17 milyon 514 bin TL, mal ve hizmet alım giderleri 476 milyon 150 bin TL, faiz giderleri 4 milyon 658 bin TL, cari transferler 20 milyon 308 bin TL, sermaye giderleri 118 milyon 848 bin TL, sermaye transferleri 1 milyon 664 bin TL ve yemek ödeneği 45 milyon TL." İçel Sanat Kulübü’ne 30 bin TL destek Meclis toplantısında, İçel Sanat Kulübü’nün (İSK) haziran ayında düzenleyeceği 3’üncü Karikatür Günleri etkinliğine, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesinden 30 bin TL destek verilmesi ile ilgili teklif, oy çokluğu ile kabul edildi. Meclis üyelerinin konuya dair görüşlerini açıklamasının ardından söz alan Sarıyıldız, "Belediyemiz gerçekten ciddi bir borç yükü altında. Bu nedenle lüks ve gereksiz tüketimden uzak, sadece kamu hizmetine endeksli, kamunun giderlerinin yine kamu için harcanması gerektiğine inanıyoruz" dedi. "Kültür sanat etkinliklerinin destekçisi olacağız" Kültürel ve sanatsal etkinliklere önceki yönetimce de maddi destek verildiğine dikkat çeken Sarıyıldız, şöyle konuştu, "Kültürel ve sanatsal aktivitenin büyüyüp yaygınlaşması ve halka ulaştırılması konusunda belediyeler olarak ayrıca özen göstermemiz gerektiğine inanıyoruz. Bizler de Akdeniz ilçesi ve Mersin genelinde yürütülecek kültür sanat etkinliklerinin destekçisi olacağız. Belediyemizin ekonomik şartları göz önüne alınarak İçel Sanat Kulübü’ne böyle bir destek sağladık. Gönül isterdi ki çok daha fazlasını sağlayalım. Ancak belediyemizin mali durumu ortada." Belediye Meclis üyeleri arasından seçilecek başkan yardımcılarına ödenecek ücrete ilişkin teklifin, üyelerin oybirliği ile kabul edilmesinin ardından toplantı sona erdi.
Kocaeli Başkan Büyükakın: “Amatör spor kulüplerimize destek olmak için buradayız” Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (KASKF) Başkanı Murat Aydın ve yönetimini makamında kabul eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Sizler, amatör ruhunuzu ve tutkunuzu yaşatarak sporun güzelliklerini herkese gösteriyorsunuz” dedi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, KASKF Başkanı Murat Aydın ve yönetimini makamında kabul etti. Amatör spor kulüplerinin sporun ruhunu ve değerlerini en güzel şekilde temsil eden, gençlerin geleceğe daha sağlıklı ulaşmasını sağlayan kurumlar olarak görüldüğünün altı çizilen buluşmada, sporun birleştirici gücü ve toplumsal önemine ayrıca vurgu yapıldı. “Amatör spor kulüpleri, gençlerimize ve çocuklarımıza sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmada da kilit rol oynuyor” diyen Başkan Büyükakın, altyapı ve tesisleşmenin önemine ayrıca dikkat çekti. “Büyükşehir’in desteğini her fırsatta görüyoruz “ Aydın, sporun herkesin hayatında yer almasının önemine dikkat çekerek, “Amatör spor kulüpleri aynı zamanda yetenekli genç sporcuların keşfedilmesine ve geliştirilmesine imkan sağlar. Bu genç yetenekler, ilerleyen dönemlerde ülkemizi ulusal ve uluslararası arenalarda başarıyla temsil edebilirler. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyemizin desteğini her fırsatta görüyoruz. Tesisleşme ve amatör spora verilen tüm destekler gençlerimizin sporla daha fazla buluşmasına imkan sağlıyor” diye konuştu. “Sizler toplumun temel taşlarısınız” “Sizler, amatör ruhunuzu ve tutkunuzu yaşatarak sporun güzelliklerini herkese gösteriyorsunuz” diyerek ASKF yönetimini özverili çalışmalarından dolayı kutlayan Başkan Büyükakın, “Ancak biliyoruz ki, amatör spor kulüpleri bazı zorluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Ancak unutmayın ki, sizler toplumun temel taşlarısınız. Belediye olarak, amatör spor kulüplerimize destek olmak için buradayız. Tesislerin iyileştirilmesi, eğitim programlarının düzenlenmesi, etkinliklerin desteklenmesi ve gönüllü çalışmaların teşvik edilmesi gibi konularda yanınızdayız. Sporun gücünü ve önemini her zaman daha da ileriye taşımak için çalışacağız. Amatör ruhunuzu koruyarak, sporun birleştirici gücünü ve toplumsal faydalarını daha da artıracağız” şeklinde konuştu. Birliktelik yapılan görüş alışverişinin ardından sona erdi.