EKONOMİ
Şırnak’ta gezgin arıcılara 4 bin 600 kovan dağıtıldı 21 Ekim 2024 Pazartesi - 18:37:04 Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı ile Şırnak Valisi Birol Ekici, arıcılık yapan çiftçilere 4 bin 600 kovan ve 400 takım arıcılık ekipmanı dağıttı. Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Şırnak İli ve İlçelerinde Arıcılığı Geliştirme Projesi” kapsamında kentte arıcılık yapan çiftçilerin desteklenmesi amacıyla 400 arıcıya 4 bin 600 kovan ve 400 takım arıcılık ekipmanı desteğinde bulunuldu. Şırnak Öğretmenevi’nde düzenlenen törende Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı ile Şırnak Valisi Birol Ekici, Şırnak yöresine ait ürünlerin tanıtımının yapıldığı stantları gezdi. Törende konuşan Bağcı, Şırnak’ın coğrafyasında hem yazın hem de kışın arıcılık yapmanın mümkün olduğunu belirterek, "Biz de burada elimizden geldiğinde bunun tanıtılması ve arıcılığın sürdürülebilmesi, üretimin arttırılması için elimizden geleni yapacağız. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Valiliğimizin desteğiyle 400 tane üreticimize 4 bin 600 tane kovan dağıtıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın buradaki desteklerini artırmaya çalışacağız. Hatta bizim yeni destek modelimizde de ilk defa gezgin arıcılara yönelik destek paketimiz var. Bunun da buradan faydalı olmasını bekliyoruz. Burada gezgin arıcıların yoğun ve çok olduğunu biliyoruz” dedi. Konuşmaların ardından arıcılara temsili olarak arı malzemesi dağıtıldı.
21 Ekim 2024 Pazartesi - 18:25 Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin 5. etabı onaylandı Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) 235 hektar alana kurulacak 5. etap yeni genişleme alanının onaylandığını ve bölgenin bin 58 hektar alana ulaşacağını söyledi. Vali Pehlivan, 823 hektar alan üzerine kurulu MTOSB’nin 4 etabında faaliyet gösteren 263 firmada yaklaşık 27 bin kişiye doğrudan istihdam sağlandığını ifade etti. Sanayi alanında yatırım yapmak üzere gelen talepleri karşılamak ve yatırımcılara yeni alanlar oluşturmak amacıyla bir süredir hazırlıklarını sürdürdükleri çalışmalar neticesinde MTOSB’de 235 hektar alana kurulacak olan 5. etap yeni genişleme alanının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığını vurgulayan Pehlivan, şöyle devam etti: "MTOSB’miz 5. etap genişleme alanı ile toplam bin 58 hektar alana ulaşacak. Bu alanda hayata geçirilecek yeni yatırımlarla toplam istihdamın yaklaşık 50 bine çıkması hedeflenmektedir. İlimizdeki bütün diğer kamu hizmetleri ve yatırım alanlarında olduğu gibi OSB’lerimizin gelişmesi konusundaki himayeleri ve desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ilimiz ve yatırımcılarımız adına şükranlarımızı sunuyorum. Genişleme alanının onaylanması ve OSB ile ilgili tüm konulara verdikleri desteklerden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza, milletvekillerimize, bakanlığımızın ilgili birimlerine, MTOSB Müteşebbis Heyetimize, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanımıza ve yönetim kurulu üyelerimize, katkı ve emeği olan kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Ülkemizin ve ilimizin ekonomisine, yatırımcılarıyla OSB’mize değer katacak, istihdam sağlayacak girişimcilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."
21 Ekim 2024 Pazartesi - 18:24 Kestane, artık sadece mangalda keyif değil biberonda da şifa dağıtacak Aydın’ın üretiminde Türkiye lideri olduğu ürünlerden biri olan kestane hasat sezonu sona erdi. Bu yıl rekoltenin oldukça yüksek olduğu kestanede, üreticiye destek vermek için çalışma başlatan Karya Farma HBX Ar-Ge kestane ile ceviz ununu belli oranlarda birleştirerek hem besleyici hem de şifa deposu bir karışım elde etti. Karışımın bebek mamalarına eklenebileceği gibi çölyak hastaları için de kullanılabilecek önemli bir gıda olduğu belirtildi. Çalışmalarını Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent’te sürdüren ve şu an itibariyle 18 ayrı patente imza atan Karya Farma HBX Ar-Ge, bir yandan bilimsel çalışmalara devam ederken diğer yandan da Ege’nin tarımsal ürünlerine değer katmaya çalışıyor. Bu yıl rekoltesi oldukça yüksek olan ve Ortadoğu’daki savaşlar nedeniyle pazarı durgun giden Aydın kestanesi üzerinde çalışma yaptıklarını belirten Karya Farma HBX Ar-Ge Bilimsel Araştırmalar Projeleri kurucusu Hakan Başlık, kestane ve ceviz ununun çocuk mamalarına eklenmesiyle çocukların sağlıklı büyüme ve gelişim süreçlerine önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti. Bu iki ürünün belli oranlarda birleştirilmesi ile glütensiz ve besleyici bir un elde ettiklerini belirten Başlık, kestane ununun düşük yağ oranı ve glütensiz yapısıyla özellikle gluten intoleransı olan çocuklar için ideal bir alternatif olduğunu kaydetti. Kestane ununun, yüksek lif içeriği ve B vitaminleri, potasyum, magnezyum gibi mineraller açısından zengin olduğunu vurgulayan Başlık, bu besinlerin çocukların sindirim sistemine ve genel sağlığına olumlu etkiler sunduğunu ifade etti. Ceviz ununun ise omega-3 yağ asitleri, E vitamini ve yüksek kaliteli protein içeriğiyle çocukların beyin gelişimine destek sağladığına dikkat çeken Hakan Başlık, “Ceviz ununun antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde çocukların bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıktı. Ceviz ununda bulunan amino asitler, çocukların kognitif gelişimini destekleyen önemli bileşenlerdir" dedi. Yapılan bilimsel çalışmalar, kestane ve ceviz ununun çocuk mamalarına eklenmesinin besleyici içerikleri artırabileceğini ve sindirim kolaylığı sağlayabileceğini ortaya koyduğunu ifade eden Hakan Başlık, Aydın’da oldukça fazla üretimi olan ceviz ve kestanenin unu yapılarak çocuk beslenmesinde daha sağlıklı ve yenilikçi seçenekler mümkün olacaktır” dedi. Karya Farma HBX Ar-Ge’nin, çocukların beslenme ihtiyaçlarına uygun inovatif çözümler geliştirmeye devam ettiğini belirten Başlık, “Kestane ve ceviz ununun çocuk mamalarında kullanılması çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışma ile Aydın’ın doğal zenginliklerini çocukların sağlığına katkı sunacak şekilde değerlendirmek, bilimsel çalışmalarımızın temelini oluşturuyor" diye konuştu.
21 Ekim 2024 Pazartesi - 18:24 Şırnak’ta gezgin arıcılara 4 bin 600 kovan dağıtıldı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı ile Şırnak Valisi Birol Ekici, arıcılık yapan çiftçilere 4 bin 600 kovan ve 400 takım arıcılık ekipmanı dağıttı. Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Şırnak İli ve İlçelerinde Arıcılığı Geliştirme Projesi” kapsamında kentte arıcılık yapan çiftçilerin desteklenmesi amacıyla 400 arıcıya 4 bin 600 kovan ve 400 takım arıcılık ekipmanı desteğinde bulundu. Şırnak Öğretmenevinde düzenlenen törende, Bağcı ile Ekici, Şırnak yöresine ait ürünlerin tanıtımının yapıldığı stantlar gezdi. Törende konuşan Bağcı, Şırnak’ın coğrafyasında hem yazın hem de kışın arıcılık yapmanın mümkün olduğunu söyledi. Bağcı, "Bizde burada elimizden geldiğinde bunun tanıtılması ve arıcılığın sürdürülebilmesi, üretimin arttırılması için elimizden geleni yapacağız. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Valiliğimizin desteğiyle 400 tane üreticimize 4600 tane kovan dağıtıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın buradaki desteklerini artırmaya çalışacağız. Hatta bizim yeni destek modelimizde de ilk defa gezgin arıcılara yönelik destek paketimiz var. Bununda buradan faydalı olmasını bekliyoruz. Burada gezgin arıcıların yoğun ve çok olduğunu biliyoruz” dedi. Konuşmaların ardından arıcılara temsili olarak arı malzemesi dağıtıldı. (MY-RK-E)
Yalova’ya 9 ayda 1,1 milyar lira harcama yapıldı
21 Ekim 2024 Pazartesi - 17:46 Yalova’ya 9 ayda 1,1 milyar lira harcama yapıldı Yalova’da 2024 Yılı 4. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda 2024 yılının 3. dönemi sonu itibariyle kentte 1,1 milyar lira kamu harcaması yapıldığı açıklandı. Yalova’da, 2024 yılı yatırımlarının ele alındığı 4. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Yardımcısı Bahattin Atçı’nın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, ilçe belediyeleri ve yatırımcı kuruluşların yetkilileri katıldı. Toplantıda, ilin 2024 yılına ait 3. dönem yatırımları masaya yatırıldı ve projelerdeki ilerlemeler değerlendirildi. Vali Yardımcısı Bahattin Atçı, yaptığı açılış konuşmasında ilin yatırım projelerinin son durumu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Atçı, il genelinde 8 ana sektörde faaliyet gösteren 15 yatırımcı kuruluşun, toplamda 103 proje üzerinde çalıştığını belirtti. Bu projelerden 25’inin tamamlandığını, 70’inin devam ettiğini, 4 projenin henüz başlanmadığını ve 4 projenin de ihale aşamasında olduğunu ifade etti. Atçı, devam eden projelerin toplam maliyetinin 13 milyar TL olduğunu açıkladı. Bu projelere 2024 yılı öncesinde 7,4 milyar TL harcama yapıldığını kaydeden Atçı, 2024 yılı için ise projelere toplam 1,5 milyar TL ödenek ayrıldığını söyledi. Ayrıca, 2024 yılı 3. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcamanın 1,1 milyar TL olduğunu belirterek, "Bu rakam, yıl içindeki harcamaların, ayrılan ödeneğe göre yüzde 75,4 oranında gerçekleştiğini gösteriyor. Projelere yapılan toplam harcamanın, proje bedeline oranı ise yüzde 65,8’e ulaşmıştır" dedi. Vali Yardımcısı Bahattin Atçı, yatırımların merkezi ve yerel düzeyde daha etkin bir şekilde takip edilebilmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından geliştirilen İl Yatırım Takip Sistemi (İLYAS) hakkında da bilgiler verdi. İLYAS sisteminin, kamu yatırımlarının izlenmesi ve analiz edilmesi açısından kritik bir rol oynadığını vurgulayan Atçı, yatırımcı kuruluşlar ile belediyelerin sisteme veri girişlerini zamanında ve eksiksiz yapmalarının önemine dikkati çekti. İlçe belediyelerinin de konuya hassasiyet göstermesinin, yatırım süreçlerinin sağlıklı ilerlemesi açısından hayati olduğunu belirtti. Atçı, yatırımcı kuruluşların ve yerel yönetimlerin projelerde titizlikle çalışmaları gerektiğini vurgulayarak, "Sorunların çözümünde gerekli hassasiyetin gösterilmesi, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulu’nun 2024 yılı 4. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" diyerek konuşmasını tamamladı. Toplantı boyunca, katılımcı kuruluşlar ve yetkililer projelerin mevcut durumu hakkında bilgi alışverişinde bulunarak, karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını değerlendirdi. 2024 yılı içerisinde il genelindeki yatırımların daha verimli ve planlı bir şekilde yürütülmesi için önerilerde bulunuldu.
Yenişehir Belediyesi’nden geçici işçilere müjde
21 Ekim 2024 Pazartesi - 17:22 Yenişehir Belediyesi’nden geçici işçilere müjde Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, uzun yıllar yıllın belli dönemlerinde geçici olarak çalışmak zorunda kalan ve tam süreli çalışma bekleyen işçilere müjdeyi verdi. Yapılan düzenlemelerle geçici süreli çalışan işçiler tam süreli çalışmaya başlayacak. Yenişehir Belediyesi’nde yıllardır geçici işçi olarak çalışan ve yılda sadece 6 ay veya 9 ay hizmet veren işçilerin tam süreli çalışmaya geçirilmesi için Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel düğmeye bastı. Bugüne kadar Yenişehir Belediyesi’nde geçici işçi statüsünde çalışmak zorunda kalan, talepleri sürekli geri çevrilen, yılda 6 veya 9 ay çalışan, diğer zamanlar işsiz oldukları için geçim sıkıntısı çeken ve 12 ay tam zamanlı olarak sürekli çalışabilmenin hayalini kuran işçilerin isteklerini Başkan Ercan Özel yerine getirdi. İyi belediyeciliğin gereği olarak, belediye personelinin mutluluğunu ve çalışma motivasyonunu artırmak için çalışmalara devam ettiklerini belirten Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “Belediyemiz bünyesinde yıllardır geçici süreli olarak çalışan işçi ve emekçi mesai arkadaşlarım ne yazık ki şimdiye kadar kadroya alınmamış. Yılda 6 veya 9 ay çalışarak evlerine ekmek götürmeye çalışan emekçilerimiz, yılın geri kalan aylarında da iş bulmakta zorlanıyorlardı. Bizler mesai arkadaşlarımızın her zaman yanında olacağımızı belirtmiştik. Bugün de müjdeyi kendilerine verdik. Yaptığımız çalışmayla arkadaşlarımızı geçici işçi statüsünden çıkartarak, tam süreli işçi olarak aramıza aldık. Artık, daha fazla sosyal haklara sahip olan, gelecek kaygısı taşımayan, emekçi arkadaşlarımız, huzurlu bir şekilde ileriye güvenle bakarak, halkımıza daha özverili hizmet etmeye devam edecek” dedi. 13 yıldır Yenişehir Belediyesi Temizlik Müdürlüğü’ne bağlı birimde çalışan Onur Ülgen, “Bizim yıllardır başkanlarımızdan tam süreli işçi statüsüne geçme konusunda talebimiz vardı ancak hiç kimse bizim bu talebimizi yerine getirmedi. Belediye Başkanımız Sayın Ercan Özel, sesimizi duydu ve bize bu müjdeyi verdi. Demek ki yapılabiliyormuş. Başkanımıza çok teşekkür ederiz” diyerek sevincini dile getirdi. 15 yıldır çalışan işçi Mesut Kaya ise; “Bir yılda 6 ay çalışıyor, diğer 6 ay çalışmıyorduk. Hepimizin ailesi var, hepimiz ev geçindiriyoruz. Ancak geleceğimiz garanti altında değildi. Sosyal haklarımızı tam olarak alamıyorduk. Allah Ercan Başkanımızdan razı olsun. Sesimizi duydu” diye konuştu.
ANASİAD Başkanı Birkan: "Bursa, Türkiye’nin üretim üssüdür"
21 Ekim 2024 Pazartesi - 17:09 ANASİAD Başkanı Birkan: "Bursa, Türkiye’nin üretim üssüdür" Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANASİAD) Yönetim Kurulu, Bursa Valisi Erol Ayyıldız’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. ANASİAD Başkanı Hakan Birkan, Bursa’nın Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu vurguladı. ANASİAD Başkanı Hakan Birkan ve yönetim kurulu üyeleri, Vali Ayyıldız’a Bursa’nın ekonomik kalkınmasına yönelik görüş ve önerilerini sundu. Ziyaret sırasında konuşan ANASİAD Başkanı Hakan Birkan, Bursa’nın Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu vurguladı. Şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli projeler yürüttüklerini belirten Birkan, "Valimiz Sayın Erol Ayyıldız’ın, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kritik görevlerde edindiği tecrübelerle Bursa’ya büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz. ANASİAD olarak şehrimizin ve ülkemizin kalkınması adına tüm kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğine hazırız" dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bursa Valisi Erol Ayyıldız ise, ANASİAD’ın Bursa’nın gelişimi için yapacağı yatırımların önemine değindi. Vali Ayyıldız, "Bursa Valiliği olarak, şehrimizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla uyum içinde çalışacağız. Huzur ve güven ortamını koruyarak şehrimizin kalkınmasına katkı sunmayı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu. ANASİAD yönetim kurulu üyeleri Erdoğan Öner, Gürsel Bozkurt, Hüseyin Fırat Yıldırım, Kerem Kutlucan, Kuddusi Niğdelioğlu, Kürşat Erbay, Serkan Saltık ve Özlem Erçin de ziyarette hazır bulundu.
İhlas Kuzuluk Termal Otel’in ‘Sürdürülebilir Turizm Sertifikası’ güncellendi
21 Ekim 2024 Pazartesi - 16:28 İhlas Kuzuluk Termal Otel’in ‘Sürdürülebilir Turizm Sertifikası’ güncellendi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın incelemelerinin ardından 4 yıldızlı termal otel belgesi alan ve tabiatın tüm güzelliklerini bir arada sunan İhlas Kuzuluk Termal Otel’in ‘Sürdürülebilir Turizm Sertifikası’ güncellendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli 3 yıldızlı otel olarak 2004 yılında hizmete giren ve Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri’nin tamamını yerine getirerek ‘3. Aşama Sürdürülebilir Turizm Sertifikası’nı alan İhlas Kuzuluk Termal Otel, yaptığı değişimler ve yeni yüzü ile bakanlığın incelemelerinin ardından 4 yıldızlı termal otel belgesini almıştı. 2024 yılı Ekim ayında ‘Sürdürülebilir Turizm Sertifikası’ yeniden güncellenen İhlas Kuzuluk Termal Otel, tabiatın tüm güzelliklerini bir arada bulunduran termal tesislerinde, müşterilerine yorgunluklarını giderebilme ve doğa ile iç içe olabilme fırsatını sunuyor. Doğası ve termal suyu ile ünlü Akyazı’nın Kuzuluk bölgesinde 2004 yılında hizmete giren İhlas Kuzuluk Termal Otel; 59 standart, 3 suit, 2 apart ve 1 bedensel engelli odası ile toplamda 65 odalı olup, 130 yatak kapasitesine sahip. Konaklayan misafirlerin her türlü kişisel ihtiyaç ve rahatlığı düşünülerek dizayn edilen otelin odalarında bulunan küvetlerde 24 saat boyunca termal su bulunuyor. Termal otel; 200 kişilik restoranı, 150 kişilik yemek salonu ve 300 kişilik açık yemek alanında yarım pansiyon, tam pansiyon, ala carte ve düğün, nişan, kına gibi cemiyet organizasyonlarıyla hizmet vermeyi sürdürüyor. Her türlü organizasyon için gerekli tüm konfor ve teknik donanıma sahip olan 90 kişilik çok amaçlı salon ve 45 kişilik toplantı salonunda şirket içi eğitim, seminer ve bayi toplantıları gerçekleştiriliyor. Termal ve sağlık ünitelerinde ailece girilebilecek 3 adet özel Termal Kaplıca ünitesi, sauna ve 2 masaj ünitesi bulunmakta. Çocuklar ve sporseverler için otelin bahçesinde çocuk parkı ve spor aletleri bulunmakta. Otelin karşısında bulunan erkeklere ve kadınlara özel genel termal havuzlardan da otel misafirleri kaplıca suyundan faydalanabiliyor. İhlas Kuzuluk Termal Otel saygın ve kaliteli hizmet anlayışı, tecrübeli ve deneyimli personeli ile huzurlu ve güvenli bir ortamda müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor.
Erzurum’da DAP desteğiyle 935 ton buğday tohumu dağıtıldı
21 Ekim 2024 Pazartesi - 16:00 Erzurum’da DAP desteğiyle 935 ton buğday tohumu dağıtıldı Erzurum’da DAP Başkanlığı’nın destek verdiği “Erzurum’da Tarımsal Üretim Artıyor Projesi” çevresinde bin 870 çiftçiye 935 ton buğday tohumu dağıtıldı. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde yapılan tohum dağıtım töreninde; Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, MHP İl Başkanı Adem Yurdagül, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Akarsu, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger ve üreticiler adına Aziziye Ziraat Odası Başkanı Abdussemet Tubay birer konuşma yaptı. 935 ton tohumluk dağıtılacak Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, tohum dağıtımı programında yaptığı konuşmada, “Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) tarafından yürütülen “Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Programı” kapsamında 2024-2025 yılı tarımsal üretim sezonunda alt proje olarak uygulanmak üzere Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve DAP İdaresi tarafından kabul edilen "DAP İle Erzurum’da Tarımsal Üretim Artıyor Projesi" uygulanacaktır. Proje ile 935 ton buğday tohumluğu 37 bin 400 dekar alanda ekilmek üzere bin 870 üreticimize temin edilmiştir. Projenin toplam bütçesi 19 milyon 630 bin TL olup 13 bin 741TL’lik kısmı DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 5 milyon 889 TL’lik kısmı eş finansman olarak üreticilerimiz tarafından finanse edilmektedir.” dedi. Konuşmaların ardından protokol tarafından çiftçilere sembolik olarak tohum dağıtımı ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.
Erzurum’da DAP desteğiyle 935 ton buğday tohumu dağıtıldı
21 Ekim 2024 Pazartesi - 15:49 Erzurum’da DAP desteğiyle 935 ton buğday tohumu dağıtıldı Erzurum’da DAP Başkanlığı’nın destek verdiği “Erzurum’da Tarımsal Üretim Artıyor Projesi” çevresinde bin 870 çiftçiye 935 ton buğday tohumu dağıtıldı. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde yapılan tohum dağıtım töreninde; Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdürrahim Fırat, Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, MHP İl Başkanı Adem Yurdagül, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Akarsu, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger ve üreticiler adına Aziziye Ziraat Odası Başkanı Abdussemet Tubay birer konuşma yaptı. 935 ton tohumluk dağıtılacak Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, tohum dağıtımı programında yaptığı konuşmada, “Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) tarafından yürütülen “Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Programı” kapsamında 2024-2025 yılı tarımsal üretim sezonunda alt proje olarak uygulanmak üzere Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve DAP İdaresi tarafından kabul edilen "DAP İle Erzurum’da Tarımsal Üretim Artıyor Projesi" uygulanacaktır. Proje ile 935 ton buğday tohumluğu 37 bin 400 dekar alanda ekilmek üzere bin 870 üreticimize temin edilmiştir. Projenin toplam bütçesi 19 milyon 630 bin TL olup 13 bin 741TL’lik kısmı DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 5 milyon 889 TL’lik kısmı eş finansman olarak üreticilerimiz tarafından finanse edilmektedir.” dedi. Konuşmaların ardından protokol tarafından çiftçilere sembolik olarak tohum dağıtımı ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.
Şırnak’ta yer fıstığı hasadına başlandı
21 Ekim 2024 Pazartesi - 15:45 Şırnak’ta yer fıstığı hasadına başlandı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı ile Şırnak Valisi Birol Ekici, Silopi ilçesinde traktöre binerek yer fıstığı hasadına katıldı. Türkiye’de yer fıstığı üretiminde 3’üncü sırada yer alan Şırnak’ın Silopi ilçesi Botaş mevkiinde bulunan bir arazide yer fıstığı hasat şenliği düzenlendi. Şırnak’ın yer fıstığı üretiminde daha da ilerlemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı olarak destek verdiklerini ifade eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, 2006 yılında başlayan yer fıstığı üretimi serüveninde, Şırnak’ın Türkiye’de 3’üncü sırada olmasından fazlasıyla memnun olduklarını söyledi. Bakanlık olarak iki alanda yer fıstığına destek verdiklerine değinen Bağcı, "İlki yerel tohumumuz ismi Masal. Bunu üreticilerimize dağıtarak destek olmaya çalışıyoruz. Burada amacımız yer fıstığı üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak. İkinci olarak burada yer fıstığı işleme tesisi için destek olmaya çalışıyoruz. Şu an devam eden yaklaşık 2.7 milyon lirayı bulacak olan bir inşaat devam ediyor. Bu sene içerisinde de 5 milyona yakın bir hibe anlaşması imzalandı. İnşallah o tesisler de hizmete girince artık yer fıstığımız burada işlenecek" dedi. Vali Birol Ekici ise Şırnak’ın her geçen gün ilerlediğini ve bu ilerlemeyi kıskananlar olduğunu dile getirdi. Şırnak’ı daha ileriye götürmek için var güçleriyle çalışacaklarını belirten Ekici, "Bir hususa hassaten vurgu yapmak istiyorum. Şu yeşilliğe bakın ve daha sonra ilerideki kırsal alanlara bakın. Sulama ile birlikte 15 kat, 20 kat daha fazla ürün alacağımızı hepiniz görüyorsunuz. Ama bunları kıskananlar da var. Bu ilerlemeyi kıskananlar var. Gelin hep birlikte Şırnak’ı fıstık gibi yapalım" diye konuştu. Konuşmaların ardından Şırnak İl Müftüsü Orhan Örnek’in bereket duası ile birlikte Vali Ekici ile Bakan Yardımcısı Bağcı, traktöre binerek yer fıstığının hasadını gerçekleştirdi. Programa, Tarım Reformu Genel Müdürü Osman Yıldız, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar, Silopi Kaymakamı Cihat Koç, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin ile çok sayıda çiftçi ve vatandaş katıldı.
Bingöl’de çiftçilere yüzde 50 hibeli süt sağım makinesi dağıtıldı
21 Ekim 2024 Pazartesi - 15:45 Bingöl’de çiftçilere yüzde 50 hibeli süt sağım makinesi dağıtıldı Bingöl’de Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi kapsamında çiftçilere yüzde 50 hibeli süt sağım makinesi dağıtıldı. Bingöl’de çiftçilere Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi çerçevesinde yüzde 50 hibeli 300 adet süt sağım makinesi dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen törende konuşan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bugün dağıtımını yaptıkları süt sağım makinelerine baktıklarında, Bingöl’ün bir tarım ve hayvancılık memleketi olduğunu gördüklerini söyledi. Vali Usta, ’’Mukayeseli üstünlük teorisine göre, Bingöl olarak en iyi yaptığımız işi yapmalıyız. Güvenlik sorunlarını aştık, artık topraklarımıza ve ağıllarımıza geri dönme zamanı geldi. Şu anda Bingöl’de yaklaşık 125 bin büyükbaş, 550 bin civarında küçükbaş hayvan var. 250 bin hektar mera ve 175 bin hektar tarım arazimiz mevcut. Tarım yapmak için tüm imkanlara sahibiz, bilgi birikimimiz de var. Toprakla olan bağımızı yeniden kurmalıyız. Bingöl’e veya İstanbul’a gidip düşük maaşlara çalışmaktansa, küçükbaş hayvancılığa yönelip topraklarımızı değerlendirelim. Yakın gelecekte, petrolün tükeneceği bir dünyada tarım ve hayvancılık stratejik hale gelecek. Bu işe yatırım yapanlar çok daha iyi yerlere gelecekler. Süt sağım makineleri hakkında da Başkanımız çok güzel bilgiler verdi. Temiz, hijyenik, soğuk zincirle üretilen süt, üreticilere karlılık sağlayacak, tüketicilere de kaliteli ürün sunulacak. Bugüne kadar 641 sağım makinesi dağıttık, bugün 300 tane daha dağıtarak 941 adede ulaşacağız. Bu projeye DAP İdaresi Başkanlığı ve çiftçilerimiz destek verdi. Projenin toplam maliyeti 4 milyon 300 bin lira. Bunun yüzde 50’si yani 2 milyon 250 bin lirası, idaremiz tarafından karşılandı. Geriye kalan 2 milyon 50 bin lira ise çiftçilerimiz tarafından karşılandı. Ayrıca, şu anda köylerimizde 41 adet soğutma tankımız da mevcut. Bu projede emeği geçen Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, birliklerimize ve başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ancak ne kadar proje üretirsek üretelim, sizler destek vermezseniz bu projeler başarısız olur. Sizlerin desteği ve katkısı olmadan yaptıklarımız bir anlam ifade etmez’’ dedi. Çiftçiler de "Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yüzde 50 hibeli olarak birlik tarafından verilen süt sağım makineleri çiftçilerimize daha kolaylık sağlayacak. Bu yüzden emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üretime katkısı olacağına inanıyoruz" diye konuştu. Törene Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Özdoğan, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç ve çiftçiler katıldı.
Komagene, Ekonomist dergisine göre franchise markaları arasında ilk sırada yer aldı
21 Ekim 2024 Pazartesi - 15:30 Komagene, Ekonomist dergisine göre franchise markaları arasında ilk sırada yer aldı Ekonomist dergisi son sayısında Türkiye’nin en büyük 100 Franchise markasını açıkladı. Derginin 2024 yılı araştırmasına göre Komagene, 3 bin 50 şubesiyle ilk sırada yer aldı. Ekonomist dergisi son sayısında Türkiye’nin en büyük 100 Franchise markasını açıkladı. Derginin 2024 yılı araştırmasına göre Komagene, 3 bin 50 şubesiyle Türkiye’nin 1 numaralı franchise markası oldu. Marka, en yakın takipçisiyle arasındaki farkı iki katına yükseltti. Komagene 2024 yılının ilk 6 ayında da 2 bin 758 şubesiyle birinci sırada yer alıyordu. Son araştırma sonuçlarına göre Komagene yaklaşık 300 yeni şube daha açtı. Ekonomist dergisinin araştırmasını değerlendiren Komagene Genel Müdür Yardımcısı Semiha Demiral, sonuçların kendileri için sürpriz olmadığını ancak çok mutlu olduklarını söyledi. Franchise da Türkiye’nin 1 numaralı markası olmanın sorumluluklarını daha da artırdığını belirten Demiral, “Bu başarının gerçek sahibi olan çalışanlarımıza, bayilerimize, tedarikçilerimize ve bizleri bugünlere getiren tüketicilerimize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz yıllarda fast food sektörünün 1 numarası olduklarını, 2024’ten itibaren ise tüm franchise sektörünün lideri konumuna yükseldiklerini söyleyen Demiral şunları söyledi: “Komagene’nin olmazsa olmaz ilkeleri var, çok büyük hedefleri var. Çiğ köftenin geleneksel tadını koruyarak en lezzetli ve en kaliteli şekilde tüketiciye sunmak gibi. İşte biz buna inandık. 19 yıldır da bu inancımızı hayata geçirmek için çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Bu azim Komagene’yi önce Türkiye’nin 1 numaralı fast food markası yaptı sonra da 1 numaralı franchise markası haline getirdi.” Demiral bundan sonraki hedeflerinin çiğ köftenin küresel bir tat olarak anılmasını sağlamak olarak açıkladı.
Ayvalık’ta dua ve hayır yemekleriyle ilk hasat
21 Ekim 2024 Pazartesi - 15:26 Ayvalık’ta dua ve hayır yemekleriyle ilk hasat Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Altınova Mahallesi’nde dualar ve hayır yemeğiyle yapılan ilk hasat geleneği yüzyıllardan bu yana aynı tazeliğiyle sürdürülüyor. Altınova’da; ölümsüzlük ve bereketin simgesi olarak nitelendirilen zeytin ağaçlarından geçimini sağlayan çiftçi, ilk hasatta bereket duasının ardından ilk hasatı, tatlı ve hasat yemeği geleneğiyle yaptı. Ayvalık’ın tanınmış zeytincilerinden Hüseyin Bozkurt’un tarlasında gerçekleşen dualı ilk hasatta yüz yıllar öncesinden günümüze gelen gelenek bozulmadı. Zeytin toplayıcılarının büyük bir şevkle başladıkları hasatta, zeytinler ağaçların dallarından kadın çiftçiler tarafından elle toplandı. Nuriye Hatice Yeşilkaya geleneksel dualı hasat ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, “Babam ve annem ÇKS’ye tabii olarak bu zeytinleri üretmektedir. Ben de tüccar sıfatıyla onlardan alıp, satışını yapıyorum. Biz de bu sezon havaların erken ısınmasıyla birlikte zeytin toplamaya biraz erken başladık. Sanırım bu durum, dünyayı tehdit eden küresel ısınmayla ilgili bir durum. Biz zeytin hasatımıza her sene olduğu gibi dualarla başlıyoruz. Bu yönde geleneğimiz ve göreneğimiz var. Her hasat sezonu başında hocamız gelip dua ediyor. Böylelikle kendi zeytinliklerimizin yanı sıra tüm zeytin üreticilerine hayırlı, bereketli sezon diliyoruz. Duaların ardından da bir ritüelimiz olan odun ateşinde pişen yemeklerden oluşan Halil İbrahim Sofrası kurup, birlik ve beraberliğimizi perçinliyoruz “dedi. Zeytin hasatının bir ekip işi olduğunu vurgulayan Yeşilkaya, “Çünkü zeytin mahsulünü tek başımıza tarladan kaldırabilme şansımız yok. Bu işte uyumlu bir ekip kurmak da önemli. Ekibin, hasat yaparken güzel bir birliktelik yaşaması da bizim temennimiz” ifadelerini kullandı. Dualarla başladıkları zeytin hasatında yine dualarla yenilen yemeklerin olmazsa olmazı konumundaki tatlı içinde açıklamalarda bulunan Nuriye Hatice Yeşilkaya, “Tatlı da bizim geleneğimiz. Tatlı bir hasat sezonu geçsin diye, hasat duamızın hemen akabinde tatlı yiyerek hasat yapmaya başlıyoruz. Her öğle saatinde de aynı sofraya diz çöküp birlik ve beraberliğimizi perçinliyoruz.” dedi. Türkiye’de sektörün yaşadığı sorunlara rağmen, çiftçiliğin geleceğin en popüler mesleği olacağını savunan Yeşilkaya, “Çünkü üretmek zorundayız. Yemek zorundayız” diye konuştu. Zeytin çiftçisi Gülsevim Ceylan ise, 25 yıldan bu yana zeytin toplayıcılığı yaptığını belirterek, “6 yıldan bu yana da Nuriye Hatice Yeşilkaya’ya tayfa getiriyorum. Biz her hasat sezonu başında pilavla, kalburabastı tatlısıyla başlıyoruz. Zeytin topladığımız her gün de öğle yemeklerimiz aynı şekilde veriliyor. “ dedi.