YEREL HABERLER - 25 Ekim 2016 Salı 13:07

Çevrecilerden “Toprak” temalı gece

A
A
A
Çevrecilerden “Toprak” temalı gece

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şubesi’nce düzenlenen, Seyhan Belediyesi’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 5. Geleneksel Çevre Resepsiyonu “Toprağına Sahip Çık” temasıyla Seyhan Otel’de gerçekleştirildi.
Geceye CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Gülcan Karaserçe, TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı M. Çağdaş Kaya, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Harita ve Kadastro Adana Şube Başkanı Yaşar Tanrıverdi, Çevre Mühendisleri Odası öğrenci Komisyonu üyeleriile davetliler katıldı.
“Tema toprak, slogan toprağına sahip çık”
Gecede ilk olarak konuşan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, geleneksel Çevre resepsiyonunun bu yılki temasının “Toprak” ve sloganının ise “Toprağına Sahip Çık” Olduğunu söyledi. Ortak değer olan toprağın, su, hava ve yeşil alanlarının medeniyetlerin kaderini belirlediğini belirten Doğan, Tarımsal üretimi düşen uygarlıkların çöküşe sürüklendiğini anımsattı.
“1 cm toprağın oluşması 300-400 yıl sürüyor”
1 cm toprağın oluşması 300-400 yıl sürdüğünü hatırlatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Ülkemizde erozyonla kaybedilen yıllık toprak miktarının 1.1-1.4 milyar ton arasında olduğu ve bunun yaklaşık 550 milyon tonunun tarım arazilerinde gerçekleştiği belirtilmektedir. Oysaki 1 cm sinin oluşumu için 300-400 yıl gerekli olan toprağın verimli hale gelmesi için en az 3000 yıl gerekmektedir. Yeryüzünü kuşatan dokumuz toprak, tıpkı suyumuz, havamız ve yeşil alanlarımız gibi ortak değerlerimizdendir. Bu değerlerimizin tüm yönleriyle insanlığa sundukları katkıların, günümüzde olduğu gibi gelecek nesillere de tahrip edilmeden aktarılması gerekmektedir. Toprak birçok canlı için yaşam alanıdır. Bir ekosistemdir. Bu değerlerimiz atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldık ilkesiyle yönetilmelidir. Aksi, gelecek nesillerin yaşamdaki payını yok saymak demektir.”
Daha sonra konuşan Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi Öğrenci Komisyonu üyesi Esra Kıf, Geleceğin Çevre Mühendislerinin mesleklerine sahip çıkabilmeleri için, mesleklerini anlamaları ve tanımaları gerektiğini söyledi.
“Kamuda çevre mühendisi istihdam edilmeli”
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu ise Kamuda Çevre Mühendisi istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Bozoğlu, “Toprağı en iyi bilen Çevre Mühendisleridir. Toprağı korumak için çıkarılan yasalar var. Ama bunu uygulayacak ekip yok. Yani ses var görüntü yok. Bunun için Çevre Mühendislerinin devlette istihdam edilmesi gerekiyor. Çevre Mühendisi kamuda olmalı” dedi.
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise toprak ve suların kirletildiğini hatırlattı. “Hepimizin işi zor” diyen Karalar şöyle devam etti;
“Biz toprağın ve suyun önemini biliyoruz. Ama çevre katlediliyor. Bu anlamda Çevre Mühendislerinin işi zor. 30-40 yıl sonra en önemli şey toprak ve temiz su olacak. Kötü imar yapıları suyu kirletiyor, verimli toprağı yok ediyor.
“Biz asla verimli toprağa imar vermiyoruz”
Biz Seyhan Belediyesi olarak kesinlikle verimli toprağın olduğu alana imar vermiyoruz. Ancak aşırı para kazanma hırsı bizi zorluyor. Alınan mahkeme kararları biz zorluyor. Evet işimiz zor, ama mücadeleye devam edeceğiz”
Konuşmaların ardından geceye katkı veren ve Çevre adına çalışmalar yapan kişi, kuruluş temsilcilerine plaket verildi. Gece müzik dinletisiyle son buldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı Sergisi Beyoğlu Belediyesi’nde gerçekleşti Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi Beyoğlu Beleditesi’nin 6. Daire’sinde yer alan Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Sanatçının kişisel suluboya çalışmalarının yer aldığı, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergi, 10 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de katılımıyla gerçekleşti. Açılış sonrası Işık Özışık ile beraber sergiyi gezen Başkan Güney, eserler hakkında sanatçıdan bilgi aldı. Sanatçının tamamı suluboya çalışmalarından oluşan, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergisine Brezilya İstanbul Başkonsolosu Ruy Pacheco de Azevedo Amaral, Cezayir İstanbul Konsolosu Abbi RATIBA, CHP Meclis Üyesi Işık Öğütçü, Beyoğlu Muhtarlar Derneği Başkanı Songül Öztunç ve diğer davetliler de katılım gösterdi. Sergide yer alan eserlerin sahibi olan sanatçı Işıl Özışık sergiyle ilgili şunları söyledi, “Retrospektif bir sergi. Başlangıçtan bu yana, yani 1960 yılının sonlarından zamanımıza kadar olan 65 yılda yaptığım resimlerin bir özeti bu. Çoğunlukla aşığı İstanbul’dan yaptığım peyzajlar. Bir kısmını oturduğum yerden birebir karşılığını yaptım. Bir kısmını da eskizini alıp galerimde bitirdim. 65 yıl başarılarla, bazen hüzünle sükut-u hayalle geçti. Güzel günlerdi. Resim yapmak, objeyle baş başa kalmak, bende güzel anılar bırakıyor” İfadelerini kullandı. Yaşına rağmen yorgun olmadığını ve çalışabildiğini söyleyen Özışık, “86 yaşındayım. Devam edeceğim. Yorgun değilim. Çalışabiliyorum. Günde bazen üç, bazen iki, bazen bir resim, bazen de hiç resim yapmadan dinleniyorum. Resimle güzel günler geçiriyorum. Bir yıl içinde herhalde açamayacağım. Belki bir dahaki yıl açarım. Deniz ve kıyı resimlerini yapmayı çok seviyorum. Bazen kırsal resimler yapmayı seviyorum. Eserlerin tamamı suluboya. Neden suluboya olduğunu soruyorlar. Ben özel hayatımda da biraz suluyum. Mizahı çok severim. Herhalde başarım varsa eğer bunu mizaha da borçluyum” dedi. Açılış davetlilerin sergiyi gezmesiyle devam etti.
Samsun Başkan Kul: “Gazilerimizin rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” SAMSUN (İHA) – Samsun’un Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi. Terme’nin Kocaman Mahallesi’nden olan ve Samsun şehir merkezinde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, sadece yaz aylarında Kocaman Mahallesi’ndeki evinde yaşıyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan’ın Kocaman Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret ederek, gazilere olan minnet ve şükranlarını ifade etti. Parkinson hastası olan Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, dün evinde geçirdiği bir kaza sonucu yaralandığı için Başkan Kul, geçmiş olsun dileklerini iletti. Kıbrıs Gazisi ve yakınları ile bir süre görüşen Başkan Kul, gazinin talep ve önerilerini dinledi. Sadece yaz aylarında yaşadıkları evle ilgili olarak mevcut sorunların giderilmesi için çalışma başlattıklarını belirten Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız. Gazimizin kısa süreli de olsa yaşadığı bu yerle ilgili ne gazimizden ne de yakınlarından belediyemize herhangi bir talep gelmemesine rağmen ekiplerimiz evlerinin bulunduğu bölgede incelemeler yaptı. Gazimizin yaşadığı mahalleye kadar beton yolumuzu daha ilk görev yılımızda yapmıştık. Beton yoldan gazimizin yaşadığı eve kadar 100 metrelik bir stabilize yol var, o yolun durumu da gayet iyi fakat gazimizin evi dik bir yamaca yapıldığı için evlerinin bulunduğu alanda yağışlı günlerde de sorun olmaması adına ekiplerimizin yapacakları incelemenin ardından gerekli çalışmaları yapacağız. Yakın bir zamanda yeniden Samsun şehir merkezinde bulunan evlerine taşınacak olan gazimizi burada kaldığı süreç içinde rahat etmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.
Samsun OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) yeni rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın 2024/335 sayılı kararı yayımlandı. 20 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Fatma Aydın atanmıştır” denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla birlikte, 13 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yerine Prof. Dr. Fatma Aydın atanmış oldu. Fatma Aydın kimdir? Fatma Aydın, 10 Ocak 1969’da Manisa’da doğdu. Orta ve lise eğitimini İzmir İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akademik kariyerine Atatürk Üniversitesi Dahiliye Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı. Akabinde 1997-2001 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlığını tamamladı. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 2007-2013 yılları arasında doçent, 2013 yılından itibaren ise profesör ünvanıyla görevlerine devam etti. Ayrıca, 2014-2015 yıllarında sırasıyla OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve 2017-2019 tarihleri arasında OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı olarak görev aldı. 2015 tarihinden itibaren Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor. Evli olup, Orhun Utku Aydın adında bir oğlu var.