GÜNDEM - 25 Haziran 2016 Cumartesi 14:16

Terörden temizlenen Sur'da çocuklar Kur’an ile buluştu

A
A
A
Terörden temizlenen Sur'da çocuklar Kur’an ile buluştu

Diyarbakır’ın Sur ilçesi, 2 Kasım 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve çıkan çatışmaların ardından yavaş yavaş eski günlerine dönmeye başladı. İlçe, operasyonların ardından terörden temizlenirken, çocuklar da tekrar Kur’an kursuna gitmeye başladı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve güvenlik güçleri ile terör örgütü mensupları arasında çatışmalar çıkmaya başlamıştı. Güvenlik kuvvetlerinin gayreti sayesinde 5 ay süren çatışmalı ortam Mart ayında sona ermiş, Sur ilçesindeki birçok mahallede sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştı. Yasakların kaldırılması ve çatışmaların sona ermesinin ardından ilçe yavaş yavaş eski günlerine dönmeye başladı. Vatandaşlar 4 aydan fazla kapalı olan Sur ilçesini gezerken esnaf da yeniden iş yapmanın mutluluğunu yaşamaya başladı.

ÇOCUKLAR KUR’AN İLE BULUŞTU
Sokağa çıkma yasakları nedeniyle Sur İlçe Müftülüğü Ekim ayı sonunda başlayan Kur’an kurslarını kapatmak zorunda kalmış, çocuklara yaklaşık 8 ay ders verememişti. İlçede huzurun sağlanması ve sokağa çıkma yasakları ile çatışmaların sona ermesinin ardından çocuklar 270 noktada tekrar Kur’an-ı Kerim ile buluşmanın heyecanını yaşadı.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Sur İlçe Müftüsü Ramazan Tolan, ilçelerinde yaz Kur’an kurslarının başladığını söyledi. Toplam 270 tane yaz Kur’an kurslarının olduğunu ve 270 de görevlinin bulunduğunu aktaran Tolan, “Bunlar camilerimizde ve Kur’an kurslarımızda programlarına devam ediyor. Şu an itibari ile 5 bin civarında öğrencimiz var. Bunlardan yarısından biraz fazlası kızlardan oluşmakta. 2015’in son döneminde, Kur’an kurslarımızın başladığı sıralarda olaylar meydana gelmeye başladı. Bazı mahallelerimizde Kur’an kurslarımızı açtık ama terör örgütünün faaliyetlerinden dolayı vatandaş korkusundan bir kısım mahalleyi boşaltmaya başladı. Bu da hem cami cemaatine hem de o bölgedeki Kur’an kurslarımızı etkiledi. Yasaklı bölgede bizim 5 adet Kur’an kursumuz vardı. Kasım ayından itibaren bu Kur’an kursundaki faaliyetlerimizi sona erdirmek zorunda kaldık daha sonra terör örgütü bu mahallelere tamamen yerleşti. Daha sonraki süreçte malum çatışmalar başladı. 6 mahallede 27 camimiz 4 ay boyunca ibadete maalesef kapalı kaldı. Operasyonların bitmesinden sonra güvenliği sağlanan mahallelerde sokaklarda tekrar camilerimizi açtık. Nihayetinde şu an kapalı olan 5 mahallede bizim 10 camimiz var. Bu 5 mahallenin dışında da bizim öğrencilerimiz bir önceki yıllara göre yarı yarıya azaldı, bizim çocuklarımıza sahip çıkmamız lazım” dedi.

Çocuklar da Kur’un kurslarına gelmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi. 

AYDIN YORAT

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin Şehir Hastanesi yöneticileri, engelli personelle bir araya geldi Mersin Şehir Hastanesi yöneticileri, Engelliler Haftası kapsamında hastanede çalışan engelli personelle bir araya geldi. Hastane yönetimi ve sosyal sorumluluk ekibi tarafından organize edilen etkinlikte, yöneticilerle bir araya gelen engelli personeller hem keyifli vakit geçirdi hem de istek ve önerilerini paylaşma imkanı buldu. Programda engelli personellere hastane yönetimi tarafından hazırlanan teşekkür belgeleri de takdim edildi. Başhekim Doç. Dr. Bahar Aydınlı, engelli çalışanların her zaman yanında olduklarını ifade etti. Bu kapsamda engelli personelin çalışma hayatlarını kolaylaştırmak için gerekli çalışmaları başlatmaya kararlı olduklarını vurgulayan Aydınlı, alınan istek ve öneriler doğrultusunda, engelli personellerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeleri hayata geçireceklerini kaydetti. Engelliler Haftası’nın, engelli bireylerin topluma katılımlarının önemini hatırlatmak ve engelli haklarının farkındalığını artırmak için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Aydınlı, "Biz de Mersin Şehir Hastanesi olarak bu hafta vesilesiyle engelli personelimizin değerini bir kez daha vurgulamak ve onların başarılarıyla gurur duyduğumuzu ifade etmek isteriz. Engelli personelimiz, azimleri ve başarılarıyla tüm topluma örnek olmaktadır. Hikayeleri, bize her şeye rağmen başarmayı öğretmektedir. Mersin Şehir Hastanesi olarak, engelli personelimizi her zaman desteklemeye ve önlerini açmaya devam edeceğiz" dedi.
Bursa Bursa’nın ‘Kraliçe inciri’ Japonya’ya gidiyor Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafında birlikte düzenlenen Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıya UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan ile Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz ve Tokyo Büyükelçiliği Müşavir ve Uzmanlarının yanı sıra İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dr. Özlem Altındiş ve sektör temsilcileriyle yaş meyve sebze ihracatçıları katıldı. Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Türk çiftçisinin alın teriyle üretilen yaş meyve ve sebzenin dış pazarlarda yerini alması için yoğun çalışma içinde olduklarını belirtirken, “Ürünlerimizin Japonya’ya da ihracı konusunda kiraz ile başlayan çalışmalarımızı siyah incir ile sürdürüyoruz. 2025 yılında Bursa Siyah İncirini Japon marketlerine götürmeyi, Tokyo’daki marketlerde siyah incir satılmasını hedefliyoruz” dedi. Japonya’nın meyve sebze ithalatında oldukça sıkı karantina tedbirlerinin uyguladığını belirten Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz da, “Bursa Siyah İncirinin niteliği itibariyle Japonya’da kendi pazarını oluşturabileceğine ve önemli talep oluşturacağına inanıyoruz” diye konuştu. Yazgan, Japonya’ya ihracatın açılmasına yönelik olarak ülkemiz tarafından yapılan bilimsel çalışmaların Japon makamlarınca kabul edilmesiyle Japonya’ya ihracata başlanabileceği ve bu süreçte bir tanıtım etkinliğinin de planlanmasının söz konusu pazar için önemli olacağını belirtti. Mukaddes Nur Yılmaz, Japonya’ya yönelik dondurulmuş sebze ve meyve ihracatında hiçbir karantina engeli bulunmadığını ve Japonya’da dondurulmuş ürün pazarının büyüme gösterdiğini söyledi. Japonya pazarında dikkat edilmesi gerekenlerden lojistiğe ve vergi hadlerine kadar farklı konuların elealındığı toplantıda, katılımcıların soruları cevaplandırılırken, geçmiş yıllarda Japonya’ya meyve sebze dışsatımı gerçekleştiren ihracatçılar da deneyimlerini paylaştılar.