Son Dakika
|
Beşiktaş - Galatasaray derbisini Yasin Kol yönetecek
İBB’nin Başkanvekili Nuri Aslan oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ’ABD ziyareti’ açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''İBB'de yamyamlığın kitabı yazıldı''
ASAYİŞ
Bakan Tunç: "Ekonomimizin hedef alınması tehlikeli bir yaklaşım"
İzmir’de taksiciyi gasp eden şahıs otel odasında yakalandı
Sarıyer’de 35 yıldır inşaatı devam eden rezidansta yangın
Bakan Şimşek: "Piyasaların sağlıklı işleyişi ve etkinliği için gerekli tüm adımlar atılıyor"
Genç kız, sokak ortasında kaçırıldı
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Abone
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Asayiş
Spor
Video
Yerel
Belgesel
Daha
Fotogaleri
Aktüel
Sağlık
Çevre
Magazin
Kültür Sanat
Eğitim
Teknoloji
Hava Durumu
Tüm Haberler
Tüm Manşetler
RSS
Whatsapp
İHA Kurumsal
EN
Pakistan’s Historic Saidpur Village Through Time and Transformation
Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı, TFF’yi istifaya davet etti
TİKA’nın Ramazan yardımları Bangladeş’te binlerce aileye ulaştı
Avustralya parlamentosunda "somonlu" protesto
Maliye borcu yalanıyla dolandırıcılık girişimi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ’ABD ziyareti’ açıklaması
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde yangın
Okan Buruk’un 14. derbisi
KÜLTÜR SANAT
Tokat’ta fetih coşkusu
26 Mart 2025 Çarşamba - 18:25:05
Tokat’ın fethinin 950. yıl dönümü, Niksar’da düzenlenen coşkulu etkinliklerle kutlandı. Tokat’ın fethinin 950. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinlikleri, büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Niksar’da yapılan törene, Tokat Valisi Abdullah Köklü,Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kutlamalar, ilçe merkezinde gerçekleştirilen mehteran gösterisiyle başladı. Ardından mehteran takımı eşliğinde protokol üyeleri ve vatandaşlar, tarihi Niksar Ulu Camii’ye kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca katılımcılar, fetih ruhunu yansıtan marşlarla etkinliğe renk kattı. Program, Niksar Melik Ahmet Danişmend Gazi Türbesi’nde düzenlenen Melik Ahmet Danişmend Gazi Türbesi Puşidesi açılış töreni ile devam etti. Etkinlikte, bölgenin tarihi ve kültürel değerleri ön plana çıkarılarak, geçmişin mirasına sahip çıkmanın önemi vurgulandı. Tokat’ın fethi anısına gerçekleştirilen etkinlik vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanırken, katılımcılar coşkulu anlar yaşadı.
26 Mart 2025 Çarşamba - 17:00
Romandaki kahramanlar tiyatroyla hayat buldu, kukla oyunu minikleri kahkahaya boğdu
Sakarya’da ‘61. Kütüphane Haftası’nda lise öğrencilerinin roman kahramanlarını canlandırdığı tiyatro oyunları kendine hayran bırakırken kukla oyunu minikleri kahkahaya boğdu. Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘61. Kütüphane Haftası’ etkinlikleri Erenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında başlayan programda, halk şairi Dursun Yelken ve Ertürk Demirci’nin seslendirdiği şiirler duygu dolu anlar yaşattı. Rıdvan Pars’ın parmaklarıyla yön verdiği kukla gösterisi ise izleyenleri adeta kahkahaya boğdu. Ortaokul öğrencilerinin zeybek gösterisi ve lise öğrencilerinin roman kahramanlarını canlandırdığı tiyatro oyunları kendine hayran bıraktı. "Gayemiz, okuma kültürünü yaygınlaşmasına katkı sağlamak" Sakarya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Aysun Şimşek, "1964 yılından beri tüm ülke genelinde kütüphane haftası kutlanıyor. Bu kutlamalardaki gaye, kamuoyunda kitap ve kütüphane hususunda farkındalık oluşturmak ile okuma kültürünü yaygınlaşmasına katkı sağlamak. Müdürlüğümüz kütüphane haftasını çeşitli konularla belirliyor. İlk kez 1999 yılında ana tema bilginin serüveni olarak belirlendi, bu yılki ana tema ise üreten kütüphanelerdir" dedi. "Kütüphaneler, artık sadece kitapların saklandığı yerler değil" Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Muhammet Alemdar, "Kütüphaneler, artık sadece kitapların saklandığı yerler değil bilginin üretildiği, paylaşıldığı ve geliştirildiği merkezlerdir. Günümüzde kütüphaneler, araştırmalara kaynak sağlıyor, projelere ev sahipliği yapıyor, bireylere bilgi üretmeye teşvik ediyor. Bilgiyi tüketen değil bilgi üreten bir toplum olmanın yolu, güçlü ve dinamik kütüphanelerden geçiyor. Kütüphanelerimizin gelişmesi için daha fazla faydalanılmasına bütün herkesi davet ediyorum" diye konuştu.
26 Mart 2025 Çarşamba - 15:53
Depremde hasar alan Gaziantep’teki tarihi Alaybey Cami ibadete açıldı
Depremde hasar alan Gaziantep’teki tarihi Alaybey Cami, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından tekrar ibadete açıldı. Gaziantep’in tarihi miraslarından biri olan ve 16. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan Alaybey Cami, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde ağır hasar almasının ardından tamamlanan restorasyon çalışmalarıyla yeniden ibadete açıldı. Açılış töreni, cami avlusunda yoğun katılımla gerçekleşti. Törene, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Vakıflar Bölge Müdürü Erdoğan Tunç, vakıf personeli ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta konuşan Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarihi caminin tekrar ibadete açılmasının sevincini yaşadıklarını ifade ederek restorasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Vakıflar Bölge Müdürü Erdoğan Tunç ise Gaziantep’te 6 Şubat depremlerinde 40 tarihi eserin zarar gördüğünü belirterek, restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Tunç, "Bugün iki büyük sevinci bir arada yaşıyoruz. Hem Kadir Gecesi’ne ulaşmanın huzurunu hem de Alaybey Cami’nin yeniden cemaatiyle buluşmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Restorasyonu tamamlanan eserlerimizi peyderpey açmaya devam ediyoruz. 2025 yılının sonuna kadar bütün eserlerimizin restorasyonunu büyük oranda tamamlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek cami resmen ibadete açıldı. İlk namaz, açılışa katılan vatandaşlarla birlikte camide kılındı. Gaziantepliler, bu anlamlı günde yeniden cemaatle buluşan Alaybey Camisi’nde dualar ederek Kadir Gecesi’nin manevi atmosferini yaşadı. Restorasyon çalışmaları Restorasyon çalışmaları çerçevesinde 6 Şubat depremlerinde hasar gören minarenin petek ve külah bölümü güçlendirilerek mevcut taşları ile yeniden örüldü. Minarenin gövde kısmı mevcut hali ile güçlendirilerek koruma çalışmaları yapıldı. Avlu döşeme taşlarının silim ve cila işlemleri yapıldı. Zarar gören çatı konstrüksiyonu ve örtüsü yenilendi.
26 Mart 2025 Çarşamba - 15:49
Hattat Hüseyin Kutlu’dan İslam’ın hatırası olan sanat için önemli çağrı: "Bu sanatın özüdür ve onu korumalıyız"
Sakarya Büyükşehir Ramazan Kültür Takvimi, OSM’de düzenlenen "Geleneğin İzinde Hat Sanatı" söyleşisiyle devam etti. İstanbul Mushafı Sergisi ve hat sanatının geleceği üzerine değerlendirmelerde bulunan Hattat Hüseyin Kutlu, "Geçmişte bu sanatın kaybolmaması için çaba sarf edilirken, bugün yozlaşmaması için mücadele ediyoruz. Bu sanatın özü çok değerlidir, onu korumamız gerekiyor" diye konuştu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ramazan ayının manevi hissiyatını ortaya koyan programlar ile sanat dostlarını buluşturmaya devam ediyor. Ofis Sanat Merkezi’nde (OSM) gerçekleştirilen son programda Hattat Hüseyin Kutlu, "Geleneğin İzinde Hat Sanatı" adlı söyleşiyle sanatseverlerle bir araya geldi. Yüzyıllardır süregelen hat sanatının incelikleri ve geleneğin izleri üzerine keyifli bir sohbetin gerçekleştirildiği programda, Hattat Hüseyin Kutlu, sanatseverlerle bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Söyleşide, İstanbul Mushafı Sergisi’nden bahseden Hattat Kutlu, "Buradan İstanbul Mushafı’na baktığımızda, Asr-ı Saadet’ten günümüze dek gelen değişimleri görebiliyoruz. On ciltlik bir eser var, her cildin farklı bir tasarımı, farklı bir yazı karakteri, farklı tezhipleri bulunuyor. Ayet durakları ise en fazla bir santimetre çapında ve bu kadar küçük bir alanda bin bir farklı tasarım yapılmış. Hepsi birbirinden değerli" dedi. Hüseyin Kutlu, konuşmasının devamında hat sanatının korunması gerektiğini belirterek, "Geçmişten günümüze büyük bir sanat yolculuğu yaptık. Eskiden hat sanatı kaybolmasın diye uğraşırken, bugün yozlaşmasın diye savaş veriyorum. Bu sanatın özü çok değerlidir, onu korumamız gerekiyor" çağrısı yaptı. Program sonunda hattat Kutlu ve katılımcılar fotoğraf çekildi, sanat dostları merak ettikleri soruları tanınmış sanatçıya yöneltti.
Çok Okunan Kategori Haberleri
1
26 Mart 2025 Çarşamba- 11:51
Selimiye Camisi’nin restorasyonunda sona doğru
2
25 Mart 2025 Salı- 21:48
Amasya’da cami içinde semazen gösterisi tepki çekti
3
05 Temmuz 2021 Pazartesi- 11:18
Mudanya’nın bibloları Yunanistan’ın tercihi oldu
4
18 Mart 2025 Salı- 09:56
Çanakkale Savaşı’nın olağanüstü ve bilinmeyen kadın kahramanları
5
21 Mart 2025 Cuma- 10:36
Kilis Kültür ve Turizm Müdürlüğünden öğrencilere test kitabı desteği
26 Mart 2025 Çarşamba - 15:29
Kula’da nevruz bayramı kutlandı
Manisa’nın Kula ilçesinde Nevruz Bayramı dolayısıyla Atatürk Ortaokulu tarafından kutlama programı düzenlendi. Nevruz bayramı dolayısıyla Atatürk Ortaokulu’nda düzenlenen kutlama programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, halk oyunları gösterisi sunuldu, öğrenci ve öğretmenler tarafından oluşturulan koro mini bir konser verdi. Kafkas dans gösterisi, Türk hükümdarları gösterisi, Azerbaycan semeni dans gösterisi ve geleneksel ok atışları yapıldı. Programa katılan protokol üyeleri örste demir dövdü ve yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı. Törene, Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, Belediye Başkanı Hikmet Dönmez, Kula İlçe Emniyet Müdürü Ali Rıza Gökmen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Zakir Okulmuş, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, kamu kurum ve kuruluş başkanları, okul idarecileri, öğrenciler ve veliler katıldı.
26 Mart 2025 Çarşamba - 15:24
Tarihi Haznedaroğlu Konağı, kent müzesi olacak
Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentsel ve arkeolojik sit alanı sınırları içinde kalan ve 18. yüzyılda Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nda restorasyon çalışmalarına başladı. Konak, çalışmaların ardından kent müzesi olarak hizmet verecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler öncülüğünde, geride kalan 6 yılda Altınordu ilçesinde bulunan Selimiye Konak, Ünye ilçesinde bulunan Yürürler Konağını restore eden, Çamaş Cevat Bey Konağı’nda restorasyon çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi, Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) destekleriyle Haznedaroğlu Konağı’nı restore ediyor. Kent müzesi olarak kullanılmak üzere Ordu Üniversitesi ile imzalanan protokol gereğince 12 yıllığına Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen ve son dönem Türk mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan konak, yapılan çalışmalarla geleceğe taşınacak. 18. yüzyılda inşa edildi Kademoğlu Konağı olarak da bilinen ve mahallede yer alan kale kalıntısı üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nın zemin katını oluşturan kalenin Cenevizlilerden kaldığı düşünülüyor. Son dönem Türk konut mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan tarihi konak, dikdörtgen bir plana sahip, zemin üzeri iki kattan oluşuyor. Güneydoğu cephesinde, yapıya bitişik vaziyette bir şapel yer alan konak, yapının geçmişinin 18.yüzyıla kadar uzandığını kanıtlar nitelik taşıyor. Kent müzesi olarak hizmete sunulması planlanıyor Karadeniz kıyısındaki doğal güzelliklerin içinde yer alan Bolaman Kalesi, Bizans döneminde temeli atılarak gözetleme ve karakol görevini yürütmek üzere inşa edildi. Kesme taşlardan oluşan kalenin kalıntıları üzerine ise 18. yüzyılda ahşap konak yapıldı. Çift cumbalı olan ve bölgenin mimari özelliğini yansıtan konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca aslına uygun onarıldı. Bir süre restoran olarak hizmet veren Haznedaroğlu Konağı’nın son olarak ise tarihi ve turistik açıdan kent müzesi haline getirilmesi için çalışmalara başlandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek olan tarihi konak, kent müzesi olarak hizmet verecek.
26 Mart 2025 Çarşamba - 14:54
Samsunlu demirciler eski günlerini arıyor
Samsun’da tütün üretiminin yaygın olduğu dönemlerde altın çağını yaşayan demirciler, üretimin azalmasıyla eski günlerini arar hale geldi. Bir zamanlar şehrin en büyük gelir kaynağından biri olan tütün, yalnızca üreticilere değil, demirciler, kaynakçılar ve tarım malzemesi üreten esnafa da önemli kazanç sağlıyordu. Ancak günümüzde ilginin azalmasıyla birlikte demircilik mesleği de zor günler yaşıyor. Meslekte 50 yılı geride bırakan usta İbrahim Mırık, tütün üretiminin yoğun olduğu dönemlerde elde ettikleri gelirle her yıl bir ev ya da arsa alabildiklerini ancak artık bu durumun imkânsız hale geldiğini belirterek, eski günleri mumla aradıklarını vurguladı. "Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir" Samsun’da demircilik mesleğini yarım asırdır sürdüren İbrahim Mırık, tütün üretiminin azalmasıyla birlikte işlerin giderek zorlaştığını belirtti. Meslek hayatına 12 yaşında başlayan Mırık, zamanla tornacılık, kaynakçılık ve demircilik alanlarında ustalaştığını, torunlarını yetiştirip usta yaptıktan sonra sanatını bırakacağını söyledi. Eskiden römork, tanker, tırmık ve saban üretiminin yoğun olduğunu ancak tarım sektöründeki değişimle birlikte bu ürünlere ilginin azaldığını ifade eden Mırık, "Tütün üretimi Samsun’da durma noktasına gelince bizim sanatımız da zarar gördü. Gençler bu mesleğe sıcak bakmıyor, oysa eğitimli ustalardan meslek öğrenseler onlar için daha faydalı olur" dedi. Eskiden tütün sezonunda her yıl ev veya arsa alabildiğini belirten Mırık, günümüzde ise geçim sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti. "Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir" diyen Mırık, mesleğin geleceği konusunda endişeli olduğunu vurguladı. Demircilik ürünlerinin fiyatlarına da değinen usta, el yapımı bel küreğini 650 TL, kısa baltayı 350 TL, hayvan tırmığını 200 TL, diken oraklarını 300 TL, kürekleri 300-500 TL arasında sattıklarını, ayrıca küçük bıçakları 30 TL, döner bıçaklarını 50 TL’ye bilediklerini, sap takma işlemini 30 TL, kaynak aç-kapa hizmetini ise 100 TL’ye yaptıklarını söyledi. Kaynakçılığın eskisine göre daha pahalı hale geldiğini anlatan Mırık, "Pek usta kalmadı, biz de yaşlandık. Sanatımız yavaş yavaş değer kazansa da eski kazançlarımızın yanına bile yaklaşamıyoruz" diye konuştu.
26 Mart 2025 Çarşamba - 13:40
Efeler’de dereceye giren öğrenciler belli oldu
Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen okullar arası resim yarışmasında dereceye giren öğrenciler belli oldu. Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Müzik ve Sanat Akademisi tarafından okullar arasında gerçekleştirilen 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Resim Yarışması’nda ilçe genelinde dereceye giren öğrenciler belli oldu. İlkokul, ortaokul ve lise kategorilerinde düzenlenen "Serbest Temalı" yarışmalarda öğrenciler, hayallerini tuvale döktü. Yeteneklerini sergileyen öğrenciler birbirinden güzel resimleri ile yarışmaya katılırken, İlkokul kategorisinde Aydın Ticaret Borsası Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Ahu Koyu birinci, Yedieylül İlkokulu öğrencisi Begüm Budak ikinci, Ekrem Çiftçi İlkokulu öğrencisi Günay Kaçmaz üçüncü oldu. Ortaokul kategorisinde Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Gülpınar Vurgun birinci, özel bir ortaokulun öğrencisi Dilay Karataş ikinci, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Müşerref Elif Traş üçüncü oldu. Lise kategorisinde Efeler Anadolu Lisesi öğrencisi Aynur Tuba Gökbel birinci, Adnan Menderes Anadolu Lisesi öğrencisi Lal Bektaş ikinci, Şehit Polis Nedip Cengiz Eker MTAL öğrencisi Ulviye Erşen üçüncü oldu. Dereceye giren öğrenciler, 20 Nisan 2025 tarihinde düzenlenecek olan ödül töreni ile ödüllerine kavuşacakken, yarışma katılan ve belirlenen eserler de düzenlenecek sergi ile görücüye çıkacak. Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Özcan, yaptığı açıklamada ise yarışmaya katılım sağlayan tüm öğrencilere teşekkür ederek, dereceye giren isimleri tebrik etti.
26 Mart 2025 Çarşamba - 13:30
"Korumanın başkenti" Safranbolu’daki otellerde doluluk yüzde 100’e ulaştı
UNESCO Dünya Miras Listesi ile Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki otellerin doluluk oranı Ramazan Bayramında yüzde 100’e ulaştı. "Korumanın başkenti" gibi unvanlarla anılan Safranbolu, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan evleri ve Arnavut kaldırımlarıyla misafirlerine tarihte yolculuğa çıkaracak. Türkiye’deki yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının bin 125’ini bünyesinde barındıran Osmanlı kenti, Cinci Han ve Hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, İzzet Mehmet Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa camileri, Hıdırlık Tepesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu gibi yapılarıyla misafirlerine keyifli bir Ramazan Bayramı tatili sunacak. Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, İhlas Haber Ajansı(İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi ilçedeki otellerde doluluk oranının Ramazan Bayramında yüzde 100’e ulaştığını belirtti. "Bildiğiniz gibi ilkbahar ve sonbahar zaten bizim yüksek sezonumuz" diyen Urgancıoğlu, "Dolayısıyla dolu olması da çok normal. Çünkü bayramla birlikte Safranbolu’da da sezonun başlangıcı olmuş oluyor. Dolayısıyla güzel ve yoğun bir bayram bizleri bekliyor inşallah" ifadelerini kullandı. Bayramların uzun periyotlarda olmamasının Safranbolu için önemli olduğunun altını çizen Urgancıoğlu, "Çünkü uzun periyotlarda periyodu bölmek birazcık daha zor oluyor. Arada boşluklar kalabiliyor fakat bu tip bayramlar her zaman Safranbolu için çok faydalı bayramlar. Aynı zamanda dediğim gibi ilkbahar olması yani daha deniz sezonu açılmadı. Dolayısıyla hareketin biz gibi noktalara her yerden kolay ulaşılabilir tarihi kentlere ve kültür turizme kayması da tabii ki son derece normal. Dolayısıyla biz yüzde yüz dolulukla bir bayram daha geçireceğiz. Bu bayramla birlikte sezonumuzu da açmış olacağız" diye konuştu. Safranbolu Belediyesi’nin karşılama merkezinin bayramda ilk kez hizmet vereceğini ifade eden Urgancıoğlu, "Bu anlamda otobüsler tarihi çarşıya girmeyecek ve o kaosu inşallah yaşamayacağız Konuklarımızı, işletmecilerimizi yapılan bu düzenlemelerle ilgili de bilgilendireceğiz ki bir karışıklık ve sorun yaşamayalım. Ben sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Çünkü oldukça güzel bir düzenleme yapıldı. Aynı zamanda tarihi çarşıda yine işgaliyeler noktasında bir takım düzenlemeler yapıldı. Güvenlikle ilgili de tüm önlemler ve denetimler tamamlandı" dedi.
26 Mart 2025 Çarşamba - 12:54
9 asırlık camide mukabele geleneği devam ediyor
1129 yılında Selçuklu Atabeylerinden El-Mücahit İshak tarafından restore edildiği ve Anadolu’daki en eski camilerden biri olduğu bilinen Siirt Tarihi Ulu Camide her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayında mukabele geleneği devam ediyor. Ramazan ayında öğle namazının ardından mukabeleye katılanlar, din görevlilerinin Kur’an-ı Kerim tilavetini takip ediyor. Asırlık camide bu gelenek, büyük bir coşku ve manevi atmosfer içinde yaşatılmaya devam ediyor. Ramazan ayında her gün mukabeleye katıldığını belirten Ali Öztaş; ‘’Ulu Camiye her yıl geliyoruz. Mukabele geleneğini sürdürüyoruz. Geleneğimizi Cenab-ı Allah daim ve mübarek eylesin’’ dedi. Vatandaşlardan Hüseyin Akgül; ‘’Biz Sakarya Mahallesi sakinleri olarak her yıl Ulu Caminin atmosferinde mukabele ruhunu yaşatmaya devam ediyoruz. İnşallah bunu kıyamete kadar da sürdüreceğiz’’ diye konuştu. Mukabelenin Peygamber Efendimiz(sallallâhu aleyhi vesellem) ile Hazreti Cebrail’in Kur’an-ı Kerim’i karşılıklı okumalarını ifade ettiğini belirten Ulu Cami Din Görevlisi Nezir Obut, Siirt’in medar-ı iftiharı Selçuklu eseri, tarihi Ulu Camisinde de bu geleneğin devam ettiğini belirtti. Obut; ‘’896 yıl önce ilk onarımı yapılan ve kesin yapım yılı bilinmeyen tarihi ulu camimizde şükürler olsun bu gelenek 896 yıldan beri devam etmektedir. Rabbim tutmuş olduğumuz oruçlarımızı, kılmış olduğumuz namazlarımızı ve teravihlerimizi kabul eylesin’’ ifadelerini kullandı.
26 Mart 2025 Çarşamba - 12:36
Eskişehir Sütlüce Spor Kulübü iftar yemeği
Eskişehir Sütlüce Spor Kulübü tarafından düzenlenen iftar yemeğinde, spor camiasından yüzlerce kişi bir araya geldi. Eğitimciler caddesinde düzenlenen iftar yemeğine, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Şahbaz, Eskişehir’deki spor kulübü yöneticileri ve davetliler katıldı. Sütlüce Spor Kulübü Başkanı Ramazan Asut, iftar yemeğinde yaptığı konuşmasında, ‘’İftar yemeğinde spor camiasıyla beraber olmaktan memnuniyet duydum. Tüm spor camiasının Ramazan ayını en içten dileklerimle kutlarım. Ramazan ayı, Müslümanlar için inanç, huzur, karşılıklı sevgi, saygı ve paylaşmanın olduğu bir aydır. Bizler de bu vesile ile bir aile gibi yan yana geldik, kaynaştık ve tanıştık. Keşke imkân olsa da her iftarda böyle yan yana gelebilsek. Ama en azından dualarımız beraber olsun’’ dedi. İftar sonrası dualar edildi.
26 Mart 2025 Çarşamba - 12:10
Balıkesir’de Ramazan’da bu köyde evlerde yemek pişmiyor
Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Cüneyt Kırsal Mahallesi’nde Ramazan ayında evlerde yemek pişirme geleneği yerini, 9 yıldır sürdürülen anlamlı bir uygulamaya bıraktı. Yaşlı nüfusun yoğunlukta olduğu mahallede, hayırseverlerin desteğiyle hazırlanan iftar yemekleri gönüllüler tarafından her gün kapı kapı dağıtılıyor. Mahallede başlayan toplu iftar yemekleri geleneği, pandemi döneminde farklı bir boyut kazanarak evlere servis uygulamasına dönüştü. Bu uygulama, özellikle yaşlıların, yemek hazırlamakta zorlananların beğenisini kazandı ve o günden beri Ramazan ayının vazgeçilmezi haline geldi. Ellerinde sinilerle iftar yemeğini bekliyor İftar saatinde Cüneyt Mahallesi sakinleri, ellerinde sini ve tabaklarıyla kapılarının önüne çıkarak sıcak yemeklerini teslim alıyor. Ramazan ayı boyunca süren bu güzel gelenek, her akşam farklı bir hayırsever tarafından finanse ediliyor. Mahalle halkının yanı sıra, şehir dışında yaşayan Cüneyt sakinleri de bu dayanışmaya katkıda bulunarak geleneğin yaşatılmasına destek oluyor. Mahalle sakinlerinin takdirle karşıladığı uygulamayı 9 yıldan bu yana sürdürdüklerini belirten mahalle muhtarı Sadettin Karanfil geleneksel hale getirerek her yıl devam ettireceklerini belirtti. Yaşlıların hayır dualarıyla bir aile gibi hissettiklerini belirten aşçı Evren Yalçın, "9 yıldır Ramazan ayında bu köyde yemek pişmez. Biz yapıyoruz. Pandemiden bu yana da evlere servis geleneğini başlattık ve sürdürüyoruz. Hep birlikte güzel bir Ramazan geçiriyoruz" dedi. Mahalle Muhtarlığı ve vatandaşların işbirliğiyle organize edilen bu uygulama, Ramazan ayının ruhuna uygun bir dayanışma örneği sergiliyor. Cüneyt Mahallesi’nde Ramazan sofraları kurulmuyor, onun yerine iftar bereketi her evin kapısını çalıyor. Bu anlamlı gelenek, mahalle sakinleri arasındaki birlik ve beraberlik duygusunu da pekiştiriyor.
26 Mart 2025 Çarşamba - 12:09
Amir Ateş gönüllerin ve kulakların pasını sildi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli bestekârlarından Amir Ateş’in eserlerini musiki severlerle buluşturdu. "Amir Ateş Besteleri ve Ramazan" dinletisi kulakların pasını silerken, büyük bestekâr da çok sevdiği seyircisi ile bir araya geldi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yine çok özel programa imza attı. Türkiye’nin saygın bestekârlarından Amir Ateş’in eserleri Ramazan ayında Kocaelili musiki severlerle buluştu. "Amir Ateş Besteleri ve Ramazan" dinletisi SDKM Büyük Sahne’de gerçekleştirildi. Gecede sevilen sanatçı Feyzullah Çelebi, üstat Amir Ateş’in eserlerini seslendirdi. Çelebi’ye, Esrar-ı İlahi Meşk Topluluğu eşlik etti. Konser, Bahurizade Mustafa Itrı Efendi’nin Hz. Muhammed (S.A.V) için segah makamında bestelediği Salat’ı Ümmiyesi ile başladı. Konukları çok sevilen Salat-ı Ümmiye ile karşılayan Feyzullah Çelebi, kendilerini bu önemli ve anlamlı gecede musiki severlerle buluşturduğu için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Çelebi, Amir Ateş’e de teşekkür ederek, eserlerini seslendirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. "Amir Ateş gibi bir üstadın memleketinde onun gönlünden süzülen bir Ramazan Gecesi’ne ruh katmak büyük bir bahtiyarlıktır" diyen sanatçı, "Onun eserlerini icra ederken sanatın irfan ile iç içe geçtiğini bize öğretiyor" ifadelerini kullandı. Kulakların pasını sildi Feyzullah Çelebi daha sonra Amir Ateş’i sahneye davet ederek tüm programı birlikte gerçekleştirme istediğini dile getirdi. Duayen sanatçı eserler arasında, ilahileri nasıl bestelediği ile ilgili bilgiler sundu. Amir Ateş gecede "Müjdeler olsun yine geldi mah-ı mübarek" ile güftesi Yunus Emre’ye ait "Alemler nura gark oldu" eserlerini okudu. Gecede Feyzullah Çelebi’nin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarından Uygar Efe Bektaş ile Ali Mert Paşalı, Amir Ateş’in eserlerini icra etti. Beğeni ile izlenen dinletide, bir Amir Ateş klasiği olan "Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın" eseriyle bis yapıldı. Amir Ateş bu sevilen eserini Feyzullah Çelebi, Uygar Efe Bektaş ve Ali Mert Paşalı ile birlikte söyledi.
26 Mart 2025 Çarşamba - 12:07
Balıkesir’de Ramazan’da bu köyde evlerde yemek pişmiyor
Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Cüneyt Kırsal Mahallesi’nde Ramazan ayında evlerde yemek pişirme geleneği yerini, 9 yıldır sürdürülen anlamlı bir uygulamaya bıraktı. Yaşlı nüfusun yoğunlukta olduğu mahallede, hayırseverlerin desteğiyle hazırlanan iftar yemekleri gönüllüler tarafından her gün kapı kapı dağıtılıyor. Mahallede başlayan toplu iftar yemekleri geleneği, pandemi döneminde farklı bir boyut kazanarak evlere servis uygulamasına dönüştü. Bu uygulama, özellikle yaşlıların, yemek hazırlamakta zorlananların beğenisini kazandı ve o günden beri Ramazan ayının vazgeçilmezi haline geldi. Ellerinde sinilerle iftar yemeğini bekliyor İftar saatinde Cüneyt Mahallesi sakinleri, ellerinde sini ve tabaklarıyla kapılarının önüne çıkarak sıcak yemeklerini teslim alıyor. Ramazan ayı boyunca süren bu güzel gelenek, her akşam farklı bir hayırsever tarafından finanse ediliyor. Mahalle halkının yanı sıra, şehir dışında yaşayan Cüneyt sakinleri de bu dayanışmaya katkıda bulunarak geleneğin yaşatılmasına destek oluyor. Mahalle sakinlerinin takdirle karşıladığı uygulamayı 9 yıldan bu yana sürdürdüklerini belirten mahalle muhtarı Sadettin Karanfil geleneksel hale getirerek her yıl devam ettireceklerini belirtti. Yaşlıların hayır dualarıyla bir aile gibi hissettiklerini belirten aşçı Evren Yalçın " 9 yıldır Ramazan ayında bu köyde yemek pişmez. Biz yapıyoruz. Pandemiden bu yana da evlere servis geleneğini başlattık ve sürdürüyoruz. Hep birlikte güzel bir Ramazan geçiriyoruz." dedi. Mahalle Muhtarlığı ve vatandaşların işbirliğiyle organize edilen bu uygulama, Ramazan ayının ruhuna uygun bir dayanışma örneği sergiliyor. Cüneyt Mahallesi’nde Ramazan sofraları kurulmuyor, onun yerine iftar bereketi her evin kapısını çalıyor. Bu anlamlı gelenek, mahalle sakinleri arasındaki birlik ve beraberlik duygusunu da pekiştiriyor. (HT
26 Mart 2025 Çarşamba - 11:59
Kocaeli’de Ramazan akşamları renkli geçiyor
Kocaeli’de miniklerle buluşan çocuk yazarı Ayşe Sevim, anlattığı hikayelerle keyifli anlar yaşattı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Dini Yayınlar Fuarı önemli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda sevilen çocuk yazarı Ayşe Sevim, Milli İrade Meydanı Sanat Kafe’de minik dostlarıyla buluştu. Yazar söyleşide çocuklara Ramazan ayının ruhunu yaşatan hikâyeler anlattı. Çocuklar, Ayşe Sevim’in anlatımıyla, iyiliğin ve paylaşmanın değerini keşfederek, bu önemli değerlerin Ramazan ayında daha da anlam kazandığını yürekten hissetti. Sanat Kafe’de sevenleriyle buluşan Tarık Genç de Ramazan ayının manevi iklimine anlam katan ilahilerden oluşan dinleti sundu. Programa çok sayıda vatandaşın yanı sıra AK Parti Kocaeli Milletvekili Sami Çakır da katıldı. Çakır, kendisine yönelik rica üzerine sahneye gelerek muhteşem bir şiir seslendirdi. Arif Nihat Asya’nın Hz. Muhammed (S.A.V) için yazdığı ünlü Naat’ını okuyan Çakır, duygu dolu anların yaşanmasına vesile oldu. Dinletinin sonunda konuklar beğenilerini alkışlarıyla gösterdi.
26 Mart 2025 Çarşamba - 11:51
Selimiye Camisi’nin restorasyonunda sona doğru
Edirne’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Mimar Sinan’ın ’ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle devam ediyor. Sona doğru yaklaşan restorasyon çalışmalarının ardından Türkiye’nin en büyük zirve eserlerinden tarihi camii, ihtişamıyla göz kamaştıracak.
Daha Fazla Yükle
GERİ BİLDİRİM
Geliştirme sürecine katkıda bulunmak için lütfen sitede karşılaştığınız hataları bize bildirin.
Gönder