GÜNDEM - 26 Mart 2024 Salı 00:24

Milli Savunma Bakanı Güler: "Örgütün hareket kabiliyetini bitme noktasına getirdik"

A
A
A
Milli Savunma Bakanı Güler: "Örgütün hareket kabiliyetini bitme noktasına getirdik"

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kırıkkale’de katıldığı iftar programında yaptığı açıklamada, yurt içinde ve sınır ötesinde icra edilen etkili operasyonlar ile örgütün hareket kabiliyetini bitme noktasına getirdiklerini belirterek, ülkenin tamamında güvenlik ve huzur ortamının tesis edildiğini, terörle mücadelenin yanı sıra hudutların da güvenliğini en güçlü ve en etkili tedbirlerle sağladıklarını açıkladı.


Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile gittiği Kırıkkale’deki, Mühimmat Komutanlığı’nda şehit yakınları ve gaziler için düzenlenen iftar programına katıldı. Bakan Güler ve beraberindekiler, şehit aileleri ve gazilerle yakından ilgilendi.


İftar programında konuşan Bakan Yaşar Güler, tarihi dokusuyla pek çok güzelliği bir arada barındıran, bozlak kültürünün merkezi Kırıkkale’de bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, mübarek Ramazan ayında birlikte olmanın bahtiyarlığını yaşadığını söyledi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını davetlilere ileten Bakan Güler, "Sizlerin de yakından takip ettiği üzere bölgemizde ve dünyada hassas gelişmelerin yaşandığı, risk ve tehditlerin arttığı karmaşık bir dönemden geçiyoruz. Milli Savunma Bakanlığı olarak tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyor; ülkemizin bekası, asil milletimizin güvenlik ve huzuru için son bir asrın en kapsamlı, en yoğun ve en etkili faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Kahraman Silahlı Kuvvetlerimiz, bir yandan hudutlarımızın güvenliğini sağlarken bir yandan da terörle mücadelede büyük başarılar elde ediyor" diye konuştu.


Yurt içinde ve sınır ötesinde icra edilen etkili operasyonlar ile örgütün hareket kabiliyetini bitme noktasına getirdiklerini anlatan Bakan Güler, ülkenin tamamında güvenlik ve huzur ortamının tesis edildiğini, terörle mücadelenin yanı sıra hudutların güvenliğini de en güçlü ve en etkili tedbirlerle sağladıklarını kaydetti.



"Pek çok kritik savunma sanayii projeleri, Kırıkkale’de yürütülmektedir"


Yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle, şanlı ordunun imkân ve kabiliyetlerini daha da artırdıklarını vurgulayan Bakan Yaşar Güler, açıklamasında şunları kaydetti:


"Fırtına Obüslerimiz, İHA-SİHA ve TİHA’larımız, taarruz helikopterlerimiz, TCG Anadolu gemimiz ve hava savunma sistemleri gibi birçok kritik ürün, kahraman ordumuzun istifadesine sunuldu. Son olarak, ülkemizin göz bebeği olan yerli ve millî muharip uçağımız KAAN, 21 Şubat’ta ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Böylece Türkiye, artık kendi savaş uçağını üretebilen dünyanın sayılı ülkelerden biri hâline geldi. Bununla ne kadar gurur duysak azdır. Kırıkkale’miz de köklü bir maziye dayanan savunma sanayindeki tecrübesiyle ülkemizin öncü şehirlerinden biridir. Nitekim, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını yerli ve millî imkanlarla karşılayan pek çok kritik savunma sanayii projeleri, Kırıkkale’de yürütülmektedir. Bu çerçevede Bakanlığımız bağlısı Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumumuz bünyesindeki; obüs, tank gibi büyük kalibreli silahları üreten ağır silah fabrikamız, hafif silah üretimi yapılan silah fabrikamız ile her çeşit ağır silah mühimmatı tasarlayıp üreten mühimmat fabrikamız, aynı şekilde çelik ve barut fabrikalarımız ile; tüm bu fabrikalarımızın lojistik, idari ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayan Destek Tesisleri İşletme Müdürlüğümüz, Kırıkkale’nin yüz akı olarak faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor."


Bakan Güler, Türk Silahı Kuvvetleri Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi de Yahşihan’daki modern tesislerinde faaliyetlerini icra ettiğini belirterek, "Türkiye’nin ilk ve tek Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin Kırıkkale’de olması, bir tesadüf değil, aksine şehrin bu alandaki öncü ve merkezi konumunun en açık göstergesidir" dedi.


Kırıkkale’nin güçlü savunma sanayi ekosistemi, şehrin istihdamına da önemli derecede katkı sağladığının altını çizen Bakan Güler, "Kırıkkaleli kardeşlerimiz, ekmeğini, aşını bu fabrikalarımızda çalışarak kazanmaktadır. İnşa çalışmaları devam eden Roketsan tesisinin tamamlanmasıyla da Kırıkkale’nin savunma sanayi kenti kimliği daha çok güçlenecek ve yüzlerce kardeşimize de yeni istihdam olanağı sağlanacaktır" değerlendirmesini yaptı.


Kırıkkale’nin, Türk askerî sanayinin belkemiğini oluşturduğunu kaydeden Bakan Güler, ülkenin de bu alanda göz kamaştırıcı başarılar elde etmesinde de önemli bir rol üstlendiğini belirterek, yerli, millî ve modern savunma sanayinin de parlayan yıldızı konumunda olduğunu açıkladı.


İftar programına; Vali Mehmet Makas, Garnizon ve Mühimmat Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mustafa Kaplan katıldı.



Milli Savunma Bakanı Güler: "Örgütün hareket kabiliyetini bitme noktasına getirdik"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Nevşehir Belediyespor’dan son anda ligden düşmekten kurtuldu Türkiye 3. Lig 4. Grup’ta mücadele eden Nevşehir Belediyespor; sahasında grup şampiyonu Adana 1954 FK’yi yenmesine rağmen 90. dakikaya kadar küme düşme tehlikesi yaşarken, umutların tükendiği anlarda Ordu’dan gelen gol haberleri ile ligde kaldı. Maç sonu ligde kalan Nevşehir Belediyespor’da futbolcular ve yöneticiler büyük sevinç yaşadı. Sezon boyunca istediği sonuçları alamayarak son haftaya 27 puanla 13. sırada giren Nevşehir Belediyespor, evinde Adana 1954 FK ile mücadele etti. Kırmızı-beyazlılar, taraftarların yoğun ilgi gösterdiği mücadeleyi 86. dakikada İshak’ın attığı golle 2-1 kazanarak puanını 30’a yükseltti. Gazi Stadı’nda maçın son düdüğünün çalınmasının ardından tribünlerde taraftarların, sahada da futbolcuların kulakları Ordu ve Elazığ’dan gelecek habere çevrildi. Elazığ’ın maçını kazanması ile birlikte son umutlarını Orduspor 1967 - Siirt İl Özel İdaresispor maçına bağlayan Nevşehir Belediyespor oradan gelen ilk haberle yıkılırken, maçın 90. dakikasında Siirt İl Özel İdaresispor 1-0 öne geçti. Müsabaka bu skorla bitmesi beklenirken, umutların tükendiği dakikalarda Ordu’nun uzatmalarda attığı 3 golle Nevşehir’de büyük sevinç yaşandı. Saha içindeki kutlamalar soyunma odasına kadar devam etti. 90. dakikada gelen gollerle Nevşehir Belediyespor 3. Lig’de kalmayı başarırken, beraberliğin yettiği Siirt İl Özel İdaresispor BAL’a düştü.
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.